Máánden ben ik er mee bezig geweest, maar mijn zomer-kerstproject van 2024 is dan nu eindelijk af! Ik heb een knus en modern kerstpoppenhuis gemaakt van een IKEA Flisat, helemaal naar mijn eigen smaak en stijl! De afgelopen tijd heb ik via Instagram het hele proces in filmpjes gedeeld. Maar het is nu klaar en ik ben er zó blij mee en trots op. In deze blog lees je hoe ik te werk ben gegaan en vind je ook een heleboel tips & handige linkjes.
Kerstpoppenhuis maken
Mijn kerstpoppenhuis is uiteraard verre van perfect, maar dat is gelukkig ook helemaal niet het doel geweest van dit project. Ik wilde vooral lekker kneuterig knutselen! En ik heb er veel van geleerd. Hieronder vind je per ‘onderwerp’ wat basis-instructies, handige tips en hier en daar wat linkjes naar de materialen die ik gebruikt heb. Ook lees je wat meer over de miniaturen en accessoires die ik gekocht heb om mijn knusse kerstpoppenhuis met kerstgroen-atelier, woonkeuken, zithoek en slaapkamer te maken. Mocht je het leuk vinden om zelf ook aan de slag te gaan met het opknappen van een oud poppenhuis of – net als ik – een IKEA Flisat: wellicht haal je er wat inspiratie uit!
Inhoudsopgave
Voordat ik begin met alle instructies & handige info voor het maken van een kerstpoppenhuis, vind je hieronder alvast een handige inhoudsopgave. Klik op de tekst om meteen naar de juiste alinea te ‘vliegen’.
- De voorbereiding – ontwerpen & plannen
- Buitenkant van het poppenhuis
- Interieur van het poppenhuis
- Muren & plafonds
- Vloeren maken & kopen
- Meubels maken voor het poppenhuis
- Verlichting voor het poppenhuis
- Miniaturen & kerstversiering
- Gereedschap & materialen
- Kostenoverzicht
- Leuke poppenhuis webshops
1. De voorbereiding: ontwerpen & plannen
Voordat je aan de slag gaat met het maken van je kerstpoppenhuis, is het goed om je een beetje in te lezen, inspiratie op te doen en wat ontwerpkeuzes te maken. Ik begin deze blog graag met een shout out naar Geneva van der Zeil, een Australische DIY’er die een geweldige online poppenhuiscursus heeft gemaakt, waar ik de meeste technieken geleerd heb. Uiteraard heb ik er helemaal mijn eigen draai aan gegeven, maar het is echt een hele goede plek om te starten.
Waar moet je rekening mee houden?
Een poppenhuis maken is onwijs leuk om te doen. Maar je hebt er wel een aantal zaken voor nodig. De belangrijkste zijn: tijd, geld en ruimte. Er gaat ten eerste een boel tijd in zitten. Hou rekening met een aantal maanden! Ik heb het niet bijgehouden, maar ik denk dat ik er met bedenken, zoeken van de juiste materialen & maken makkelijk zo’n 100 uur in heb zitten. Verwacht dus niet van jezelf dat je het binnen 3 weken af hebt. Daarnaast kan er flink wat geld in gaan zitten, al gauw honderden euro’s. In het kostenoverzicht onderaan deze blog lees je wat ik heb uitgegeven en hoe je de kosten kunt beperken.
Tijd, geld, ruimte & focus
Een poppenhuis neemt best wat plek in beslag. Het is erg handig om een aparte werkplek te hebben waar je het huis neer kunt zetten en een paar maanden kunt laten staan terwijl je er aan werkt. Voor een project als dit heb je verder best wat focus en doorzettingsvermogen nodig. Je zult ongetwijfeld een paar keer denken ‘waar ben ik in HEMELSNAAM aan begonnen?’ haha. Maar uiteindelijk is het echt ontzettend tof om te doen! Daarnaast heb je een aantal materialen nodig, waaronder balsahout, een snijmat & snijmesje en lijm. Onder het kopje ‘gereedschap & materialen‘ lees je hier meer over.
Je poppenhuis ontwerpen
Hoe ontwerp je jouw kerstpoppenhuis? Ten eerste heb je een huis nodig! Ik heb gewerkt met de IKEA Flisat, maar je kunt ook een leuk tweedehands of vintage poppenhuis op de kop tikken om te strippen en op te knappen. Tenzij je onwijs goed bent in visualiseren, adviseer ik je om een poppenhuis altijd eerst in elkaar te zetten voor je begint met ontwerpen en aanpassen. Het is onwijs moeilijk om je voor te stellen hoe alles eruit gaat zien als de ruimte niet compleet is. Het is slim om een plan te maken voor je begint. De eerste vraag om jezelf te stellen, is: welke ruimtes wil ik maken? Ga vooral aan de slag met kamers die jij leuk vindt! Het hoeft niet allemaal ’te kloppen’. Ik heb bijvoorbeeld geen deuren en geen toilet of badkamer gemaakt. Het is uiteindelijk puur fantasie, dus dat hoeft ook niet!
Gaan je (klein)kinderen ermee spelen?
Het is ook goed om na te denken over wat je uiteindelijk met het kerstpoppenhuis wil doen. Mijn huis is bedoeld om naar te kijken, het is kerstdecoratie. En dus niet om mee te spelen. Ik heb daar dus ook geen rekening mee gehouden in het ontwerp en bij het maken van de meubels. Als je het huis maakt voor je (klein)kinderen om mee te spelen, moet je ook echt nadenken over de stevigheid. Balsahout (waar ik meubels van gemaakt heb) is licht en dun en gaat snel kapot. Als je huis bedoeld is als speelgoed, is het verstandiger om kant-en-klare stevige meubels te kopen die tegen een stootje kunnen.
Inspiratie opdoen bij échte huizen
Het is ook handig om na te denken over een stijl en een kleurenpalet voor je hele huis en de diverse ruimtes. Doe vooral lekker inspiratie op! Bekijk ook zeker een paar andere poppenhuizen, die je zelf erg mooi vind. Maar het is veel slimmer om naar échte ruimtes te kijken in échte huizen – op Pinterest en Instagram biijvoorbeeld – en die te gebruiken als inspiratie. Dat helpt je om je eigen stijl te vinden en er je eigen ding van te maken!
Het ontwerp ‘ontstaat’ gaandeweg
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om vooraf al precies uit te denken hoe je alle ruimtes wil indelen & stylen. Dat geeft uiteraard veel richting, maar het houdt je onderweg soms ook tegen. Lang niet alles zal namelijk gaan zoals je in gedachten hebt. En je ideeën wijzigen continu! Mijn advies: blijf vooral niet te lang in de planfase hangen. Start met één ruimte en denk daarna pas na over de volgende. Het ontwerp ontstaat echt as you go. Je kunt altijd nog dingen opnieuw doen of aanpassen. Dat zal sowieso wel gebeuren, haha. Het kan wel helpen om een proefopstelling te maken zodat je een idee krijgt of de kleuren en meubels etc. mooi bij elkaar passen.
2. Kerst poppenhuis maken: de buitenkant
Voorbereidingen klaar? Dan is het zaak om aan de slag te gaan met de buitenzijde + gaten te maken voor de ramen en eventueel de deuren! Ik ben begonnen met het dak en de buitenmuren. De buitenkant is geïnspireerd op de huisjes die we tijdens onze vakantie in Zwitserland overal zagen staan.
Ramen in het huis maken
Ik wilde persé ramen met shutters, omdat alle Zwitserse chalets dat hebben. Die heb ik gevonden in deze webshop. Om de gaten in het huis te maken waar de ramen moesten komen, heb ik een multitool met zaagblad gebruikt. Dit was nog niet zo makkelijk, want je wil zo recht mogelijk zagen en ik had dit nog nooit gedaan, maar het is gelukt! Perfectie hoeft niet, je werkt het raam uiteindelijk ook nog netjes af (dat gebeurt in de echte bouw ook, haha). In dit filmpje zie je hoe je gaten maakt voor ramen.
Dak maken van houten spatels
Het dak is geïnspireerd op een huis dat ik zag in Gruyère. Het was een oud café, op dat moment onder renovatie, maar de hele voorkant was gemaakt van ronde houten planken, zo leuk! Ik heb het dak gemaakt van ijslollystokjes (ook wel tongspatels of craft houtjes genoemd), afgeknipt op ongeveer 5cm en geverfd met waterbeits (midden eiken). Het verven van de dakpannen deed ik door er 50 a 100 in een diepvrieszakje te doen met een flinke scheut waterbeits en de geknipte stokjes in het zakje net zo lang heen en weer te bewegen tot alles bedekt is. Daarna laat je het even op een handdoek drogen.
Werk van beneden naar boven
Met lijmen van de ‘dakpannen’ werk je van onderen naar boven. Je kunt met potlood wat lijnen zetten om te zorgen dat je enigszins recht blijft wanneer je alles vast plakt. De eerste rij laat je overhangen en daarna plak je er een nieuwe rij bovenop met je lijmpistool. Zorg dat ze steeds verspringen, dus de tweede rij begin je steeds met een half stokje.
Druk de stokjes goed aan zodat er geen ‘gat’ ontstaat tussen de pannen en het dak. De uiteinden kun je nog afwerken met een kwastje en wat waterbeits. Ik heb in totaal ongeveer 175-200 stokjes gebruikt (je haalt twee dakpannen uit elk ijslollystokje, maar je hebt ook snijverlies). Het exacte aantal dat je nodig hebt hangt af van de breedte van jouw stokjes en je basishuis. In dit filmpje zie je nog wat meer.
Buitenmuren afwerken
Voor de buitenmuren heb ik een combinatie van ‘stucwerk’ en houten latten gebruikt. Voor het stucwerk heb ik verschillende technieken en materialen getest, maar een combinatie van gewone baking soda en acrylverf gaf het mooiste effect. Je mengt gewoon wat witte acrylverf (of verf met een kleurtje, dat kan natuurlijk ook) met een flinke dosis baking soda tot je de juiste textuur hebt. Met een spatel kun je vervolgens de ‘buitenmuur’ van het huis met het stuc-mengsel besmeren.
Houten latten maken
Boven het stucwerk kwamen latten. De 2,5cm brede latten heb ik gesneden van balsa-hout (2mm dik) en vervolgens geverfd met dezelfde waterbeits als die ik voor het dak heb gebruikt. Met het lijmpistool heb ik de latjes op het huis geplakt, waarbij ik ook weer van onder naar boven werkte, zodat de latten deels overlappen. In deze reel op Instagram zie je nog wat meer.
Aan de ene kant heb ik de latten om het raam heen geplakt, aan de andere kant (waar het raam beneden zit) de ruimte boven het raam. De ramen zelf heb ik trouwens nog groen-wit geschilderd, dat vond ik wel modern kerstig. De daklijsten aan de zijkant heb ik tot slot afgewerkt met wat geverfde latjes. Daarmee was de buitenkant van het kerst poppenhuis zo goed als af.
Afwerking van de voorkant
The devil is in the detail! Het afwerken van de voorkant van het poppenhuis is een belangrijke stap die je zeker niet wil overslaan. Dit doe je pas op het einde! Is het interieur helemaal klaar? Maak bijvoorbeeld daklijsten en werk de voorzijde af met (geschilderd) hout. Ik heb zelf lang getwijfeld tussen crèmewitte of ‘houtkleurige’ afwerking. Wit is een stuk frisser, maar uiteindelijk heb ik toch besloten om voor hout te gaan, zodat de voorkant ook die typische chalet-uitstraling heeft.
Tip: je komt soms handen tekort met lijmen. Gebruik de paarse tape van de Action om plinten en (dak)lijsten vast te houden terwijl de lijm droogt. Deze tape heeft net genoeg kleefkracht, maar laat geen lijmresten achter op papier, karton, behang etc. Je kunt het dak nog extra kerstsfeer geven met kerstgroen en verlichting en natuurlijk ook nog plantenbakken maken, iets tegen het huis aan laten ‘groeien’ of zelfs een tuintje bij je kerstpoppenhuis maken.
Interieur van het Kerst poppenhuis
Het leukste om te doen bij het maken van een kerstpoppenhuis, is het interieur! Het is onmogelijk om helemaal volledig te zijn, maar ik heb geprobeerd om de belangrijkste technieken, materialen en tips hieronder op een rij te zetten voor je. De nummer één tip die ik voor je heb als je een poppenhuis gaat inrichten is: hou continu de schaalgrootte in de gaten!
Let op de schaalgrootte!
Uiteraard hoeft een poppenhuis niet helemaal te kloppen. Het is fantasie! Er zitten ook geen deuren in mijn huis en geen trap naar boven, de poppen komen ‘magisch’ in een andere ruimte (tot grote frustratie van sommige heren op TikTok, haha). Maar als je er niet voor zorgt dat de schaal overal enigszins hetzelfde is, krijg je uiteindelijk echt een heel raar geheel. Voor het IKEA poppenhuis kun je bijvoorbeeld schaal 1:12 gebruiken.
Meten = weten
Dat betekent dat als iets in de echte wereld 100 cm groot is, het in je poppenhuis slechts 100/12 = 8.3 centimeter is. Dit moet je echt continu blijven opmeten en uitrekenen, zodat alles strakjes in de juiste verhouding is. Als je een meubeltje maakt, kijk dan bijvoorbeeld hoe groot het meubel in het echt is. Is de tafel die je wil maken 180 cm lang? Dan is ie in je poppenhuis 15 cm. Ook als je miniaturen aanschaft, moet je hier goed op letten. Er zijn namelijk verschillende poppenhuis-schalen (waaronder 1:6, 1:16 en 1:24) in omloop.
Muren & plafonds in het kerst poppenhuis
Bij het aanpassen van het interieur, beginnen we met de muren en plafonds. Die zorgen voor instant sfeer. Ik zie vaak dat mensen alleen de achterwand in hun poppenhuis veranderen. Ik zou je adviseren om álle muren en zelfs het plafond mee te nemen. Daardoor gaat je poppenhuis echt ‘leven’! Het moeilijkste vond ik het kiezen van geschikt ‘behang’. Je kunt de wanden natuurlijk verven. Maar ik vind behang echt zó leuk, je geeft daarmee elke ruimte een apart sfeertje. En het is een stuk makkelijker om een in elkaar gezet poppenhuis van binnen te behangen dan om het te verven. Believe me, I tried!
Behang uitkiezen
Als je iets met een print wil, ga dan op zoek naar dik papier met een miniatuurprint (wederom die schaal waar we het net al over hadden), anders is het patroon veel te groot voor in je huis. In Nederland is helaas niet zo heel veel mooi en modern poppenhuis behang te vinden. Veel wat je in de poppenhuis-webshops vindt is klassiek en dare I say een tikje oubollig.
Let op de papierdikte!
De eerste ruimte waar ik mee aan de slag ben gegaan, is het kerstgroen-atelier rechtsonder in het poppenhuis. Daar heb ik op twee muren en het plafond dit poppenhuisbehang geplakt. Het zat ook eerst tegen de achterwand, maar dat vond ik echt too much. Gelukkig vond ik deze kartonset bij de Pipoos, met een geweldig matchende print. Ook in de andere ruimtes heb ik karton uit dit boekje als behang gebruikt. Aangevuld met effen karton, zoals deze vellen. Hieronder nog een paar tips:
- Gebruik Scrapbook-papier als behang, die vind je bijvoorbeeld bij de Action (in boeken). Maar ook online in webshops zoals deze. Hoe groter de vellen, hoe makkelijker het werkt.
- Je kunt op Etsy allerlei digitale bestanden vinden die je zelf kunt printen, maar gewoon papier werkt helaas niet zo goed, dat gaat heel erg bobbelen als je het plakt. Karton (200 grams papier of meer) werkt veel fijner. Laat het dus ergens printen op dikker papier.
Muren en plafonds behangen
Om je behang op maat te krijgen, duw je het vel tegen de gewenste muur in het poppenhuis. Maak met je vingers de vouwlijnen in de hoeken. Snijd het behang nu op maat met een hobbymes, snij-lineaal en snijmat. Om het behang vast te lijmen smeer je met een kwastje papierlijm of mod podge over de achterzijde van het behang – je moet het echt helemaal insmeren en doe eventueel ook wat op de muur. Lijm het behang vervolgens op de muren. Ga er nog even overheen met een kleine lineaal of latje hout om het gros van de bubbels weg te halen. In deze video op Instagram zie je hoe ik dat gedaan heb. Er is trouwens ook speciale poppenhuis behanglijm te koop, maar daar heb ik geen ervaring mee.
Lambrisering maken
Een andere leuke manier om de muur te versieren en een ruimte meer sfeer te geven, is door een lambrisering te maken. Gebruik daarvoor wat dikker karton. Snijd een rechthoek van de juiste grootte en snijd vervolgens ‘latjes’ op de gewenste dikte en plak deze met mod podge of andere papierlijm op de rechthoek. Eventueel kun je het karton nu in de juiste kleur verven met acrylverf. Plak de lambrisering op de wand met papierlijm of mod podge.
Vloeren voor het poppenhuis maken
Als het om de vloer van je poppenhuis gaat, kun je twee routes volgen: je koopt een kant-en-klare vloer óf je maakt er zelf eentje. Ik heb het allebei gedaan. Je kunt bijvoorbeeld mooie poppenhuisvloeren kopen met reliëf in webshops (let weer op de schaal, die moet kloppen!). Er zijn ook mooie houten vloeren en zelfs tegelvloeren te koop, zoals de vloer die in het kerstgroen-atelier ligt.
Houten vloer maken
Als je zelf een vloer maakt, kun je daar bijvoorbeeld balsa-hout van 2mm dik voor gebruiken. Dit kun je op maat snijden met een hobbymes. Voor de slaapkamer heb ik een soort laminaatvloer gemaakt. Daarvoor heb ik eerst allemaal latjes van 7mm breed gesneden, vervolgens heb ik die in delen van op 50mm (5cm) gesneden. Ze zijn allemaal gebeitst en vervolgens op een vel karton gelijmd. Let er hierbij op dat de latjes steeds moeten verspringen voor een natuurlijk patroon. Voor de woonkamer heb ik de middenstukjes van de ijslollystokjes (overgebleven van het dak) gebruikt.
Tegelvloer maken
Voor de woonkeuken heb ik een keileuke ’tegelvloer’ gemaakt. Hiervoor heb ik eerst een heleboel ’tegels’ gesneden van dun balsahout (van 2,5cm x 2,5cm). Vervolgens heb ik die vierkantjes in twee kleuren geverfd en met de punten naar beneden op een stuk karton met wat richtlijnen geplakt. Ik vind dit echt de leukste vloer in het hele poppenhuis geworden!
Plinten, raamkozijnen en deurlijsten
Plinten maken een ruimte echt af. Snijd dunne latjes van balsahout en verf of beits ze in de gewenste kleur. Plak ze vast met houtlijm op de plek waar de muur en de vloer elkaar raken. Dezelfde techniek gebruik je om bijvoorbeeld deurgaten, trapgaten en ramen af te werken. Dit maakt zoveel verschil, sla deze stap zeker niet over! Je kunt met (geverfde) balken ook het plafond van je kerstpoppenhuis wat extra allure geven als je dat leuk vindt.
Meubels voor het kerstpoppenhuis maken
En dan zijn we toe aan de inrichting! We beginnen met de meubels. Miniatuur meubeltjes kun je kant-en-klaar kopen, zoals deze leuke open haard van Maileg die in mijn zithoek staat. Maar je kunt natuurlijk ook zelf meubels maken. Dat laatste is superleuk om te doen en je houdt de kosten van je poppenhuis ook lager. Het gaat helaas niet passen om hier gedetailleerde instructies te delen voor het maken van specifieke meubeltjes (want dan zou dit een compleet boekwerk worden, haha). Maar hieronder vind je in elk geval een aantal tips. Volg vooral de online poppenhuis-cursus die ik in het begin van deze blog tipte.
Een aantal tips voor het maken van miniatuur meubels voor je kerstpoppenhuis:
- Meubeltjes maak je bijvoorbeeld van dun balsahout (2mm) of dik karton dat je vervolgens verft. Haakjes maak je van goud- of zilverkleurig hobbydraad, knopjes van hele kleine kraaltjes. Tafel- of bedpoten kun je bijvoorbeeld maken van houten kralen of latjes hout. Ook met (fimo)klei kun je vanalles maken.
- Om meubels zoals een bank, stoel of bed te stofferen lijm je eerst vilt, vlieseline, volumevlies of het schuim dat in sieradendoosjes zit over het balsahout heen. Daaroverheen lijm je dan de gewenste stof. Door de stof steeds strak te trekken, krijg je een gestoffeerd effect. Ik gebruik hiervoor het liefst een lijmpistool, omdat de lijm dan het snelst droogt.
- Kijk vooral ook naar wat je al in huis hebt om meubels te maken. Denk aan wc-rollen, keukenrollen, champagne-kurken, eierdozen, schijfjes hout, kralen, bierflesdopjes, onderzetters etc. Leuk om een nieuw leven te geven + je houdt de kosten lager.
- Omdat je miniatuurmeubels maakt, heb je steeds maar een klein beetje stof nodig. Restjes stof uit de restjeshoek op de markt of een stoffenwinkel, oude servetten, tweedehands of kapotte (kinder)kleding, sjaals en mutsen van de kringloop zijn allemaal perfect om te gebruiken!
- Ik heb alle meubeltjes geverfd met acrylverf en waterbeits. Ik gebruik de schildersverf van Talens, omdat die goed dekt en mooi is. Plus je hoeft er geen grote hoeveelheden van te kopen.
- Waterbeits pakt niet goed over verlijmde delen, dus als je een meubeltje wil beitsen, kun je beter alle losse meubeldelen eerst in de beits zetten en daarna pas het meubel in elkaar lijmen. Acrylverf dekt wel wat beter over lijm.
Verlichting voor je poppenhuis
Je kunt op verschillende manieren verlichting aanbrengen in je poppenhuis. Omdat dit een Kerst poppenhuis is (en ik het vooral ook niet te moeilijk wilde maken), heb ik met name kleine LED-kerstverlichting op batterijtjes gebruikt. De batterijhouders heb ik verstopt, zoals onder het bed.
Verlichting op batterijen
Ook heb ik een paar LED-lampen op batterij in het huis gehangen. Let op: deze lampen zijn erg prijzig! Ze werken als volgt: je plakt een magneetje op de juiste plek, en vervolgens kun je de lamp daar aan bevestigen en makkelijk wegpakken en terughangen. In deze video (bij de slaapkamer) zie je kort hoe het werkt. Er zijn diverse tafel-, plafond- en vloerlampen op batterij te koop speciaal voor poppenhuizen. Deze lampjes geven geen heel sterk licht (en sommige stralen een beetje koel blauw uit, helaas). Het is puur voor de sfeer en de aankleding.
Lampjes in het stopcontact
Je kunt het ook heel professioneel aanpakken en 12 volt verlichting gebruiken voor lampen en kaarsen die je in het stopcontact kunt steken. Hiervoor heb je vaak een transformator nodig, die kun je bijvoorbeeld aan de achterzijde van je poppenhuis vastmaken. Vervolgens moet je gaten in de achtermuur maken en kabels trekken. Ook heb je schakelmateriaal nodig.
Hier vind je wat meer info over hoe dat werkt. De verlichting werkt dan dus allemaal op netstroom (stekker in stopcontact). Het handige hiervan is dat je er een timer tussen kan zetten of een slimme stekker met afstandsbediening. Het lastige ervan is dat je vooraf al precies moet bepalen waar je stroom nodig hebt (voor je gaat behangen en vloeren legt) en alle kabels moet aanleggen voor je gaat inrichten. Daarnaast moet je het huis altijd in de buurt van een stopcontact neerzetten, los op een tafel of plank is lastiger.
Miniaturen, decoratie & kerstversiering
Je kerstpoppenhuis komt tot leven door de details: de miniatuur woonaccessoires en versiering. Denk aan miniatuur mandjes, potten, servies, boeken, kussens, planten etc. Maar ook aan vloer- en wanddecoratie zoals vloerkleden, schilderijen, kunst en foto’s. En mooi servies, glaswerk, een leuke mixer voor op het aanrecht, of toffe mini gingerbread huisjes. Er zijn zoooooveel miniaturen en decoraties online te vinden. De decoraties kun je vastlijmen of – als je ze weer makkelijk wil kunnen weghalen of wisselen – met deze handige Tacky wax tijdelijk vastzetten.
