De prijzen voor energie & boodschappen rijzen de pan uit. Alles is duurder geworden, de inflatie is sinds de jaren 70 van de vorige eeuw nog nooit zó hoog geweest. Tel daar bovenop dat december sowieso al een extreem dure maand is. Ik kan er dit jaar dus écht niet omheen om het erover te hebben: besparen op je kerstdecoratie. Dit zijn mijn beste budget-ideeën voor kerstversiering!
Goedkope kerstversiering
Het internet staat vol met tips om geld te besparen op je kerstuitgaven. Jaren geleden (in de nasleep van de kredietcrisis) schreef ik zelf ook al meerdere blogs over low budget kerst. Maar mijn kennis over kerst is groter geworden, mijn smaak is veranderd en de wereld ziet er ook anders uit. Dus is het hoog tijd om weer eens een serie tips & ideetjes met jullie te delen rondom betaalbare kerstdecoratie. Hoe krijg je veel kerstsfeer in huis zónder te veel uit te geven? Ik deel graag een heleboel tips & ideetjes op basis van mijn eigen ervaring. Maar voor we daarmee beginnen, eerst nog even een waarschuwing.
Wat is ‘weinig geld’ eigenlijk?
Ik ben geen bespaargoeroe. En om eerlijk te zijn vind ik het onderwerp ‘geld’ ook heel erg lastig en blijf ik er normaal gesproken liever weg van. Waarom? Omdat het eigenlijk altijd voor nare reacties en vervelende discussies zorgt. Iedereen heeft met geld te maken en dus heeft iedereen er een mening over. En mensen vinden het vaak lastig om respectvol om te gaan met andermans keuzes op het vlak van geld. Dat vind ik ingewikkeld.
Iedereen heeft andere prioriteiten & budgetten
We hebben allemaal een ander budget en andere ideeën over wat duur en wat goedkoop is. Bovendien hebben we allemaal andere prioriteiten. De één gaat graag uit eten, de ander rijdt in een dure auto. De één gaat graag op vakantie en de ander spaart het hele jaar om juist uit te kunnen pakken met kerstdecoratie. Het punt dat ik wil maken: we zijn allemaal anders en ieder de baas over onze eigen portemonnee. Ik hoop dat jullie respectvol naar elkaar zijn in de reacties onder deze blog en op Facebook + Instagram. Zo niet, dan gooi ik de commentsecties direct dicht :).
1. Bereid je voor & maak een plan
Allright, tijd voor de tips! Ik vind het heerlijk om kerstshows te bezoeken en lekker te winkelen voor Kerst. De tuincentra langs, warenhuizen bezoeken en ook rondneuzen op kerstmarkten hoort er voor mij gewoon bij. Het is onderdeel van de voorpret en bovendien ook onderdeel van mijn werk! Maar ik wéét dat ik heel veel dingen mooi vind. Niet alleen qua kleuren, maar ook qua stijl. Om te voorkomen dat ik met spulletjes thuiskom die ik eigenlijk niet nodig heb of die niet bij de rest passen, bereid ik me voor. Tip nummer 1 is dan ook: maak een plan!
- Maak een moodboard met een kleurenpalet en ideetjes over welke materialen je wil gebruiken. Niet alleen omdat het leuk is om te doen, maar ook omdat het je richting geeft.
- Take inventory: zorg weet wat je hebt en wat nog niet, zodat je niets koopt dat je al hebt of eigenlijk helemaal niet nodig hebt.
- Stel een budget vast, als je dat fijn vindt. Eventueel kun je aangeven welk deel van dat budget je wil besteden aan kerstornamenten, verlichting, kerstgroen en andere zaken.
- Bepaal je prioriteiten. Maak een lijstje van wat je graag wil kopen. Wat staat er bovenaan je wensenlijstje? En wat wil je daar (maximaal) aan uitgeven?
2. Je hóeft niet te vernieuwen
De winkels liggen vol met nieuwe kleuren en stijlen. En bloggers (zoals ik) delen elk jaar weer toffe nieuwe versieringen. Maar je hoeft niet perse te vernieuwen. Als je tevreden bent met de kerstdecoratie die je hebt, hoef je natuurlijk niets nieuws te kopen. Mocht je dat wel leuk vinden, verander dan niet álles, maar slechts kleine accentjes.
Zoals je kunt zien is mijn moodboard van 2022 echt niet heel anders dan die van 2021. Ook al is het mijn werk, ik vind het onzin (en onbetaalbaar) om elk jaar iets heel anders te doen. Ik hou meestal in grote lijnen hetzelfde kleurenpalet als vorig jaar aan, maar voeg een nieuwe kleur toe of verander de balans tussen de kleuren. Zo is het nét even anders, zonder dat ik (te) veel hoef te spenderen.
3. Eerst versieren, dan shoppen
Oké dit klinkt misschien gek, maar het werkt voor mij. Veel mensen kopen eerst nieuwe spulletjes om hun collectie aan te vullen en gaan dan pas versieren. Ik pak het meestal anders aan. Als ik een compleet nieuwe kleur wil introduceren, koop ik natuurlijk wel eerst wat ballen. Maar zeker niet meteen alles wat ik nodig heb.
Ik ga namelijk eerst versieren met wat ik heb (en dat duurt wel effe want ik heb 6 a 7 bomen in huis haha). Ik begin dus ook op tijd met decoreren. Als ik alle versiering die ik in huis had heb gebruikt, bepaal ik wat er eventueel nog ontbreekt. Die spullen zet ik op mijn shoppinglijstje! Zo koop ik alleen wat ik nodig heb. Ennn… daarom zijn mijn kerstbomen ook nooit in één dag versierd, haha.
4. Koop alleen wat je écht mooi vindt
Trends komen en gaan, in tijdschriften & op blogs zie je ieder jaar weer andere mooie spulletjes. Maar dat een item bijvoorbeeld in mijn huis prachtig staat, wil niet zeggen dat het ook perfect is voor jou! Sta stil bij wat nou echt jouw smaak is, jouw stijl en jouw vibe (daar helpt een moodboard maken dus zo goed bij). En koop alleen wat je écht mooi vindt. Dan zul je er ook niet zo snel op uitgekeken raken. En tsja, de meest voordelige versiering is toch echt de versiering die je al hebt :-).
5. Goedkoop is niet altijd het voordeligst
Investeer verstandig. Je kunt een guirlande kopen van 20 euro die je redelijk mooi vindt, misschien 2 jaar mooi blijft en eigenlijk niet 100% je smaak is. Óf een guirlande van 120 euro die je fantastisch mooi vindt en die zeker 10-15 jaar prachtig blijft. Het moet natuurlijk in je budget passen, maar ik koop liever minder spullen van hoge kwaliteit dan meer items van lage kwaliteit. Dan weet ik zeker dat ik er niet op uitgekeken raak en dat ik er lang plezier van hou. Dit geldt met name voor basis-kerstartikelen als guirlandes, kransen en kunstkerstbomen.
Maar ook bij versieringen kijk ik heel goed naar de kwaliteit. De Action heeft vaak ornamenten die heel erg lijken op de versieringen van dure merken. Maar de afwerking is vaak veel minder gedetailleerd en mooi. Een kwestie van handwerk vs. machinale productie! Dat wil niet zeggen dat het ene beter is dan het andere, maar het is wel iets om rekening mee te houden.
6. Winkels met scherpe prijzen
We noemden hem net al: de Action. Iedereen deze budgetwinkel, net als AliExpress online. En natuurlijk zijn versieringen daar goedkoper dan in de grotere tuincentra en woonwinkels. Een andere een fysieke winkel waar je betaalbaar kerstdecoratie shopt, is van Cranenbroek. Maar de collectie van deze winkels is wel wat kleiner en specifieker. In tuincentra heb je veel meer keus. Dat is dus een afweging. Kijk ook zeker eens online bij Sostrene Grene en H&M Home: de kerstversiering die ze hier verkopen is van goede kwaliteit, en vaak goed betaalbaar!
7. Prijzen vergelijken tussen tuincentra
Wist je dat het gros van de versieringen die de verschillende tuincentra verkopen bij dezelfde leveranciers vandaan komen? De marge die ze rekenen verschilt echter enorm. Het kan echt lonen om prijzen te vergelijken tussen winkels. Meestal zijn dezelfde spullen bij de grotere ketens duurder dan bij de kleinere winkels. En ook in de bouwmarkten liggen vaak dezelfde mooie versieringen voor wat lagere prijzen. Online vind ik decoraties die je ook kunt shoppen in het tuincentrum vaak betaalbaar bij Warentuin.nl!
8. Kortingsavonden en kortingsacties
De grotere ketens en populaire tuincentra hebben vaak speciale kortingsavonden of kortingsacties in de aanloop naar Kerst. Denk aan de Intratuin, tijdens hun kortingsavonden krijg je online en in de winkels vaak 20% korting op alles! Ze communiceren het vaak maar kort van tevoren en ook nog eens niet heel uitgebreid. Dus hou de social media zeker in de gaten.
De afgelopen jaren hebben we (vanwege Covid) helaas geen uitverkoop meegemaakt, omdat de winkels steeds dicht waren rondom Kerst. Maar hopelijk is er dit jaar wél weer een christmas sale. Meestal begint die vlak voor of na Kerstmis. Dat is hét moment om grote uitgaven te doen, zoals het kopen van een nieuwe kunstkerstboom.
9. Online kerstshoppen? Gebruik Google Lens!
Deze tip geldt niet zozeer voor grote webshops met hun eigen collecties, maar wel voor artikelen die op verschillende plekken verkocht worden. Zie je toffe kerstversiering online? Gebruik dan Google Lens om te checken of het niet toevallig ergens anders goedkoper aan wordt geboden! Soms vind je met Google Lens ook betaalbaardere items die net er wat anders uitzien, maar dus wel vriendelijker voor je portemonnee. Hier staat uitgelegd hoe Google Lens werkt. Ik gebruik deze ’truc’ ook voor alle woonaccessoires die ik koop.
10. Koop tweedehands kerstdecoratie
Het spreekt voor zich, maar tweedehands kopen is meestal goedkoper! De meeste kringloopcentra hebben in het najaar een kerstmarkt. Ze verzamelen het hele jaar door kerstartikelen die binnenkomen en maken er iets speciaals van in november / december. Vraag jouw lokale winkel zeker eens wanneer de kerstdecoratie in de winkel komt te liggen.
Vaak is daar een speciale dag voor geselecteerd. Zorg dan dat je er vroeg bij bent, zodat de mooiste spulletjes er nog zijn. Hier in Eindhoven is in november en december zelfs een speciale kringloop voor kerstversiering! Het is een pop-up, dus ze zitten elk jaar op een andere plek. En de opbrengsten gaan naar het goede doel. Misschien is er ook wel zoiets in jouw stad of dorp!
