Verse vijgen; ze zijn echt goddelijk! En op dit moment verkrijgbaar op de markt, bij de groentenman en zelfs bij de Albert Heijn. Verse vijgen zijn, in tegenstelling tot de gedroogde variant, in Nederland niet overal en ook niet lang verkrijgbaar. Dus als je ze ziet; neem ze mee! Je kunt ze rauw eten, maar warm zijn ze toch echt wel het lekkerst. Een paar minuten bakken in een beetje boter is al heerlijk. In dit artikel wat fijne recepten met verse vijgen op een rij.
Simpele receptjes met vijgen
Bij gebakken vijgen serveer je een bolletje vanilleijs of wat zwitserse room. Erg lekker erbij is een zoetige balsamicocreme, bijvoorbeeld met vijgen (verkrijgbaar bij Albert Heijn XL). Een simpele salade maak je met een paar verse vijgen in partjes, een zakje rucola, wat verse basilicum, een bolletje buffelmozzarella en ca 100 gram Parmaham. Maak daarbij een dressing van 2 el citroensap, 4 el olijfolie, 1 el honing en wat zout en peper. Smullen!
Vijgen ? kaas
Vijgen en kaas gaan heel goed samen. Hou je van blauwaderkaas? Snij dan wat vijgen in vieren, niet helemaal tot de onderkant en zet ze in een ovenschaal. Snij de blauwe kaas in plakjes en vul de vijgen ermee. Besprenkel er vervolgens wat honing overheen en bak de vijgen 5 minuten op 190 graden in de oven of onder de grill. Doe er voor het serveren nog wat honing overheen! Hou je niet van blauwaderkaas? Met (zachte) geitenkaas is dit recept ook heerlijk!
Taartjes en cakejes met vijgen
De website van Martha Stewart staat bol van de heerlijke recepten, waarvan dit echt een topper is; een heerlijk krokante crostata taart met amandelen en vijgen. Zie ook de foto helemaal bovenaan dit artikel, om je vingers bij af te likken, niet? En wat dacht je van deze chocoladetaart van Rudolph van Veen met Rhônewijn (rode wijn uit de Rhône) en een compote van gedroogde vijgen, gegarneerd met, jawel, een heerlijke verse vijg. Als je je aanmeldt op de website kun je de video-instructie van Rudolph bekijken.
Het recept van Rudolph is natuurlijk niet heel makkelijk. Ben je nog geen ervaren bakker? Dan zijn deze warme bladerdeegtaartjes met verse vijgen en pistachenoten een aanrader. Snel klaar en yummie in your tummy!
Wat is jouw favoriete recept met verse vijgen? Deel het in een reactie hieronder!
1 reactie
de website voor het vijgentaartje bestaat niet meer!