Wil je je tafelgenoten dit jaar verrassen met iets culinairs & verrassends? Bereid dan een espuma als amuse of bijvoorbeeld als onderdeel van een hartig voorgerecht of zoet dessert of een aardappelespuma in de plaats van aardappeltjes! Espuma’s zijn dit jaar helemaal hot!
Wat is een espuma?
Espuma is Spaans voor mousse of schuim, het is een culinaire bereidingswijze. De methode werd bedacht door de Spaanse chef-kok Ferran Adria. Het principe is vrij eenvoudig: je mengt een vloeibaar mengsel met gelatine en spuit dit op onder druk van lachgas, door middel van een slagroomspuit (of sifon). Dit vormt samen een luchtig schuim. Je kunt ook werken met room of eieren in plaats van gelatine, dat hangt helemaal af van het recept.
Een espuma wordt relatief snel vloeibaar (als het gas is uitgewerkt), zeker als je geen gelatine gebruikt. Daarom moet je gelijk na het opdienen serveren. Je kunt het vloeibare mengsel vaak wel een dag van tevoren voorbereiden en in de koelkast in de spuit bewaren. Sterker nog, een espuma moet altijd zeker 2 uur in de koelkast (bij koude bereiding) of in een pan warm water (bij warme bereiding) opstijven. Daar moet je in je planning dus wel even rekening mee houden.
Espumarecepten
Er zijn verschillende lekkere recepten te vinden op internet, vaak met instructiefilmpje. Zoals deze hartige espuma van mozzarella met tomaat & garnaal, of een ‘Irish Coffee’ van kreeft, met warme kreeftenbisque en een koude espuma erbovenop (smullen!). Als je voor zoet gaat, check dan deze espuma van warme witte chocolade (mmm!). Of wat dacht je van deze yoghurtespuma met aardbeien?
Wil je liever een receptenboekje? Espumas, smaakmakende creams, van Paul Simon is een aanrader! Espumas & mousses is ook erg leuk! Het boekje Mousses & espumas (met de titel precies andersom) bevat ook een aantal heerlijke recepten! Bekijk ook onderstaand filmpje voor een korte instructie van de slagroomspuit en een lekker cocktailrecept (Pina Colada!).
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5DlrEKbWyiA[/youtube]
Veel plezier & smakelijk!
3 reacties
Het blijkt minder makkelijk dan gedacht haha, onze eerste poging was geen succes!
Ooh dat lijkt me lekker…
Het is mij te veel “fuzz” voor de kerst. Ik ga liever voor iets meer “succes gegarandeerd” als er gasten aan tafel zitten