Close Menu
Christmaholic.nl
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest YouTube TikTok
    Christmaholic.nl
    • Home
    • Versiering
      • Kersttrends
      • Herfstversiering
      • Interieurinspiratie
      • Kersttafel dekken
    • DIY & Creatief
      • Kerstversiering maken
      • Kerststukjes
      • Kerstkaarten maken
      • Knutselen met kinderen
    • Cadeaus
      • Cadeautips
      • Cadeaus inpakken
      • Kleding & Make-up
    • Koken
      • Hapjes & Amuses
      • Voor- en bijgerechten
      • Hoofdgerechten
      • Desserts & gebak
      • Ontbijt & Lunch
      • Complete kerstmenu’s
      • Kerstdrankjes
    • Tradities
      • Kerst geschiedenis
      • Gebruiken & Tradities
    • Amusement
      • Kerstshows in tuincentra
      • Podcast
      • Muziek & Film
      • Kerstmarkten
      • Kerstevenementen
      • Winacties
      • Inspiratie
        • Alles over Kersttradities
        • Alles over Low Budget Kerst
        • Alles over Kerst met kinderen
        • Alles over de Kersttafel dekken
    • Christmaholic
      • Dit is Christmaholic
      • Samenwerken
      • Contact
      • Privacy
    Christmaholic.nl
    Home»Kerstkoken»Kerstrecepten»Hoofdgerechten»3x de lekkerste kaasfondues (+10 handige tips!)
    Hoofdgerechten

    3x de lekkerste kaasfondues (+10 handige tips!)

    Saskia de LaatBy Saskia de Laat29 november 2014Updated:24 oktober 20171 reactie5 Mins Read
    Samenwerking

    Als het buiten guur en koud is, dan heb ik steevast ongelofelijk veel zin in kaasfondue. Zo’n lekkere Zwitserse bijvoorbeeld, met Gruyere en Emmentaler. Dus toen ik een hele doos vol kaas voor kaasfondue kreeg van delekkerstekaas.nl, was ik enorm in mijn nopjes. In deze blog deel ik 3x inspiratie voor het maken van kaasfondue, plus een aantal handige tips.

    Basisrecept voor een heerlijke kaasfondue

    In feite is kaasfondue maken niet moeilijk. Je volgt, ongeacht de kazen die je gebruikt, altijd dezelfde stappen. Hieronder vind je het basisrecept voor een succesvolle kaasfondue!

    1. Zorg dat de kaas geraspt is en op kamertemperatuur is.
    2. Plet een teentje knoflook, halveer het en wrijf de (fondue)pan er mee in. Voor een sterkere knoflooksmaak kun je de teentjes in de pan laten en meekoken. Voor een nog sterkere knoflooksmaak kun je een teentje uitpersen in de wijn.
      Houd een scheut wijn achter om het bindmiddel mee om te roeren of de fondue te verdunnen indien nodig.
    3. Giet de wijn (of de vervanger) in de pan en breng tot net onder de kook, tot het bruist. Vis de toegevoegde knoflook er weer uit. Voeg een scheutje citroensap toe, hierdoor smelt de kaas beter en het zorgt voor een homogener mengsel.
    4. Voeg de kaas beetje bij beetje toe. Laat de kaas onder voortdurend roeren smelten. Laat het kaasmengsel niet te hard koken en zorg ervoor dat je het niet te lang verhit. Het wordt dan rubberachtig en moeilijk te verteren.
    5. Als je het lekker vindt, voeg dan naar wens kirsch toe.
    6. Bind de fondue met wat maizena (zie de tips hieronder) of verdun hem met wat wijn totdat de gewenste dikte ontstaat.
    7. Breng tot slot de fondue op smaak brengen met kruiden naar wens.

    En voilà, je fondue is klaar! Dip er heerlijk brood in, maar ook gebakken vlees, champignons, geblancheerde groente of fruit is heerlijk in je kaas. Smakelijk!

    Traditionele Zwitserse kaasfondue

    kaasfondue2

    Kaasfondue is echt heerlijk voor bijvoorbeeld kerstavond of tweede kerstdag (weer eens iets anders dan gourmetten). Mijn favoriet is toch wel de traditionele Zwitserse kaasfondue. Hieronder vind je het recept.

    Ingrediënten (4 personen)

    • 1 teen knoflook
    • 1 el maizena
    • 400 ml droge witte wijn
    • 1 el citroensap (flesje 115 ml)
    • 500 g geraspte gruyère
    • 300 g geraspte emmentaler
    • 2 el kirsch (slijter)
    • 1 mespunt nootmuskaat

    Bereiding

    Halveer de knoflook. Wrijf de binnenzijde van de caquelon of pan in met de knoflook. Roer de maizena met wat wijn tot een glad mengsel. Schenk in de caquelon en voeg de rest van de wijn toe. Breng aan de kook. Voeg het citroensap toe. Roer de kaas er in porties door tot een gladde, dikke fondue. Voeg de kirsch, nootmuskaat en peper naar smaak toe. Eten er kinderen mee? Vervang de kirsch door diksap en vervang de wijn door water. Bron: Allerhande.

    Kaasfondue van Roquefort en Port

    Bron: Wikipedia
    Bron: Wikipedia

    Deze kaasfondue is echt compleet anders dan anders. De Roquefort geeft de fondue een pittige smaak, en de port verandert de kleur compleet! Heel speciaal.

    Ingrediënten (4 personen)

    • 125 ml slagroom
    • 600 gram Roquefort
    • 300 ml melk
    • (eventueel) Maizena
    • 3 eetlepels rode port

    Bereiding

    Verwarm de slagroom, voeg beetje bij beetje de Roquefort toe. Als alles gesmolten is, voeg je de melk toe en breng je het mengsel aan de kook. Als de fondue te dun is, roer dan wat maïzena los met de port en voeg het toe. Zo niet, kun je de port zonder Maizena toevoegen. Eventueel op smaak brengen met peper. Lekker bij deze fondue zijn peer, verse vijgen, appel, druiven, bleekselderij en witlof.

    Geitenkaasfondue

    geitenkaasfondue
    Bron: ah.nl

    Ik ben persoonlijk gek op de smaak van geitenkaas. En koriander is mijn favoriete kruid! Deze fondue ga ik dus ook zeker een keer maken.

    Ingrediënten (4 personen)

    • 400 ml witte wijn
    • 400 gram harde Hollandse geitenkaas
    • 200 gram Franse zachte geitenkaas
    • knoflook
    • bindmiddel
    • 15 g verse koriander, fijngesneden

    Bereiding

    Bereid deze fondue zoals het basisrecept bovenaan deze blog. Strooi vlak voor het opdienen de koriander over de fondue. Lekker om in dit kaasmengsel te dippen is onder andere appel, honingbrood, walnoten en bleekselderij.

    kaasfondue pan

    10 tips voor een succesvolle kaasfondue

    1. De toevoeging van alcohol aan de kaasfondue verlaagt het kookpunt, zodat de eiwitten in de kaas niet zullen schiften. Maar zorg er altijd voor dat de wijn niet kookt.
    2. Verwarm kaasfondue niet te hoog of te laag, dan wordt hij taai en rubberachtig.
    3. Wil je fonduerecepten vermenigvuldigen voor grotere groepen? Denk er dan aan dat er minder oppervlakte is om vloeistoffen te laten verdampen. Je hebt dus niet het dubbele aan vloeistof nodig van het originele recept.
    4. Er wordt niet alleen witte wijn gebruikt in fonduerecepten, maar ook cider, appelsap, bier en champagne behoren tot de mogelijkheden.
    5. Verse kruiden, geroosterde knoflook, gebakken uitjes, tomatenpuree en mosterd zijn allemaal uitstekende smaakmakers voor kaasfondue. Probeer maar eens uit!
    6. Voor fondue die te dik is: verhoog het vuur, voeg een beetje wijn toe en roer goed door.
    7. Voor fondue die te dun is: meng 1/2 eetlepel maïzena met een gelijke hoeveelheid wijn (of andere vloeistof). Roer door de fondue tot hij indikt.
    8. Smelt of mengt je fondue niet goed of heb je stukjes in je fondue? Het helpt om wat extra Gruyère toe te voegen en goed te roeren.
    9. Drink het liefst rode wijn, niet te koude witte wijn of hete thee bij kaasfondue. Sommige kenners beweren dat het drinken van te koude drank (bijvoorbeeld water, te koude witte wijn) spijsverteringsproblemen veroorzaakt.
    10. Overgebleven fondue kan worden gebruikt als een topping voor aardappelen of groenten. Laat de fondue goed afkoelen en voeg hem de volgende dag toe aan frittatas, omeletten of pasta.

    Deze blog is in samenwerking met Delekkerstekaas.nl geschreven

    Basisrecept kaasfondue Kaasfondue Kerstfondue Kerstrecepten Tips kaasfondue
    Share. Facebook Twitter Email WhatsApp
    Saskia de Laat
    • Website
    • Facebook
    • Instagram

    Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

    Dit vind je misschien ook leuk

    Versier je huis met kerstlampjes: maak een kerstverlichtingsplan!

    9 december 2024

    Zo blijf je lekker warm & cozy deze winter

    3 december 2024

    Kerstverlichting voor buiten uitkiezen: hier moet je op letten!

    2 december 2024

    1 reactie

    1. Pingback: Kaasfondue - Van Herpt Delicatessen/Reform

    Laat een reactie achter Cancel reactie

    Ho Ho Hallo!

    Welkom op mijn blog! Ik ben Saskia, beter bekend als Christmaholic. Ik schrijf & vlog over kerstshows, versiertips, winterse uitstapjes, knutsels, heerlijke kerstrecepten en nog veel meer. Ik wens je veel kerstvoorpret! Lees meer…

    Volg jij me al?
    • Instagram
    • YouTube
    • Pinterest
    • Facebook
    • TikTok
    • WhatsApp
    Nieuwste Kerstvlog!
    Kerstmail

    Elke week kerstinspiratie!

    Schrijf je in voor de Kerstbrief en ontvang iedere zondag de leukste kerstinspiratie in je mailbox.

    Instagram
    Podcast

    Kerstpraat - de Podcast over kerst!

    Creatief

    Kerstversiering voor je poppenhuis | zelf maken & online kopen

    30 november 2024

    DIY | Gingerbread kaarsen maken

    21 november 2024

    DIY | Kerstornamenten maken: schilderijtjes in kleine fotolijstjes

    9 november 2024
    KERSTVERSIERING
    • KERSTDECORATIE MAKEN
    • KERSTKNUTSELEN MET KINDEREN
    • KERSTSTUKJES MAKEN
    • KERSTTRENDS
    • KERSTVERSIERING TIPS
    INSTAGRAM
    KERSTTIPS
    • CADEAUTIPS VOOR KERSTMIS
    • KERSTCADEAUS INPAKKEN
    • KERSTRECEPTEN
    • KERSTSHOWS IN TUINCENTRA
    • KERSTVLOGS & VIDEO'S

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker geactiveerd!
    Ad Blocker geactiveerd!
    Christmaholic wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen.