Samenwerking – Prijzen voor gas & stroom rijzen de pan uit, boodschappen worden alsmaar duurder en de periode rondom Kerstmis is sowieso al geen goedkope tijd. Wat kunnen we doen om zo zuinig mogelijk om te gaan met onze centjes en tóch optimaal te genieten van al die prachtige kerstsfeer in huis? Ik schreef al eerder een blog met 21 bespaartips voor kerstdecoratie. Vandaag gaan we het hebben over kerstverlichting. Want hoeveel kost het nou écht om je kerstboomverlichting te laten branden? En kun je nog iets doen om geld te besparen?
Kerstlampjes & stroomverbruik
Om antwoord te krijgen op deze vragen sprak ik met Jo Janssen van webshop AlleKabels.nl, waar je allerlei kerstverlichting voor binnen en buiten kunt kopen. Laten we beginnen met de belangrijkste vraag: wat kost het om kerstverlichting te laten branden? “Dat hangt natuurlijk ten eerste af van het snoer dat je gebruikt,” legt Jo uit. “Kijk op de verpakking of op het label bij de stekker. Daar staat altijd het wattage vermeld. Let wel goed op: soms staat er op wat de lampjes verbruiken per meter, en soms gaat het om het verbruik van het complete snoer.”
Hoe bereken je wat je aan stroom kwijt bent?
Daarnaast is natuurlijk de prijs die jij betaalt voor stroom van invloed op je verbruikskosten. Als je die twee zaken weet, kun je een handige gratis calculator gebruiken, zoals bijvoorbeeld berekenhet.nl, om uit te rekenen wat het precies per dag of maand kost om dat snoer met lampjes te laten branden. Jo: “Stel dat de stroomprijs 0,80 euro per Kilowattuur is. En je hebt een snoer LED-kerstverlichting van 6 watt. Laat je dat snoer 8 uur op een dag branden? Dan kost je dat 4 cent. Per maand ben je voor het laten branden van deze kerstlampjes dan 1,20 kwijt.”
Wat kost een huis vol kerstverlichting?
Een beetje Christmaholic laat het natuurlijk niet bij een enkel snoertje met lichtjes. Wat kost het om je complete kerstboom te verlichten? En wat ben je kwijt als je hele huis vol hangt met twinkelende kerstlampjes? Ook op die vragen heeft Jo het antwoord: “Een kerstboom vol LED-verlichting kost je circa 10 a 15 euro per maand, als ie 8 uur per dag aan is. En als je bijvoorbeeld 30 snoeren met kerstlampjes in huis hebt die gemiddeld 6 watt verbruiken, dan kost je dat 30 a 35 euro per maand (als ze acht uur per dag branden).”
Ouderwetse kerstlampjes kosten 8x meer!
Al met al geen schokkende bedragen, vind ik persoonlijk. Zelf heb ik dat er zeker wel voor over! Maar als je toch nog iets wil doen om te besparen op je stroomverbruik, wat zou je dan kunnen doen? “Het belangrijkste is om enkel nog LED-verlichting te gebruiken, en al je oude kerstlampjes nu toch echt de deur uit te doen,” zegt Jo. “Het verschil in stroomverbruik is gigantisch. Stel dat je je boom vol hangt met traditionele kerstverlichting, dan ben je in plaats van (bijvoorbeeld) 30 euro per maand zo’n 250 euro per maand kwijt.”
Verder kun je natuurlijk zorgen dat je lampjes zo min mogelijk aan zijn. Alleen als het donker is, en alleen wanneer jij er ook echt van geniet. Je kunt timers gebruiken, voor binnen en buiten, zodat de lampjes automatisch aan- en weer uitschakelen. “Of je sluit je kerstverlichting aan op slimme stekkers die je met een app of afstandsbediening kunt bedienen,” tipt Jo. “Dan zet je ze alleen aan als je ook echt thuis bent en kun je nog bewuster omgaan met je stroomverbruik.”
Batterijen zijn niet voordeliger
Tot slot: hoe zit het met kerstverlichting op batterijtjes? Is het met de huidige energieprijzen niet goedkoper om batterijen te gebruiken? “Neehoor,” zegt Jo, “batterijen zijn niet voordeliger. Je hebt te maken met de aanschafprijs van batterijen. Je moet ze verder regelmatig vervangen, want ze gaan niet lang mee.”
Niet alle kerstverlichting op batterijen heeft een timer, dus dat betekent dat je ze handmatig aan- en uit moet zetten (en dat ook wel eens kan vergeten). De lichtjes branden bovendien minder fel als je batterij leegloopt. “Qua duurzaamheid is het gebruik van batterijen sowieso geen goede keuze,” voegt Jo toe. En dat ben ik helemaal met hem eens. Daarom gebruik ik zelf ook – waar het kan – batterijvervangers, zodat de lichtjes op batterijen die ik heb, gewoon in het stopcontact kunnen.
Bespaar jij op kerstverlichting?
En, valt het je mee hoeveel het gebruik van kerstverlichting in huis nu eigenlijk echt kost? Of vind je het nog steeds een behoorlijke kostenpost? Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd: ga jij minder lichtjes gebruiken met Kerst dit jaar vanwege de hoge stroomprijs of geniet je er gewoon extra veel van? En: heb jij nog van die ouderwetse kerstlampjes? Of ben je al volledig overgestapt op LED-verlichting. Ik hoor het graag in de reacties hieronder!
Dit artikel is in samenwerking met AlleKabels.nl geschreven.
8 reacties
Wij hebben nergens last van. Hebben een vast contract die nog 4 jaar loopt dus besparen doen we gelukkig niet. Wel is het zo dat alle lampjes die op batterijen werken en een timer hebben hoe dan ook niet handig zijn. Althans,zet ze NOOIT op timer want wat niemand weet is dat je batterijen hierdoor ook gewoon leeglopen. Zet ze gewoon uit! Op timer zetten verbruikt gewoon sluipenergie. Iets dat wij op de zaak meerdere keren getest hebben. De batterijenlopen 2x zo snel leeg op timer dan op standje uit.
Hey Bianca bedankt voor de tip van de timer. Zet ze gelijk uit. En verder gebruik ik gewoon overal kerstverlichting want waar bv mijn kerstboom staat, staat anders een schemerlamp. Dus dat maakt volgens mij niet zoveel uit.
Dus lekker genieten van veel lampjes. Ik hoop dat jij Saskia van je verdiende vakantie geniet. Ik ga vandaag genieten van mijn kerstboom optuigen. Tot de volgende keer
Had nog een aanvulling geplaatst.
Heb nog een aanvulling op de timers. Zowel de timers op stroom als op batterij zullen ten aller tijden stroom blijven verbruiken. En waarom? Omdat ze actief moeten blijven om na zoveel uur weer aan te gaan. Dus denk niet dat het geen stroom of batterij verbruikt door alles op timer te zetten want je komt bedrogen uit. Een timer op stroom kan alleen maar zijn werk doen als hij stroom verbruikt. Dus net als die met de batterijen. Ze zullen continue energie moeten hebben anders zullen je lichtjes nooit aan gaan. Timers dienen de gemak van de mens. Niets mis mee maar als je niet wil dat je batterijen snel leeg zijn of je toch meer stroom verbruikt dan je denkt, zou ik lekker wat meer moeite doen om alles handmatig aan en uit te zetten.
Wat een fijne blog hier hebben we echt allemaal wat aan!
Inderdaad fijn dat wij als Chrismaholics met elkaar meedenken.
Ik heb sowieso alleen nog ledverlichting en waar normaal inderdaad lampen branden hangt of staat nu kerstverlichting.
Alleen buiten is wat extra verlichting tot nu toe heb ik nog niet echt bezuinigt maar als het nog meer geld zou gaan kosten weet ik niet wat ik zou doen.
Ook al ben ik nog zo gek op lichtjes all over the place, de hoogte van de elektriciteitsprijs bepaald wel wat ik aan stroom ga verbruiken, je moet natuurlijk wel een beetje realistisch blijven.
Ik heb ook nog naar slimme stekkers gekeken dat is superhandig misschien later, die zijn nooit weg en timers gebruiken natuurlijk ook stroom maar voor nu blijf ik ze nog een poosje gebruiken.
Je hebt ook altijd mensen die niet van lichtjes houden ze hebben die van mij buiten kapot getrokken zit ik ineens in het donker mopper mopper.
Maar een echte christmaholic lost alles zelf weer op haha in een mum van tijd weer licht en vandaag weer andere opgehangen deze keer maar binnen 😉
Wij hebben zonnepanelen, dus verbruiken momenteel minder stroom dan in de vorige woning en hebben een warmtepomp(compleet. Nieuwbouw) de lampjes en boom zullen we gewoon plaatsen als is alles wel led maar onze kosten zijn altijd lager dan in oude situatie. Extra genieten dus in de december maand van de gezelligheid.