Kerst miniaturen voor poppenhuis
Als je gaat shoppen, let dan goed op de schaal! Kijk goed naar de werkelijke afmetingen en controleer of dit aansluit bij de schaal van jouw poppenhuis en goed past. Omdat dit een kerst poppenhuis is heb ik natuurlijk ook veel kerstdecoratie gebruikt. Denk aan kleine boompjes (te koop bij het tuincentrum op de kerstdorpjesafdeling), maar ook miniatuur kerstgroen waar je zelf guirlandes en kransen van kunt maken. Verder vind je bij Sostrene Grene ook een toffe collectie kerstminiaturen, maar let op: ze zijn niet allemaal geschikt voor schaal 1:12, dus blijf meten!
Slingers, kerstballen & gingerbread huisjes
Ik heb ook met gouden kerstslingers en hele kleine kerstballen gewerkt. De meeste poppenhuis webshops (zie onderaan deze blog) hebben wel een categorie met seizoensproducten of specifiek kerstartikelen en veel verkopen er ook dezelfde items. Bij Dollhouse Design vind je toffe 3D-geprinte kerstminiaturen, zoals gingerbread huisjes. Daar heb ik ook de flatscreen tv gekocht waar ik een screenshot van Home Alone 2 op geplakt heb. Tot slot: miniaturen zijn in principe niet heel duur, maar je hebt er best wat van nodig en dat tikt snel aan. Dus dit is wel waar het uiteindelijk het meeste geld in gaat zitten. Kijk maar naar het kostenoverzicht!
Kerstpoppenhuis: gereedschap & materialen
Omdat je vast niet deze hele lange blog hebt gelezen, hierbij nog even een overzichtje van de materialen die ik het meest gebruikt heb. Wat je nodig hebt, hangt natuurlijk heel erg af van wat je precies allemaal zelf wil doen en hoe ver je wil gaan met het opknappen van het huis. Deze lijst is dus niet compleet, maar de volgende materialen heb je waarschijnlijk wel nodig:
- Balsahout van 2mm dik en houtlijm (bijvoorbeeld deze plankjes)
- Multitool voor als je gaten wil maken in het hout (ramen en deuren)
- Snijmat met een snijliniaal en een hobbymes
- Behang, karton en/of scrapboekpapier + mod podge of papierlijm
- Lijmpistool met patronen
- Kwasten & acrylverf van goede kwaliteit (bijvoorbeeld Talens Amsterdam)
- Beits, ik gebruikte deze waterbeits (in diverse kleuren)
- Restjes stof en volumevlies of schuimrubber voor stofferen meubeltjes
- Hobby metaaldraad, zoals deze van de Action
Kerstpoppenhuis maken: wat kost het?
Een kerst poppenhuis maken is zeker niet goedkoop. Er zijn geweldige kant-en-klare producten te koop. Maar hoe meer je zelf maakt, hoe lager de uiteindelijke kosten worden. Ik heb best veel zelf gemaakt (zoals vloeren en meubels) maar ook spullen kant-en-klaar gekocht hoor. Als je kosten wil besparen, kun je er voor kiezen om bijvoorbeeld zelf je miniaturen & decoraties van (fimo)klei te maken. Hieronder vind je een ruwe inschatting van de kosten die ik heb gemaakt om mijn kerstpoppenhuis te maken.
LET OP!! Ik heb ingeschat hoeveel ik ongeveer heb verbruikt van materialen zoals verf, stof, beits etc. zodat je een idee hebt van de werkelijke materiaalkosten. Maar de aanschafkosten zijn natuurlijk een stuk hoger. Het restant van de materialen kun je echter gebruiken voor andere projecten. Ook heb ik materialen gebruikt die ik nog had liggen, de kosten daarvan ontbreken eveneens. Ik heb verder gereedschappen (zoals snijmat, lijmpistool, multitool, mesjes) en verzendkosten van de webshops waar ik items heb besteld niet meegenomen. Dus hou daar zeker rekening mee als je zelf budgetteert!
Leuke webshops & winkels
Ik sluit deze lange blog over het maken van een kerst poppenhuis graag af met een lijstje van mijn favoriete webwinkels voor de aanschaf van materialen en leuke accessoires, meubeltjes en miniaturen. Deze lijst is zeker niet compleet, maar het is een goede plek om te starten:
- Hobbyboutique Monique | gigantisch aanbod
- Anita’s Poppenhuis | miniaturen en materialen
- Anja’s Handwerkatelier | poppen & miniaturen
- Minidoor | miniaturen uit eigen atelier
- Van Beek Art Supplies | balsahout
- Hobby & Modelbouw | verlichting voor poppenhuis
- Mierzoet miniaturen | etenswaren, gemaakt van klei
- Dollhouse Design | moderne 3D-geprinte miniaturen
- Het Houten Poppenhuis | miniaturen & Maileg
- Little Sissy | moderne poppenhuis miniaturen
- Mini Vintage | brocante miniaturen (ook kerst!)
