Je kunt natuurlijk uit eten gaan, dan ben je van alle stress verlost. Of gewoon gourmetten, ook lekker makkelijk. Maar als je toch heel graag thuis een kerstdiner in elkaar wil draaien, dan kan dat best stressvol zijn. Met deze tips kun je de stress wat hopelijk beperken. Keep calm, it’s only Christmas!
1. Plan en oefen!
Het klinkt zo voorspelbaar, maar het is echt ongelofelijk belangrijk. Plannen, plannen, plannen. Schrijf op hoeveel je wil uitgeven, wat je wil koken en wat je kant-en-klaar nodig hebt (en dus bijvoorbeeld kunt bestellen). En lijstjes. Lijstjes zijn zoooo belangrijk. Matt Preston (je weet wel, dat jurylid van Masterchef Australia) tipt 3 lijstjes. Een boodschappenlijstje, een lijst met alle taken die gedaan moeten worden en wanneer ze klaar moeten zijn (bijvoorbeeld wanneer de biefstukjes in de pan moeten en wanneer de aardappels in de oven) en een lijst met wat je kan uitbesteden aan je gezins- of familieleden.
Het is immers een gezelligheidsfeest, dus waarom zou je het niet allemaal samen doen? Let wel op dat er niet teveel mensen tegelijk in de keuken staan (zeker als die niet zo groot is). En zorg er natuurlijk ook voor dat er niet teveel dingen tegelijk op het fornuis of in de oven moeten, hou rekening met de beperkingen van je keuken. Ook slim: oefenen. Kook alleen gerechten waar je bekend mee bent, dus oefen het eens van tevoren. Dat scheelt zo veel stress!
2. Werk vooruit
Niks is relaxter tijdens het kerstdiner dan dingen uit de koelkast halen die klaar zijn of alleen nog wat finetuning nodig hebben. Bereid zoveel mogelijk dingen daarom voor! Houd er ook rekening mee bij het selecteren van de recepten die je gaat maken, dat je een deel al wil kunnen voorbereiden. Dat scheelt heel veel spanning en druk. Zorg bijvoorbeeld dat je om de gang in elk geval een deel van het gerecht al voorbereid hebt. Sauzen, soepen, dressings, dat kan allemaal al klaar zijn. Ook onderdelen van het dessert kun je vaak al vantevoren voorbereiden. Ideaal!
3. Neem een (paar) dag(en) vrij voor kerst
Als je de mogelijkheid hebt; neem vrij voor kerst, zodat je de tijd hebt om alles rustig voor te bereiden. Je kunt dan ook veel makkelijker vooruit werken en dingen alvast klaarzetten in de oven, op je gemak de boodschappen doen op de markt en in de supermarkt (terwijl er niet 3000000 mensen rondlopen), etc. Heb je kids? Dan zou het geweldig zijn als die ergens anders onder de pannen zijn, bijvoorbeeld bij opa en oma of bij een vriendje of vriendinnetje.
4. Geen borden, maar schalen
Borden opmaken, het is een hoop gedoe en kost een hoop ruimte en tijd. Het eindresultaat ziet er natuurlijk schitterend uit, maar het levert vaak wel een hoop stress op. Het moet snel gebeuren, want anders is het eten afgekoeld. En als je een kerstdiner voor 10 personen maakt, is snelheid vaak ver te zoeken. Zeker in je eentje! Waarom doe je het niet op de rustieke, traditionele manier en zet je schalen op tafel, waar mensen zelf van kunnen opscheppen. Denk aan een schaal met hapjes (zeevruchten bijvoorbeeld) of een schaal met lekkere aardappels of groenten. Als je de schalen mooi opmaakt met hier en daar een toefje kruiden of room (wat er dan ook bij het gerecht past), ziet het er net zo smakelijk uit!
