Samenwerking – Voor je het weet zitten we alweer met onze families aan de kerstdis! Heb jij dit jaar de eer om voor jouw geliefden te koken met Kerst, maar weet je eigenlijk niet zo goed waar te beginnen? Dat kan ik me goed voorstellen. Zeker als je niet vaak in de keuken staat – of nooit voor een grote groep kookt – kan het best spannend zijn! Hoe stel je een goed kerstmenu samen? Hieronder vind je een aantal praktische tips die je vast op weg helpen.
1. Kook wat je kent
Als je stress wil voorkomen, is het kerstdiner niet het moment om te gaan experimenteren. Tenzij je dat natuurlijk onwijs leuk vindt. Kook liever enkel gerechten die je al kent. Wil je een kerstmenu maken, maar heb je geen geschikte recepten in je repertoire? Dan is het slim om lekker op tijd te beginnen met oefenen. Plan een dag in het weekend waarop je de gerechten die je wil maken kunt proefkoken.
Maak er vooral iets speciaals van! Een gezellig moment met je gezin, met kerstmuziek op de achtergrond bijvoorbeeld. Je zou er zelfs een traditie van kunnen maken. Wil je toch iets nieuws doen en heb je geen tijd of zin om te proefkoken? Je kunt er ook voor kiezen om één of twee gerechten te maken die je door en door kent, en voor de andere gangen juist wél te experimenteren. Zo spreid je de risico’s (gaat er in elk geval niemand met honger naar bed) en maak je toch wat anders dan gebruikelijk.
2. Zorg dat je alle dieetwensen kent
Vegan, vegetarisch, lactosevrij, glutenvrij… Hoe stel je een kerstmenu samen als iedereen andere dieetwensen heeft? Misschien is er wel iemand zwanger of slikt één van je gasten medicijnen? Dan wil je daar natuurlijk het kerstmenu op aanpassen. Zorg dat je de dieetwensen en allergieën van je gasten ruim op voorhand weet, dan kun je er zoveel mogelijk rekening mee proberen te houden.
Maar het is kerst, je bent geen professionele kok (anders zou je deze blog niet lezen ;-)). En mensen verwachten heus niet dat je voor elke gang vier verschillende gerechten maakt. Maak het dus vooral niet te ingewikkeld voor jezelf. Laat eventueel iets weg of maak een basisgerecht dat iedereen kan eten en pas de toppings / bijgerechten aan ieders wensen aan.
3. Bepaal het aantal gangen
Hoeveel gangen moet jouw kerstmenu tellen? Dat hangt ten eerste af van hoe lang je samen wil tafelen. Eten er kleine kinderen mee? Gezellig! Maar dan is een kerstdiner met 7 gangen misschien niet het allerbeste idee. Of je moet het zo plannen dat de kindjes na een paar gangen genoeg hebben gegeten en van tafel mogen (of lekker naar bed kunnen).
Als ik zelf een kerstmenu samenstel, kies ik meestal voor vier of vijf gangen. Dat voelt als een luxe kerstdiner, maar is goed voor te bereiden. Bovendien sta ik niet eeuwig in de keuken, het moet wel leuk blijven natuurlijk. Nog een tip: hoe meer gangen, hoe kleiner de porties. Maak je acht gangen, dan kun je de porties die je normaal zou serveren prima halveren.
4. Zorg voor een amuse / aperitief
Ontvang je gasten aan een feestelijk gedekte tafel met een heerlijk drankje en alvast een klein hapje. Zorg dat dit hapje (of de amuse) al helemaal klaar is en het liefst zelfs al klaar staat in de keuken (of op tafel) voor je gasten arriveren. Dan kun je meteen aan tafel en even bijkletsen terwijl jullie alvast een beetje smikkelen. Dit is natuurlijk meteen je eerste gang, dus het diner is begonnen!
5. Maak een koud voorgerecht
Misschien is het je wel eens opgevallen: in de meeste restaurants is niet alleen de amuse, maar ook het voorgerecht vaak koud. Dat doen ze bewust! Een koud gerecht is vrijwel volledig voor te bereiden en (de losse onderdelen zijn) makkelijk te bewaren in de koelkast. Het is daarnaast snel te serveren. Dat betekent dat je gasten vrij snel aan het eten zijn en dus niet hongerig aan tafel zitten te wachten. Terwijl je het voorgerecht eet, kun je de ingrediënten voor de volgende gang alvast opwarmen.
6. Bereid zoveel mogelijk voor
Het spreekt voor zich, maar het is niet de bedoeling dat je zelf de hele avond in de keuken staat terwijl je gasten gezellig aan tafel zitten. Een goed kerstmenu samenstellen betekent dus ook: gerechten kiezen die je goed kunt voorbereiden. Een dessert dat in de koelkast wacht tot je het gaat serveren. Een pan stoofvlees die je de dag van te voren al hebt gemaakt. Au bain marie of op een lage temperatuur in de oven kun je echt vanalles opwarmen. Dat doen ze in restaurants ook!
