Wil je niet gourmetten, maar ook niet de hele avond in de keuken staan om al die gangen voor het kerstdiner klaar te maken? Dan heb ik een oplossing voor je: schalen vol lekkers op tafel! Het buffet kerstdiner. Geen perfect opgemaakte bordjes met hier een toefje mierikswortelcrème en daar een perfect gedrapeerd takje tijm. Maar volle schalen en borden met de heerlijkste gerechten, zodat er voor ieder wat wils op tafel staat. “Pass jij die lekkere aardappeltjes even door?”
Schalen vol lekkers op tafel: hoe werkt het?
Stel, je bent met 6 personen. Dan maak je allemaal gerechten voor ongeveer 4 personen, zodat iedereen wat kan opscheppen en er altijd genoeg is. Zorg voor iets van koolhydraten, iets verfrissends qua salades, iets vegetarisch, iets met vlees en iets met vis. En natuurlijk komen ook de toetjes in buffetstijl op tafel!
Het buffetkerstdiner
Je kunt de gerechtjes allemaal zelf voorbereiden, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alle gasten thuis een gerecht te laten maken dat ze bij jou in de keuken opwarmen en afmaken. Spreek dan wel goed af wie wat maakt (zodat je niet drie dezelfde salades hebt en geen vlees).
Grappig detail: ik had dit artikel al bijna helemaal klaarstaan, toen ik erachter kwam dat Plus-supermarkt ook een complete campagne heeft rondom ‘buffetten’ met Kerst. Het is dus echt hip! Op hun site kun je niet alleen heel wat buffetgerechten vinden, maar ook met een handige tool je buffettafel ‘plannen‘.
Welke gerechten zijn nou perfect voor het buffetkerstdiner?
Lijkt het je wel wat, op deze manier samen genieten van al dat lekkers met kerst? Dan hoop ik je hieronder te inspireren met tips voor heerlijke gerechten die je kunt klaarmaken.
Rollade
Een rollade kun je makkelijk voorbereiden en hij is altijd goed. Het past perfect bij een buffet omdat je er plakjes van kunt snijden. Deze varkensrollade van de Plus heeft een lekkere cranberrysaus. En deze gevulde rollade met pistachekorst lijkt me ook heerlijk.
Vis of vlees in ham
Ik ben er gek op: kip met mozzarella, gerold in pancetta. Het komt uit de oven en je kunt het makkelijk voorbereiden en weer even opwarmen. Liever vis? In dit budgetkerstmenu vind je het recept voor Pangasius in ham, minstens net zo lekker!
Salades
Ik zou altijd zorgen voor iets fris naast al die volle, vette smaken. Denk aan een traditionele caprese (tomaatjes, mozzarella, basilicum en een dressing van olijfolie en balsamico). Ook lekker: een venkel-sinaasappelsalade met oregano. Of een bietensalade met appel en hazelnoten (ook lekker: een bietensalade met geitenkaas, rauwe spinazie en walnoten met een dressing van balsamico, olie en een geperst teentje knoflook).
Quiche
Makkelijk voor te bereiden, op te warmen en ook koud vaak lekker: de quiche mag niet ontbreken op je buffettafel. Ik maakte laatst deze groentequiche uit de Allerhande. Heerlijk! En je hebt gelijk een vega gerecht te pakken. Er staat wel dat ie zomers is, maar hij smaakt nu net zo lekker. Deze broccoliquiche met brie en cashews maak ik regelmatig. Ook leuk: maak een aantal kleine miniquiches, zoals deze.
Spiesjes
Ik vind ze er altijd zo gezellig uit zien, spiesjes! Je kunt ze bijvoorbeeld maken met gemarineerde garnalen. Of met biefstuk. Ook saté kan natuurlijk prima. Het is maar net waar je van houdt.
Aardappels
Koolhydraten mogen natuurlijk niet ontbreken. Erg leuk vind ik deze hasselback potatoes met blauwe kaas van Jamie Oliver, die ga ik zeker een keer maken. Of wat te denken van kruidige citroenaardappelen uit de oven. Of lauwwarme aardappelsalade.
Kleine hapjes
Verder is het superleuk om je buffettafel op te vullen met allerlei kleine hapjes. Zoals gazpacho (koude soep), gevulde eieren, toastjes met hammousse, een lekker plukbrood met kruidenboter en andere heerlijkheden. Vergeet ook niet om gerechtjes voor de kinderen te maken! Zoals deze kerststerren met kip en komkommer van de Plus.
Dessert
Ook het dessert gaat natuurlijk in buffetstijl. De één bakt een lekkere taart (een christmas cake bijvoorbeeld), de ander bereid een cheesecake voor in kleine glaasjes en de ander maakt een grote feestelijke winterbombe of trifle. En wat te denken van een tiramisu?
Een tiramisu kan natuurlijk ook met rood fruit. Ook lekker: een laagjestaart met chocolade of een kerstkrans van cupcakes. Zoveel heerlijkheden op tafel voelt ongelofelijk rijk. En natuurlijk heb je teveel, maar de restjes eet je gewoon lekker de volgende dag nog op.
Tip: Hang een thema aan je buffetdiner
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je buffet een bepaald thema te geven. Zoals Italiaans of Aziatisch. Maar net waar jouw familie of jouw gasten van houden! Op die manier zorg je er wel voor dat alle gerechten een beetje bij elkaar passen. Check dit artikel voor wat Italiaanse inspiratie. Voor een Aziatisch buffet zijn deze verse spring rolls en deze Hawaiiaanse tuna poke echt een aanrader. Check ook dit sushi-kerstmenu eens voor ideetjes.
Ga jij buffetten of toch gourmetten?
Natuurlijk ben ik heel benieuwd: ga jij dit jaar voor lekker volle schalen met lekkers op tafel? Of wordt het toch gourmetten? Of misschien vind je het uitgebreid koken en 8 gangen serveren juist super leuk om te doen? Ik ben benieuwd! Laat je het weten in een reactie hieronder? Als jij nog leuke gerechten weet voor het buffet kerstdiner dan hoor ik ze ook heel graag natuurlijk.
2 reacties
Geweldige ideetjes voor de Kerst! Wel druk met 6 personen maar heel gezellig met zijn allen thuis …. en een lopend buffet is inderdaad een goed idee omdat je er als gastvrouw dan ook meer bij kunt zijn. Alles is ook tegelijk klaar en alleen een kwestie van op de tafel rangschikken. Vorig jaar heb ik uren in de keuken gestaan – met liefde wel hoor – maar vind dit toch beter.
Leuk artikel en alles ziet er erg lekker uit. Krijg spontaan zin in kerst!