Close Menu
Christmaholic.nl
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest YouTube TikTok
    Christmaholic.nl
    • Home
    • Versiering
      • Kersttrends
      • Herfstversiering
      • Interieurinspiratie
      • Kersttafel dekken
    • DIY & Creatief
      • Kerstversiering maken
      • Kerststukjes
      • Kerstkaarten maken
      • Knutselen met kinderen
    • Cadeaus
      • Cadeautips
      • Cadeaus inpakken
      • Kleding & Make-up
    • Koken
      • Hapjes & Amuses
      • Voor- en bijgerechten
      • Hoofdgerechten
      • Desserts & gebak
      • Ontbijt & Lunch
      • Complete kerstmenu’s
      • Kerstdrankjes
    • Tradities
      • Kerst geschiedenis
      • Gebruiken & Tradities
    • Amusement
      • Kerstshows in tuincentra
      • Podcast
      • Muziek & Film
      • Kerstmarkten
      • Kerstevenementen
      • Winacties
      • Inspiratie
        • Alles over Kersttradities
        • Alles over Low Budget Kerst
        • Alles over Kerst met kinderen
        • Alles over de Kersttafel dekken
    • Christmaholic
      • Dit is Christmaholic
      • Samenwerken
      • Contact
      • Privacy
    Christmaholic.nl
    Home»Kerstkoken»Kerstrecepten»Hoofdgerechten»Paleo kerstmenu: 3 heerlijke kerstrecepten
    Hoofdgerechten

    Paleo kerstmenu: 3 heerlijke kerstrecepten

    Karen MeijsBy Karen Meijs22 december 2015Updated:31 oktober 20171 reactie4 Mins Read

    Eten volgens Paleo is: biologisch, natuurlijk en onbewerkt, zonder granen, zuivel, peulvruchten en geraffineerde suikers. De Paleo-levensstijl is ontstaan vanuit de gedachte dat bewerkte voedingsmiddelen ons te weinig bieden. Ze missen vitamines, mineralen, vezels en andere belangrijke voedingsstoffen om je lichaam fit en gezond te houden.

    Paleo kerstmenu

    Als je graag Paleo wilt eten én een lekker kerstdiner wilt klaarmaken, dan gaat dat prima samen! Dit is ook een fijn menu als je inspiratie zoekt om je lichaam goede voeding te geven na een (iets te…) overheerlijke Kerst. Deze kerstrecepten zijn allemaal lactose- en glutenvrij dus perfect voor als je gasten krijgt met een allergie. Tip: het nagerecht moet minstens 3 uur in de koelkast dus het is het handigste om daar mee te beginnen.

    Het voorgerecht

    Dit is een voorgerecht met zalm. De zalm kun je eventueel vervangen door garnalen. Als je vegetarisch wil eten, dan kun je gegrilde groenten naar keuze toevoegen en de zalm weglaten.

    Zalm & avocado met een Italiaanse twist

    Ingrediënten voor 2 personen:

    • 4 plakken gerookte biologische zalm
    • 1 avocado
    • 1 citroen
    • 1/2 komkommer
    • handjevol cherrytomaten
    • handjevol pijnboompitten
    • verse Italiaanse kruiden (basilicum, tijm, oregano)
    • olie naar keuze

    Bereidingswijze:

    Schaaf de halve komkommer in dunne plakjes en verdeel deze over twee borden. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een koekenpan, zonder olie. Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en de schil en snijd in dunne plakken. Leg op ieder bord een halve avocado en twee plakken gerookte zalm, boven op de komkommer. Knijp een citroen uit en besprenkel de avocado en de zalm met citroensap.

    Als garnering voeg je de geroosterde pijnboompitten en een aantal gehalveerde cherrytomaten toe. Je kunt naar keuze verse kruiden fijnsnijden en deze over het voorgerecht verdelen. Bij wijze van dressing kun je een paar druppels olie toevoegen. Eet smakelijk!

    paleo voorgerecht

    Het hoofdgerecht

    Het hoofdgerecht maken we met kipgehakt. Je kunt het gehakt ook vervangen door stukjes tonijn of door champignons, dan blijft het passend binnen de Paleo-eetstijl.

    Gevulde paprika op een bedje van rucola

    Ingrediënten voor 2 personen:

    • 200 gram biologisch kipgehakt
    • 1 rode paprika
    • 1 groene paprika
    • 1 kleine rode ui
    • 150 gram rucola
    • 1 biologisch ei
    • 1 eetlepel kappertjes
    • rozemarijn, fijngesneden
    • oregano, fijngesneden
    • olie naar keuze

    Bereidingswijze:

    Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de rode ui. Meng deze vervolgens in een kom met het gehakt, de kappertjes, het ei, de rozemarijn en de oregano. Verwarm dit mengsel kort in een koekenpan, zonder olie. Het is niet de bedoeling om het al helemaal gaar te bakken. Snijd ondertussen de twee paprika’s in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Leg de vier paprikahelften in een ovenschaal. Vul de paprikahelften op met het gehaktmengsel en plaats 20 minuten in de oven.

