Close Menu
Christmaholic.nl
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest YouTube TikTok
    Christmaholic.nl
    • Home
    • Versiering
      • Kersttrends
      • Herfstversiering
      • Interieurinspiratie
      • Kersttafel dekken
    • DIY & Creatief
      • Kerstversiering maken
      • Kerststukjes
      • Kerstkaarten maken
      • Knutselen met kinderen
    • Cadeaus
      • Cadeautips
      • Cadeaus inpakken
      • Kleding & Make-up
    • Koken
      • Hapjes & Amuses
      • Voor- en bijgerechten
      • Hoofdgerechten
      • Desserts & gebak
      • Ontbijt & Lunch
      • Complete kerstmenu’s
      • Kerstdrankjes
    • Tradities
      • Kerst geschiedenis
      • Gebruiken & Tradities
    • Amusement
      • Kerstshows in tuincentra
      • Podcast
      • Muziek & Film
      • Kerstmarkten
      • Kerstevenementen
      • Winacties
      • Inspiratie
        • Alles over Kersttradities
        • Alles over Low Budget Kerst
        • Alles over Kerst met kinderen
        • Alles over de Kersttafel dekken
    • Christmaholic
      • Dit is Christmaholic
      • Samenwerken
      • Contact
      • Privacy
    Christmaholic.nl
    Home»Kerstkoken»Kerstrecepten»Desserts & gebak»Overheerlijke gingerbread koekjes
    Desserts & gebak

    Overheerlijke gingerbread koekjes

    Aisha BartelsBy Aisha Bartels11 december 20173 reacties3 Mins Read

    Wat is er nou leuker dan met Kerst of in de kerstvakantie samen de keuken induiken? Los van dat het ontzettend leuk is om te doen, is het ook een goede manier om de kids even lekker bezig te houden. En in mijn ogen is er niks zo ”kerstig” als overheerlijke gingerbread koekjes!

    Recept gingerbread koekjes

    Ik vind het heerlijk hoe deze koekjes het hele huis naar Kerst laten ruiken. In deze blog lees je alles over de Gingerbread-traditie. Natuurlijk mocht een heerlijk recept om deze kerstlekkernij zelf te maken niet ontbreken! Deze variant is mijn absolute favoriet. Deze koekjes zijn niet alleen ontzettend lekker, maar nog vegan ook! Ik wens jullie dan ook ontzettend veel eet- en maakplezier!

    Ingrediënten (+/- 30 koekjes)

    Voor de koekjes:

    • 150 gr. kokosolie (hard)
    • 100 gr. rietsuiker
    • 4 el kokosbloesemsuiker (optioneel)
    • 1 banaan
    • 1/2 el vanille (of extract)
    • 130 gr. kokos bloem
    • 130 gr. (gluten-vrij) bloem
    • 1 1/2 el geraspte gember
    • 1/5 el kaneel
    • 1/2 el arrow root
    • 1 1/5 bakpoeder
    • snuf zout
    • +/- 1/2 cup plantaardige melk (zoals haver, soya of amandel etc.)
    • koekjesvorm gingerbreadpoppetje

    Voor het glazuur:

    • 100 gr. poedersuiker
    • 1 el. plantaardige melk

    Aan de slag: de vegan gingerbread koekjes maken

    Mix eerst de kokosolie, beide suikers en de gember tot een glad mengsel met een blender of staafmixer. Doe daarna alle droge ingrediënten in een kom en meng goed. Vervolgens zeef je de droge ingrediënten. Voeg nu langzaam de droge mix toe aan de kokosolie en meng dit goed samen.

    Als de mix goed gemengd is kun je de banaan en de melk toevoegen aan de mix. Let op! Voeg de melk langzaam toe aangezien je een fijn stevig deeg wilt dat niet te slap is. Vervolgens laat je het deeg 10 minuten rusten in de koelkast.

    Verwarm de oven voor op 180 graden. Strooi wat bloem over het aanrecht en de deegroller. Haal na 10 minuten het deeg uit de koelkast en rol het uit tot dat het deeg 0,5 cm dik is. Gebruik vervolgens een vorm naar keuze, in mijn geval het bekende gingerbread man koekje, om de koekjes uit het deeg te snijden.

    Plaats nu voorzichtig de koekjes op een met bakpapier bedekte bakplaat. Plaats de bakplaat nu voor 10 minuten in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de koekjes straks de vorm mooi behouden. TIP: Als de bakplaat niet in de koelkast past, zet deze dan buiten als het koud genoeg is (dat moet wel lukken in Nederland haha)!

