Als het buiten guur en koud is, dan heb ik steevast ongelofelijk veel zin in kaasfondue. Zo’n lekkere Zwitserse bijvoorbeeld, met Gruyere en Emmentaler. Dus toen ik een hele doos vol kaas voor kaasfondue kreeg van delekkerstekaas.nl, was ik enorm in mijn nopjes. In deze blog deel ik 3x inspiratie voor het maken van kaasfondue, plus een aantal handige tips.
Basisrecept voor een heerlijke kaasfondue
In feite is kaasfondue maken niet moeilijk. Je volgt, ongeacht de kazen die je gebruikt, altijd dezelfde stappen. Hieronder vind je het basisrecept voor een succesvolle kaasfondue!
- Zorg dat de kaas geraspt is en op kamertemperatuur is.
- Plet een teentje knoflook, halveer het en wrijf de (fondue)pan er mee in. Voor een sterkere knoflooksmaak kun je de teentjes in de pan laten en meekoken. Voor een nog sterkere knoflooksmaak kun je een teentje uitpersen in de wijn.
Houd een scheut wijn achter om het bindmiddel mee om te roeren of de fondue te verdunnen indien nodig. - Giet de wijn (of de vervanger) in de pan en breng tot net onder de kook, tot het bruist. Vis de toegevoegde knoflook er weer uit. Voeg een scheutje citroensap toe, hierdoor smelt de kaas beter en het zorgt voor een homogener mengsel.
- Voeg de kaas beetje bij beetje toe. Laat de kaas onder voortdurend roeren smelten. Laat het kaasmengsel niet te hard koken en zorg ervoor dat je het niet te lang verhit. Het wordt dan rubberachtig en moeilijk te verteren.
- Als je het lekker vindt, voeg dan naar wens kirsch toe.
- Bind de fondue met wat maizena (zie de tips hieronder) of verdun hem met wat wijn totdat de gewenste dikte ontstaat.
- Breng tot slot de fondue op smaak brengen met kruiden naar wens.
En voilà, je fondue is klaar! Dip er heerlijk brood in, maar ook gebakken vlees, champignons, geblancheerde groente of fruit is heerlijk in je kaas. Smakelijk!
Traditionele Zwitserse kaasfondue
Kaasfondue is echt heerlijk voor bijvoorbeeld kerstavond of tweede kerstdag (weer eens iets anders dan gourmetten). Mijn favoriet is toch wel de traditionele Zwitserse kaasfondue. Hieronder vind je het recept.
Ingrediënten (4 personen)
- 1 teen knoflook
- 1 el maizena
- 400 ml droge witte wijn
- 1 el citroensap (flesje 115 ml)
- 500 g geraspte gruyère
- 300 g geraspte emmentaler
- 2 el kirsch (slijter)
- 1 mespunt nootmuskaat
Bereiding
Halveer de knoflook. Wrijf de binnenzijde van de caquelon of pan in met de knoflook. Roer de maizena met wat wijn tot een glad mengsel. Schenk in de caquelon en voeg de rest van de wijn toe. Breng aan de kook. Voeg het citroensap toe. Roer de kaas er in porties door tot een gladde, dikke fondue. Voeg de kirsch, nootmuskaat en peper naar smaak toe. Eten er kinderen mee? Vervang de kirsch door diksap en vervang de wijn door water. Bron: Allerhande.
Kaasfondue van Roquefort en Port
Deze kaasfondue is echt compleet anders dan anders. De Roquefort geeft de fondue een pittige smaak, en de port verandert de kleur compleet! Heel speciaal.
Ingrediënten (4 personen)
- 125 ml slagroom
- 600 gram Roquefort
- 300 ml melk
- (eventueel) Maizena
- 3 eetlepels rode port
Bereiding
Verwarm de slagroom, voeg beetje bij beetje de Roquefort toe. Als alles gesmolten is, voeg je de melk toe en breng je het mengsel aan de kook. Als de fondue te dun is, roer dan wat maïzena los met de port en voeg het toe. Zo niet, kun je de port zonder Maizena toevoegen. Eventueel op smaak brengen met peper. Lekker bij deze fondue zijn peer, verse vijgen, appel, druiven, bleekselderij en witlof.
Geitenkaasfondue
Ik ben persoonlijk gek op de smaak van geitenkaas. En koriander is mijn favoriete kruid! Deze fondue ga ik dus ook zeker een keer maken.
Ingrediënten (4 personen)
- 400 ml witte wijn
- 400 gram harde Hollandse geitenkaas
- 200 gram Franse zachte geitenkaas
- knoflook
- bindmiddel
- 15 g verse koriander, fijngesneden
Bereiding
Bereid deze fondue zoals het basisrecept bovenaan deze blog. Strooi vlak voor het opdienen de koriander over de fondue. Lekker om in dit kaasmengsel te dippen is onder andere appel, honingbrood, walnoten en bleekselderij.
10 tips voor een succesvolle kaasfondue
- De toevoeging van alcohol aan de kaasfondue verlaagt het kookpunt, zodat de eiwitten in de kaas niet zullen schiften. Maar zorg er altijd voor dat de wijn niet kookt.
- Verwarm kaasfondue niet te hoog of te laag, dan wordt hij taai en rubberachtig.
- Wil je fonduerecepten vermenigvuldigen voor grotere groepen? Denk er dan aan dat er minder oppervlakte is om vloeistoffen te laten verdampen. Je hebt dus niet het dubbele aan vloeistof nodig van het originele recept.
- Er wordt niet alleen witte wijn gebruikt in fonduerecepten, maar ook cider, appelsap, bier en champagne behoren tot de mogelijkheden.
- Verse kruiden, geroosterde knoflook, gebakken uitjes, tomatenpuree en mosterd zijn allemaal uitstekende smaakmakers voor kaasfondue. Probeer maar eens uit!
- Voor fondue die te dik is: verhoog het vuur, voeg een beetje wijn toe en roer goed door.
- Voor fondue die te dun is: meng 1/2 eetlepel maïzena met een gelijke hoeveelheid wijn (of andere vloeistof). Roer door de fondue tot hij indikt.
- Smelt of mengt je fondue niet goed of heb je stukjes in je fondue? Het helpt om wat extra Gruyère toe te voegen en goed te roeren.
- Drink het liefst rode wijn, niet te koude witte wijn of hete thee bij kaasfondue. Sommige kenners beweren dat het drinken van te koude drank (bijvoorbeeld water, te koude witte wijn) spijsverteringsproblemen veroorzaakt.
- Overgebleven fondue kan worden gebruikt als een topping voor aardappelen of groenten. Laat de fondue goed afkoelen en voeg hem de volgende dag toe aan frittatas, omeletten of pasta.
Deze blog is in samenwerking met Delekkerstekaas.nl geschreven
1 reactie
Pingback: Kaasfondue - Van Herpt Delicatessen/Reform