    Verdeel de rucola over twee borden. Haal de paprikahelften uit de oven en verdeel deze over de twee borden. Besprenkel met een olie naar keuze en eet smakelijk!

    paleo hoofdgerecht

    Het dessert

    Tot slot: het toetje! We gaan een chocolademousse maken volgens Paleo. Je leest het goed: chocolade is toegestaan :-).

    Chocolademousse

    Ingrediënten voor 2 personen:

    • 100 gram kokoscrème
    • 50 ml kokosmelk
    • 50 ml water
    • 100 gram pure chocolade (70/80% cacao)

    Bereidingswijze:

    Breek de chocoladereep in kleine stukjes. Verdun de kokoscrème met de kokosmelk en water in een steelpannetje. Zet het pannetje op een laag vuur. De verhoudingen kun je zelf aanpassen, zolang er maar een dikke kokosmelk ontstaat.

    Terwijl de kokosmelk opwarmt, plaats je een schaal op de pan waarin je de chocolade au bien marie laat smelten. Zet de gesmolten chocolade even apart en haal de kokosmelk van het vuur. Giet de gesmolten chocolade rustig bij de kokosmelk en mix goed door elkaar met behulp van een garde, tot een egale bruine vloeistof ontstaat. Verdeel deze over twee bakjes en zet minimaal 3 uur in de koelkast.

    paleo deseertVoor een feestelijk effect kun je de chocolademousse bestrooien met geraspte kokos. Ook kun je de chocolademousse met warm fruit (kersen, bosbessen, frambozen) serveren. Geniet ervan!

    Gezond kerstdiner Glutenvrije kerstrecepten Lactosevrije kerstrecepten Paleo Paleo kerstdiner Paleo kerstmenu Paleo kerstrecepten Paleo recepten
    Share. Facebook Twitter Email WhatsApp
    Karen Meijs
    • Website
    • Facebook
    • X (Twitter)

    Karen is dol op lezen, het liefst in het gezelschap van haar hond en een beker warme chocolademelk. Ze geeft cursussen en workshops creatief schrijven. Ook heeft ze een schrijfcafé in Tilburg. Zie voor meer info haar blog Kaatje Chocolaatje. Karen viert Kerstmis graag met een Engels tintje en haar kerstboom is gevuld met souvenirs uit alle landen die ze bezocht heeft.

    Dit vind je misschien ook leuk

    Recept | Zoete & zoute kerst snackmix

    12 december 2023

    Waarom genieten we juist met Kerst zo van chocolade?

    13 november 2023

    Hoe stel je een kerstmenu samen?

    6 november 2023

    1 reactie

    1. I Weijenburg on 3 december 2018 6:20 pm

      Chocolademousse maak ik met chocolade en gepureerde avocado. Ook heerlijk vind ik!!

      Reageer
    Laat een reactie achter Cancel reactie

    Ho Ho Hallo!

    Welkom op mijn blog! Ik ben Saskia, beter bekend als Christmaholic. Ik schrijf & vlog over kerstshows, versiertips, winterse uitstapjes, knutsels, heerlijke kerstrecepten en nog veel meer. Ik wens je veel kerstvoorpret! Lees meer…

    Volg jij me al?
    • Instagram
    • YouTube
    • Pinterest
    • Facebook
    • TikTok
    • WhatsApp
    Nieuwste Kerstvlog!
    Kerstmail

    Elke week kerstinspiratie!

    Schrijf je in voor de Kerstbrief en ontvang iedere zondag de leukste kerstinspiratie in je mailbox.

    Instagram
    Podcast

    Kerstpraat - de Podcast over kerst!

    Creatief

    Kerstversiering voor je poppenhuis | zelf maken & online kopen

    30 november 2024

    DIY | Gingerbread kaarsen maken

    21 november 2024

    DIY | Kerstornamenten maken: schilderijtjes in kleine fotolijstjes

    9 november 2024
    KERSTVERSIERING
    • KERSTDECORATIE MAKEN
    • KERSTKNUTSELEN MET KINDEREN
    • KERSTSTUKJES MAKEN
    • KERSTTRENDS
    • KERSTVERSIERING TIPS
    INSTAGRAM
    KERSTTIPS
    • CADEAUTIPS VOOR KERSTMIS
    • KERSTCADEAUS INPAKKEN
    • KERSTRECEPTEN
    • KERSTSHOWS IN TUINCENTRA
    • KERSTVLOGS & VIDEO'S

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker geactiveerd!
    Ad Blocker geactiveerd!
    Christmaholic wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen.