Close Menu
Christmaholic.nl
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest YouTube TikTok
    Christmaholic.nl
    • Home
    • Versiering
      • Kersttrends
      • Herfstversiering
      • Interieurinspiratie
      • Kersttafel dekken
    • DIY & Creatief
      • Kerstversiering maken
      • Kerststukjes
      • Kerstkaarten maken
      • Knutselen met kinderen
    • Cadeaus
      • Cadeautips
      • Cadeaus inpakken
      • Kleding & Make-up
    • Koken
      • Hapjes & Amuses
      • Voor- en bijgerechten
      • Hoofdgerechten
      • Desserts & gebak
      • Ontbijt & Lunch
      • Complete kerstmenu’s
      • Kerstdrankjes
    • Tradities
      • Kerst geschiedenis
      • Gebruiken & Tradities
    • Amusement
      • Kerstshows in tuincentra
      • Podcast
      • Muziek & Film
      • Kerstmarkten
      • Kerstevenementen
      • Winacties
      • Inspiratie
        • Alles over Kersttradities
        • Alles over Low Budget Kerst
        • Alles over Kerst met kinderen
        • Alles over de Kersttafel dekken
    • Christmaholic
      • Dit is Christmaholic
      • Samenwerken
      • Contact
      • Privacy
    Christmaholic.nl
    Home»Kerstkoken»Kerstrecepten»Hoofdgerechten»Heerlijk herfstgerechtje: flespompoen met pecannoten en kaas
    Hoofdgerechten

    Heerlijk herfstgerechtje: flespompoen met pecannoten en kaas

    Saskia de LaatBy Saskia de Laat26 september 2019Updated:30 augustus 20202 reacties4 Mins Read

    Oooh pompoenen! Het is herfst en dan is het gewoon heerlijk om te koken en bakken met pompoen. Toch? Er staan al diverse pompoenreceptjes hier op Christmaholic.nl (zoals deze soep, deze pumpkin tarts en deze pompoen cheesecake). Maar er kan áltijd wat bij, dacht ik zo. Well, let’s pump(kin) it up met deze zijdezachte flespompoen uit de oven. Een heerlijk herfstrecept!

    Heerlijke combinatie van smaken

    Dit receptje is zo simpel, zo lekker en zo makkelijk te maken. De oven doet het meeste werk. Ik ben niet eens echt een pompoenliefhebber, maar flespompoen is op de één of andere manier zachter en wat subtieler van smaak dan de ‘gewone’ pompoen. En de combinatie met tijm, blauwe kaas en pecannoten is echt super lekker.

    Voor dit recept bak je de pompoen trouwens in de schil. Dat scheelt een hoop gedoe met snijden (al vond ik dat nog best een gedoetje hoor… een scherp mes is geen overbodige luxe). En het grappige is, de pompoen karameliseert in de schil wat meer en de smaak is sterker! De schil van flespompoen is dan ook echt prima te eten. Wel wat taaier dan het vruchtvlees, maar dat geeft juist wat extra textuur aan het gerechtje.

    flespompoen met pecannotenVariatietips: christmas it up!

    Mocht je trouwens niet van blauwe kaas houden, dan werkt geitenkaas natuurlijk ook prima. En in plaats van pecannoten kun je ook walnoten gebruiken (al vind ik die wat droger van smaak en net iets minder lekker erbij). Wil je het kerstiger maken – want dit gerecht is niet alleen heerlijk in de herfst, maar ook perfect als bijgerecht voor het kerstdiner – strooi er dan nog wat gedroogde cranberries overheen op het end. Christmas magic guaranteed!

    Wat heb je nodig voor dit recept?

    Voor 2 – 3 personen heb je nodig:

    • 5 takjes tijm
    • 1 flespompoen
    • 1,5 eetlepel olijfolie
    • 75 gram blauwe kaas (ik gebruikte Roquefort)
    • 50 gram pecannoten
    • peper en zout naar smaak

    Hoe bereid je de pompoen?

    1. Verwarm de oven voor op 210 graden hetelucht. Was de flespompoen en snijd hem in de lengte doormidden. Verwijder de pitten met een lepel.
    2. Snijd de flespompoen in blokjes van circa 2,5 cm. Het hoeft niet perfect hoor, als je maar zorgt dat de stukjes ongeveer even groot zijn. Doe ze in een ovenschaal of op een bakplaat. Sprenkel de olijfolie eroverheen. Ris de tijmblaadjes van 3 takjes en verdeel ze over de pompoen. Zet de pompoen gedurende 30 – 45 minuten in de oven (of totdat de pompoen lekker zacht is).
    3. Haal de pompoen uit de oven en doe er naar smaak peper en zout overheen. Haal de pompoen van de bakplaat (of uit je ovenschaal) en verspreid de blokjes over een mooie serveerschaal. Verdeel de blauwe kaas, de in stukken gebroken pecannoten en de tijmblaadjes van de overgebleven 2 takjes erover. En je heerlijke pompoengerecht is klaar! Simpel, toch?

    flespompoen met pecannotenBijgerecht óf hoofdgerecht, het kan allebei

    Dit gerecht is – zoals ik al zei – heerlijk in de herfst én met Kerst. Het past perfect bij ham, rollade en bijvoorbeeld iets simpels als slavinken. Maar het is ook lekker bij kip of kalloen! Of gewoon zo, zonder iets erbij (lekker vega). Wij aten er trouwens geen aardappels ofzo bij, dus dit was precies genoeg voor 2 personen.

    Mocht je het serveren als bijgerecht, dan is 1 pompoen waarschijnlijk genoeg voor 3 a 4 personen. Maar… het is echt heel erg lekker. Dus ik kan je aanraden om een grote hoeveelheid te maken, haha! Mocht je dit gerechtje gemaakt hebben, dan hoor ik heel graag wat je ervan vond. En als je nog vragen hebt, dan weet je: hieronder in de reacties kun je ze áltijd stellen.

    Happy Herfst!

    Bijgerecht kerst Kerst bijgerecht pompoen Pompoen bijgerecht Pompoen gerecht Pompoen uit de oven Vegetarisch hoofdgerecht Vegetarisch kerstrecept Vegetarische kerstrecepten
    Share. Facebook Twitter Email WhatsApp
    Saskia de Laat
    • Website
    • Facebook
    • Instagram

    Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

    Dit vind je misschien ook leuk

    Recept | Zoete & zoute kerst snackmix

    12 december 2023

    Waarom genieten we juist met Kerst zo van chocolade?

    13 november 2023

    Hoe stel je een kerstmenu samen?

    6 november 2023

    2 reacties

    1. Nancy on 30 september 2019 11:27 am

      Ik ga het eens proberen, makkelijk te maken en lekker 🙂

      Reageer
    2. Dewi on 22 september 2022 2:06 pm

      Zo, wat een heerlijk receptje is dit zeg! Makkelijk, smaakvol en zo gemaakt!

      Reageer
    Laat een reactie achter Cancel reactie

    Ho Ho Hallo!

    Welkom op mijn blog! Ik ben Saskia, beter bekend als Christmaholic. Ik schrijf & vlog over kerstshows, versiertips, winterse uitstapjes, knutsels, heerlijke kerstrecepten en nog veel meer. Ik wens je veel kerstvoorpret! Lees meer…

    Volg jij me al?
    • Instagram
    • YouTube
    • Pinterest
    • Facebook
    • TikTok
    • WhatsApp
    Nieuwste Kerstvlog!
    Kerstmail

    Elke week kerstinspiratie!

    Schrijf je in voor de Kerstbrief en ontvang iedere zondag de leukste kerstinspiratie in je mailbox.

    Instagram
    Podcast

    Kerstpraat - de Podcast over kerst!

    Creatief

    Kerstversiering voor je poppenhuis | zelf maken & online kopen

    30 november 2024

    DIY | Gingerbread kaarsen maken

    21 november 2024

    DIY | Kerstornamenten maken: schilderijtjes in kleine fotolijstjes

    9 november 2024
    KERSTVERSIERING
    • KERSTDECORATIE MAKEN
    • KERSTKNUTSELEN MET KINDEREN
    • KERSTSTUKJES MAKEN
    • KERSTTRENDS
    • KERSTVERSIERING TIPS
    INSTAGRAM
    KERSTTIPS
    • CADEAUTIPS VOOR KERSTMIS
    • KERSTCADEAUS INPAKKEN
    • KERSTRECEPTEN
    • KERSTSHOWS IN TUINCENTRA
    • KERSTVLOGS & VIDEO'S

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker geactiveerd!
    Ad Blocker geactiveerd!
    Christmaholic wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen.