Het is altijd maar afwachten of je nog ‘ruimte’ over hebt na dat uitgebreide kerstdiner voor een lekker toetje. Maar voor dit heerlijke kerstdessert houd je zeker weten een gaatje vrij. Bovendien is het ideaal; je kunt het een paar uur vantevoren maken. Ik vond het recept in het Riviera Maison Magazine (de trifle zit op de foto hierboven in de ‘Let It Snow Votives‘ van RM, €17,95 per stuk). En ik mocht het zomaar met jullie delen!
Benodigdheden voor 8 personen
- 500 ml slagroom
- 3 eierdooiers
- 25 gram fijne kristalsuiker
- 1 theelepel maizena
- 1 theelepel vanille-extract
- 150 gram pure chocolade (waarvan 50 gram geraspt)
- 360 gram (pot) zwarte kersen in lichte siroop
- 1 pot kersenjam
- 2-4 eetlepels Kirsch of Cherry Brandy (naar eigen smaak)
- 1 chocolade boerencake
- 1 glazen trifleschaal of 8 kleine schaaltjes/glazen
- een paar verse kersen voor decoratie
Aan de slag!
Smelt 100 gram pure chocolade au-bain-marie. Houd dit apart en warm. Verwarm voor de custard de helft van de slagroom in een steelpan, laat het niet koken. Klop ondertussen de eierdooiers, suiker, maizena en het vanille-extract in een kom. Haal de pan van het vuur en giet de hete slagroom al kloppend bij het eiermengsel. Giet de ongekookte custard terug in de pan en verwarm deze op matig vuur tot de custard is ingedikt (het mengsel mag wederom niet aan de kook komen)/ Als de custard klaar is, haal je deze van het vuur en voeg je de gesmolten chocolade al roerend toe, tot het goed gemengd is. De schaal dek je af met huishoudfolie en laat je goed afkoelen.
Laat de kersen uitlekken en vang het vocht op. Meng het vocht met een of twee eetlepels likeur. Snijd de cake in plakjes en besmeer de helft met jam. Leg de andere plakjes cake erop en snijd je cakesandwiches in dobbelsteentjes. Verdeel de dobbelsteentjes over de bodem van de schaal(tjes).
Verdeel de kersen in een laagje over de cake en besprenkel het met of twee eetlepels likeur. Laat het geheel goed intrekken, maximaal twee uur. Gebruik niet teveel vocht, anders gaan de kersen ‘drijven’. Bedenk vervolgens met een dikke laag chocoladecustard en sluit af met een dikke laag losgeklopte slagroom. Bewaar tot gebruik goed afgedekt in de koelkast. Strooi de geraspte chocolade vlak voor het serveren over de trifle en decoreer met verse kersen.
TIP: Heb je geen zin om lang in de keuken te staan? Gebruik dan kant-en-klare custard.