Sommige mensen zweren er bij, niets anders dan een echte kerstboom met de geur van dennennaalden in huis. Maar dit is niet altijd praktisch in verband met huisdieren, allergie, kinderen of het feit dat je continu naalden aan het opruimen bent. Daarop is een geweldige uitvinding gedaan: de kunstkerstboom! Maar waar komt de kunstkerstboom nu eigenlijk vandaan? In deze blog lees je alles over de geschiedenis van de kunstkerstboom.
Het begon natuurlijk met de echte kerstboom
Het begon natuurlijk allemaal met de échte spar. Het gebruik van kerstbomen gaat al terug naar rond het jaar 1500 in Letland. In die tijd werd er al melding gedaan van versierde bomen waar mensen om heen dansten op een soort midwinterviering. Een aantal jaar laten, rond 1530, wordt gesproken over een plek waar bomen werden verkocht om neer te zetten in huis. Er was toen weinig sprake van versiering.
Vroeger werd er nog ‘simpel’ versierd met materialen van buiten: zoals rozen, appels en besjes. Rozen waren symbolisch voor de heilige maagd Maria. Als de bomen oud waren werden ze door de bevolking verbrand zodat er weer warmte ontstond. De kerstboom werd de laatste eeuwen steeds groter en uitbundiger gedecoreerd.
En toen was daar: de kunstkerstboom
Steeds meer Nederlanders gaan voor een kunstkerstboom. Hij is er tegenwoordig in verschillende soorten en maten. Met dunne takken, met dikke takken, met frosty pine, met sneeuw erop… En zelfs gekleurde kerstbomen of kerstbomen die je aan het plafond kunt hangen zijn verkrijgbaar. En het fijne aan de kunstkerstboom: je kunt hem al lekker vroeg op zetten, want: geen risico van uitvallende naalden.
Maar goed. Waar komt de kunstkerstboom nu eigenlijk vandaan? Een stukje geschiedenis van de kunstkerstboom: kunstkerstbomen werden in de 18e eeuw ontwikkeld in Duitsland. De eerste kunstkerstboom in de Verenigde Staten werd in 1883 gespot in een groot warenhuis. Voor 23 cent kon je een boom kopen met 25 losse takken versierd met rode besjes. De takken waren gemaakt van geverfd dons. Daarna gingen steeds meer winkels met dit idee aan de haal.
De opvolger van het geverfde dons was een boom met de borstelharen van een bezem. Na de ‘borstelbomen’ volgde de aluminium kerstboom. Deze waren erg populair in de Verenigde Staten van ongeveer 1958 tot 1965.
Er werd steeds meer nagedacht over de ontvlambaarheid van de kerstboom en of de boom wel veel gewicht zou kunnen dragen. Er werd ook iets gedaan aan het ‘mooie’ van de kunstkerstboom. Zo kwam er de eerste boom met nepsneeuw op de takken.
Moderne kunstkerstbomen
Tegenwoordig zijn kunstkerstbomen overal te koop, niet alleen bij speciale kerstwinkels. De kunstbomen worden al zo mooi gemaakt dat je ze bijna niet meer kunt onderscheiden van de echte bomen. De meeste kunstkerstbomen worden nu gemaakt van PVC-plastic.
Ze zijn zelfs al zo creatief geweest om bomen te ontwikkelen waarvan de takjes vanzelf open springen en je dus geen uren bezig bent om je takken netjes uit te vouwen. En: er bestaat zelfs een 1 minute tree, dat is toch ideaal! Ook zijn er al een hele hoop kerstbomen kant en klaar met dimbare LED-lichtjes. Geen gestress meer van lampjes die in de knoop zitten en ruzie met het ophangen van de lampjes in de boom.
En wil je toch de geur van verse dennennaalden – zodat het net lijkt of je toch een echte boom hebt – dan zijn daar ook alweer veel dingen voor uitgevonden. Denk aan een spuitbus met de geur van een echte kerstboom of kaarsen die dennengeur verspreiden. Wat voor kerstboom is jouw favoriet?
2 reacties
Als mede-blogger op dit platform, wil ik toch even kwijt; #teamecht 😉
Hier staat ook een een goed artikel over de geschidenis van kerstmis, kerstbomen en wat de reden is dat wij kerstballen gebruiken:
https://www.kunstkerstbomengetest.nl/betekenis-van-een-kestboom/