11. Investeer in tijdloze vintage pareltjes
Elk jaar struin ik antiekwinkeltjes en vintage zaakjes af voor toffe stukken die er schitterend doorleefd uitzien. Vintage stukken zijn tijdloos en blijven – ondanks nieuwe trends en ontwikkelingen op het gebied van interieur – zo bijzonder dat je ze elk jaar weer in huis wil zetten. Zo heb ik prachtige oude houten ski’s en en een oude slee. Ook heb ik tweedehands witte schaatsen en prachtige Canadese sneeuwschoenen waarmee ik meteen een unieke sfeer in huis zet. Een paar ‘oude’ stukken zorgen voor zoveel diepgang, warmte en stijl in je kerstinterieur.
En ja, ik weet het, vintage stukken zijn niet de meest betaalbare aankopen. Maar ze zorgen voor zoveel prachtige kerstsfeer. Je hebt daardoor minder decoratie nodig om echt een statement te maken. En omdat ik ze zo bijzonder en mooi vind dat ik ze elk jaar opnieuw gebruik, zie ik het als een investering. Als het opbouwen van mijn collectie.
Zoals ik al een paar keer zei: de goedkoopste versiering, is de versiering die je al hebt. Naast antiekwinkeltjes en vintage shops, kun je natuurlijk ook online kijken voor bijzondere tweedehands winterse items. Denk bijvoorbeeld aan Facebook Marketplace, Marktplaats en Vinted. In deze blog vind je meer tips voor het gebruik van vintage spulletjes in je kerstinterieur.
12. Zelf maken is vaak (niet altijd!) goedkoper
Het is wederom een inkoppertje, maar dat heb je nou eenmaal met budgettips: zelf maken is vaak voordeliger. Niet altijd hoor, dit geldt vooral voor simpele zelfgemaakte kerstversieringen waar je niet al te veel verschillende materialen voor nodig hebt. En laat ik daar nou net van houden haha. Er staan er al heel wat op deze blog. Zoals deze simpele engeltjes van kralen en deze eenvoudige kerstornamenten van gedroogde sinaasappelschijfjes. Zelfgemaakte versieringen zijn uniek en vormen een prachtige aanvulling op de versiering die je in de winkels vindt.
13. Upcyclen & knutselen met wat je hebt
Wat ook heel budgetvriendelijk is, is upcyclen: het aanpassen van versiering die je al hebt om er iets anders mee te maken. Zo maakte ik vorig jaar deze gingerbread huisjes van papieren zakjes die ik nog had. Kostte me niks, alleen tijd. En wat te denken van deze kerstballen die met nagellak versierd zijn, bijvoorbeeld. Ook goedkoop is het om te knutselen met spulletjes die je al hebt. Kijk eens in je knutsella en laat je fantasie de vrije loop. Vorig jaar maakte ik deze schattige gift tags voor op cadeautjes van een restje karton en een acrylstift. Ik ga dit seizoen zeker nog meer ideetjes voor ge-upcyclede en goedkope zelfgemaakte kerstdecoratie delen!
14. Gebruik dezelfde items op een andere manier
Stijlvolle kerstversiering bestaat niet alleen uit puur kerstspullen. De mooiste kerstinterieurs zijn altijd een combinatie van typische kerstdecoratie en ‘gewone’ woondecoratie. Basis-items in neutrale kleuren zoals manden, kratten, vazen en potten zijn elk seizoen te hergebruiken. Zo gebruik ik altijd dezelfde goudkleurige kandelaars, maar steeds een andere kleur kaarsen erin!
In het voorjaar zet ik narcissen en blauwe druifjes in mijn terracotta bloempotten & antieke grespotten. In het najaar vul ik ze met heide of andere plantjes met herfstkleuren. En in de winter gaan er mooie kleine kerstboompjes in! En ook mijn vintage ski ’s en slee gebruik ik dus ieder jaar op een andere plek of andere manier. Met een beetje creatief denken kun je steeds weer wat anders doen met de basis-spullen die je gewoon al in huis hebt!
15. Zorg voor één geheel in je kerstdecoratie
Als je een stijlvol kerstinterieur wil, dan is het – naar mijn mening – slim om ervoor te zorgen dat je versiering één mooi geheel vormt. In deze blog vind je mijn allerbeste tips om dat voor elkaar te krijgen. Een kleurenpalet kiezen, vormt de basis. Maar ook stijl kiezen, zorgen voor herhaling en het gebruik van een vaste set aan materialen helpen bijvoorbeeld. Je hoeft daarvoor niet véél te versieren, maar als je zorgt dat alles bij elkaar past, dan voelt het al meteen chiquer, stijlvoller en meer luxe. En dat kost je niets extra’s!
16. Kerstboom versieren: opvallers & opvullers
Als het om het decoreren van de boom gaat, werk ik altijd met versiering in twee categorieën: opvallers en opvullers. Opvallers zijn versieringen die uniek en bijzonder zijn en daarom van mij wat meer mogen kosten. Ze hangen aan de buitenzijde van de takken en trekken de aandacht naar zich toe. Dieper in de boom, richting de stam, hang ik de opvullers. Dit zijn vaak goedkope effen ballen die je in grote hoeveelheden kunt kopen voor veel minder geld. Je zou hier zelfs van die hele budgetvriendelijke plastic ballen voor kunnen gebruiken. Zo heb je een vol versierde boom, zonder extreem veel uit te geven.
17. Gebruik veel kerstgroen
Als het om instant stijlvolle kerstsfeer gaat, zijn er in mijn ogen twee dingen die betaalbaar zijn en meteen véél effect hebben. We beginnen met de eerste tip, en dat is: kerstgroen in huis halen. Ik zet zoals gezegd graag potten en blikken met kleine echte kerstboompjes neer. De boompjes koop je voor een paar euro bij het tuincentrum of de bloemist en de potten / blikken kun je elk jaar hergebruiken.
