Instagram en Pinterest staan vól met foto’s van deze heerlijkheid: cinnamon rolls. Oftewel: kaneelbroodjes. Ik ben helemaal niet zo’n zoetekauw, maar kaneel is mijn lievelings. Al heel lang wilde ik ze zelf eens maken zodat ik een cinnamon rolls recept met jullie kon delen. En het is eindelijk gelukt!
Cinnamon rolls recept
Ik waarschuw je maar alvast: deze kaneelbroodjes zijn verslavend lekker! Ze zijn geweldig voor het kerstontbijt of de kerstbrunch, maar ook heerlijk als koffiebroodje in de ochtend. Het is best wat werk om ze te maken, zeker als je normaal nooit brood bakt ofzo. Er zit best wat wachttijd tussen, maar geloof me: het is de moeite waard! Hieronder laat ik je stap voor stap zien hoe je cinnamon rolls – of cinnamon buns, zo worden ze ook wel genoemd – zelf maakt.
Ingrediënten voor 12 kaneelbroodjes
Wat heb je nodig om deze heerlijke broodjes te maken? Haal voor x cinnamon rolls in huis:
- 140 gram roomboter
- 180 ml melk (ik gebruikte lactosevrije melk, werkt ook prima)
- 400 gram bloem (hou 100 gram apart)
- 7 gram instant gist (1 zakje)
- 4 eetlepels kristalsuiker
- 60 ml water
- 1 ei L
- 175 gram bruine basterdsuiker
- 1 flink volle eetlepel kaneel
- snufje zout
Zorg daarnaast voor:
- een (hand)mixer met deeghaken
- een zeefje
- een grote beslagkom
- een grote ovenschaal van ongeveer 22 bij 33 cm (of twee ronde bakvormen/ovenschalen met doorsnee van 20 cm, dat werkt ook)
- wat bakpapier
- een deegroller
- een centimeter
De cinnamon rolls bereiden
1. We beginnen met het maken van beurre noisette. Laat de boter smelten in een steelpannetje en laat het 15 minuten lang zachtjes borrelen. Als de boter goudbruin is haal je de pan van het vuur en giet je de boter door een klein zeefje zodat het witte bezinksels achterblijft. Laat de boter even afkoelen.
2. Verwarm de melk in een pannetje tot het lauwwarm is. Voeg vijf eetlepels van de beurre noisette toe aan de melk en roer het door elkaar.
3. Meng in een grote kom 300 gram bloem met de gist, de kristalsuiker en een snufje zout. Voeg hierna het water, ei, de lauwwarme melk. Kneed dit met de (hand)mixer met deeghaken tot een nat deeg. Voeg de overige 100 gram bloem toe en kneed het deeg nog 5 minuten. Dat kan met de mixer, maar zelf doe ik het liever op een met bloem bestoven werkblad. Als het deeg soepel en zacht is, doe je het terug in de kom en zet je het 10 minuten afgedekt weg.
4. Meng ondertussen de basterdsuiker met de kaneel in een kommetje. Bestuif je werkblad met bloem en rol met de deegroller je deeg uit tot een ‘rechthoek’ van ongeveer 30 x 45 centimeter. Bestrijk je deeg met de rest van de beurre noisette (maar houd 2 eetlepels over!). Verdeel nu het suiker-kaneelmengsel over het deeg en druk een beetje aan met de bolle kant van een lepel.
5. Rol de deeglap vanaf de lange kant op tot een dikke rol. Snijd de zijkantjes eraf en snijd de rol in 12 gelijke stukken. Doe wat bakpapier in je ovenschaal en leg de cinnamon rolls met de spiraalkant naar boven in je ovenschaal. Er zit nu nog wat ruimte tussen de broodjes in. Zet de schaal 30 minuten weg op een warme plek totdat de broodjes in volume zijn verdubbeld. Op de foto’s hieronder zie je het verschil!
6. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de gerezen broodjes met de overgebleven beurre noisette (als die weer hard is geworden, even opwarmen in pannetje). Bak de broodjes 20 – 25 minuten, tot ze goudbruin zijn.
