Oh dennenboom, oh dennenboom, wat zijn je takken wonderschoon! Ieder jaar kijken we er weer naar uit om hem te versieren. En de allermooiste kerstboom is natuurlijk het exemplaar in jouw eigen huiskamer. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan? Waarom zetten we in december een kerstboom in huis? Daarvoor moeten we terug naar de tijd van oude beschavingen!
Geschiedenis van de kerstboom
Als je wil weten waarom we in heel de wereld met Kerst een kerstboom in huis zetten, moeten we een paar eeuwen terug in de tijd. Want eeuwen voordat de spar een rol kreeg in de Christelijke Adventsperiode, hadden wintergroene struiken en bomen al speciale betekenis voor diverse volkeren. Ze stonden symbool voor vruchtbaarheid en goddelijkheid. In veel landen werden duizenden jaren geleden al groenblijvende takken, guirlandes en kransen in huis gezet in de winter. Vaak werd gedacht dat vers wintergroen heksen, spoken, boze geesten en ziektes buiten de deur zou helpen houden.
Een teken van hoop: de dagen worden langer
Bij ons op het noordelijk halfrond valt de kortste dag van het jaar op 21 december. Egyptenaren geloofden dat de zonnegod in de winter ziek en zwak was, en vierden daarom elk jaar de zonnewende uitgebreid. Vanaf dat moment worden de dagen immers langer! Mensen versierden hun huizen met palmbladeren om om elkaar eraan te herinneren dat de zon weer zou terugkeren en dat de wereld weer groener wordt.
Romeinen, Druïden en Vikings
Ook vroege Romeinen vierden de zonnewende met een feest dat Saturnalia heette. Ze eerden Saturnus, de god van de landbouw. De Romeinen wisten natuurlijk wat de zonnewende symboliseerde: dat er langere, warmere dagen zouden volgen en dat eetbare planten weldra weer zouden groeien en bloeien.
Om dit feestelijke moment te vieren, decoreerden de Romeinen zowel hun huizen als tempels met wintergroene takken. Ook in Noord-Europa werden huizen en tempels honderden jaren geleden al versierd met groene takken door de Druïden (priesters van de Kelten), als een symbool van het eeuwigdurende leven. De Vikings geloofden verder dat dennentakken de speciale plant van de zonnegod Balder waren.
De eerste kerstboom
Nu weten we dus waar de traditie van groene takken aan het begin van de winter vandaan komt. Maar wanneer zijn we eigenlijk een boom in huis gaan zetten? Het is niet helemaal duidelijk wanneer deze traditie is ontstaan. Er gaan verhalen dat voor de Germanen een eik centraal stond in de midwinterviering. Mogelijk werd deze boom verlicht en in de winter verbrand voor de warmte.
Wanneer de boom precies onderdeel werd van de Christelijke viering is ook niet helemaal zeker. Het vermoeden is dat in Oost-Europa en Duitsland al in de 15e eeuw een versierde kerstboom werd gezet. Zeker weten we dat in 1510 in Letland een kerstboom versierd werd met rozen (die symbool stonden voor de heilige maagd Maria). Jongeren dansten er omheen en op het einde van de festiviteiten werd de boom verbrand.
Martin Luther bracht verlichting
De eerste kerstboom in een kerk – voor zover we weten – stond in Duitsland. En wel in de rooms-katholieke Kathedraal van Strassburg in het jaar 1539. Volgens veel bronnen was het Martin Luther, een protestantse priester uit de 16e eeuw, die de verlichte kerstboom introduceerde. Het verhaal gaat dat hij onder de indruk was van de sprankelende sterren tegen de donkere decembernacht, te midden van dennenbomen. Eenmaal thuis wilde hij dit gevoel nabootsen voor zijn familie. Hij zette een kerstboom in de woonkamer en versierde hem met verlichte kaarsen.
Rijke Duitsers en Koningin Victoria
RIjke Duitse families volgden in de 16e en 17e eeuw al gauw zijn voorbeeld. Ze hingen appeltjes in de boom, een verwijzing naar Adam en Eva. De Britse adel nam deze gewoonte over en tijdens de 18e en 19e eeuw verspreidde de kerstboomtraditie zich via de aristocratie naar de rest van Europa.
De Britse koningin Victoria en de Duitse prins Albert speelden daar nog een belangrijke rol in. In Victoriaanse tijden was de populaire Britse koningin de allergrootste influencer. Wat zij deed, kopieerde zo ongeveer iedereen. Het koningskoppel werd in 1846 getekend in een illustratie voor de krant London News, terwijl ze met hun kinderen rond een kerstboom stonden. Dat zag natuurlijk iedereen, en zo groeide de populariteit van de kerstboom tot ongekende hoogten.
Kerstbomen in Nederlandse huizen
Hoe zat het eigenlijk in Nederland? Vrijzinnige protestanten en rijkelui in Nederland zetten vanaf begin 1800 al kerstbomen in hun huizen. Pas in de 19e eeuw nam de traditie echt een vlucht dankzij de introductie van de zondagsscholen, die overal in Nederland werden opgericht. Daar werden in de Adventsperiode kerstbomen neergezet. Zo raakte de kerstboom steeds bekender onder de armere Nederlanders. Inmiddels is de kerstboom niet meer weg te denken uit de Nederlandse huiskamers.
Verenigde Staten: groter en uitbundiger
Aan het begin van de 19e eeuw namen Duitse emigranten de kerstboomtraditie ook mee naar de Verenigde Staten. Binnen een halve eeuw werd de kerstboom een commercieel artikel in Amerika. De bomen werden ook alsmaar groter. In Europa waren kerstbomen in huis doorgaans ongeveer 120 – 150cm groot. Maar de Amerikanen wilden bomen die tot het plafond rijkten.
De kerstbomen werden in deze tijd ook steeds uitbundiger versierd. Europeanen gebruikten nog altijd appels, koekjes en noten om hun bomen te decoreren. Maar Amerikaanse gezinnen haalden alles uit de kast: ze maakten zelf versieringen van popcorn, besjes en gedroogd fruit en hingen hun bomen steeds voller met decoraties.
Waarom zijn er kunstkerstbomen?
Aan het eind van de 19e eeuw werden de eerste kunstkerstbomen gemaakt, in Duitsland. De reden zal je wellicht verbazen: duurzaamheid! Omdat kerstbomen zo populair waren, nam het aantal sparren en dennen in het land schrikbarend snel af. Om ontbossing tegen te gaan, introduceerden de Duitsers rond 1880 een kunstkerstboom gemaakt van echte ganzenveren. De veren werden groen geverfd en met binddraad aan een stam vast gemaakt.
Toiletborstels en aluminium
In het begin van de 20ste eeuw bedacht de Addis Brush Company in het Verenigd Koninkrijk een alternatief voor de ganzenverenboom. Zij stonden bekend om het maken van de allereerste toiletborstel (ja, heus) en gebruikten dezelfde borstels om takken van een kerstboom te maken. Deze bomen konden natuurlijk veel meer versiering dragen, dus werden al gauw populair.
In de jaren ’50 kwamen de aluminiumbomen, met zilveren takken. Dit waren de eerste kunstkerstbomen die niet groen waren! Ze werden geprezen om hun futuristische look. De kunstkerstboom zoals we die nu kennen, met takken gemaakt van PVC (kunststof), deed haar intrede in de jaren ’80.
Katholieke kerk heeft zich lang verzet
Tot slot nog een leuk weetje: de Rooms-Katholieke kerk in Italië heeft zich de afgelopen eeuwen fel tegen het gebruik van de kerstboom verzet. De boom hadden immers een heidense oorsprong en vrij weinig te maken met het Christelijke geloof. Met name in de 19e eeuw waarschuwde de kerk regelmatig dat de kerstboom niet thuishoorde in de woning van een gelovig gezin. Pas in 1982(!) stonden er voor het eerst kerstbomen in het Vaticaan in Rome. Laat hè?
Waarom zetten we een kerstboom? Nu weet je ’t!
Nou, ik durf te wedden dat je dit nog niet allemaal wist over de geschiedenis van de kerstboom, of wel? Hopelijk heb ik zo antwoord gegeven op de vraag ‘waarom zetten we een kerstboom in huis?’. Mocht jij nog andere vragen hebben of leuke feitjes over kerstbomen willen delen, daarvoor is het reactieformulier hieronder bedoeld! Nog meer lezen over kerstgeschiedenis? Hier vind je al onze blogs over tradities, historie en gebruiken rondom kerst bij elkaar.
14 reacties
Leuk artikel! Hopelijk volgen er nog meer over tradities, gebruiken & historie.
Wij hebben jaren geleden ook het besluit genomen om over te gaan op een kunstkerstboom.
Een kwalitatief goede en volle kunstboom vind ik vaak mooier dan een echte boom.
Daarnaast vonden wij het ook een meer duurzame oplossing.
Toch hebben wij besloten om er dit jaar een kleine echte boom bij te nemen voor naast de open haard (op gepaste afstand).
Wat fijn om te lezen dat je dit soort artikelen leuk vindt! Er komen er zeker nog een paar aan dit jaar, maar staan er ook ap heeeel veel op de blog van eerdere jaren. Als je op de link klinkt onderaan dit artikel dan kom je bij een overzichtje!
Zo leuk dit soort weetjes!! Toen ik het stukje las over Victoria moest ik wel lachen ik heb de serie gezien en daarin kwam ook al heel uitgebreid aan bod dat koning Albert groot kerst fan was door zijn jeugd en het hele paleis van lichtjes en bomen voorzag. Waarop ik mijn partner nog hoor zeggen “zou jij ook doen als je de kans had”.
Liefs, Tessa♡
Leuk om het allemaal te weten, hou van achtergrond informatie. Waarom ik hem zet. Omdat het super gezellig is!!!!!
Dat is het zeker!!
Ik moet mijn adblocker uitzetten voor deze site maar weet niet hoe en ik wil je graag blijven volgen
Daar kan ik je helaas niet bij helpen, ik vermoed dat je het kunt uitschakelen waar je hem ook hebt ingeschakeld. Ik heb er geen ervaring mee persoonlijk. Vraag anders even iemand in je omgeving als je er niet uitkomt!
Ik moest rechts naast de adresbalk op een leeuwtje klikken en dan stond er “Brave shields” en kon er wat uitgezet, andere browser heeft misschien een ander tekentje
Heel leuk om te lezen!
Ik heb gehoord dat bij protestanten de kerstboom een godsdienstige betekenis kreeg door het eeuwige groen blijven en de driehoekige vorm vertegenwoordigd de vader de zoon en de heilige geest.
Ik heb ’n leuk, helaas wel wat verouderd, boekje over folklore, traditie en symboliek rond de kerstviering. Het is van Desmond Morris en heet: “En nu is het kerstmis”.
Goed artikel, ik wist al wel wat dingen,maar nog niet alles. Ik ben 8 jaar terug overgaan op kust bomen, ik heb namelijk altijd meerdere bomen in huis.
Maar dat voelde toch niet helemaal goed.
Daarom toch weer ieder jaar 1 echte boom in huis en de rest kunstbomnen.
Hè Saskia, allereerst ik zit weer te genieten van al je vlogs, videos en deze reportage vind ik helemaal geweldig. Ik vind oude tradities en gebruiken zeer interessant. Mijn oma kwam uit Duitsland en daar waren weer andere tradities als bij ons in Nederland. Ik hou ervan en van Christmaholic ❤️❤️
Ik volg je al weer een paar jaar. Het is altijd zo leuk en gezellig van alles over Kerst te zien en te lezen.
Dit artikel over kerstbomen is weer interessant, al wist al een aantal van deze feiten. Mijn eigen ervaring voegt misschien een kleinigheid toe aan dit artikel.
Ons gezin verhuisde, daags na Kerstmis 1957, van Noord-Holland naar Noord-Brabant. Als katholiek gezin hadden wij een kerststal, maar geen kerstboom, want dat was geen katholiek gebruik, volgens mijn moeder.. Het onderwerp kwam ter sprake toen ik in de huizen van andere kinderen kerststallen zowel als kerstbomen zag. Al die gezinnen waren katholiek. Dit was dus misschien een regionaal verschil. In Noord-Holland waren best veel katholieken, maar het was beslist niet de meerderheidsgroep, en verschil moest er blijven, denk ik. Ons gezin begon ook een kerstboom te kopen een paar jaar later, begin jaren 60 (zeurende kinderen??)