Vazen met takken kerstgroen hebben hetzelfde effect! Zelfs zonder lichtjes zorgen ze al voor veel kerstsfeer. En natuurlijk kun je mooie kerststukjes maken of zelfs tafelstukken van kerstgroen. Heb je wat restjes kerstgroen over? In deze blog vind je een paar originele ideetjes voor wat je daar mee kunt doen.
Pro tip: hou je van tuinieren? Zorg dan dat je wat kerstgroen in de tuin kweekt! Bijvoorbeeld mooie Conifeer, Jenever, Pinus of Eucalyptus. Dat is pas budget friendly. Het najaar is de perfecte tijd om kerstgroen in je tuin aan te planten.
18. Overal twinkelende LED-lichtjes
De tweede betaalbare kerstversiering ’truc ‘ (het is eigenlijk geen truc want iedereen kent ‘m) is heel veel licht in huis. Overal twinkelende kerstlampjes. Op tafel, in de vitrinekast, in de kerstboom, op het toilet, in de slaapkamer, de keuken. Echt, lichtjes geven zoveel sfeer voor zo weinig geld. Heb je nog van die ouderwetse kerstlampjes? Overweeg ze dan eens te verwisselen voor nieuwe LED-lampjes. Die zijn extreem veel zuiniger als het om elektriciteit gaat. En nu energie zo duur is, is dat zeker de investering waard.
19. Batterijvervangers & timers
Stroom is duur en batterijen ook. Laat al die lampjes dus niet langer branden dan noodzakelijk! Ik heb zoveel mogelijk lichtjes op timers en klik-aan-klik-uit systemen aangesloten. De lampjes buiten zijn te bedienen met één afstandsbediening, dus die kan ik aanzetten als het begint te schemeren en weer uit als we gaan slapen.
Voor mijn fijne draadverlichting gebruik ik zoveel mogelijk batterijvervangers zodat ze in het stopcontact kunnen en ik niet iedere keer de batterijen hoef te vervangen. Je kunt natuurlijk ook met oplaadbare batterijtjes werken, zodat je geen nieuwe hoeft te kopen. In deze blog lees je meer over dit soort handige versier-gadgets.
20. Ruilen (en terugruilen)
Heb je zin in iets compleet anders dit jaar, maar geen geld om nieuwe spulletjes te kopen? Misschien kun je je versiering ruilen met een vriend, vriendin of familielid! Dat hoeft natuurlijk niet permanent, na Kerst kunnen jullie elkaars spulletjes gewoon weer teruggeven. Dit kost je helemaal niks en het is echt hartstikke leuk om te doen!
21. Het gaat niet om spullen
Het klinkt misschien een beetje gek, komend van een influencer. Maar mijn laatste tip is: vergelijk jezelf vooral niet met de pro’s. Als je foto’s of video’s ziet van bloggers en influencers op Instagram of prachtige gestylede foto’s ziet in tijdschriften, krijg je soms het idee dat je veel moet versieren of nieuwe spulletjes nodig hebt om het echt mooi te maken. Dat is natuurlijk helemáál niet zo. Integendeel!
Vergelijk jezelf en je eigen huis / versiering niet met foto’s van anderen of met de huizen van mensen die decoreren voor hun werk, want die hebben er veel meer tijd en meer budget voor en krijgen vaak gesponsorde spulletjes van merken en bedrijven. Plus: een foto is nooit het zelfde als de werkelijkheid. Het is lastiger gezegd dan gedaan, ik weet het :). Ik vind het ook vaak moeilijk! Maar uiteindelijk draait Kerst überhaupt niet om de versiering. Het gaat om de ervaringen die je deelt met de belangrijkste mensen om je heen! Die maken het speciaal.
Jouw tips voor betaalbare kerstversiering in huis
Dat waren mijn twintig tips voor betaalbare kerstversiering en besparen op je kerstdecoratie. Ik hoop dat je er iets van hebt opgestoken. Pas jij al deze tips & trucs al toe? Ik ben heel benieuwd. Uiteraard volgen er nog meer blogs met tips rondom geld besparen. We gaan het later o.a. hebben over energie & kerstverlichting + bespaartips voor het kerstdiner. Dus hou de site zeker in de gaten!!
Tot slot ben ik natuurlijk heel erg benieuwd naar jouw ultieme tips voor stijlvolle, maar niet al te dure kerstversiering. Hoe zorg jij voor véél kerstsfeer in huis zonder over je budget heen te gaan? Ik hoor het heel graag in de reacties hieronder, op Facebook of op Instagram. En please: ben lief naar mij en elkaar & hou kritiek op andermans keuzes voor jezelf. Dan kan ik de reactieformulieren ook gezellig open laten staan :). Dankjewel!
32 reacties
Hi Saskia
Bedankt voor alle leuke tips. Ik ga er zeker iets mee doen (al die kleine kerstboompjes zo leuk! Hou dr van)
Kerstballen heb ik vorig jaar bij de kringloop gekocht. Wilde last minute naar groen en goud.. Dit jaar lekker uitbreiden en ik neem altijd een kleine kerstballetje mee voor de juiste kleur groen/goud. Zo sta ik niet voor verrassingen en past alles mooi bij elkaar.
Hallo Saskia,
Veel van jouwmtips gebruik ik al.
