Samenwerking – Chocolade & Kerst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En als je het ons vraagt, is het een match made in heaven. De smaak van heerlijke kerstkransjes of goddelijke kerst toetjes met chocolade: het past gewoon perfect bij de feestelijkheden in december. Heb je je ooit afgevraagd waarom we chocola eigenlijk met Kerst associëren? Laten we een duik nemen in de geschiedenis van kerstchocolade.
Het begon met een boomstronk
Om te weten waar de traditie van kerstchocolade begon, moeten we een paar eeuwen terug in de tijd. Tijdens de middeleeuwen legden mensen gedurende de langste nacht van het jaar (de winterzonnewende) een boomstronk in het haardvuur. Dit was niet zomaar een boomstronk, hij was afkomstig van een oude fruitboom, die al jarenlang voor heerlijk zoet fruit had gezorgd. Deze traditie had voor mensen een bijzondere betekenis. Zegeloofden het volgende: hoe langzamer de imposante stronk deze nacht opbrandde, hoe meer voorspoed je gezin en je familie in het nieuwe jaar gegund zou worden.
Bûche de Noël & Yule log
In de 19e eeuw verdween deze traditie door technologische ontwikkelingen. Dankzij de komst van steenkool en elektriciteit werden er steeds minder haardvuren aangestoken. Overal verschenen immers radiatoren en kachels in huizen om ze te verwarmen. Gelukkig bedachten creatieve meesterchocolatiers een mooi alternatief: zij ontwikkelden een opgerolde cake chocolade, die heel erg op een boomstronk lijkt. Dit werd in veel Europese landen als dessert gegeten na de kerstmaaltijd. In Frankrijk vind je de boomstronkcake (Bûche de Noël) nog steeds veelvuldig op de Kerstdis. In Zweden is het eveneens nog heel bekend, daar heet het een Yule log.
Adventskalender met chocolade
In de negentiende eeuw werd het ook in heel Europa steeds gebruikelijker om vrienden en familie chocolade te geven als kerstgeschenk. En misschien denk je nu meteen aan de adventskalender, maar die begon als een religieuze traditie. In eerste instantie zat achter elk deurtje een kerkelijk plaatje. Pas in de jaren vijftig van de 21ste eeuw veranderde dat en kwamen de eerste adventskalenders met chocolade en kleine cadeautjes op de markt. Inmiddels worden er natuurlijk adventskalenders met de meest uiteenlopende producten gemaakt.
Kerstchocolade als dessert
Van chocolade genieten tijdens de kerstdagen kan op zoveel manieren! Ik ben gek op musketkransjes. En dan niet van die gevulde, maar die kransjes die helemaal massief van chocolade zijn, inclusief die witte bolletjes bovenop. Ook eten we graag witte chocolade crispies die mijn ouders altijd kopen bij de lokake chocoladefabrikant. Verder staat er ook bij ons vaak iets van chocolade als toetje op tafel met Kerst. Mocht je nog inspiratie zoeken voor een lekker chocolade kerstdessert: deze cappuccino trifle met chocolademousse en koffiemousse lijkt me echt goddelijk. Je ziet hem op de foto hierboven. Lekker toch? Mmmmm!
Hoe geniet jij van chocolade met Kerstmis?
En jij: ben jij een chocoholic? Geniet je ook graag van chocolade met kerstmis? Dan ben ik natuurlijk benieuwd naar jouw favoriete versnaperingen met chocola. Hou je van kerstkransjes? Of misschien wel van heerlijke chocolade truffels? Of of of… heerlijke, kruidige warme chocolademelk! Wat het ook is: ik hoor heel graag in de reacties hieronder hoe jij geniet van chocolade met Kerst.
Dit artikel is in samenwerking met Jumbo geschreven.
12 reacties
Ik krijg nu spontaan zin in chocolade! Ik vind de musketkransjes ook heerlijk (wel die met vulling).. warme choco met flink wat slagroom en de teddy beertjes van Van Lindt zijn ook favoriet.. wat mij enorm aan kerst doet denken is de vienetta ijstaart die we altijd met kerst eten… puur traditie, maar ik denk bij veel mensen! Liefs Suus
Chocolade.. dat lust ik echt op elk moment van de dag! Ik geniet het meest van een echt lekkere warme chocolademelk met verse slagroom lekker ouderwets en hoort er voor mij helemaal bij deze maanden. Hoort natuurlijk wel een kerstkransjes bij.. want ook ik vind ze overheerlijk!!!!