7. Zorg voor samenhang én afwisseling
Een goed kerstmenu heeft samenhang, de gerechten volgen logisch op elkaar. Vind je samenhang lastig? Dan kan het helpen om een thema (bijvoorbeeld ‘klassieke kerst’) of keuken (bijvoorbeeld Frans of Italiaans) te kiezen. Zo zorg je dat alle gerechten qua smaakbeleving bij elkaar passen en goed op elkaar aansluiten. Verder is het natuurlijk wel fijn om voor afwisseling in smaak te zorgen. Een amuse / voorgerecht is vaak heel fris, om de smaakpapillen wakker te maken.
Het ‘zwaarst’ qua smaak is doorgaans het hoofdgerecht. Wil je er echt een feestje voor het smaakpalet van maken? Zorg dan dat in elke gang een zoetje, zoutje, frisje en eventueel bittertje zit. En zorg ook voor verschillende texturen: serveer bijvoorbeeld een crunchy topping op de soep en een knapperige kort gekookte groente bij een romige aardappelpuree.
Hoe stel jij een kerstmenu samen?
Dat waren een aantal tips voor het samenstellen van het perfecte kerstmenu! Uiteraard staan er hier op Christmaholic nog veel meer handige artikelen over kerstkoken. Hier vind je bijvoorbeeld een handige lijst met tips om je kerstdiner zo goed mogelijk voor te bereiden en zo stressvrij mogelijk te koken. Tot slot: heb jij nog handige tips voor het samenstellen van een goed kerstmenu? Deel ze dan gerust in de reacties hieronder!
Dit artikel is in samenwerking met Aldi geschreven.
7 reacties
Daarom hou ik zo van gourmetten! Niks geen voorbereiding, je besteld een schotel bij de slager, legt het eventueel op een leuke schaal en klaar is Karin! Ok, de satesaus maak ik zelf en de haricots vertes met spek rol ik ook zelf in elkaar. Maar verder maak ik het mezelf niet te moeilijk, niks geen voorgerecht, en het nagerecht is een lekker schaaltje ijs uit de supermarkt!
In het verleden heb ik wel kerstdiners gemaakt voor maximaal 8 personen dat vond ik best heftig. Daarna hebben we het menu gedeeld. Iemand zorgt voor het hoofdgerecht, iemand voorgerecht en iemand voor het nagerecht. Dat was ook erg gezellig samen in de keuken.
Nu kook ik al 5 jr geen kerstdiners meer, eij eten met ons allen bij mijn moeder, en meestal help ik haar met alles.
Ik ga voor veel gangen dit jaar! We hebben kleine kinderen maar die kunnen gelukkig lang netjes aan tafel blijven zitten. Fijn deze blog!
Heel eerlijk, wij zijn nooit thuis met kerst. Beiden dagen gaan we uit eten met vrienden en familie. Ik wil ook niet anders. Geen gedoe thuis, geen afwas en vuiligheid. Ideaal dat uit eten gaan. Met oud en nieuw ook nooit thuis op vakantie tot in het nieuwe jaar. Oke, alle kerst moet het huis uit voor 29 december maar dat hebben we er wel voor over. Vroeger thuis zaten we wel allemaal aan het kerstdiner. Of thuis, of bij familie maar nu ik mijn eigen gezin heb, zou ik dat echt nooit meer willen. Mis het ook niet. Helaas worden onze etentjes nu overschaduwd door groot verdriet maar mijn mams heeft al aangegeven dat we hoe dan ook uit eten moeten gaan en dat doen we dus ook. Ze gaat mee, in een fotolijstje. Zo is ze er toch bij.
Wijn zijn helaas maar met zijn 2-en wonen in Thailand , maar oindanks de hitte eten we toch altijd thuis. Ik kook zelf een lekker kerstdiner dat weonder het genot van kerstmuziek en kaarslicht opeten. Jaren geleden makkte ik een visterrine, maar tegenwoordig is dit vervangen door sushi als voorgerecht. Veel keuze in de soorten dus elk jaar wel afwisseling. Dan een soep al of niet gebonden dit jaar zal het een lichte groentesoep worden en dan een vlees gerecht met aardappelsoesjes,geroosterde aardappels of iets. Dit jaar gaan we voor varkenshaasreepjes in een lekkere saus met champignons, paprika, ui slagroom en cognac. en na maak ik meestal eigen ijs, dat moet s morgens heel vroeg gebeuren om te draaien anders wordt het te warm en krijg ik geen ijs meer. En na uiteraard een kop Irish Coffee met bonbons… en daarna….. heele vervelend de afwas, want we hebben geen afwas machine
wat ook leuk lijkt verschilende stoofpotjes kan goed van tevoren maken even zoeken waar ik dat gelezen heb
Ons gezin van 8 verdelen het werk
De een maakt het voorgerecht
De ander het hoofdgerecht
Weer een ander het toetje.
We weten niet van elkaar wat er op tafel komt. Wij vinden dat erg leuk.
En, diegene die niet gekookt hebben, ruimen op. Zo is het werk verdeeld.
Wie kookt is ieder jaar anders.
Dit bevalt ons prima.