Toevallig hebben we vorigjaar voor het eerst kleine kerstboompje gebruikt in bijvoorbeeld de keuken gezet. We hadden er lichtjes op batterij in. Wat doet dat veel aan sfeer.
Met wat je hebt steeds iets anders doen geeft idd gelijk een iets andere sfeer.
Dankjewel wel weer.
Groetjes Ingrid
Hey Saskia,
Leuke tips!
Mijn ultieme tip is deze:
Ik denk aan kerst het hele jaar door.
Dus mijn moodboard 2023 is eigenlijk voor kerst 2022 al klaar want op 26 december (België) en 27 december (Nederland) ga ik kerstshoppen.
Tuincentra’s zoals Coppelmans en Pelckmans en hobby winkels zoals AvA (België) verkopen hun kerstcollectie dan met 50 tot 70% korting.
Zoals je vaak aangeeft trends wijzigen langzaam en zijn gebaseerd op woontrends.
Dus het ideale moment om je kerstdecoratie uit te breiden.
Wow Saskia wat een uitgebreid artikel!
Goede en vernieuwende tips, love it.
Ik probeer zelf in de sale kerst spullen te kopen maar een valkuil kan dan zijn iets kopen omdat het goedkoop is 🙂
Een moodboard maken staat op mijn to do list en ook een bezoekje aan de kringloop mag niet ontbreken dit jaar.
Wat een leuke tips Saskia!
Die van de batterij vervanger ga ik zeker onthouden. In het kerst seizoen gaan batterijen bij mij er veel doorheen.
Dank voor de tips. Ja, met die huisjes probeer ik ook zoveel mogelijk zonder batterijen te werken. Ook heb ik eens kerstballen, die jaren nieuw in verpakking stof stonden te vangen, via Marktplaats verkocht. Ze waren best bijzonder maar paste niet bij de rest. Supergoed verpakt en de koper was er blij mee. Uit dik karton heb ik eens rondjes geknipt/gesneden. Die heb ik vervolgens in een matte poederkleur geschilderd. Op de randjes glitterlijm. Op beide platte kanten had ik van die klassieke Poëzie plaatjes geplakt. Bijpassend lintje om het op te hangen en de versiering voor in een kale takkenbos was klaar.
Wat een leuk idee!!!
Hey wat een leuke tips en blog weer. Ik hou mijn decoratie betaalbaar door alle decoratie te gebruiken die ik al heb. Ieder jaar kopen we enkele nieuwe zaken die passen bij wat we al hebben. Dit jaar vieren we onze overkapping helemaal in kerstsfeer versieren. Dat gaat flink in de papieren lopen aangezien we daar nog niks voor hebben. Dus hebben we besloten te wachten tot de uitverkoop voor nieuwe guirlandes en doen we het nu met kleine boompjes en grote cirkels die we zelf versieren met groen uit de tuin en plastic ballen. Zo kunnen we een beetje kijken wat werkt en wat niet voordat we een grote investering doen. Verder kijk ik graag bij de kringloopwinkels voor antieke ballen. Mijn eigen budgettips is ga voor kerststerren en amaryllisbollen naar de kweker toe en koop het daar. Gisteren 2 grote bollen voor 4 euro gekocht en in het tuincentrum kost dit al snel 6.5 of 10 euro per stuk. Tel uit je winst
Inderdaad, kringloop winkels zijn zeker een aanrader, vorig jaar een prachtige adventskalender doos gevuld met cadeautjes voor mijn dochter. Mijn missie was leuke kerstpresentjes met een prijs onder de 2 euro! Onder andere een prachtige grote kerst mok voor 0,50, kerst ontbijtbord 0,25, en een grote kerstpuzzel voor 1,50 kunnen scoren. En nog wat kerstversiering voor mijzelf….Ik heb al jaren dezelfde kleuren met kerst, en inderdaad niet nodig om ieder jaar te wisselen en dat is ook gezien mijn budget geen optie. Gewoon af en toe iets toevoegen , of op een andere plek zetten geeft al zo’n verschil! Ik ga ook eens kijken naar die kleine boompjes, geeft zoveel sfeer!
Hey goedenmorgen,
Wat een leuke tips allemaal ga er zeker wat mee doen, ik zocht dit jaar mooie kerstverlichting voor op het raam maar dat is best prijzig, ik heb nu met een stalen ring van 80 cm en klusterverlichting zelf een mooi geheel gemaakt en een mooie witte ster om errin te hangen, staat zo mooi en je bespaart veel geld, Waar ik ook van hou is cadeautjes inpakken ik had vorrig jaar bij de action opbergdoos/boxen gekocht (€2) en die zelf mooi gemaakt met kerst inpakpapier. Het is best een grote box waar veel in kan en normaal betaal je best wel veel geld voor grote cadeau dozen.
Fijn weekend allemaal! 🙂
Ik vind het ruilen een geweldig idee, zal mijn zus eens vragen of zij er wat voor voelt 😀 En zelf maken is ook heel leuk, alleen is het resultaat toch vaak net even anders dan verwacht… Maar ik ga zeker kijken of ik zelf niet wat leuke dingen kan creëren, bedankt voor de tips 😀
Daar zitten weer leuke ideeen bij. Wat ikzelf gedaan heb, en waarschijnlijk weer doe, is om oude kerstballen een nieuwe hoes breien ( haken kan ook) zo heb je met restjes garen opeens weer een nieuwe aankleding. En het hele jaar de 2e hands in de gaten houden. Er zijn ook keuke groepen op fb speciaal voor kerstartilelen. Ook heb ik het voordeel 24-11 jarig te zijn dus duurdere dingen vraag ik voir mijn verjaardag of wordt ik mee verrast. 2 jaar geleden een prachtige, voor mij veel te dure, kerstboom gehad van mijn dochter en schoonzoon en afgelopen jaar de snoerenmet “echte” kerstkaarslampjes En echte kerstfans kunnen natuurlijk al heel vroeg aangeven dat ze een “kerst” kado ook in de rest van het jaar op prijs stellen.
Helemaal met je tips eens. Het eerste waar ik ook aan moest denken was ‘niks nieuws kopen’.
Ik voel me wel altijd een beetje mijn oma als ik dit zeg, maar ik bewaar en hergebruik voor cadeaus de mooie linten en cadeautasjes. Mijn oma deed dat zelfs met het cadeaupapier.
Hai Saskia,
Complimenten voor jouw blog !!
Dat wilde ik ff laten weten 🙂
Fijne zondag
Hallo Saskia,
Op Halloween zijn mijn man en ik 47 jaar getrouwd, onze allereerste kerstboom was piepklein, gewoon we hadden noch het geld, noch de plek om een grotere boom te kiezen. Een paar jaar later zijn we naar onze eigen woning kunnen verhuizen en sindsdien koop ik ieder jaar een bijzonder stuk boomdecoratie ( Kathe Wohlfahrt ) dat verband houd met een persoon of gebeurtenis uit het voorbije jaar! Zo hangt er telkens weer wat nieuws in, soms ook meerdere stukken en zoeken de kinderen en kleinkinderen naar het nieuwe stuk in de inmiddels grote boom (eigenlijk al twee)! Liefs Caroline
Dank je hier hebben we echt wat aan.
Ben ook benieuwd naar je vlog over kerst verlichting.
En de lichtjes op batterijen gaan echt heel lang mee, dus dat scheelt weer.
Fijne zondag
Leuke tips, ik ga er zeker wat van gebruiken.
Zelf vind ik het heel fijn om om de 2/3 jaar tenminste 1 van de bomen helemaal in een andere style te doen.
Dus daar koop ik dan ook nieuwe kerst decoratie voor.
Indien het budget het op dat moment toelaat.
Dit jaar wordt het een boom in donkerrood, donkergroen en goud.
Alle basis ballen koop ik daarvoor bij de kringloop winkel.
Komt deze keer goed uit, want die donkere kleuren rood en groen zijn niet overal te koop.
Maar vaak wel in de kringloop winkel.
En de opvallende ballen koop ik ineen tuincentra of andere winkel.
Zo blijft het voor me zelf betaalbaar.
Ook gebruik ik het eerste jaar van nieuwe kleuren de kleinste boom die ik heb.
Hoef ik niet al te veel te gelijk uit te geven..is de kleur combinatie een blijvertje, dan gaat hij volgend jaar in de grote boom , en koop ik spulletjes bij…
Goeiemorgen Saskia,
Bedankt weer voor dit uitgebreide artikel. De meeste tips pas ik zelf ook toe. Al jaren heb ik dezelfde kerstkleuren en weet ik wel wat ik kopen wil gelukkig! Soms best moeilijk met al die leuke nieuwe trends. Ik koop ook liever de wat ” duurdere ” versie van kerstbomen en kerstgroen. Deze blijven mooier en je kan er jaren mee. Als echte Christmaholic heb ik dennen, hulst en coniferen in de tuin die ik elk jaar weer graag gebruik. Ik heb veel zon in huis, heb dan ook op 2 vensterbanken solar verlichting liggen die eigenlijk altijd wel brand, ze gaan vanzelfweer uit! Kost helemaal niets alleen 1x aanschaffen. . Alleen met heel bewolkt weer doen ze het soms niet maar dan steek ik een kaarsje aan.. verder spaar ik het hele jaar door iedere week 10 euro. Zodat ik de laatste maanden wat extra’s hebt te besteden aan kerstversiering en kadootjes. Dit doe ik al jaren en werkt prima!
Fijne zondag!
Gr Ingrid
He Saskia wat geweldig weer om te lezen, ik hou het elk jaar ongeveer hetzelfde kwa kleuren patroon en elk jaar koop ik er iets moois bij. Wel ga ik nu wat kleine boompjes kopen denk ik. Al jaren heb ik bij de trap en huiskamer 4 quirlanders en mis mijn boom van jaren terug. Daar ik klein woon vindt ik de foto’s waar jij kleine boompjes en groen plaats erg leuk en wil ik dit gaan proberen.
goedemiddag Saskia,
wat een fantastische blog, lekker lang en heerlijk om te lezen,
ga zeker tips van je toepassen,
de batterijvervangers heb ik al in huis gehaald en
heel fijn dat de kerstdecoraties nu langer kunnen branden,
zeker omdat het steeds donkerder wordt,
voor mij DE uitvinding van de eeuw,
alvast een heel fijne dag, groetjes susan
Dank je wel voor je geweldige blog!
Ik kan me er wel in vinden.
Mijn “bespaar” tip van dit jaar is om met de week boodschappen telkens alvast iets extra’s (houdbaars) te kopen. Zo komt niet alles in december, waardoor ik wat uitgave spreid…
Ik wil dit jaar het toilet gaan versieren, er moeten 2 planken opgehangen worden en dit ga ik dan vullen met decoratie wat ik al heb (ik heb zo ontzettend veel ) en een klein kerstboompje. Het enige wat ik dan nog nieuw moet/wil halen is een wc- en douchemat met een kerst thema.