Oh ja, ben een echte chocoholic! En dan niet alleen met kerst hoor ha ha. Maar in deze maanden is warme chocomel met slagroom toch wel mijn guilty pleasure! Heerlijk op elk moment van de dag, dit hoort bij mij ook echt bij het seizoen. Verder de chocolaatjes in vorm van hulst blaadjes en klokjes is voor mij ook typisch kerst. Vroeger hadden we deze al en ik heb de traditie voortgezet. Musket kransjes vind ik trouwens ook heerlijk. Deze zijn ook perfect om in de boom te hangen. Heb alweer wat voorraad ingeslagen van alles! Heerlijk!!!
Liefs Ingrid
Hoi Saskia, ik lust alles ook hier een echte chocoholic en wij gaan ieder jaar naar onze Chocolaterie in het dorp en dan koop ik voor de hele kerst chocolade, truffels, hulsblaadjes, pindarotsjes, kerstmannetjes , melk- en puur door elkaar, die worden heel leuk op een etagère gepresenteerd en dan blijf daar maar eens vanaf. Winterse warme chocolademelk mag je mij ook voor wakker maken. Het toetje van hierboven lijkt mij ook heerlijk maar in onze familie zitten er anti koffie liefhebbers bij dat kan hem helaas niet worden dus nog op zoek naar een heerlijk recept… CHOCOLADE is gewoon traditie het hoort bij kerst✨
Ja, ik ben gek op chocolade. Mijn ex schoonvader maakte altijd zelf chocolade slagroom truffels. Zooo lekker. Een warme chocomelk met slagroom is ook heerlijk.
Ja heerlijk chocola het hele jaar door. Met Sinterklaas en Kerst natuurlijk wel meer, maar dan moet ik het ook echt verstoppen. Ik heb namelijk chocolade dieven in huis wonen.
O,heerlijk chocolade!!
Hoort echt bij deze periode!
Als ik kersenbonbons zie moet ik altijd denken aan kerst bij mijn ouders thuis. Mijn vader at ze altijd met kerst bij een kop koffie. Ook jarenlang maakten we de Schwarzwalder Kirschtorte. Met veel chocolade ,kersen en kitsch,mmm heerlijk!!
Chocolade in welke vorm dan ook niet alleen met de feestdagen maar het hele jaar door maar als ik echt moet kiezen ga ik voor zelfgemaakte slagroom en champagne truffels
Ik heb bergen chocolade gegeten, het is nu iets minder geworden maar goed ook haha.
Ik vind het heerlijk om een stuk chocolade samen met een glas melk te eten, drinken naar mijn idee is de chocolade dan nog lekkerder.
Ik doe dit al jaren zo, bij een leuk boek, een kerstfilm, onder een heerlijk warme plaid .
Slagroom truffels zijn toch wel echt lekker ja, ik zie het een paar keer staan yummy.
Liefs MarVeld.
Oh een Bûche de Noël, die wil ik altijd nog eens zelf maken 🙂
Oww ja de musket kransjes , en gewone kerst bonbons(nee niet de kersen bon bons dat is iets voor mijn vader en oma) maar wat me dan echt aan vroeger doet denken is de ijstruffels een grote vanille bol, met een advocaatvulling en dan een laagje cacao eromheen. Die bestelden mijn moeder altijd bij de ijskoning speciaal voor kerst mmmm(jammer genoeg niet meer te koop). En al chocolaatjes aan het verstoppen(anders heeft mijn man ze al op voordat ik het heb neer kunnen zetten hahah)
Mmm lekker chocolade, eet het in de zomer niet veel maar in de wintermaanden en in de Kerstperiode haal ik het in. Manlief en zoon houden er erg veel van. En lekker chocolademelk met slagroom, snufje kaneel of koffie met snufje cacao, bonbons en kransjes.