Deze chocolade-truffeltaart met warme kersensaus laat menigeen het water in de mond lopen. Als je een hap neemt, smelt de chocolade langzaam op je tong en proef je daarna de zoete smaak van de kersen. Deze taart is het ideale kerstdessert voor de feestdagen. Waarom? De taart is romig, heerlijk warm door de kersensaus en zeg nou eerlijk, wie houdt er niet van chocolade?
Wel of geen keukenprins(es), dat maakt voor deze taart niet zoveel uit. Door de vele ingrediënten lijkt het een hele klus, maar je zult versteld staan van het gemak waarmee ook jij deze taart op tafel zet!
Wat heb je nodig voor deze kersttaart?
Voor deze chocoladetruffeltaart met kersensaus heb je de volgende ingrediënten nodig:
Voor de taartbodem:
120 gram kristalsuiker
60 gram bloem
60 gram cacaopoeder
4 eieren
Snuf zout
1,5 kopje sterke espresso (koud)
Voor de truffelvulling:
650 ml slagroom
550 gram pure chocolade
Voor de garnering:
Twee handen vol verse kersen
Een pot kersen
Cacaopoeder
Gebruik voor de taartbodem een springvorm van 22/23cm doorsnede en bekleed deze met bakpapier of smeer de springvorm in met boter of olijfolie.
Aan de slag! Zo maak je het kerstdessert
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Klop in een metalen pan of kom op een pan heet water (de au-bain-marie manier) de suiker en de eieren dik en luchtig tot het een lichtgele kleur heeft. Zeef de bloem, het zout en de cacao en roer deze door het mengsel heen. Blijf goed doorroeren en houd het mengsel in de gaten, de eieren kunnen bij een hoge temperatuur sneller aankoeken. Giet het beslag in de springvorm en zet de taartbodem minimaal 15 minuten in de oven. Let zelf goed op of de bodem gaar is, want dit verschilt per oven.
Haal de taartbodem uit de oven en laat voor 10 minuten afkoelen in de springvorm. Maak de springvorm nu voorzichtig los en plaats de taartbodem op een rooster. Laat nogmaals afkoelen voor 10 minuten. Maak de springvorm schoon en bekleed deze opnieuw met bakpapier of smeer in met boter of olijfolie. Plaats de afgekoelde taartbodem terug en smeer deze in met de koude espresso.
Voor de truffelvulling mix je alle slagroom tot het een romig geheel wordt. Ondertussen zet je een pan water op het vuur, breek je alle chocolade in stukjes en plaats je deze in een ijzeren kom of pan. Je gaat de chocolade nu au-bain-marie smelten.
Als de chocolade gesmolten is, laat je het een aantal minuten afkoelen voor je het gaat mengen met de slagroom. Daarna gebruik je een spatel om hier een geheel van te maken. Vouw de chocolade voorzichtig door de slagroom.
Giet de truffelvulling nu over de taartbodem heen en plaats de taart voor minimaal 1,5 uur in de koelkast. Als de 1,5 uur voorbij is warm je de pot met kersen op. Voeg hier twee eetlepels suiker aan toe roer door tot het kookpunt. Laat de saus nu een paar minuten afkoelen en giet dit over de taart heen. Haal de springvorm van de taart af en garneer nu met de verse kersen en eventueel wat cacaopoeder.
Eet smakelijk!
10 reacties
Klopt de hoeveelheid chocolade wel? Is beetje veel of niet
Beste Ampie,
De hoeveelheid van de chocolade klopt zeker. Daar is de taart op het plaatje mee gemaakt:).
Lekker veel dus jeetje haha
Beste Ampi,
Mijn excuses, er hoort 550 te staan. Dat is me helemaal ontschoten en zelfs na een aantal keer lezen zag ik de extra 5 niet, nu wel!
Ja daarom hahahah!!
Kan niet waar zijn…5 1/2 kg. chocola???
Beste Adri,
Ik zie de fout nu pas, het is 550 gram chocolade.
Excuses en met 550 gram is de taart echt lekker!
Hoi allemaal, het moet inderdaad 550 gram chocolade zijn in plaats van 5,5 kilo 😀 zoals Anouk aangeeft! Het recept is inmiddels aangepast 🙂
Afgelopen kerst als trifel gemaakt, met als extra een sneeuwwitte laag van slagroom/mascarponemengsel met geschaafde chocoladekrullen erboven op.Goddelijk lekker, en komt dit jaar gewoon weer op tafel.
Pingback: Kerstdessert: chocoladetruffeltaart met kersensaus