Maak je wel eens zelf pasta? Het is niet even makkelijk, maar wel ontzettend lekker! En wat is er nou leuker om voor de kerst een bord heerlijke zelfgemaakte ravioli in de vorm van sterretjes op tafel te zetten? In het voorbeeld hieronder gebruiken we zalm als vulling, maar je kunt natuurlijk ook gaan voor een vulling van truffel en champignons of een vegetarische vulling van spinazie en ricotta.
Wat heb je nodig voor 2 personen?
Voor de vulling:
- 200 gram aardappelen
- 250 gram gerookte zalm
- 1 kleine rode ui
- 10 gram boter
- (zee)zout
Voor het deeg:
- 200 gram bloem
- 100 gram griesmeel (Semolina)
- 3 eieren
- zout
Voor de saus:
- 80 gram boter
- wat takjes verse dille
- 1 eetlepel rode peperkorrels
En verder:
- Uitdrukvorm in de vorm van een sterretje, of star shaped ravioli cutter (Amazon)
- Een pastamachine om het deeg te verwerken is ook erg fijn!
Bereiding
Kook de aardappelen met de schil er nog om, ontdoe ze vervolgens van hun schil en pureer ze. Bak de fijngesneden uitjes kort in de boter en voeg het mengsel toe aan de aardappelen. Voeg vervolgens de in stukjes gesneden zalm toe en naar smaak (zee)zout. Proef het mengsel en laat het staan. Kneed alle ingrediënten voor het deeg samen tot een glad deeg, rol het in een theedoek of huishoudfolie en laat het (in de koelkast, of in elk geval op een koele plek) 15 minuten rusten. Smelt voor de saus de boter en laat het een beetje bruin worden (nutty) en voeg vervolgens gestampte rode peperkorrels en fijngehakte dille toe. Hou de saus warm.
Maak vervolgens platte stroken (linten) van je pastadeeg. Als je een pastamachine gebruikt, begin met twee keer ‘lameren’ op de dikste maat en doe vervolgens hetzelfde voor de volgende twee kleinere maten. Verdeel wat bloem over je werkblad (zodat de pasta niet blijft plakken). Pak een lint pastadeeg, plaats op goede afstand (check met je uitdrukvorm hoe ver van elkaar handig is) theelepeltjes vulling op het deeg. Verdeel er een ander lint deeg overheen.
Druk goed langs de randjes van de vulling en snijd de ravioli’s uit met je uitdrukvorm. Kook de ravioli vervolgens in ruim, gezouten water (afhankelijk van hoe dik je deeg is maar een paar minuten). Verdeel ze over een kommetje of bord, giet de saus er overheen en verdeel er eventueel nog wat verse dille over. En; smullen maar!
Kijk voor meer pasta-inspiratie ook eens op www.pastamaken.nl. Hier vind je o.a. een filmpje met een instructie ravioli vullen, wellicht heb je er nog wat aan!
Bron: Palachinkablog.com