- Tiny House Toys | moderne 3D-geprinte miniaturen
De Poppenhuisbeurs
Verder raad ik je aan te zoeken op Amazon. Ook op Etsy kun je allerlei materialen vinden voor je kerstpoppenhuis, maar vaak zijn de verzendkosten erg hoog! Daarnaast is het hartstikke leuk om naar een poppenhuisbeurs te gaan, bijvoorbeeld in de Expo in Houten (2x per jaar). Dan kun je de miniaturen in het echt zien. Hier vind je een videoverslagje van ons bezoek in september.
En ik weet uiteraard dat je via sites als Temu en Ali ook (goedkopere) poppenhuis miniaturen kunt aanschaffen, maar dat doe ik zelf bewust niet. Beide webshops liggen onder vuur voor erbarmelijke arbeidsomstandigheden en Temu voor spionage en de illegale verkoop van klantdata. Daarnaast steun ik graag de Nederlandse economie. Bovendien weet je echt nooit of wat je krijgt hetzelfde is als wat je besteld hebt. Maar maak daarin uiteraard vooral je eigen keuzes!
Kerstpoppenhuis maken: nog vragen?
Met meer dan 4500 woorden is dit is één van de langste blogs die ik ooit heb geschreven op Christmaholic. Ik denk niet dat iemand hem helemaal gelezen heeft, haha. Er staat echt een heleboel informatie in over het maken van een kerstpoppenhuis. Mocht je na het lezen alsnog een vraag hebben voor het maken van je eigen kerst poppenhuis (of over die van mij), stel hem dan gerust hieronder. Wellicht kan ik je op weg helpen.
Vragen stellen mag dus altijd! Maar wel even een kanttekening daarbij. Ik heb helaas niet de tijd om van alle gebruikte spulletjes en miniaturen linkjes toe te voegen. Sommige items heb ik gekregen, komen uit het buitenland of zijn niet meer te koop. Als ze niet in deze blog staan, dan moet je dus even zelf op zoek. Daarnaast ga ik helaas ook niet in op vragen die in deze blog al beantwoord zijn ;-). Lees hem dus echt even goed door voor je een vraag stelt. Leuke, positieve reacties zijn natuurlijk sowieso altijd van harte welkom!
34 reacties
Wow, het is echt heel mooi geworden! Wat mij betreft, elk jaar een nieuwe editie maar ik snap best dat dat niet haalbaar is. Plus, dan zou je deze moeten gaan afbreken en dat is ook doodzonde natuurlijk.
Je hebt er duidelijk veel plezier aan beleefd door het te maken en ik dus ook door de verschillende stappen te volgen.
Hij is geweldig geworden!!! Ik zou er zo gaan wonen hahah!
Ontzettend gaaf!! Wat heb je hier een werk aan gehad echt alles klopt tot in de kleinste puntjes zelfs home alone is traditie getrouw op tv ♡ en hoe leuk is het om tijdens de warme zomer gewoon bezig te zijn met je eigen kerst huis. Ik zou hier zelf aankomende zomer als ik alweer snak naar de herfst ook best een project van willen maken dus ik ben helemaal voor een editie 2025. Dit huis vraagt om buren ♡
Haha ik zou willen dat ik een huis had groot genoeg voor meerdere poppenhuizen, maar zoiets neemt megaveel plek in beslag dus ik acht de kans klein dat ik nog een tweede grote huis ga maken. Maar ik heb nog wel andere ideetjes 😉
Echt fantastisch huis en superleuk gemaakt ❤️ ik heb inmiddels het huis gekocht om te kijken wat ik er van kan gaan maken maar echt dat huis van jouw is om te zoenen zo mooi
Ik keek al lang uit naar de laatste kamer van je poppenhuis. Wat een verrassing, deze superblog! Ik heb alles gelezen, heel leuk en inspirerend. Ben benieuwd waar je het poppenhuis gaat neerzetten straks in je grote echte kersthuis.
Hij staat op mijn bureau dus ik kijk ernaar terwijl ik deze reactie typ!
Wat een werk! Niet alleen de transformatie, maar ook het hele verhaal erbij, chapeau!!! Het is werkelijk een pronkstuk geworden. Mag je supertrots op wezen en het gaat vast een speciale plek in jullie kersthuis krijgen. Heel leuk om te volgen en alle details zijn gewoonweg prachtig. De gedekte tafels, de kransen, Home Alone op tv; je wilt er gewoon inzitten! Een dikke tien, wat een engelengeduld moet je hebben….. Geniet ervan!!!!
Wat een werkje! Prachtig resultaat!
Het is werkelijk een pareltje geworden! Prachtig!
Het is werkelijk een pareltje geworden! Prachtig Kersthuis!
Helemaal gelezen hij is geweldig geworden. Ik ga ook nog al je linkjes af die er in staan want wat heb ik hiervan genoten. Al jaren van plan om een muizen poppenhuis te maken. Maar wat me er inderdaad van weerhield is dat het zoveel plek in beslag neemt. Nu toch maar serieus na gaan denken want ik vind jou poppenhuis geweldig geworden. Was een lang verhaal maar er zat geen saai moment tussen. Ga hem zeker nog een keer lezen. Bedankt en fijn weekend.
Hoi ik heb je hele blog gelezen echt heel leuk.Zelf ben ik van afvalmateriaal een recycle poppenhuis aan het maken. Je hebt me wel op ideeen gebracht oa ik zet een kerstboom in de woonkamer…..
Groetjes Hanneke Wallast
Hillegom
Wat prachtig, Saskia!
Heel leuk om te volgen en wat een werk heb je eraan gehad.
Fijn alle uitleg en de overzichten.
Prachtig, sfeervol kersthuis.
Prachtig Saskia zelf zou ik er niet meer aan beginnen fijne motoriek werkt niet meer zo goed maar vondt het heel leuk om te volgen hoe je het allemaal hebt gemaakt ♥️
Wat een plaatje geworden zeg! Hier zitten heel wat uren ingestopt. Ik vind het geweldig geslaagd en ook nog in kerststijl, in één woord prachtig ❤️ bedankt voor je geweldige verhaal, heb al even een paar linkjes geopend en al leuke dingen gevonden. Heb nog een oud poppenhuis van vroeger dus als ik tijd hebt, is dit prachtig om te maken. Waar komt het bij jou straks te staan in je kersthuis? Was wel benieuwd!
Wat een enorme uitgebreide uitleg, daar ben ik heel erg blij mee. En het ziet er zo mooi uit. En dat voor de eerste keer, je hebt duidelijk talent. Dank je wel dat je ons mee laat kijken in het proces. Hartelijke groet Alice
Super leuk een echt kersthuis. Margo
Wat is het leuk geworden, echt prachtig! Geniet ervan!
Heel mooi gedaan , ik denk dat er veel uren en geduld nodig zijn om dit zo mooi te maken .
Wauw wat is het mooi geworden En wat een werk maar zo leuk om te doen ♥️
Zo mooi!
Wat een werk, maar werk waar je trots op mag zijn, echt too cute ❤.
Kerst groetjes MarVeld.
Woow woow wat ontzettend indrukwekkend!! Sowieso het huis, maar ook het geduld en creativiteit die je ervoor nodig zult hebben gehad en dan ook nog alles zo in detail vastleggen om er deze geweldig blog van te maken. Respect Sas!
Nu lekker met een glaasje wijn genieten voor je huis gaan zitten en genieten
Wat is het super mooie geworden om fier
Prachtig….
Leuk om zo heerlijk te knutselen.
Een fijne dag allemaal
Wauw, wat is ie mooi geworden!!! Het lijkt me geweldig om te hebben staan, maar niet om te maken… Dat is niet mijn ding!
En ik heb er de ruimte niet voor. Naar wel hartstikke leuk om (gedeeltelijk) te lezen.
in 1 woord wauw
Wat is het een sfeervol, prachtig kersthuis geworden. Ik heb je filmpjes en verslagen met plezier gevolgd. En ik vond dit uitgebreide verslag ook heel leuk om te lezen.
Beeldschoon geworden fantastisch gedaan!
“Ik denk niet dat iemand hem helemaal gelezen heeft, haha. ”
Ik wel hoor, met heel veel plezier, ondanks dat de gezinssituatie het de komende jaaaaaren niet toelaat dat ik zo’n omslachtig hobby project ga doen.
Mijn complimenten trouwens voor je gracieuze manier van Temu/Ali benoemen. Ik koop er ook niks, maar vind het bijzonder dat je zowel je eigen morele standpunt aanstipt, als erkent dat mensen vooral hun eigen keuze mogen maken. Zo hoor je tegenwoordig zelden nog iemand – wel een sterk standpunt, níet willen afdwingen. Maar het past wat mij betreft helemaal bij het kerstige vrede-op-aarde idee!
Heb onwijs genoten van deze, het viegt veel toe om te zien hoeveel liefde er in zoiets is gestoken. Chapeau!
Dat noemen ze nou monikenwerk Saskia. Wat is het een prachthuis geworden. Ik ben benieuwd of je deze omzet in een traditie met volgend jaar een bakkerij bijvoorbeeld of een skihut…..
Ik denk niet dat ik volgend jaar weer 100 uur beschikbaar heb voor een nieuw huis ;-).
Helemaal geweldig! Alle lof.
Ik ga ook een poging wagen, heb je hele blog gelezen.
Ik heb wel een vraag en ik hoop dat hij het nog weet: op van Art Supplies staan zoveel soorten balsahout, maar ik begrijp niet welke ik moet hebben. Ik heb gelezen dat jij 2mm dik en 2,5 cm breed hebt gebruikt. Ik snap hun maten echter niet. Kun je me helpen?
Groetjes, Jenny
Hey Jenny, je moet vooral letten op de dikte. Ik heb met name 2mm dik gebruikt. De platen zijn 10cm breed en een meter lang.