Ik heb ooit ergens kleine donker rode organza zakjes gekocht in promotie . Ik heb de zakjes gevuld met potpourri en kleine glitter balletjes die mooi door de stof glinsteren;. Verder heb ik er nog kaneel stokjes en steranijs in gedaan voor de kerstgeur . De zakjes gebruik ik als opvuller. Je kan ze ook aan de buitenkant versieren met blaadjes of een kaneelstokje of iets maken met kralen. In Belgie kan je gewoonlijk de zakjes vinden in winkels waar ze suikerbonen (doopsuiker ) verkopen , Als je kan naaien koop je organza in de stoffenwinkel in alle kleuren. .Organza Two-Tone is mooi voor kerst vooral als er lichtjes doorschijnen.
Wat een leuke blog weer met goede tips! Ik vind de foto’s ook echt mooi! Het ziet er zo gezellig uit. Ik ga een aantal van mijn niet zo mooie plastic kerstballen zelf pimpen. In het tuincentrum heb ik foto’s gemaakt van kerstballen die ik mooi vind. Ik ga proberen om dat na te maken.
hoi allemaal ik ga veel naar tuincentra.s en kijk op internet voor inspiratie want veel dingen kun je zelf maken. ik ben scouting leidster en ja hou van de natuur, en veel kerstversieringen kun je zelf uit t bos halen als je dan leuk vind, enige wat je dan wat je wel kan kopen is een lijm pistool lijm en glitters of ander etc. om je natuurdecoratie mooier te maken.. of je houd t lekker natuurlijk. kost niks ja alleen je tijd. en een beetje creabea in zelf zoeken. maar de tips van saskia vind ik ook enorm top..
succes iedereen met decoreren,
Hoi Saskia, wat een mooie lijst heb je gemaakt!
Ik heb vorig jaar een serie oude kerstballen geverfd. Nu zijn ze weer helemaal hip!
Heb voor mijn vriendin een set ballen in industriele stijl gemaakt, stoer en verweerd. Dat past perfect bij haar inrichting!
Ikzelf ben meer van de rustieke, natuurlijke stijl, en werk dus meer met matgroenen en bruinen.
Superleuk klusje om te doen!
Veel zelfmaak in de boom hier! En ook ik haal veel uit eigen voorraad! Elke keer net even anders combineren werkt super!
Haha, je zal de commentsectie maar moeten sluiten om kerstverwensingen die mensen elkaar toetsenbordsgewijs naar elkanders hoofd slingeren! Is er zoiets als een kersttrol??? Bah Humbug!
Us bin zunig, dus tips:
Wij hergebruiken lintjes, cadeaukaartjes, pakpapier (werkt beter als je zonder plakband inpakt) EN een van de cadeaus: er is een bepaald bordspel dat we ieder jaar inpakken en weer aan een ander gezinslid cadeau doen, in de kerstvakantie spelen en dan weer opbergen tot volgend jaar. Verder stoppen we de adventskalender (zelfgemaakt, herbruikbaar) vooral vol met kaartjes waarop de kerstige activiteit van de dag staat. Groot deel van de activiteiten zijn het zelf maken van allerlei kerstigheden. Voor cadeautjes doen we gerust tweedehands, maar ook bijvoorbeeld goedkope pockets van klassiekers in de literatuur: die kosten vaak minder dan 4 euro, daar heb je tegenwoordig nog geen tijdschrift voor. En zo’n boek blijf je lezen herlezen. Er zijn wel wat smetvrezenden in de familie die niks 2ehands willen, daar houden we nog wel rekening mee.
Wat een fijne tips Saskia! Ik heb een kleine tip wat betreft de opvullers en opvallers: koop de opvallers in een kleur die je vaker zal gebruiken, bijvoorbeeld goud. De goedkope opvuller-ballen in de kleur dit je vaker wil veranderen, zo bespaar je meerdere jaren. Elk jaar koop ik een paar gouden opvallers en ik de loop der jaren heeft mij dat een kijkboom opgeleverd (mensen gaan ervoor staan en alle bijzondere ornamenten bewonderen). Mijn opvullers dit jaar nieuw: van een paar jaar donkergroen naar nu kaneelbruin en amber.
Hele wijze woorden en super ideeën Saskia!
Ik bespaar vooral op de batterijen, die zijn inderdaad duur en heel erg milieu onvriendelijk ( tenminste dat is mijn mening).
Het viel me een aantal jaar geleden op dat er steeds meer dingen op de markt kwamen met batterijen, die moet je dan al ver voor de kerst in huis halen anders zijn ze op en heb je ze eenmaal gehaald dan kom je waarschijnlijk te kort omdat ze zo snel leeg zijn….pff
De eucalyptus struik heb ik al een paar jaar maar doet het iets minder goed dan ik had gehoopt, ik kan er wel wat afhalen met Kerst.
Groen is inderdaad prachtig in huis, is ook niet super duur soms met een paar lichtjes staat heel erg leuk.
Ik heb de meeste ledverlichting nu met ingebouwde timers, hoef je er ook niet zo op te letten, een paar moet ik nog verwisselen, de ingebouwde timers werken trouwens ook beter met de enkele batterij verlichting die ik nog heb , bijna geen omkijken meer na.
Ik vind vintage items ook een super idee, de skies en slee die je hebt zijn prachtig !
Heel fijn artikel met supergoede tips, thanks.
Hallo Saskia..
Ik lees elke keer jou blog weer met veel plezier. Vandaag weer hele goede tips om het wat zuiniger te doen.
Kijk al weer reikhalzend uit naar de volgende blog. Wat is jou huis toch mooi versierd. Maar zoals je zelf zeg kijk naar je eigen interieur en wat pas bij jou.
Dank voor de nuttige tips.
Te weinig woorden om te beschrijven met hoeveel aandacht ik deze blog heb gelezen. Fantastisch dat je hier uitgebreid aandacht aan besteedt!
No more words needed
Liefs Tessa
Een deel van mijn familie koopt bijna jaarlijks nieuwe decoratie in een kleur die ze dan weer leuk vinden. Het oude wordt verkocht voor bijna niks. Je moet er natuurlijk de ruimte voor hebben, maar ik verkoop nooit iets. Het is het me het jaar er op zelf weer veel meer waard haha.
Ik heb een zolder en daar staat een goedkope stellingkast van 120 breed, 40 diep en 180 hoog. Bakken van Ikea & Action passen er precies in. 4 naast elkaar op een plank en dan heb ik grote die precies passen in de hoogte en kleinere waarbij er 2 op elkaar precies dezelfde hoogte hebben als 1 grote. Kortom. De hele kast is gevuld met kerstballen die ik de afgelopen 30 jaar jaar verzameld heb. Van een tuincentrum die ging verhuizen en alles voor 10 cent per stuk verkocht (in guldens!) tot opruimingen van bouwmarkten met alles 70% korting en van zelfgemaakte items tot geërfde spullen van mijn ouders. Veel goedkopere ballen of opvullers zijn per kleur gesorteerd. Daar heb ik bijvoorbeeld ook veel plastic ballen bij, maar ook glazen ballen in kokers van Albert Heijn die ze eens verkocht na oud & nieuw voor 1 euro per koker van 10 ballen in regenboogkleuren. Geloof dat ik tien kokers gekocht heb, dus voor 10 euro had ik 100 extra ballen in 10 kleuren van roze tot paars en lichtgroen, donkergroen etc. Kringloop kan ook handig zijn en ook ik heb natuurlijk de nodige dingen van de Action.
De duurdere en mooiere delicate elementen zijn veelal per thema gesorteerd. Zo heb ik vintage christmas, authentiek christmas (jaaah nuance verschil 😉 ), winter wonderland, natural christmas etc. Allemaal thema’s die al 15 jaar meegaan bij mij en waar ik telkens weer iets bij koop als ik iets tegenkom wat ik mooi vind en voor een prijs die ik er voor over heb. Dan heb ik nog bakken met puur glazen ballen, glas met een parelmoer effect.
Het allergrootste voordeel van je hele leven sparen en niks weg doen is dat je uiteindelijk zoveel krijgt dat je werkelijk ieder jaar totaal anders kunt decoreren. Ik heb bepaalde bakken die jaren op zolder staan en waar ik geen kerst aan kom. Een ander had dat dan voor een paar euri verkocht. Ik niet, ze staan mij niet in de weg. Zo had ik al 10 jaar geen paars of roze aangeraakt zo’n beetje, tot ik vorig jaar in de slaapkamer ineens meer kleur wilde. Ik had een boom met veel glas en wit en wat goud en heel donkergroene accenten. Mooi, maar ik mistte iets. Ik op zolder naar mijn kerstkast en mijn oog valt tegelijk op 2 bakken; paars en een eindje verderop op diep oranje. Die twee kleuren bij de boom in gedaan en afgemaakt met een paar behoorlijk knallende fuchsia ballen en het werd de mooiste kerstboom die ik ooit op mijn slaapkamer gehad heb.
En ik heb een slaapkamer van 2m10x 3m met een 1m40x2m bed er in en dan tóch een 1m80 kerstboom erbij in haha. Aangezien ik met sfeerlichthouders hetzelfde doe als met kerstballen, heb ik ook in werkelijk alle kleuren houders voor kaarsen of waxinelichtjes. Die koop ik ook vaak voor 10 cent ofzo bij de kringloop. Of ik spuit ze zelf in een kleur. En ook daar ben ik soms ergens op uitgekeken, maar gewoon op zolder en jaren later vind je ze ineens weer leuk. Dus vorig jaar op de slaapkamer een selectie gepakt van oranje paars en roze. Het was eerlijk gezegd zo gezellig in dat kleine hokje dat ik heel vaak extra vroeg naar bed ging om daar lekker een kerstfilm te kijken. Voordeel dat het daar binnen een paar minuten de verwarming aan te hebben gehad, al lekker knus warm is ook, zodat de rest van het huis niet verwarmd hoeft te worden. Dus ik denk dat ik deze winter weer vaak vroeg naar bed ga. Hm, benieuwd wat ik dit jaar voor kleuren doe daar. Welnee, ik weet al sinds vorig jaar kerst dat het dit jaar donkerblauw, donkergroen, goud, koper, roest en als knaller okergeel wordt. Ja, ik hou me niet vaak aan 1 o 2 kleuren.
Anywho, heel lang verhaal. Als je een zolder of garage hebt en je hebt de ruimte voor een stapel boxen al dan niet in een stellingkast is mijn tip om vooral juist niets weg te doen, maar het te sorteren in doorzichtige bakken en het steeds in andere samenstellingen weer te gebruiken. Wees niet te bang bepaalde bakken gewoon een paar jaar te laten staan. Ze komen uiteindelijk weer aan de beurt kan ik je garanderen.
PS in mijn oude huis had ik geen zolder, maar had ik dat soort bakken onder mijn bed staan. Ik meen dat ik er 27 onder kwijt kon. Wel een werkje om een paar keer per jaar goed onder het bed schoon te maken, maar voor een kerstgek is dat het wel waard.