In het voor jaar en de zomer drinken wijnliefhebbers meestal rose of witte wijn. Worden de dagen korter en kouder, dan doet de rode wijn haar intrede. Ook mijn wijnrekje ligt er weer vol mee. Veel mensen vinden rode wijn uitkiezen echter veel moeilijker dan witte. Helemaal niet nodig! In deze blog vind je allerlei leuke weetjes, handigheidjes en tips voor het kiezen en drinken van rode wijn. Met heel veel dank aan de redactie van Proef&, het Gall & Gall magazine.
Wat is de ultieme rode borrelwijn?
We beginnen met borrelen, niks lekkerders dan op een koude zondagmiddag wat lekkere hapjes en kaasjes met een goed glas rode wijn erbij, toch? Welke rode wijn is nou echt bij uitstek geschikt om mee te borrelen? Volgens wijnspecialiste Birthe van Meegeren kun je voor een borrel het beste kiezen voor een soepele, zachte en ronde wijn kiezen (bij Gall & Gall zijn dat de wijnen met smaaktype ‘soepel rood’). Waarom? Omdat die meestal bij iedereen in de smaak vallen! Bovendien passen ze bij de meeste hapjes.
Hoe koud of warm drink je rode wijn?
Rode wijn serveer je op kamertemperatuur, is het algemene advies. Maar wist je dat dat advies stamt uit de tijd dat er nog geen centrale verwarming was. De temperatuur in huis was toen niet meer dan een graad of 18. Eigenlijk is je rode wijn – als je die in een verwarmde ruimte bewaart – dus altijd wat te warm. De juiste temperatuur is tussen de 16 en 18 graden. 16 graden voor de wat lichtere, fruitige wijnen en 18 voor de wat zwaardere en stevigere rode wijnen. Het is voor de kwaliteit van de wijn sowieso beter om de fles op een koele, donkere plaats te bewaren.
De smaak van rode wijn verandert als je hem wat koeler drinkt. Fruitige rode wijn wordt er juist nog fruitiger van, daarom is het heel goed om een fruitige rode wijn een half uurtje in de koelkast te zetten voor je hem drinkt. Dit soort wijnen past heel goed bij gevogelte, paté of kalsfvlees. Zelfs bij zalm of witte vis past een gekoelde, fruitige rode wijn goed. Maar in feite kun je dus alle rode wijnen beter even koelen voor je ze drinkt.
Waarom gaan rode wijn en rood vlees zo goed samen?
Een goede, stevige rode wijn heeft veel ’tannines’. De tannines geven de wijn structuur en stevigheid. De eiwitten in een malse biefstuk verzachten op hun beurt deze tannines weer. Het is een wat ingewikkeld (en scheikundig) verhaal, maar dat verklaart kortgezegd waarom stevige rode wijn zo goed past bij rood vlees. De wijn smaakt zachter en voller en het vlees wordt kruidiger en sappiger. Een win-winsituatie (of eigenlijk een wijn-winsituatie hihi).
Decanteren: wat is het en hoe doe je het?
Heb je wel eens van decanteren gehoord? Het is kortgezegd het overschenken van wijn in een glazen karaf. Dit doe je om bij jonge wijn lucht bij de wijn te laten komen, zodat de wijn zich opent en zichzelf zachter presenteert. Met name bij tanninerijke jonge wijnen is dit een aanrader, de smaak wordt er soepeler van. Ook kun je wijnen decanteren om de droesem (het bezinksel) van de wijn te scheiden, dat is namelijk niet zo lekker. Zet de fles wijn eerst een dag rechtop en schenk hem vervolgens heel voorzichtig uit in een karaf. De jonge wijnen hoef je niet eerst een dag rechtop te zetten.
Welke rode wijnen drink je bij het eten?
Stevige rode wijnen zijn bij uitstek geschikt om te drinken bij een maaltijd. Ze hebben wat meer structuur dan bijvoorbeeld fruitige of soepele wijnen en bieden daardoor goed tegenwicht en voldoende smaak. Maar ook andere rode wijnen passen bij bepaalde gerechten. Het hangt dus helemaal af van wat je gaat koken voor je (kerst)diner.
Een soepele wijn, zoals de Merlot, past bijvoorbeeld goed bij kip, eend, kalkoen, rosbief, lamsvlees, kalfsvlees, hert, stoofvlees, lever en ovenschotels. Een Cabernet Sauvignon past het best bij pittige gerechten, bij worsten met een sterke smaak en kazen als cheddar en blauwe kaas (bron: eten-en-drinken.info.nu). Gelukkig vaak combinatietips op de kaartjes bij elke wijn in de winkel, boordevol suggesties voor een goede match tussen wijn & spijs. En bij de meeste recepten in kookboeken en tijdschriften staan tegenwoordig wijnsuggesties. Erg handig!
Drink jij graag rode wijn in de winter of bij het kerstdiner? Of ga je liever voor witte wijn? Of drink je helemaal geen wijn, dat kan natuurlijk ook!