Close Menu
Christmaholic.nl
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest YouTube TikTok
    Christmaholic.nl
    • Home
    • Versiering
      • Kersttrends
      • Herfstversiering
      • Interieurinspiratie
      • Kersttafel dekken
    • DIY & Creatief
      • Kerstversiering maken
      • Kerststukjes
      • Kerstkaarten maken
      • Knutselen met kinderen
    • Cadeaus
      • Cadeautips
      • Cadeaus inpakken
      • Kleding & Make-up
    • Koken
      • Hapjes & Amuses
      • Voor- en bijgerechten
      • Hoofdgerechten
      • Desserts & gebak
      • Ontbijt & Lunch
      • Complete kerstmenu’s
      • Kerstdrankjes
    • Tradities
      • Kerst geschiedenis
      • Gebruiken & Tradities
    • Amusement
      • Kerstshows in tuincentra
      • Podcast
      • Muziek & Film
      • Kerstmarkten
      • Kerstevenementen
      • Winacties
      • Inspiratie
        • Alles over Kersttradities
        • Alles over Low Budget Kerst
        • Alles over Kerst met kinderen
        • Alles over de Kersttafel dekken
    • Christmaholic
      • Dit is Christmaholic
      • Samenwerken
      • Contact
      • Privacy
    Christmaholic.nl
    Home»Kerstkoken»Kerstrecepten»Hoofdgerechten»Recept: geroosterde scharrelkip met uienknoflooksaus
    Hoofdgerechten

    Recept: geroosterde scharrelkip met uienknoflooksaus

    Saskia de LaatBy Saskia de Laat15 december 2013Updated:24 oktober 2017Geen reacties3 Mins Read

    Zo’n hele vogel op tafel, kan het eigenlijk kerstiger? Nee toch? Dit kerstrecept voor geroosterde scharrelkip met knoflook en rozemarijn met een saus van geroosterde uien en knoflook is echt niet te versmaden, en nog supersimpel (en betaalbaar!) om te maken ook. Het is afkomstig uit de Delicious kerstkoken 1 2013 en ik mocht het zomaar met jullie delen!

    Wat heb je nodig?

    Voor de kip (4 – 6 personen)

    • 1 scharrelkip van ongeveer 1,5 kilo
    • 1 el fijngehakte verse rozemarijnnaalden
    • 4 tenen knoflook, geperst
    • 4 el olijfolie
    • 25 gram boter
    • zwarte peper (grof gemalen)
    • zout (grof gemalen)
    • een bakblik voor in de oven
    • aluminiumfolie

    Voor de saus (8 personen)

    • 2 el olijfolie
    • 500 gram zoete uien, schil verwijderd, in parten
    • 1 bol knoflook, gehalveerd,
    • 1 takje rozemarijn + 10 rozemarijnnaalden
    • 400 ml kalfs- of runderfond
    • 200 ml slagroom
    • peper en zout

    Aan de Slag

    De kip

    Laat de kip minimaal 1 uur van tevoren op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 225 graden celcius. Dep de kip droog met keukenpapier (en verwijder het elastiek waarmee de kip is opgebonden). Meng de rozemarijn, knoflook en olijfolie in een kommetje met 1 theelepel grof zeezout en een theelepel grof gemalen zwarte peper. Bestrijk de kip aan alle kanten met het oliemengsel en zet de kip op de borstzijde op een bakblik in het midden van de oven. Verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak de kip 30 minuten.

    kip met saus

    Draai vervolgens de kip om, bestrijk hem met de boter en braad hem in nog ongeveer een uur goudbruinen gaar. Bedruip de kip elke 15 minuten met een beetje van het braadvochtuit het bakblik (houd het schuin, lepel het vocht op en schenk het over de kip). Laat de gare kip onder een laag je aluminiumfolie nog 15 minuten rusten buiten de oven. Zo kunnen de vleessappen zich ververdelen en spuit het vocht er niet uit alsje de kip aansnijdt.

    Check een hele kip op gaarheid door een satépen of -prikker in het dikste deel van de kip te prikken (het dijbeen). Als er helder vocht uit de opening komt, is de kip gaar. Is het vocht roze, dan moet de kip nog wat langer in de oven blijven staan.

    De saus

    Voorbereiden (kan ongeveer 3 dagen van tevoren)

    Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de olijfolie door de uiparten en spreid ze uit op een bakplaat. leg de knoflook ertussen en rooster de ui en knoflook 30 minuten in de oven tot ze goed bruin zijn. Doe de ui samen met de tak rozemarijn, kalfsfond en room in een pan en breng tegen de kook aan. Laat de knoflook even afkoelen en knijp dan de pulp uit de knoflooktenen in de saus.

    saus

    Laat de saus 15 minuten zachtjes koken en verwijder de rozemarijn. Pureer de saus met een staafmixer (begin op de bodem om spetters te voorkomen!!) en schenk hem vervolgens door een fijne zeef. Wrijf de saus met een pollepel door de zeef en gooi de overgebleven pulp weg. Zet de saus weer op het vuur en laat langzaam inkoken tot de helft. Laat afkoelen en bewaar tot gebruik (in de koelkast).

    Bereiden

    Warm de saus op in een steelpan. Hak de rozemarijnnaalden ragfijn en roer ze door de saus. Breng op smaak met zout en peper.

    Delicious Delicious kerst Delicious kerst 2013 Kerstkip Kerstkoken Kerstrecepten
    Share. Facebook Twitter Email WhatsApp
    Saskia de Laat
    • Website
    • Facebook
    • Instagram

    Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

    Dit vind je misschien ook leuk

    Recept | Zoete & zoute kerst snackmix

    12 december 2023

    Waarom genieten we juist met Kerst zo van chocolade?

    13 november 2023

    Hoe stel je een kerstmenu samen?

    6 november 2023
    Laat een reactie achter Cancel reactie

    Ho Ho Hallo!

    Welkom op mijn blog! Ik ben Saskia, beter bekend als Christmaholic. Ik schrijf & vlog over kerstshows, versiertips, winterse uitstapjes, knutsels, heerlijke kerstrecepten en nog veel meer. Ik wens je veel kerstvoorpret! Lees meer…

    Volg jij me al?
    • Instagram
    • YouTube
    • Pinterest
    • Facebook
    • TikTok
    • WhatsApp
    Nieuwste Kerstvlog!
    Kerstmail

    Elke week kerstinspiratie!

    Schrijf je in voor de Kerstbrief en ontvang iedere zondag de leukste kerstinspiratie in je mailbox.

    Instagram
    Podcast

    Kerstpraat - de Podcast over kerst!

    Creatief

    Kerstversiering voor je poppenhuis | zelf maken & online kopen

    30 november 2024

    DIY | Gingerbread kaarsen maken

    21 november 2024

    DIY | Kerstornamenten maken: schilderijtjes in kleine fotolijstjes

    9 november 2024
    KERSTVERSIERING
    • KERSTDECORATIE MAKEN
    • KERSTKNUTSELEN MET KINDEREN
    • KERSTSTUKJES MAKEN
    • KERSTTRENDS
    • KERSTVERSIERING TIPS
    INSTAGRAM
    KERSTTIPS
    • CADEAUTIPS VOOR KERSTMIS
    • KERSTCADEAUS INPAKKEN
    • KERSTRECEPTEN
    • KERSTSHOWS IN TUINCENTRA
    • KERSTVLOGS & VIDEO'S

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker geactiveerd!
    Ad Blocker geactiveerd!
    Christmaholic wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen.