Ga jij dit jaar een kerstdiner of kerstmenu koken voor veel mensen? Dan is deze blog voor jou! Vorig weekend heb ik voor het allereerst voor een grote groep gekookt. Hoewel ik graag kook en regelmatig etentjes geef, is dat meestal voor een klein groepje eters. Dit keer waren het er maar liefst elf! Aangezien mijn keuken mini is, was dat best een uitdaging. Maar het ging super goed, en ik deel in deze blog heel graag mijn tips en ervaringen.
Kerstmenu voor veel gasten koken
Ik ben na 1x een kerstdiner voor een grote groep mensen koken heus geen expert. Dus ik heb echt wel even getwijfeld of ik deze blog wel moest schrijven. Maar misschien is het juist interessant om tips te lezen van iemand die juist niet zo ervaren is als het gaat om kerstdiners koken voor veel mensen. Door de tips hieronder toe te passen, was het verjaardagskerstdiner in elk geval super relaxed en heb ik nul stress gehad tijdens de avond! Ik kon tussendoor met de gasten praten, even aan tafel zitten, met mijn nichtje spelen. En iedereen vond het eten lekker, dus dat is ook fijn!
Seated christmas dinner voor veel mensen
Natuurlijk is het altijd een optie om een buffet klaar te maken, waar iedereen zelf van kan pakken. Ook winterbbq’en, gourmetten of kaasfondu’en is een stuk eenvoudiger voor jou als gastvrouw of -heer als je met kerst veel eters hebt. Maar in deze blog gaan we het hebben over een seated dinner. Iedereen zit aan een feestelijk gedekte tafel en je serveert een uitgebreid, meer gangen tellend, kerstdiner. Hoe pak je zoiets aan als je veel gasten hebt? Want het is wel zo fijn als je tijdens het etentje kunt ontspannen en zelf ook de tijd en de rust hebt om van de avond te genieten.
Tip 1. Kook wat je vaker gemaakt hebt
Mijn belangrijkste tip is: als je voor een grote groep mensen een kerstdiner kookt (en je hebt daar niet veel ervaring mee) ga dan niet experimenteren. Maak gerechten die je al vaker gemaakt hebt, zodat je niet continu recepten hoeft door te lezen. Natuurlijk heb je de recepten wel bij de hand, maar je weet in grote lijnen hoe het moet. Zoek recepten uit die je makkelijk kunt opschalen. Sauzen, soepen, grote stukken vlees, ovenschalen, bijgerechten met groentjes. Dat kun je allemaal makkelijk in grotere hoeveelheden maken dan het oorspronkelijke recept staat.
Tip 2. Maak een gedegen planning
Zoals je ook in deze blog over een stressvrij kerstdiner koken kunt lezen, maak ik zelf altijd een gedegen planning. Ik schrijf het uit, want dan onthoud je het beter! Mijn planning bestaat over het algemeen uit drie lijstjes met taken die ik makkelijk kan afstrepen:
- Een lijstje voor de dag (of dagen) voor het etentje
- Een lijstje met taken die ik moet doen voordat de gasten arriveren
- Een lijstje met taken die ik moet doen tijdens het kerstdiner
Ik ben daarin zo specifiek mogelijk. Ik schrijf bijvoorbeeld alle gangen op en wat ik per gang nog moet doen tijdens het kerstdiner. Moet ik iets opwarmen? Moet ik iets fijnhakken? Moet ik iets garneren? Ook maak ik vaak een schetsje van hoe ik de borden ongeveer wil opmaken, als ik dat belangrijk vind.
Tip 3. Bereid zoveel mogelijk voor
Deze spreekt voor zich, maar ik noem hem toch. Je kunt echt al heel veel voorbereiden. Soepen en sauzen kun je de dag ervoor maken en in afgesloten pannen of containers in de koelkast of buiten in de kou zetten (dat is het voordeel van december, de tuin is ook een koelkast). Je hoeft ze alleen nog maar even op te warmen.
Garneringen voorbereiden
Garneringen kun je een paar uur voor je gasten komen voorbereiden en in de koelkast of keuken klaarzetten. Ik maakte bijvoorbeeld deze geglaceerde worteltjes en deze erwtjes met munt en chili als bijgerechtjes tijdens mijn verjaardagskerstdiner. Voor de geglaceerde worteltjes heb ik de nootjes en de peterselie al gehakt en gemengd en klaargezet in een schaaltje.
Voorgaren & opwarmen
De worteltjes heb ik ook al 5 minuutjes voorgegaard en in de pan koud weggezet. Ik hoefde ze alleen nog maar even 10 minuutjes op te warmen en de garnering eroverheen te doen. Voor de erwtjes heb ik de gehakte verse kruiden met de olie, boter en chilivlokken in een hittebestendige afsluitbare bak klaargezet. De gekookte erwtjes kon ik er vlak voor serveren doorheen scheppen en het was klaar!
Toetje klaarmaken
Ook desserts kun je vaak al (deels) voorbereiden. Maak je een ijstaart, dan kan het zelfs al een paar dagen van tevoren. Maak je individuele toetjes in glaasjes bijvoorbeeld, dan kun je die al opmaken en in de koelkast wegzetten tot gebruik. Haal ze wel op tijd uit de koelkast, zodat je gasten geen ijs- en ijskoude chocolademousse eten.
Tip 4. Dek de tafel ruim van tevoren
Een feestelijk gedekte tafel waar iedereen samen aan kan zitten, doet zoveel! Als je een kerstdiner gaat koken voor een grote groep mensen, heb je waarschijnlijk niet genoeg dezelfde borden & glazen. Maar heus: het geeft niets als het bestek en het servies niet matcht. Het gaat uiteindelijk om de gezelligheid! Als je de tafel feestelijk gaat dekken: doe dat vooral de dag van tevoren. Dat geeft je een hoop rust op de dag zelf.
Een tafelschikking – met naamkaartjes – maakt het extra speciaal en zorgt ervoor dat iedereen op een handige plek zit (dat is bij sommige groepen en in vele families wel zo handig ;-)). Uiteraard wordt er tijdens het diner vaak een hoop gewisseld van plek, maar dat is juist super leuk! In deze blog vind je verder een heleboel tips voor het speciaal maken van je kerstdiner, die niets te maken hebben met dat wat je eet.
Tip 5. Wegen & tellen is cruciaal!
Als je normaal gesproken voor 4 personen kookt, is het heel moeilijk inschatten hoeveel je klaar moet maken voor een groep van, ik zeg maar iets, 12 personen. Het beste wat je kunt doen is vooraf goed nadenken over porties. Hoeveel stuks wortel wil je op elk bord serveren? Hoeveel aardappelkroketjes? Hoeveel gram vlees of vis heb je per persoon nodig? Hoeveel mililiter saus (of: hoeveel eetlepels) schenk je over het vlees? Hoeveel eetlepels puree per persoon?
Reken uit hoeveel je nodig hebt en maak net iets meer, zodat je altijd genoeg hebt en omdat er ook altijd iets kan mislukken. Het klinkt misschien een beetje overdreven om dit zo precies te doen, maar zo doen ze dat in restaurants ook! Het zorgt gewoon voor rust. Je weet dat je genoeg hebt, je weet wat er op elk bord komt te liggen en zo is het kerstdiner voor jou als chef en gastheer-of gastvrouw zelf veel meer ontspannen.
Mensen eten minder dan je denkt
Mijn ervaring is: mensen eten tijdens een diner dat meerdere gangen telt veel minder dan je denkt. Een voorbeeld: als je maar twee gangen serveert, kun je voor rood vlees tijdens het hoofdgerecht het beste zo’n 200 gram aanhouden. Maar in een diner dat 5 gangen telt, is 125-150 gram vaak al voldoende (tenzij je hele grote eters hebt thuis).
Tip 6. Voldoende apparatuur & spullen
Sowieso is het slim om een fornuis- en ovenplanning voor tijdens het eten te maken. Hoeveel pannen moeten er tegelijk op het fornuis, en past dat? Hoeveel gerechten moeten er tegelijk in de oven en kan dat? Zijn er dingen die op dezelfde temperatuur moeten en passen ze samen in de oven? Wij hebben voor ons grote diner niet alleen een extra tafel en stoelen gehuurd, maar ook een extra airfryer geleend van iemand. Zodat we meer frietjes / aardappelhapjes tegelijk konden klaarmaken. Dat scheelt een hoop tijd en gedoe!
Tip 7. Start met koude gerechtjes
In restaurants start het menu van de chef vrijwel altijd met een (bijna) volledig koud voorgerecht. Dat is niet voor niks: je kunt het immers volledig voorbereiden. Je hoeft er bovendien geen fornuis of oven voor te gebruiken, dus dat is lekker makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is bordjes opmaken. En zelfs dat kun je soms al (deels) van tevoren doen. Je kunt zowel een koude amuse serveren als een daaropvolgend koud voorgerechtje. Met een lekker frisse witte wijn of een champagne erbij is dat echt perfect.
Tip 8. Groot stuk vlees is veel makkelijker
Als je vegetarisch kookt, kun je deze tip overslaan. Het meeste werk tijdens het etentje zelf, zit hem in het opmaken van de borden. Maar ook in het klaarmaken van individuele stukken vlees of vis! Het voelt misschien een beetje spannend om een groot stuk vlees of vis klaar te maken, maar het is zoveel makkelijker dan al die kleine stukjes bakken. Zeker als je voor een grote groep mensen een kerstdiner klaar maakt is dat zoooveel werk.
Investeer in een goede vleesthermometer die gaat piepen als het vlees op de gewenste temperatuur is. Ik maak bijvoorbeeld graag dit recept voor chateaubriand. Je bakt het vlees eerst aan in de pan en daarna doet de oven het werk. Laat rund- of varkensvlees daarna nog een tijdje rusten onder aluminiumfolie en snijd het dan in stukken (trancheren noemen ze dat) wanneer je het serveert. Een hele kip of kalkoen is ook ideaal, daar hoef je tijdens het koken amper naar om te kijken. Alleen af en toe misschien even bedruipen met het vocht dat eruit loopt en dat is het!
Tip 9. Koop een sous-vide apparaat
Wil je toch liever kleinere stukjes vlees of vis serveren? Veel mensen zweren bij de sous-vide, mijn vader kookt er bijvoorbeeld heel graag mee. In dit apparaat kun je vlees, groente of vis vaccuum-verpakt langzaam voorgaren. Je bakt het dan bijvoorbeeld vlak voor serveren even kort af in de pan. Met zo’n machine kun je ook heel goed marineren, inleggen en ga zo maar door. De kwaliteit van je kerstdiner wordt er een stuk beter door! Maar het moet natuurlijk wel in je keuken passen ;-).
Tip 10. Serveer een stoofgerecht
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een heerlijk stoofgerecht als main course. Dat is echt perfect als je een kerstdiner kookt voor een grote groep eters. Zorg wel dat je van tevoren goed nadenkt over hoeveel je wil serveren per persoon (zie tip 4). Bij stoofschotels hou je uiteindelijk natuurlijk – door het inkoken van de vloeistoffen – een stuk minder over dan als je begint met koken. Maar het is met uitserveren echt ideaal!
Tip 11. Oefen met borden opmaken
Denk van tevoren na over hoe je de borden wil opmaken. Maak eventueel een schetsje / tekeningetje als je dat fijn vindt. Wat ook handig is, is een kleine productielijn opzetten met een of twee van je tafelgasten, waarbij iedereen een deel van het opmaken voor zijn/haar rekening neemt. Zo deed ik tijdens ons dinertje deze pompoensoep (ik noem het Sinterklaassoep) in de kommen en deed mijn zusje er vervolgens de opgeklopte slagroom en maanzaad in.
Een derde persoon deed er een beetje garnering op en legde er een kaasstengel naast en serveerde de kommetjes uit. Je hoeft natuurlijk niet alles op borden te serveren. Alleen vlees, saus en wat groentjes is prima. De rest (aardappeltjes / frietjes etc) zet je gewoon in schalen op tafel! Je kunt er ook voor kiezen om (voor bepaalde gangen) alles in schalen op tafel te zetten en er self service van te maken.
Tip 12. Houd de borden warm
Een aanvulling op de vorige tip: maak je borden warm voor je serveert. Als je voor een grote groep een kerstdiner kookt, moeten er veel bordjes tegelijk opgemaakt worden. Het eten kan dan snel afkoelen. Er zijn speciale bordenwarmers te koop waar je de borden tussen kunt leggen, zoals deze bijvoorbeeld. Als je een lege oven hebt, kun je de borden ook even in de oven zetten op 60-80 graden ofzo. Dan zijn ze lekker voorgverwarmd en blijft het eten warmer. Dat geeft je net wat meer tijd met het opmaken van de borden. En als je een nieuwe keuken gaat ontwerpen, er zijn ook speciale lades waar je borden in kunt opwarmen.
Tip 13. Maak een drankentafeltje
Het is een stuk makkelijker als je gasten zelf hun drinken kunnen inschenken. Maak een tafeltje met flessen wijn, bier (in ijs), frisdrank, water en eventueel de suiker/melk etc. voor in de koffie en thee later op de avond. Je kunt overwegen om lekkere limonades te maken en die klaar te zetten voor de gasten die geen alcohol drinken.
Tip 14. Schakel hulp in!
En dan tot slot: maak het jezelf niet moeilijker dan nodig als je voor een grote groep mensen een kerstdiner klaar gaat maken. Je hoeft niet alles zelf te doen. Het is helemaal prima om je gasten te vragen eten mee te nemen of af te spreken dat iedereen een gang maakt. En vraag ook gerust om hulp tijdens het opmaken van de borden, het uitserveren en afwassen. Mensen helpen graag!
Natuurlijk is er ook niks mis met kant-en-klare gerechten. In de supermarkt vind je in deze tijd heerlijke kant-en-klare bijgerechten die je alleen maar hoeft op te warmen. Of koop het dessert voor je kerstdiner bij de bakker of patissier. Het gaat uiteindelijk niet eens zozeer om dat wat je eet, maar om dat je met zijn allen lekker geniet en samen bent!
Kerstdiner koken voor grote groep: jouw tips?
En dat waren mijn veertien tips om het koken van een kerstdiner voor een grote groep eters een stukje makkelijker, fijner en vooral: meer ontspannen te maken. Ik hoop dat je er wat aan gehad hebt. Mocht je nog vragen hebben, stel ze hieronder in het reactieformulier. En natuurlijk zijn jullie ervaringen ook van harte welkom! Kook jij wel eens een kerstdiner voor veel mensen? Hoe pak jij dat aan? Als je jouw tips hieronder deelt, help je daar een ander wellicht weer mee!
Smakelijk eten alvast!
8 reacties
Leerzaam blog, goede tips ook. Want je kan behoorlijk in de stress schieten, goede tip is ook lijstjes maken, en dan lekker afvinken
De bijgerechtjes wil ik nog wel is op een rechaud zetten met waxinelichtjes eronder. Blijft het ook langer warm.
Super tips, dank je wel! Ik lees je blogs en volg je vlogs, heb Al zoveel ideetjes van je overgenomen.
Leuk artikel! Dit jaar sinds lang weer eens koken voor een groepje van 5 en we hebben het verdeeld :). Ieder een gang en het toetje van de locale ijssalon hopelijk blijft t dan beetje ontspannen voor iedereen!
Het is natuurlijk een algemene tip, maar zeker als je voor een grote groep gaat koken met Kerst: wees op tijd met beslissen wat je gaat maken, zodat je dingen ruim op tijd kunt bestellen bij de slager/visboer/traiteur. Als je een paar dagen voor Kerst pas bedenkt dat je voor 15 man rosbief wilt maken, gaat de slager dat mogelijk niet meer voor je kunnen regelen.
Verder is mijn ervaring dat bij een uitgebreid diner de meeste mensen niet zitten te wachten op een heel groot of zwaar dessert. Ik zweer daarom bij “café gourmand”: uitgebreide koffie en thee met kleine zoetje hapjes bij wijze van dessert. Die zoetigheden kun je veelal kant-en-klaar kopen of ruim van tevoren maken. Presenteer ze op een mooie etagère bij de koffie, iedereen blij!
Daarnaast zou ik zeggen, ga alleen een ambitieus meergangendiner koken voor een groep als dat iets is wat je leuk vindt. Als je niet van koken houdt of je er wel heel veel stress van krijgt, is het echt OK om te gourmetten, of alles kant-en-klaar te halen. Het gaat om de gezelligheid!
Ik ga zelf dit jaar een uitgebreid diner koken voor de familie. Ik heb een gloednieuwe keuken met alles erop en eraan en ik hou enorm van koken, dus ik kijk er echt naar uit. Ik heb dan weer een enorme hekel aan alle boodschappen die vooraf moeten worden gedaan en dat vindt mijn man niet erg, dus dat doet hij allemaal.
goede tips!!
Wij bestellen dit jaar, maar heb al wel zelfgemaakt koekjesdeeg in de ijskast liggen – kunnen we op de dag zelf vers afbakken 🙂
Ik vind het ook veel tijd en gedoe hebben om verschillende glazen te hebben, bij veel gasten. Vaak doen ze dan een paar drankjes uit hetzelfde glas. Maar als alles matcht, vragen ze zich af uit wiens glas ze nou eigenlijk drinken dus moeten ze weer nieuw pakken, zit je met 2x zoveel vaat.
Hallo Stephanie,
Je kunt glasmarkeerders kopen, google daar maar eens op, en je glas probleem is opgelost.
Groetjes, Franca
Leuke tips net even rustig doorgelezen hier hebben we wat aan.
Enne de Stefanie’s zijn goed vertegenwoordigd ha ha . zijn natuurlijk leuke mensen