    Na de 10 minuten plaats je de bakplaat in de oven en bak de koekjes ongeveer 10 minuten (de tijd hangt wel af van jouw oven en de dikte van de koekjes). Check de koekjes goed! Ze kunnen snel verkleuren. Als de koekjes een mooie zacht bruine kleur hebben, haal je ze uit de oven en laat je ze even afkoelen.

    En dan het leukste: gingerbread koekjes decoreren

    Als de koekjes helemaal zijn afgekoeld kun je ze decoreren zoals je het leuk vindt. Ik hou persoonlijk van de echte klassiekers zoals op de foto! Voor de glazuur mix je de genoemde ingrediënten samen. De glazuur moet goed smeerbaar zijn. Gebruik een glazuurspuit of knip een klein puntje uit een spuitzak om de glazuur aan te brengen.

    Ik wens je heel veel plezier met het maken, versieren en proeven van deze vegan gingerbread koekjes! Hou jij net als ik ook van echte klassieke kerst koekjes of bak jij liever wat anders met kerst? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

    Gemberkoekjes kerst Gingerbread Gingerbread koekjes Kerstbakken kerstkoekjes Vegan gingerbread koekjes Vegan kerstkoekjes
    Share. Facebook Twitter Email WhatsApp
    Aisha Bartels

    Aisha is personal trainer en heeft haar eigen personal training gym speciaal voor vrouwen genaamd: I AM WOMAN. Ze is altijd bezig met lekker eten en een echte Christmaholic! Op 1 januari kijkt zij dan ook al weer uit naar de feestdagen met alle warmte, gezelligheid, lichtjes en creativiteit.

    Dit vind je misschien ook leuk

    DIY | Gingerbread kaarsen maken

    21 november 2024

    Neutrale kerstversiering in de keuken: gingerbread & chocolade

    2 november 2024

    DIY | Gingerbread huisjes met ‘royal icing’ van karton maken

    31 oktober 2024

    3 reacties

    1. Willemijn on 11 december 2017 12:21 pm

      Hoi,

      Wat toevallig, ik heb net van het weekeinde de poppetjes gemaakt, maar helaas met een ander recept:)
      Misschien dat ik dit recept ook ga proberen, het ziet er zo lekker uit;)

      Reageer
    2. Kim on 17 december 2017 11:28 am

      Superleuk, dit ga ik zeker doen deze week. Kan ik mooi een ’test’badge voor collega’s maken, waarvan 2 een lactose intolerantie hebben. Ik denk wel dat het makkelijker is om een decoratiestift in de winkel te kopen om te decoreren. Of is dit glazuur echt nodig voor de smaak?

      Reageer
    3. J. Kockelkorn on 1 oktober 2018 8:40 am

      Haai, ik vind ze zooo ontzettend leuk.
      Ik zou ze graag maken met mijn zoontje maar ik ben allergisch voor gember. Zou ik het recept ook zonder kunnen maken? Misschien helemaal weglaten of vervangen door koekkruiden en sinaasappel rasp?

      Reageer
    Laat een reactie achter Cancel reactie

    Ho Ho Hallo!

    Welkom op mijn blog! Ik ben Saskia, beter bekend als Christmaholic. Ik schrijf & vlog over kerstshows, versiertips, winterse uitstapjes, knutsels, heerlijke kerstrecepten en nog veel meer. Ik wens je veel kerstvoorpret! Lees meer…

    Volg jij me al?
    • Instagram
    • YouTube
    • Pinterest
    • Facebook
    • TikTok
    • WhatsApp
    Nieuwste Kerstvlog!
    Kerstmail

    Elke week kerstinspiratie!

    Schrijf je in voor de Kerstbrief en ontvang iedere zondag de leukste kerstinspiratie in je mailbox.

    Instagram
    Podcast

    Kerstpraat - de Podcast over kerst!

    Creatief

    Kerstversiering voor je poppenhuis | zelf maken & online kopen

    30 november 2024

    DIY | Gingerbread kaarsen maken

    21 november 2024

    DIY | Kerstornamenten maken: schilderijtjes in kleine fotolijstjes

    9 november 2024
    KERSTVERSIERING
    • KERSTDECORATIE MAKEN
    • KERSTKNUTSELEN MET KINDEREN
    • KERSTSTUKJES MAKEN
    • KERSTTRENDS
    • KERSTVERSIERING TIPS
    INSTAGRAM
    KERSTTIPS
    • CADEAUTIPS VOOR KERSTMIS
    • KERSTCADEAUS INPAKKEN
    • KERSTRECEPTEN
    • KERSTSHOWS IN TUINCENTRA
    • KERSTVLOGS & VIDEO'S

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker geactiveerd!
    Ad Blocker geactiveerd!
    Christmaholic wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen.