Close Menu
Christmaholic.nl
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest YouTube TikTok
    Christmaholic.nl
    • Home
    • Versiering
      • Kersttrends
      • Herfstversiering
      • Interieurinspiratie
      • Kersttafel dekken
    • DIY & Creatief
      • Kerstversiering maken
      • Kerststukjes
      • Kerstkaarten maken
      • Knutselen met kinderen
    • Cadeaus
      • Cadeautips
      • Cadeaus inpakken
      • Kleding & Make-up
    • Koken
      • Hapjes & Amuses
      • Voor- en bijgerechten
      • Hoofdgerechten
      • Desserts & gebak
      • Ontbijt & Lunch
      • Complete kerstmenu’s
      • Kerstdrankjes
    • Tradities
      • Kerst geschiedenis
      • Gebruiken & Tradities
    • Amusement
      • Kerstshows in tuincentra
      • Podcast
      • Muziek & Film
      • Kerstmarkten
      • Kerstevenementen
      • Winacties
      • Inspiratie
        • Alles over Kersttradities
        • Alles over Low Budget Kerst
        • Alles over Kerst met kinderen
        • Alles over de Kersttafel dekken
    • Christmaholic
      • Dit is Christmaholic
      • Samenwerken
      • Contact
      • Privacy
    Christmaholic.nl
    Home»Kerstkoken»Kerstrecepten»Desserts & gebak»Espumas: creatief culinair idee voor het kerstdiner
    Desserts & gebak

    Espumas: creatief culinair idee voor het kerstdiner

    Saskia de LaatBy Saskia de Laat17 december 2011Updated:24 oktober 20173 reacties2 Mins Read

    Wil je je tafelgenoten dit jaar verrassen met iets culinairs & verrassends? Bereid dan een espuma als amuse of bijvoorbeeld als onderdeel van een hartig voorgerecht of zoet dessert of een aardappelespuma in de plaats van aardappeltjes! Espuma’s zijn dit jaar helemaal hot!

    Wat is een espuma?

    Espuma is Spaans voor mousse of schuim, het is een culinaire bereidingswijze. De methode werd bedacht door de Spaanse chef-kok Ferran Adria. Het principe is vrij eenvoudig: je mengt een vloeibaar mengsel met gelatine en spuit dit op onder druk van lachgas, door middel van een slagroomspuit (of sifon). Dit vormt samen een luchtig schuim. Je kunt ook werken met room of eieren in plaats van gelatine, dat hangt helemaal af van het recept.

    Een espuma wordt relatief snel vloeibaar (als het gas is uitgewerkt), zeker als je geen gelatine gebruikt. Daarom moet je gelijk na het opdienen serveren. Je kunt het vloeibare mengsel vaak wel een dag van tevoren voorbereiden en in de koelkast in de spuit bewaren. Sterker nog, een espuma moet altijd zeker 2 uur in de koelkast (bij koude bereiding) of in een pan warm water (bij warme bereiding) opstijven. Daar moet je in je planning dus wel even rekening mee houden.

    Espumarecepten

    Er zijn verschillende lekkere recepten te vinden op internet, vaak met instructiefilmpje. Zoals deze hartige espuma van mozzarella met tomaat & garnaal, of een ‘Irish Coffee’ van kreeft, met warme kreeftenbisque en een koude espuma erbovenop (smullen!). Als je voor zoet gaat, check dan deze espuma van warme witte chocolade (mmm!). Of wat dacht je van deze yoghurtespuma met aardbeien?

    Wil je liever een receptenboekje? Espumas, smaakmakende creams, van Paul Simon is een aanrader! Espumas & mousses is ook erg leuk! Het boekje Mousses & espumas (met de titel precies andersom) bevat ook een aantal heerlijke recepten! Bekijk ook onderstaand filmpje voor een korte instructie van de slagroomspuit en een lekker cocktailrecept (Pina Colada!).

    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5DlrEKbWyiA[/youtube]

    Veel plezier & smakelijk!


    Amuse Espuma Espumas Kerstdiner Mousse Nagerecht Schuim Voorgerecht
    Share. Facebook Twitter Email WhatsApp
    Saskia de Laat
    • Website
    • Facebook
    • Instagram

    Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

    Dit vind je misschien ook leuk

    Recept | Zoete & zoute kerst snackmix

    12 december 2023

    Waarom genieten we juist met Kerst zo van chocolade?

    13 november 2023

    Hoe stel je een kerstmenu samen?

    6 november 2023

    3 reacties

    1. Saskia on 17 december 2011 4:30 pm

      Het blijkt minder makkelijk dan gedacht haha, onze eerste poging was geen succes!

      Reageer
    2. Andrea van Geenen on 18 december 2011 9:01 am

      Ooh dat lijkt me lekker…

      Reageer
    3. Sjef on 19 december 2011 10:06 am

      Het is mij te veel “fuzz” voor de kerst. Ik ga liever voor iets meer “succes gegarandeerd” als er gasten aan tafel zitten

      Reageer
    Laat een reactie achter Cancel reactie

    Ho Ho Hallo!

    Welkom op mijn blog! Ik ben Saskia, beter bekend als Christmaholic. Ik schrijf & vlog over kerstshows, versiertips, winterse uitstapjes, knutsels, heerlijke kerstrecepten en nog veel meer. Ik wens je veel kerstvoorpret! Lees meer…

    Volg jij me al?
    • Instagram
    • YouTube
    • Pinterest
    • Facebook
    • TikTok
    • WhatsApp
    Nieuwste Kerstvlog!
    Kerstmail

    Elke week kerstinspiratie!

    Schrijf je in voor de Kerstbrief en ontvang iedere zondag de leukste kerstinspiratie in je mailbox.

    Instagram
    Podcast

    Kerstpraat - de Podcast over kerst!

    Creatief

    Kerstversiering voor je poppenhuis | zelf maken & online kopen

    30 november 2024

    DIY | Gingerbread kaarsen maken

    21 november 2024

    DIY | Kerstornamenten maken: schilderijtjes in kleine fotolijstjes

    9 november 2024
    KERSTVERSIERING
    • KERSTDECORATIE MAKEN
    • KERSTKNUTSELEN MET KINDEREN
    • KERSTSTUKJES MAKEN
    • KERSTTRENDS
    • KERSTVERSIERING TIPS
    INSTAGRAM
    KERSTTIPS
    • CADEAUTIPS VOOR KERSTMIS
    • KERSTCADEAUS INPAKKEN
    • KERSTRECEPTEN
    • KERSTSHOWS IN TUINCENTRA
    • KERSTVLOGS & VIDEO'S

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker geactiveerd!
    Ad Blocker geactiveerd!
    Christmaholic wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen.