In deze rubriek kijken we hoe kerst wordt gevierd in andere landen. Deze keer steken we de grote oceaan over naar het tropische Brazilië. Ook in dit land van swingend carnaval en ieniemienie-bikini’s wordt fanatiek kerst gevierd. Ik ontmoette de Braziliaanse Vera een paar jaar geleden in Canada tijdens een cursus Frans. Daar bleek door haar groter wordende ogen bij winters ingerichte etalages al dat Vera dol is op kerst! Ze vertelt hoe ze dat thuis in São Paulo viert.
1. Wie ben je en waar kom je vandaan?
“Ik ben Vera Toledo Speers en ik woon in São Paulo in Brazilië. Ik ben lerares Engels en ik ben geboren en getogen in São Paulo. Mijn familie is oorspronkelijk afkomstig uit Engeland, Zwitserland (aan mijn vaders kant), Italië en Spanje (aan mijn moeders kant). Voor ik verder vertel, moet ik zeggen dat Brazilië een enorm land is dat door immigranten van over de hele wereld (en dus mensen met allerlei ‘roots’) bewoond wordt, dus de gewoontes en tradities verschillen heel erg per regio of bevolkingsgroep. Ik vertel dan ook maar hoe mijn familie kerst viert, want er is niet één manier van hoe ‘Brazilianen’ kerst vieren.”
2. Hoe wordt kerst gevierd in Brazilië?
“Wat we allemaal gemeen hebben, is dat we kerstavond (24 december) vieren met een speciaal en extra lekker diner. Families komen bij elkaar om cadeaus aan elkaar te geven en lekker te eten. Het diner wordt pas laat geserveerd, rond elf uur ’s avonds, want het is de bedoeling om elkaar om middernacht de cadeautjes te geven. De kleine kinderen moeten altijd heel erg moeite doen om hun oogjes open te houden op deze spannende avond… Vaak lukt het niet, maar als we ze vertellen dat de kerstman eraan komt met cadeautjes, zijn ze weer klaarwakker!
Veel mensen wonen op kerstavond ook de mis bij, maar in mijn familie doen we daar niet aan. De volgende dag wordt er door de meeste families samen geluncht, maar dan niet zo uitgebreid als bij het diner op de avond daarvoor. Zoals ik al zei, verschillen de tradities verder heel erg overal in het land. Omdat het zuiden van Brazilië ooit gekolonialiseerd was door Duitsland, houden ze daar vooral de Duitse kersttradities aan. En in het noorden eten ze weer een wat lichter kerstdiner, omdat het daar zo heet is. Ik vind al die verschillen erg interessant!”
3. Wat zijn de meest bijzondere kersttradities in Brazilië?
“Ik vind zelf het versieren van de kerstboom het allerleukst! En ik bak graag gingerbread koekjes, maar daar is niets Braziliaans aan, haha.”
4. Welke plekken in Brazilië raad je aan om rond kerst te bezoeken?
“De laatste tien jaar zijn de Brazilianen kerstversiering op straat steeds belangrijker gaan vinden. Winkels besteden extra aandacht aan hun etalages en bomen en pleinen worden versierd, erg mooi. Ook vind je steeds vaker gezellige kerstmarkten in de grote steden. Super gezellig om overheen te wandelen en bij elk kraampje even te snuffelen.”
5. Wat is typisch kersteten en -drinken in Brazilië?
“Er is een soort ham (die we ‘tender’ noemen) die je in Brazilië alleen in de kerstperiode kunt krijgen bij de slager. Wij eten hier thuis die ham, kalkoen, mayonaisesalade, rijst, varkenshaas met ananas en perzik en ‘farofa’, een Braziliaans gerecht met broodkruim of cassavemeel en gedroogd fruit.”
Recept voor Braziliaanse tonijn-mayonaisesalade
Benodigdheden
- 1 kilo geschilde aardappelen in blokjes
- 2 geschilde wortels in blokjes
- 1 blikje erwtjes
- 1 blikje tonijn
- 1 kopje mayonaise
- 2 eetlepels azijn
- snufje zout
- snufje zwarte peper
Ter decoratie
- cherrytomaatjes of partjes tomaat
- zwarte en/of groene olijven
- peterselie
- bosui
- 2 hard gekookte eieren
Aan de slag
“ Doe de blokjes aardappel en wortel in een pan en zorg dat ze onder water staan. Breng het aan de kook en laat het ongeveer 10 minuutjes (of tot ze goed gaar zijn) koken. Giet het af en laat de aardappel- en wortelblokjes een beetje afkoelen. Ondertussen kun je de (afgegoten) erwtjes alvast toevoegen.
Mix in een grote kom of schaal de azijn, het zout, de mayonaise, tonijn en zout en peper (naar je eigen smaak). Voeg de groenten toe en schep voorzichtig alle ingrediënten door elkaar. Nu laat je deze mix even in de koelkast staan. Net voor het serveren versier je de mayonaisesalade nog met de decoratie-ingrediënten. Bom apetite!”
4 reacties
fijn recept marloes!
leuk!!
ik ga met kerst het ook (proberen) te maken.
sou do brasil e nunca tinha ouvido falar ou provado desse prato.
kan ik ook een andere vissoort gebruiken?