Het is weer de tijd van de kerstshows! Ieder jaar bezoek ik er flink wat, en ik maak ook graag foto’s van al die prachtige versiering. Regelmatig krijg ik de vraag ‘hoe ik dat toch doe’. Sfeervolle foto’s maken in een kerstshow is immers best lastig, vooral omdat het er vaak heel donker is. In dit blogje geef ik daarom antwoord op de vraag: ‘Hoe maak je mooie foto’s van een kerstshow?’
Een kerstshow fotograferen
Laat ik voorop stellen; ik ben absoluut geen fotograaf. Verre van dat zelfs, haha! Ik doe maar wat. Maar omdat ik regelmatig de vraag krijg hoe ik het verslag leggen van een kerstshow aanpak, leek het me leuk om een blogje te schrijven met tips & tricks. Ik begin met wat informatie over welke apparatuur ik meeneem en over de instellingen van de camera. Mocht je dat niet interessant vinden, verder naar beneden lees je mijn tips voor de manier waarop ik een show vastleg. Wat voor foto’s maak ik? Welke composities kies ik? Ik hoop dat jullie dit leuk vinden om te lezen.
Met welke camera maak ik foto’s?
Meestal ga ik op pad met mijn kleine ‘vlogcameraatje’ van Canon. Het is, om precies te zijn, de Canon g7x Mark II. Dat ding kost iets minder dan 500 euro nu (toen ik ‘m kocht ietsje meer helaas haha) en is hartstikke lichtgevoelig. Je kunt er daardoor hele mooie foto’s mee maken van donkere kerstshows, de autostand werkt prima. Fool proof en de beelden zijn écht goed genoeg voor mijn verslagen (heb er nog nooit iets slechts over gehoord haha).
Tegenwoordig neem ik ook steeds vaker mijn nieuwe digitale spiegelreflex camera mee. Ik heb een Nikon D7500 (kost ongeveer €1349, alleen de body). Al moet ik er wel nog een beetje mee oefenen. Op die Nikon-body zet ik steevast een objectief met vaste brandpuntsafstand (meestal 35mm). Dat is een lens waar je niet mee kunt in- en uitzoomen, dus je moet zelf bewegen. Voordeel van zo’n prime lens? Je hebt gewoon vaker de mazzel dat je foto’s scherp zijn, haha! Dat is met een zoomlens wat trickier.
Even iets over de instellingen
Ik ga niet te al veel aandacht besteden aan het werken met de instellingen van de camera, want dit is absoluut niet mijn vakgebied. Daarvoor kun je veel beter deze blog van fotograaf Laura Vink lezen. Maar ik wil er natuurlijk wel kort iets over zeggen, want belangrijk is het wel. Eén van de grootste uitdagingen bij het fotograferen van een kerstshow, is immers je gebrek aan licht. Het is er vaak donker, zodat al die twinkelende lampjes beter tot hun recht komen. En dat maakt foto’s maken lastig.
ISO-waarde
Als je met een camera foto’s maakt, dan kun je spelen met de ISO-waarde. ISO heeft te maken met de lichtgevoeligheid van de sensor. Hoe gevoeliger de sensor voor is licht, hoe beter deze het licht kan ‘zien’. Oftewel; hoe hoger de waarde, hoe lichter je foto wordt. Maar een hoge ISO-waarde zorgt ook snel voor veel ‘ruis’ in beeld. Het beeld wordt dan een beetje korrelig en minder scherp. Ik zeg het nog maar eens; ik ben absoluut geen fotograaf, dus ik weet hier het fijne niet van. Maar ik begreep van een specialist dat ik met mijn Nikon camera tot een ISO-waarde van ongeveer 1250 / 1600 kan gaan. Het is een kwestie van uitproberen wat bij jouw camera werkt.
Witbalans
Verder kun je spelen met de witbalans. Dit is iets waar ik nog weinig handigheid in heb. Met de witbalans kun je beïnvloeden hoe koel of warm je foto wordt, en je bepaalt dus de ‘kleur’ van de foto. Natuurlijk kun je dat achteraf allemaal nog aanpassen, maar het is beter om het vooraf meteen goed te doen. Hieronder zie je foto’s van een paar jaar geleden. Met mijn oude Nikon-camera maakte ik twee foto’s met een compleet andere witbalans van dezelfde presentatie. Het zijn allebei geen al te beste foto’s, maar het effect is duidelijk hè?
