De voorpret voor Kerst, het aftellen en de anticipation… Wie houdt er niet van!? Als er één traditie perfect is om de aanloop naar de kerstdagen mee te vieren, dan is het wel de adventskalender. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is tegenwoordig wel een kalender mee gevuld. Chocola, koekjes, thee, bier, hondensnoepjes, sokken, make-up, sieraden, knutselspullen en ga zo maar door. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? Hoe lang maken we al 24 vakjes open in de aanloop naar kerstmis? Vandaag duiken we diep in de geschiedenis van de adventskalender!
Krijtstrepen op de muur
Er staan hier op Christmaholic.nl al vele artikelen over de geschiedenis van kersttradities. En vrijwel altijd is het niet 100% zeker hoe en wanneer een traditie precies is ontstaan. Dat geldt ook voor de adventskalender! Wat we wel weten, is dat het gebruik om af te tellen tot aan Kerst in Duitsland al eeuwenlang gaande is. Vanaf de 19e eeuw werden verspreid over het land met name door protestantse gezinnen krijtstrepen of andere markeringen op de muren van huizen gezet.
Dit gebruik was speciaal voor kinderen bedoeld, omdat het verloop van de tijd voor kleine kinderen heel lastig te begrijpen is. Daarom vroegen ouders aan hun kinderen om vierentwintig dagen lang steeds een nieuwe streep op de muur te zetten. Zo konden ze samen de dagen tellen tot aan Kerst. Sommige gezinnen gebruikten hiervoor speciale houten borden met vakken of afbeeldingen. En dat gebruik vormde de basis voor de latere adventskalender.
Plaatjes kijken en knippen
Volgens het boek ‘Adventskalender im Wandel der Zeit (2007)’ werd de oudst bekende getekende adventskalender in 1851 op de markt gebracht. Bij veel vroege exemplaren moesten kinderen iedere dag een plaatje uitknippen en vervolgens op de juiste datum plakken. Kerkelijke adventskalenders startten meestal op de eerste adventszondag (tussen 27 november en 3 december). Deze kalenders liepen soms zelfs door tot driekoningen. Andere kalenders begonnen op 1 of 6 december (na Sinterklaas) om door te lopen tot 24 december.
Deurtjes in de adventskalender
De eerste echte adventskalender zoals we die tegenwoordig kennen, werd in het begin van de 20ste eeuw gemaakt. Een van de eerste gedrukte versies werd in 1908 gedrukt in Duitsland. Pas vanaf de jaren ’20 van de vorige eeuw kwamen er deurtjes in de kalender. In het begin zaten er vooral (religieuze) plaatjes achter de deurtjes. Tijdens de oorlogen was papier schaars. De traditie werd dan ook pas daarna razend populair.
Pas na 1945 werd officieel 1 december vastgesteld als het begin van de kalender. In de vredestijd na de tweede wereldoorlog werden er achter de vakjes foto’s en afbeeldingen gebruikt uit de jaren dertig, die herinnerden mensen aan de ‘goede oude tijd’ van voor de oorlog. Van die plaatjes met besneeuwde landschappen en soms zelfs glitters, je kent ze vast wel.
Chocolade in adventskalenders
Uit mijn jeugd ken ik met name de adventskalenders met chocolade. Waar kwam dat precies vandaan? Nou, dat was een ingenieus idee van Duitse chocolatiers in de jaren vijftig. De odernemers besloten hun eigen product te combineren met de populaire kalender en stopten kleine chocolaatjes achter de vierentwintig deurtjes. De combinatie van het aftellen tot Kerst én elke dag een zoete lekkernij krijgen, maakte de adventskalender uiteraard in razend tempo nog veel gewilder bij de Duitse kinderen.
Dit zorgde er al heel gauw voor dat de chocoladekalender de landsgrenzen overging. En inmiddels is de traditie niet meer weg te denken in Nederland, België en de rest van Europa. Chocolade is uiteraard al lang niet meer het enige wat er in de kalender gestopt wordt. Tegenwoordig is er voor iedere hobby, passie, smaak en interesse wel een adventskalender op de markt. Zowel voor kinderen, volwassenen als dieren! Hier vind je bijvoorbeeld een lijst met 35+ originele adventskalenders voor 2024. Sommige zijn nog best betaalbaar, maar er zitten ook exemplaren tussen die vele honderden euro’s kosten.
