Heb jij wel eens kaarsen versierd? Het is alweer een paar jaar geleden dat ik dat voor het laatst deed. Ik gebruikte toen puur verf om de kaarsen te beschilderen, en dat werkte op zich prima. Maar ik wist niet 100% zeker of deze beschilderde kaarsen wel geschikt zouden zijn om aan te steken (dus dat heb ik nooit gedaan haha). Toen ik laatst de bruine dinerkaarsen in onze kaarsenmandjes zag liggen, moest ik ineens denken aan gingerbread! Ik ging op zoek naar een speciale dikkere was om gingerbread kaarsen te kunnen maken, en die vond ik eigenlijk vrij snel!
Wat heb je nodig?
Om de gingerbread kaarsen te maken, heb je maar twee dingen nodig: kaarsen en witte was. That’s it! Ik wilde iets wits wat als een soort icing op de kaarsen zou blijven liggen en dus ook een beetje 3D-effect zou hebben. Dat heb ik gevonden! Voor deze DIY heb ik deze was pen gebruikt. Het is een combinatie van acrylverf en was en het is speciaal bedoeld voor het versieren van kaarsen.
Je kunt de kaarsen dus ook gewoon aansteken als je dit spul gebruikt om ze mee te decoreren! Voor de kaarsen heb ik dinerkaarsen gebruikt die ik nog had (sommige waren zelfs al half opgebrand zoals je ziet haha). Dus ik heb er niet speciaal kaarsen voor aangeschaft. Maar eigenlijk alle medium-bruine kaarsen werken. De gladde zijn perfect, zoals bijvoorbeeld deze. Maar ook de meer rustiek bruine dinerkaarsen zijn geschikt.
Hoe maak je de gingerbread kaarsen?
Eigenlijk hoef ik het niet eens uit te leggen, wel? Het is behoorlijk self explanatory zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen. Je pakt een kaars en versiert hem naar wens met de was, en dat is alles! Het is wel belangrijk om de was goed te laten drogen voor je de kaarsen oppakt of aansteekt. Ik kan je nog wel een paar tips geven voor het versieren van de kaarsen, zodat het net wat makkelijker gaat.
Kaarsen versieren: een paar tips
Je kunt de kaarsen zowel plat als rechtop in een kandelaar versieren. Ik vind persoonlijk plat op de werkbank het fijnst, omdat je de kaars dan heel makkelijk kunt draaien (ondersteboven leggen) als je een symmetrisch patroon wil maken. Maar voor de achterzijde van de kaars gaat dat natuurlijk niet. Dan wil je de andere zijde niet beschadigen. Ik heb er daarom voor gekozen om de voorkant te decoreren terwijl de kaars plat op het aanrecht lag, en de andere kant terwijl de kaars in een kandelaar zat. Als je de kandelaar tegen je aan zet en de kaars aan de punt vasthoudt terwijl je werkt, heb je wat meer controle dan wanneer de kaars rechtop staat.
Gingerbread kaarsen: inspiratie opdoen
En dan de hamvraag: hoe ga je de kaarsen versieren? Er kan echt vanalles! Doe inspiratie op voor de patroontjes door plaatjes op te zoeken van gingerbread huisjes en koekjes op Pinterest. Er is werkelijk zoveel mogelijk. Je kunt werken met krullerige patronen en hartjes, dit zorgt voor een soort henna tatoeage-achtig effect. Of je gaat meer een winterse kant op en tekent sneeuwvlokken met de was of zelfs een soort sneeuwlandschap. Ik heb ook geëxperimenteerd met een soort ‘snow drip’ aan de bovenkant van een kaars, zodat het lijkt alsof de icing/sneeuw naar beneden smelt. Kortom: wees lekker creatief en laat je fantasie de vrije loop!
Gingerbread kaarsen maken & versieren
Ik was eigenlijk van plan om nog meer foto’s te maken en ook een reel voor Instagram, maar ik was lekker lomp en stootte keihard tegen het tafeltje aan waar ze op stonden. Vervolgens donderde de hele bedoeling naar beneden en braken de meeste kaarsen in stukken. Echt zo onwijs zonde! Gelukkig had ik al een paar flat lay fotootjes gemaakt, die hierboven te vinden zijn. Hopelijk krijgen jullie zo toch een beetje een idee van hoe de gingerbread kaarsen eruit zien, zodat je ze zelf ook kunt maken! Mocht je nog vragen hebben over dit projectje, stel ze dan gerust in de reacties hieronder. En als je de kaarsen gaat maken: heel veel knutselplezier!