Een dessert zonder geraffineerde suiker? Dat kan écht heerlijk zijn! Nu er zoveel mensen bezig zijn met puur eten, met glutenvrij of suikervrij koken en met hun gezondheid, zijn er enorm veel smakelijke recepten te vinden voor het kerstdessert. Ik bedacht een overheerlijk, makkelijk en gezond kerstdessert, zonder geraffineerde suiker en ook nog eens glutenvrij: een tropische trifle! En omdat het zo voedzaam is, is het trouwens ook een prima ontbijt…
Bewust kiezen voor een gezond dessert
We eten veel met de kerstdagen. Dat begint met een feestelijk kerstontbijt, een uitgebreide lunch, allerlei zoete tussendoortjes om vervolgens aan te schuiven voor een heerlijk diner. Waar natuurlijk ook een lekker dessert bij hoort. Kortom: gemiddeld genomen krijgen we nogal wat calorieën en suiker binnen tijdens de mooiste tijd van het jaar. Dan is het helemaal niet zo gek om te kiezen voor een gezond dessert, zonder geraffineerde suiker. Bovendien sluit je zo de maaltijd licht af.
Wat is trifle?
Trifle is een nagerecht uit de Engelse keuken. Het bestaat uit meerdere lagen in een glas of glazen kom. De klassieke trifle heeft als onderste laag stukjes cake met daarop sherry gesprenkeld, hier overheen wat vers fruit, bijvoorbeeld aardbeien of perziken en ten slotte een laag vla of custard. Het leuke van een trifle is dat het er mooi uit ziet. Je kunt het maken in een persoonsporties (bijvoorbeeld in een wijnglas of longdrinkglas) maar ook in een grote kom. Kies in ieder geval voor een doorzichtig, glazen servies, zodat je de laagjes mooi ziet. Deze gezonde trifle bevat tropisch fruit, kokoskwark, gepofte quinoa en noten. Vrij van geraffineerde suiker en glutenvrij, dus ook ideaal om de dag gezond te beginnen.
Dit heb je nodig
Ingrediënten voor 4 personen (als dessert) of voor 2 personen (als ontbijt)
- 1 grote rijpe mango of 1 doosje mango stukjes (Albert Heijn, vriezer)
- 1 kaki fruit
- 2 rijpe passievruchten
- 450 gram Franse magere kwark (je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld geitenyoghurt of soyayoghurt)
- 45 gram geraspte kokos
- 4 eetlepels honing (liefst rauw en biologisch)
- 30 gram gepofte quinoa (natuurwinkel) of gepofte boekweit (Jumbo), beide zijn glutenvrij!
- 100 gram gemengde noten (pecannoten, amandelen)
- kokosolie
Zo maak je de trifle
Meng de magere Franse kwark (hier zitten bijna geen toevoegingen in, vergelijk het maar eens met Optimel kwark…) met de geraspte kokos en 3 eetlepels honing. Snijd de gemengde noten in kleine stukjes. Verhit in een pan een klein beetje kokosolie. Doe daar de noten bij. Bak ze op redelijk hoog vuur. Als ze bijna klaar zijn, voeg je de overige honing, eventueel wat kaneel en een snufje zout toe.
Snijd de mango en kaki in blokjes en meng deze in een schaaltje. Nu ga je stapelen! Eerst een laagje fruit mango-kaki, dan een laagje quinoa of boekweit, dan een laagje kwark/yoghurt. Herhaal dit nog een keer. Lepel bovenop een halve passievrucht. Bestrooi het geheel met de geroosterde noten.
Smakelijk!