Naast adventskalenders zijn er natuurlijk nog andere gebruiken die het verloop van de adventsperiode weerspiegelen. Denk aan de adventskrans met vier kaarsen, elke zondag tot aan Kerst wordt er een kaars aangestoken. Uit Scandinavische landen komt het gebruik om een grote kaars met vierentwintig strepen te markeren. Elke dag wordt de kaars een stukje verder opgebrand tot het uiteindelijk Kerst is.
8 reacties
Interessant, Saskia! Best veel gebruiken rondom komen uit Duitsland. Bedankt voor het uitzoeken.
Zelf heb ik al jarenlan een adventkalender van houten laadjes. Daar stop ik bijv een chocolaatje in, koekje, zakje thee, klein hebbedingetje. Of ik stop er kaartjes in met goede wensen, elke dag een andere wens.
Voor mij is dit echt iets uit mijn jeugd. Altijd iets met chocolaatjes inderdaad. Ik vind de verschillende soorten die je nu hebt ook echt super. En ook voor iedere portemonnee is er wel wat.
Afgelopen 2 jaar heb ik mijn bazin er één gegeven en 1 met hondekoekjes voor onze kantoorhond Jip..
Wat een leuke blog weer!
Vroeger toen ik klein was, kregen mijn zusje en ik ook altijd een adventskalender met chocolaatjes (die mierzoet waren en weinig met chocolade te maken hadden, hahaha). Maar mooie herinneringen aan, was ook altijd benieuwd naar de mooie afbeelding van de kalender, liefst met een kerstman erop.
En mijn oma brandde altijd een adventskaars, die mochten wij dan om de beurt aansteken als we daar waren, dat was een heel speciale taak (en bij oma mocht je dat).
Nu krijgen mijn kinderen ook ieder jaar een adventskalender, gewoon met chocolade of snoep, het gaat tenslotte om de traditie.
Ik steek ook een grote adventskaars aan (bijv. die van Sostren Grene of Dille & Kamille). En ik geef sinds een aantal jaren de ‘moeders’ (ook zus, schoon, bonus en tante) en m’n oma (91 jaar is ze, dol op kerst, en nog fit en zelfstandig wonend) een adventskaars samen met een mooie, persoonlijke kerstkaart. Omdat ik m’n familie en kerst belangrijk vind.
Mooie tradities dus en leuk om er een blog over te lezen!
Hoi Saskia, ik vrees dat je via de link naar de 35+ originele kalenders voor 2024, terecht komt op de pagina van 12 kalenders voor 2023…
Grtz, Chris
Weer zo’n heerlijke blog! Brings back memories. Wij hadden vroeger een kaars en een chocolade advent kalender waar een hele mooie ouderwets kerst tafereel op stond ik kan het nog helemaal voor me zien!
Liefs, Tessa♡
Ik heb vroeger nooit een adventskalender gehad maar we hadden wel een adventskrans met 4 kaarsen. Deze mocht ik dan altijd aansteken wat heel bijzonder was omdat ik verder absoluut niet met vuur mocht spelen! Ook hadden we een adventster voor het raam, deze heb ikzelf ook nog steeds. Heb wel eens een kalender gekocht of gekregen maar het is voor mij geen traditie al vind ik het wel leuk om te doen. Het is wel fijn dat er tegenwoordig voor ieder wat wils is, zo kun je een heel persoonlijk kado geven.
Liefs Ingrid ❤️
Heerlijk die adventskalenders. Koop ook altijd voor mijn familie verschillende kalenders. Of het nu chocola of thee of miniaturen voor huisjes zijn, het is altijd een succes. Ook met geurkaarsjes vind ik geweldig. Heb al heel veel varianten gehad. wel altijd een beetje de betaalbare.
Hoi Saskia, leuk om te lezen hoe dit instaan is. Wij kregen vroeger van de gewone kalenders met een dun chocolaatje en een mooi plaatje, mijn kinderen kregen ze ook en nu de kleinkinderen,, een kleine traditie. Gr. M