Zijn ze niet prachtig, deze appelroosjes? En ze zijn helemaal niet moeilijk te maken. Perfect voor bij de kerstkoffie of als onderdeel van een prachtig kerstdessert. Ik was ontzettend blij toen Bas (16 jaar) – de blogger achter Bastaart – liet weten dat ik zijn recept en foto’s mocht gebruiken voor deze blog. Want het ziet er écht heerlijk uit. En wat is Bas toch een fantastische blogger. Je vindt zulke heerlijke bakrecepten op zijn blog.
Wat heb je nodig voor 6 appelroosjes?
Leg in je boodschappenmandje:
- 2 middelgrote appels, bijvoorbeeld goudreinetten
- 10 plakjes bladerdeeg (1 pak Koopmans)
- 1 eetlepel appelstroop
- 1 eetlepel abrikozenjam
- Snufje kaneel
- 10 gr. kristalsuiker
- Boter om in te vetten
- Citroensap
?Bakspullen die je nodig hebt:
- Deegroller
- Muffinvorm
- Appelboor of appelsnijder
- Scherp mes of kaasschaaf
- Kom
- Zeef
Hoe maak je deze heerlijke appelroosjes?
Om strakjes goed aan de slag te kunnen is het handig om alvast een paar dingetjes voor te bereiden:
- Laat je plakjes bladerdeeg ontdooien
- Vet een muffinvorm in met wat boter, zodat de roosjes niet blijven plakken.
- Verwarm de oven voor op 180 graden, met een rek net onder het midden van de oven.
Bereiding
Hieronder lees je stap voor stap hoe je de appelroosjes maakt.
1. Haal alle velletjes van de plakjes bladerdeeg af en kneed alle plakjes samen tot 1 grote deegbal. Dit moet makkelijk gaan als alle bladerdeegplakjes goed ontdooid zijn.
2. Rol deze deegbal uit tot een rechthoekige plak, van 40 bij 24 cm. Snij deze deegplak dan in 6 repen van 4 bij 30 cm.
3. Was de appels en verwijder het klokhuis. We verwijderen de schil hier niet, voor een mooier eindresultaat. Snij de appels in partjes en snij hele dunne plakjes van ieder partje. Maak ze flinterdun, anders zullen ze breken in je roosje.
4. Vul een kom met warm water. Doe de appelstukjes met het scheutje citroensap in het water en roer dit even rustig en voorzichtig door. Je wil niet dat de stukjes breken. Zet de kom in een magnetron voor 2 minuten. Door de hitte zullen de appelstukjes slap worden, en makkelijker buigen. Giet de appelstukjes door een zeef, en laat ze eventjes afkoelen.
5. Mix de abrikozenjam met de appelstroop en suiker en kaneel, tot een glad smeersel. Smeer iedere lap bladerdeeg in met het jamsmeersel, zorg dat de buitenste randjes schoon blijven.
6. Leg de appelschijfjes op de bovenste helft van het lapje bladerdeeg. Zorg dat ze een beetje overlappen, voor een roosje. Vouw dan de onderste helft van het lapje bladerdeeg over de appelschijfjes heen.
7. Smeer de kant van het deeg die nu boven ligt, ook in met het jamsmeersel. Rol dan het bladerdeeg op tot een rolletje, en je roosje is klaar!
8. Maak alle roosjes en zet ze in je ingevette muffinvorm. Zet de muffinvorm in de oven voor ongeveer 40 minuten, totdat het bladerdeeg gaar is. Als de roosjes te snel bruin worden, doe dan wat aluminiumfolie over je muffinvorm heen.
Heerlijk met wat poedersuiker op de bovenkant of met een bolletje vanille-ijs!