Je weet al welk vlees of welke vis je gaat klaarmaken, maar dan die bijgerechten… Wat serveer je erbij? In deze blog vind je drie fijne recepten voor puree. Een van pastinaak, een heerlijke zachte van aardappel en een knolselderijpuree. Doe er je voordeel mee!
Pastinaakpuree
Ik ben gek op de smaak van pastinaak. Dit recept is afkomstig van Pastinaak.nl. Deze puree is ook nog eens glutenvrij. Je hebt nodig:
- 500 gram pastinaak
- chili poeder
- nootmuskaat
- kruidnagel
- 200 gram roomboter
- laurier
Pastinaak schillen en in gelijke blokjes snijden. In water met zeezout en twee blaadjes laurier en een kruidnagel aan de kook brengen. De pastinaak moet net onder water staan. De pastinaak gaar koken. Dit duurt afhankelijk van het formaat blokjes 10-20 minuten. Daarna afgieten en kruiden verwijderen. Bewaar het kookvocht. Pastinaak en boter met de staafmixer of keuken machine pureren en op smaak brengen met de de specerijen. Als de zalf te dik is, dan op de juiste dikte brengen met het kookvocht ( hier zit veel smaak aan). Eet smakelijk!
Zoete aardappelpuree
Dit recept is afkomstig van de Allerhande. Wat heb je nodig voor 4 personen?
- 700 gram zoete aardappelen
- 12 blaadjes verse salie
- 2 el koolzaadolie bak en braad
- 50 ml volle melk
- 2 tl grove Zaanse mosterd
- 1 bakje bieslook
- 1 el appelstroop
Schil de aardappelen en snijd in stukken. Kook in water met zout in 20 min. gaar. Snijd ondertussen de salieblaadjes in reepjes. Verhit de olie in een steelpan en fruit de salie op laag vuur. Verwarm ondertussen de melk. Giet de aardappelen af en stamp ze grof met de pureestamper. Meng de melk, kruidenolie en mosterd erdoor. Snijd de bieslook in stukjes en roer door de puree. Verwarm de appelstroop even in de magnetron tot hij vloeibaar is. Garneer de puree met dunne lijntjes stroop die je van een lepel laat lopen.
Knolselderijpuree
Dit recept is afkomstig van Culy.nl. Schil 1 kleine knolselderij en snijd in dobbelsteentjes, doe deze samen met 4 grote, in stukken gesneden aardappels in een pan en zet onder met gelijke delen slagroom en melk (in totaal ongeveer 1 liter). Voeg een flinke snuf zout en een paar takjes tijm toe.
Kook alles totdat het mooi gaar is, maar toch nog een bite heeft, dit duurt ongeveer 10-20 minuutjes (afhankelijk van de grootte van je stukken knolselderij en aardappel). Verwijder het takje tijm en giet het geheel af boven een maatbeker zodat je (een deel) van het vocht opvangt. Pureer met een scheutje olijfolie tot een gladde puree en breng op smaak met peper en zout. Is je puree nog te stevig? Voeg dan een scheutje van het roommengsel toe. Wil je een superzachte puree? Druk het dan door een zeef of vergiet.