5. Iedereen maakt een gang
Waarom zou je eigenlijk alles in je eentje maken? In onze familie spreken we regelmatig af dat iedereen een gang maakt. Iedereen doet zelf de boodschappen en bereid zijn of haar gang (per stel) voor in de keuken. Scheelt zoveel stress, bovendien krijg je zo allemaal dingen te proeven die je misschien wel nog nooit eerder gehad hebt. Leuk, toch?
6. Aandacht voor details & niet te moeilijk doen
Tuurlijk, je wil je gasten verrassen en versteld doen staan. Maar het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en veel werk te kosten. Sommige gerechten zien er zo geweldig uit, terwijl ze helemaal niet moeilijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een trifle (laagjes lekkers) als kerstdessert of een heerlijke ovenschotel (de oven doet het werk). En verder zit ’t m ook in de details. Een goede saus bij het vlees bijvoorbeeld, gekocht bij de slager of een paar dagen vantevoren gemaakt.
Een feestelijk versierde tafel doet al veel, een lekkere kerstcocktail om mee te beginnen ook. Een topper bij ons in de familie is de spoom, vlak voor het hoofdgerecht krijgt iedereen een glaasje champagne met een bolletje sorbetijs erin. Ziet er feestelijk uit, smaakt heerlijk decadent en is zo gepiept.
7. Time je kerstdiner
Alles tegelijk klaarhebben, het kan nogal een uitdaging zijn. Er zijn allerlei tips om te zorgen dat je alle onderdelen van je gerecht op het zelfde moment kunt serveren. In dit artikel vind je 5 slimme tips voor het timen van je diner. Scheelt weer wat stress!
8. Kant-en-klaar is niet slecht
Waarom zou je alles zelf maken? Supermarkten als Aldi, Lidl en Albert Heijn verkopen met de feestdagen heerlijke kant-en-klare of bijna klare producten, die je alleen nog maar even in de oven hoeft te schuiven, aan hoeft te snijden of in elkaar hoeft te husselen. Voor Albert Heijn staat de kerst dit jaar zelfs helemaal in het teken van ‘Kerst Lukt’.
Een compleet kant-en-klaardiner kan, maar je kunt het ook afwisselen. Maak het vlees zelf en de bijgerechten zijn kant-en-klaar, of andersom. Of bestel je kerstdiner in een maaltijdbox: met de verse ingrediënten en recepten van HelloFresh zet je bijvoorbeeld in een handomdraai een drie-gangen menu op tafel. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk als het ook makkelijk kan!
9. Borden opmaken
Het oog wil ook wat, wil je elk bord apart opmaken en niet alles op schalen serveren, dan zijn hier een paar slimme tips om dat soepel te laten verlopen. Maak vantevoren een schets van hoe je wil dat het eruit ziet en bepaal hoeveel je nodig hebt van elk ingrediënt. Serveer je een warm gerecht, zet de borden dan in de bordenverwarmer of in de oven op 60 graden (kort). Zorg wel dat je borden hebt die daar tegen kunnen (hoe dikker, hoe beter, dan houden ze de warmte ook langer vast).
Maak vervolgens een straatje van de borden (zet ze allemaal naast elkaar). Wat het meest mag afkoelen, doe je er als eerste op. Heb je niet zoveel plaats, zet drie borden op een rij, drie erboven en dan twee op de randjes. Scheelt weer! En je kunt natuurlijk ook een kruising doen van borden opmaken en schalen serveren, je kunt het vlees of de vis met iets van garnering uitserveren op individuele borden en de rest in schalen serveren.
10. Kaas & ham
Ik ben persoonlijk geen zoetekauw, dus ik sluit mijn diner graag af met een heerlijk kaasplankje. Het voordeel daarvan is; je hoeft het niet zelf te maken (kan natuurlijk wel, maar dan moet je wel heeeel vroeg beginnen). Bij mijn schoonfamilie begon het Italiaanse kerstdiner onlangs met een schaal vol heerlijke hammen en worst, niet te versmaden!
Wat is jouw ultieme anti-stresstip voor het kerstdiner? Deel ‘m hieronder in de reacties! Met veel dank aan mijn vader, hobbykok Ton Mommers.