Sluitertijd & diafragma
Hoe langer de sluitertijd, hoe lichter je foto wordt. Als je niet op de automatische modus schiet, dan kun je uit de hand een sluitertijd van maximaal 1/60 handelen, is mij verteld. Langer lukt niet, omdat je niet stil genoeg kunt staan. Je foto’s worden dan bewogen en onscherp.
Daarnaast geldt; hoe groter het diafragma (hoe lager je F-getal), hoe lichter je foto wordt. Maar ook; hoe minder er scherp is in beeld. Toch zet ik die meestal zo groot mogelijk als ik uit de hand schiet. Het nadeel; je krijgt lang niet alles scherp op de foto. De voor- en achtergrond zijn heel wazig. En dat wil je soms toch liever anders.
Statief of geen statief?
Eigenlijk krijg je de mooiste foto’s als je je camera op een statief zet. Dan kun je met een langere sluitertijd werken, en vang je dus meer licht dan je uit je hand kunt. Maar ik heb daar vaak de tijd niet voor. Ik moet een kerstshow in 2 uur vastleggen (en je weet: alleen rondlopen kost vaak al een uur), omdat het anders véél te tijdrovend is.
En dat lukt natuurlijk niet als je iedere keer je statief moet opstellen en je zelf in kleine hoekjes moet manoeuvreren met dat ding haha. Met zo’n groot statief is het lastig je plek vinden. Ik sta mensen in de weg, en mensen mij ook. Ze komen continu in beeld. Bovendien kun je niet overal bij. Maar ja, true, de mooiste foto’s krijg je toch wel met statief.
Een kerstshow vastleggen: 6 tips
Okay, enough with the settings, we gaan het hebben over hoe ik het fotograferen van een kerstshow aanpak. Waar let ik op? Wat fotografeer ik? Welke composities kies ik? Hieronder een lijstje met mijn belangrijkste tips & tricks!
1. Maak eerst een rondje & een plan
Ik begin altijd met een rondje wandelen, zonder foto’s te maken (behalve bij Intratuin Duiven, want daar is het veel te groot). Op die manier ontdek je de mooie hoekjes, plekjes en presentaties die je wil vastleggen. Je maakt als het ware een ‘fotografieplan’ en bedenkt in je hoofd welke dingen je wil laten zien in je fotoverslag. Zo voorkom je bovendien dat je straks een kwartier spendeert aan een fotosessie van een bepaalde kamer, terwijl er daarna nog veel mooiere volgen!
2. Kom dichtbij, leg de sfeer vast
Ik hou niet zo van overzichtsfoto’s waarbij je veel vloer of veel plafond ziet. Vooral het plafond vind ik vaak heel lelijk in een tuincentrum. Het kán wel leuk zijn hoor, zie de foto hierboven die gemaakt is door een fotograaf bij Tuincentrum Leurs in Venlo. Maar zelf geef ik de voorkeur aan detailbeelden. Ik leg gezellige hoekjes vast, en bijvoorbeeld mooie presentaties op tafels of tegen de muren.
Ik fotografeer liever losse kerstbomen, of zelfs maar een stuk van een kerstboom. En soms zet ik zelfs maar één kerstbal in de spotlight. Als je dichtbij komt, krijg je veel meer sfeer. En dat vind ik belangrijk. Ik wil met mijn verslag een bepaald gevoel overbrengen, niet persé een compleet overzicht geven. Zo blijft het bovendien ook leuk voor mensen om zelf nog een bezoekje te brengen aan een kerstshow, en heb je niet alles al verklapt.
3. Schiet vanuit verschillende hoeken
Het is op je kleine camera-schermpje vaak lastig zien of de compositie van je foto écht mooi is. Daarom maak ik foto’s van verschillende hoeken. En met hoeken bedoel ik niet alleen dat je eerst links en daarna rechts gaat staan. Maar ook hoe je de camera draait. Hou je hem van boven naar beneden, of juist andersom. Ga eens op je hurken zitten of juist op je tenen staan. Dat geeft een heel ander effect vaak! Ook het verschil tussen portrait (een foto die je rechtop maakt) en landscape (liggend) is soms groot. Kijk maar naar de beelden hieronder.
4. Speel met scherpte-diepte
Een foto die ik bijna altijd wel maak, is er één met een (detail van een) kerstboom + een wazige achtergrond. Met je telefoon kun je dit vaak al doen, door de focus met je vinger op een bepaald deel van de foto te leggen. De achtergrond wordt dan automatisch onscherp. Met de camera kun je dit nog veel beter managen.
Wat ook leuk is om te doen, is een presentatie vastleggen met een onscherpe achtergrond erachter. Zie bijvoorbeeld de foto hieronder, die ik bij Tuincentrum Borghuis maakte. Door te spelen met scherpte-diepte, kun jij bepalen welke onderdelen van de foto je het belangrijkst vindt. En waar jij wil dat je kijker op let.
5. Wat je ook doet, flits niet!
Ik weet dat er weinig licht is in een kerstshow, en dat maakt foto’s maken gewoon super lastig. Zeker als je geen goede camera hebt. Maar wat je ook doet: nooit flitsen! Tenzij je een mega professionele grote flits hebt ofzo (die ik niet heb, dus ik weet niet hoe zo’n ding werkt). Als je flitst wordt alles flets, zie je de kerstlampjes niet meer en ga zo maar door. Echt, ik zie liever een bewogen foto dan een foto met flits. Don’t do it. De foto’s van Laura Vink hieronder laten heel goed zien wat ik bedoel. Doet pijn aan je ogen toch, die linker foto?
6. Besteed aandacht aan je nabewerking
Iedere fotograaf doet na afloop nog iets (of veel) aan nabewerking van de foto’s die ze maken. Meestal gebruiken ze daarvoor professionele software zoals Lightroom of Photoshop. Ik heb een Chromebook (waar die software niet op werkt) en gebruik daarom meestal online software zoals Picmonkey of Pixlr Editor. Daarin kan ik niet zo veel, maar wel bijvoorbeeld spelen met het licht.
Ik kan de foto naderhand nog wat oplichten en eventueel meer contrast geven. Ik kan wat met de kleurbalans spelen, zodat alle foto’s bij elkaar passen. En ik kan een foto die niet 100% scherp is nog wat scherper maken. In Lightroom kun je natuurlijk veeeel meer. En dat is ook iets wat ik ooit nog wil leren. Maar hey; ik ben tekstschrijver en blogger van beroep, geen fotograaf!
Kerstshow fotograferen: nog vragen?
Ik hoop dat je dit een leuk en toch wel leerzaam verhaal vond! Mocht je nog vragen hebben over het fotograferen van een kerstshow, stel ze dan gerust hieronder! Ik ga mijn best doen om ze te beantwoorden. En ik zeg het nog maar een keer, voor tips van een echte fotograaf over hoe je kerstbomen mooi vastlegt op de gevoelige plaat, zou ik zeker deze blog van Laura Vink lezen. Succes met foto’s maken!
4 reacties
Wat een fijn artikel! Ik worstel zelf altijd met kerstfoto’s, met name als het onderwerp op verschillende manieren tegelijk belicht is, dus ik heb hier zeker weten wat aan!
Ik heb er zeker wat aan Saskia. Heel erg bedankt en een fijn weekend.
Echt top tips! ik maak zelf ook altijd veel foto’s op kerstshows alleen dan met mijn mobiel. Thuis oefen ik veel met mijn camera maar het blijft altijd lastig mooie foto’s te maken van kerstverlichting
Ik hanteer sinds kort ook vaak ’the rule of thirds’ zoals mij is verteld in en workshop voor mijn werk ivm Social media. Nooit eerder op gelet, ik zette altijd alles in het midden op mijn foto’s. Vanaf dit jaar gaan mijn kerstfoto’s van bv kerstmarkten er dus heel anders uitzien. Wat werkt dit goed! (Altijd alles 2/3 naar boven zetten en 2/3 naar links of rechts) Sommige dingen in jouw artikel wist ik nog niet, leuk om te lezen.