Hoe vaak is het je gebeurd dat je vlak na Sinterklaas dacht: ‘Oh ja, kerstkaarten… ik had ze zelf willen maken dit jaar…’ Om vervolgens naar de winkel te gaan om dan toch maar weer van die kant-en-klare kaarten te kopen. Eigenlijk is zelf je kerstkaarten maken veel persoonlijker. Maar ja, tijdgebrek. Herkenbaar?
Kerstkaarten maken met Stampin’Up!
Voor mij wel. Vroeger althans. Sinds ik echter 2,5 jaar geleden Stampin’Up! demonstratrice ben geworden, begin ik al in de zomer met het maken van mijn eigen kerstkaarten en voorbeelden voor de workshops die ik geef. De hoofdingrediënten voor deze kerstkaarten zijn stempels, inkt en papier. En oké, ik geef toe, ik ben dol op glitters en bling. Dus de meeste van mijn kaarten gaan de deur niet uit zonder een glittertje, pailletje of plaksteentje. Al zijn de meest eenvoudige kerstkaarten soms ook erg leuk en hebben weinig opsmuk nodig.
Stampin’Up! – een hobbymerk uit Amerika
Voor ik je vertel hoe je de kerstkaarten op de foto’s hierboven kunt maken, vertel ik je graag wat meer over Stampin’Up! Het is een Amerikaans merk met hobby-artikelen dat niet in winkels te koop is, maar alleen via demonstratrices zoals ik. Het begon allemaal met stempels, inkt en papier. Maar tegenwoordig zijn er ook fijne tools zoals ponsen, embossing folders en embellishments zoals lintjes, diamantjes en andere mooie versiersels.
Stempelset Snowflake Sentiments
In deze eerste blog voor Christmaholic.nl laat ik je de kerstkaarten zien die ik onlangs maakte op een regenachtige zondagmiddag. De stempelset die ik voor deze kaartjes heb gebruikt heet Snowflake Sentiments. Deze trok meteen mijn aandacht tussen de vele mooie stempelsets uit de najaarscatalogus! Met name vanwege de mooie teksten en het krullerige lettertype. Ik hou daar wel van. Op 1 september 2017 komt deze catalogus trouwens uit, maar ik mocht er als demonstratrice dus al eerder mee aan de slag.
Stap 1. Watercolor paper & Cardstock
De basis voor de kerstkaartjes is een stukje watercolor paper van 7,3 x 7,3 cm (of 2 7/8″) en Cardstock van 15,2 x 7,5 cm (6×3″) in de kleur Lemon Lime Twist, één van de trendkleuren van Stampin’ Up!. Op de helft heb ik ze gerild, zodat ze straks makkelijker gevouwen kunnen worden. Ik snij en ril mijn cardstock altijd met de Stampin’ Trimmer zodat ik altijd de juiste afmetingen heb en het netjes recht wordt.
Stap 2. Watercolor basis maken voor de kaart
Eerst heb ik met twee kleuren inkt en een aquapainter wat kleur aangebracht op het watercolor paper. De gebruikte kleuren zijn Real Red en Lemon Lime Twist. Als je het deksel van de dichte inkpad indrukt. komt er wat van de stempelinkt op het deksel. Wanneer je deze vervolgens open maakt kun je met de aqua painter – een aquarelpenseel met waterreservoir – de kleur oppakken en op het papier zetten. Je hoeft maar te knijpen en je hebt water aan je penseel.
Zorg dat je tussen de kleuren het penseel even schoon maakt met een stukje keukenrol of een restje papier. Wacht niet te lang tussen de kleuren, wanneer de ene kleur nog nat is vloeit deze een beetje over in de andere, en dat geeft een mooi eindresultaat.
Stap 3. Extra spetters toevoegen
Ik vind het altijd extra mooi wanneer je nog wat spetters van de donkerste kleur erbij doet. In dit geval is Real Red de donkerste kleur. Dit doe je door het penseel een stukje boven het papier te houden en er met je hand op te tikken. Dit is een leuke en relatief simpele techniek die iedereen kan leren. Het hoeft niet perfect, dat is juist het leuke. Wil je eerst even oefenen op een ander stukje papier, hou er dan rekening mee dat ander papier een heel andere structuur heeft waardoor het eindresultaat anders kan zijn.
Stap 4. De kerstkaart stempelen
Wanneer de inkt en het water goed zijn gedroogd, kun je de tekst gaan stempelen. Je hebt hiervoor de stempelset en een acryl clearblock nodig. Stampin’ Up! heeft 2 soorten stempels; rubberen en doorzichtige (Photopolymer). Bij de rubberen stempels kun je altijd kiezen of je ze met houten blok (wood) of zonder blok (clear) neemt en losse clearblocks gebruikt.
V.l.n.r: rubberen stempel op acryl clearblock, rubberen stempel op hout en photopolymer stempel op acryl clearblok.
Voor de photopolymer-variant heb je in ieder geval een clearblock nodig. Op het acryl clearblok blijven zowel clear als photopolymer stempels goed zitten zonder permanente hechting. “Ouderwetse” stempels zitten vaak permanent op een houten blok. Dit is een stuk duurder en bovendien nemen al die stempels veel meer opslagruimte in.
Bij deze kerstkaarten heb ik Basic Black Archival inkt gebruikt, zie de foto hierboven. Dit is een watervaste inkt. Voordeel daarvan is dat deze niet uitloopt wanneer het papier toch nog een beetje nat is. Zorg ervoor dat je een goede vlakke en stevige ondergrond hebt wanneer je gaat stempelen.
Stap 5. Het kerstkaartje afmaken
De stempelinkt droogt snel. Daardoor kun je meteen verder met je project. Voor deze kaartjes heb ik zelf nog een mooi randje toegevoegd met een zwarte marker. Maar zonder kan natuurlijk ook.
Daarna heb ik het kunstwerkje op het Lemon Lime Twist cardstock geplakt met een lijmroller (snail) en nog afgemaakt met wat Rhinestones. Je kunt het helemaal naar eigen inzicht afmaken.
Ook de envelopjes heb ik bestempeld, want hé, die postbode wil ook wel eens wat anders zien dan al die saaie enveloppen! Met een andere techniek kun je deze kaartjes trouwens ook maken met witte tekst, zie de foto’s hieronder. Gaaf hè?
Nog meer kerstkaartjes maken met Stampin’Up!
Kerstkaarten maken is hartstikke leuk met Stampin’Up! Deze kaartjes zijn slechts enkele van de vele mooie projecten die je kunt maken. Er is voor elke stijl en iedere smaak wel een mooie stempelset, leuke kleurencombinatie en mooi papier te vinden waarmee je ook thuis zelf aan de slag kunt. Ik help je met veel plezier met je keuze in deze prachtige wereld van stempels, inkt en papier. Heb je nog vragen over het maken van deze kaartjes of over Stampin’Up? Laat dan zeker hieronder een reactie achter!
8 reacties
Wat leuk zeg!
Ik ga eens kijken of dat bij mij in de buurt ook is, of workshops?
Beste Arja, ik zal je een mailtje sturen!
Oeh, geweldig! Ga ik ook een keer doen, ben helemaal gek van zelf kerstkaarten maken en heb van (bijna) alles in huis. Leuk en duidelijk blog, bedankt!
Graag gedaan Maureen! Ik hou van deze techniek. Simpel maar met een mooi effect. Als ik je ergens bij kan helpen hoor ik het graag!
Is there a way to translate your blog to English? Looks so fun but can’t understand a thing. Lol. 🙂
I sent you an e-mail!
Wow, wat een super effect zeg! Zelf gebruik ik de ecoline stiften maar ik was niet op de hoogte van de stempels.
Dank je! Als je meer wilt zien volg dan mijn Facebook pagina Tante Janny!