
Wie van mozzarella houdt, houdt zeker weten ook van burrata. Burrata ziet er aan de buitenkant het zelfde uit als mozzarella, maar zodra je hem opensnijdt, ontstaat de magie. De buitenkant is mozzarella, maar de binnenkant is gevuld met stracciatella: een romige mix van mozzarella slierten en room. Het is zacht, vloeiend en gewoon een tikkie decadent. Perféct voor Kerst dus!
Burratine: vegetarische amuse voor het kerstdiner
Waarom burrata zo lekker is? Omdat je in één hap zowel frisheid als romigheid krijgt. Het contrast tussen de stevige buitenkant en de smeuïge kern maakt het simpelweg onweerstaanbaar. Je kunt in de supermarkt niet alleen hele grote bollen burrata kopen, maar tegenwoordig zijn er ook kleine varianten: burratine. En daar kun je dus een heerlijk klein kersthapje of een vegetarische amuse voor het kerstdiner van maken.
Wat heb je nodig?
Zorg dat je in huis hebt:
- 6 mini burratine (AH, 2 verpakkingen in totaal)
- balsamicocrème
- handje verse basilicum
- 40 gram pistachenoten (gepeld)
- handje granaatappelpitjes
- paar handjes rucola (20 gram ongeveer)
- peper & zout
Qua hoeveelheden hoeft het allemaal niet precies. En je kunt met dit super simpele recept (dat echt in een paar minuten klaar is) volop variëren om er je eigen gerechtje van te maken. Een paar variatie-ideetjes: in plaats van pistachenoten kun je ook ongezouten walnoten of pecannoten gebruiken. En in plaats van basilicum zou je ook voor gehakte peterselie kunnen kiezen. Hou je niet van rucola? Leg de burrata hapjes dan op een bedje van blaadjes spinazie of een andere sla. En wil je geen vegetarisch gerechtje? Fijngehakte uitgebakken Italiaanse ham lijkt me heerlijk erbij!

Hoe maak je de burrata amuses voor Kerst?
- Haal de burratine (mini burrata bolletjes) heel voorzichtig uit het vocht en laat ze uitlekken in een vergiet. Dep ze vervolgens af met keukenpapier. Ze kunnen makkelijk openbarsten, dus voorzichtigheid is echt geboden!
- Hak de basilicum en pistachenootjes fijn en mix met de granaatappelpitjes. Breng op smaak met vers gemalen zout en peper.
- Verdeel de rucola over het serveerbord (of leg een handje op elk los bordje). Leg nu de burrata bolletjes op de rucola, en doe er ruim balsamicocrème overheen. Verdeel het basilicum-pistache-granaatappelmengsel over de burratabolletjes. Doe er nog wat extra balsamicocrème overheen en breng op smaak met peper en zout.
Serveer direct! Smakelijk!
