Iedereen heeft zo van die gerechten die haar (of hem) direct aan kerst doen denken. Deze traditionele krabcocktail met Hollandse garnaaltjes is zo’n gerecht voor mij. Mijn moeder maakt ‘m al zo lang als ik me kan herinneren. Ook al is ‘ie een beetje ouderwets (deze cocktails waren in de jaren ’70 erg populair), voor mij blijft het een klassieker en ik krijg er meteen een kerstgevoel van. Bovendien is het een heerlijk voorgerecht voor het kerstdiner en een makkelijk kerstrecept!
Wat heb je nodig om de klassieke krabgarnalencocktail te maken?
Voor 4 personen heb je nodig:
- 500 ml mayonaise
- 4 theelepels ketchup
- 3 a 4 theelepels whiskey
- 3 a 4 theelepels paprikapoeder
- peper & zout
- eventueel scheutje room
- blikje krabvlees
- bakje Hollandse garnaaltjes
- halve appel
- citroen
- baby Romaine sla
Ook nodig:
- 4 cocktailglazen
- 4 citroenknijpers
Hoe maak je de garnalenkrabcocktails?
Het begint allemaal met het maken van een heerlijke whiskeycocktailsaus, die kun je ook ruim vantevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Om eerlijk te zijn doe ik dit altijd een beetje op gevoel, dus de hoeveelheden zijn bij benadering. Maak de saus zoals jij ‘m lekker vindt! Begin met de enorme hoeveelheid mayonaise. Voeg daar een paar theelepels ketchup aan toe, de whiskey en het paprikapoeder.
Het is slim om niet direct alles erin te doen, dan kun je later de saus eventueel nog ‘aanpassen’ naar jouw smaak. Voeg wat peper toe en eventueel wat zout en een klein scheutje room om hem wat romiger te maken. Proef nu, is de saus lekker? Als ie te ‘mayonaiseachtig’ smaakt voeg je nog wat paprikapoeder, ketchup en/of whiskey toe. Te veel ‘room’? Dan help ietsje meer mayonaise. Is je saus in balans? Dan zit het grote werk erop!
De cocktails opmaken
Nu gaan we de cocktails opmaken. Dit kun je eventueel een uur van tevoren doen. Laat het krabvlees even uitlekken en snijd de halve appel in kleine dobbelsteentjes (schil mag erop blijven). Trek de blaadjes baby Romaine los (1 a 2 per cocktailglas) en was ze goed. Leg in elk cocktailglas rechtop een of twee blaadjes sla. Doe nu een klein beetje saus in elk glas. Vervolg met een laagje appel, krabvlees en Hollandse garnaaltjes.
Doe daar weer een klein beetje saus overheen en herhaal met een nieuwe laag appel, krab en garnaaltjes. Dek tot slot af met een laagje saus dat alle ingrediënten bedekt. Leg er hier en daar wat stukjes garnaal en eventueel appel op. Garneer het glas met twee schijfjes citroen en een beetje paprikapoeder!
Nog wat laatste tips
Serveer bij elk glas een citroenknijpertje. Het is heerlijk om eerst het schijfje citroen uit te persen boven de cocktail. En dan… genieten! Tip: krijg je mensen te eten die niet van krab & garnalen houden? Vervang ze dan door lekkere draadjes gebakken kip. En hou je wat saus over? Heerlijk als dipsaus voor chips of als sausje bij het gourmetten.
Echt een smakelijk voorgerecht voor je kerstdiner!
1 reactie
Ik maak deze cocktail altijd met whiskycocktailsaus en walnoten, gebakken kipfilet (op smaak gebracht met paprikapoeder en zout en peper) en mandarijntjes uit blik. En ijsbergsla. Zooo lekker fris. Een twist op een waldorfsalade. Garnalen vind ik ook erg lekker maar kipfilet nog net iets lekkerder 🙂