7. De kaneelbroodjes zijn het allerlekkerste als ze nog warm zijn. Als je een echte zoetekauw bent, kun je er nog wat glazuur overheen doen. Meng hiervoor poedersuiker met een heel klein beetje lauuwarm water. Doe er steeds een klein beetje water bij, totdat je glazuur de juiste dikte heeft.
Je cinnamon rolls zijn klaar!
Je cinnamon rolls zijn klaar! Zien ze er niet goddelijk uit? Ik kan je verklappen: zo smaken ze ook. Ze zijn nog zeker drie dagen later super lekker om te eten. Laat ze op kamertemparatuur komen en verpak ze luchtdicht. Niet in de koelkast bewaren, want dan worden ze droog. Heb je dit recept zelf gemaakt? Dan vind ik dat onwijs leuk om te horen! Hieronder kun je een reactie achterlaten. Ook als je een vraag hebt over het cinnamon rolls recept, kun je die hieronder stellen. Ik probeer op alle vragen te reageren. Tot de volgende blog!
10 reacties
Heerlijk! Kaneel = kerst haha. Voor een snelle en makkelijke variant kan je ook een blik croissantdeeg nemen. Besmeren met roomboter en bestrooien met suiker en kaneel. Dan bakken natuurlijk. Maarrrr wel ietsie minder lekker!
Ziet er heerlijk uit! Ik heb van de week al een zak kaneelbroodjes uit de vriezer van de Ikea meegenomen, die zijn ook lekker (en lekker snel klaar, haha)
Verder wilde ik gewoon nog even zeggen hoe blij ik ben met je site! Instant kerstgevoel online 😉
Kaarsjes en herfststukje staan alweer op het dressoir.. komende woensdag ga ik met mijn dochtertje naar mijn eerste kerstshow van dit jaar bij de Intratuin.. spelletjes spelen in pyjama, taart bakken en herfst thee drinken.. hoera hoera hoera.. kom maar door met de mooiste maanden van het jaar!! 😀
Kaneel is echt een instant kerst gevoel. Tenminste dat roept het bij op. In mijn wax lamp zit alweer de heerlijke kerstgeur van kaneel. En deze broodjes zijn echt te lekker. Ik haal ze altijd in Duitsland als ik er ben. Dan kan je ze nog vers afbakken zelf. Geeft heerlijke geur in huis. Stiekem kijk ik zo enorm uit naar kerst en Mn boom. En heel stiekem ben ik al begonnen dit weekend ook al was het buiten zomer 😉 Hahahaha blijft gewoon heerlijk om jou te volgen.
kan je het deeg ook vantevoren maken en invriezen en dan op kerstdag ontdooien en afbakken?
Ik maak ze nu voor Pasen, met aangepaste ingrediënten ivm tarwe en koemelkallergie. Het gaat goed! Ze zijn aan het rijzen (yes yes yes!) En gaan bijna de oven in. We hebben heel erg zin om te proeven!
Hoi Saskia,
Ik heb de cinnamon rolls gemaakt, maar mijn deeg is veel te nat.
Ik heb tarwe bloem gebruikt,
Ligt het daaraan denk je?
Hey Alina, oehhh, dat weet ik niet precies. Ik ben echt geen bakspecialist helaas :(. Heb je wel genoeg bloem toegevoegd? Misschien helpt het om nog wat extra toe te voegen en het goed opnieuw te mixen? Ik heb in ieder geval patentbloem gebruikt voor dit recept, en geen tarwebloem.
Hoi Alina,
Tarwebloem laat het deeg minder hard stijgen waardoor de balans tussen de reeds toegevoegde ingrediënten misschien een beetje kan verschillen.
Maar in de meeste gevallen zal dit geen verschil geven.
Als je deeg te nat is, wil dat zeggen dat je van iets te veel of te weinig hebt toegevoegd.
Ik zou zeggen nogmaals proberen. 🙂
Veel bakplezier!
Aangezien we deze dagen veel tijd hebben, heb ik dit receptje voor de eerste keer geprobeerd en wat een succes! Her was echt heel lekker!
Mijn deeg was ook veel te nat (ivm tarwe allergie heb ik speltbloem gebruikt). Na meerdere keren wat bloem toe te voegen heb ik de juiste structuur gekregen. Ze mogen zo de oven in!