Ik ben echt dól op vijgen, vooral als ze heerlijk zacht en zoet zijn. Toen ik pasgeleden zag dat ze bij de Lidl in de aanbieding waren, heb ik een flinke lading meegenomen. Met ingrediënten die ik nog in huis had, maakte ik deze zalige amandel-vijgencake. Hij is niet zo zoet en dat is precies hoe ik mijn baksels graag heb.
Vijgencake met amandel
Ik weet niet wat het is… maar als je iets gaat bakken met dingen die je nog in huis hebt, zonder dat je het echt gepland hebt, en het wordt dan lekker. Dat geeft je echt zo’n Martha Stewart style accomplished gevoel haha. Ik weet niet hoe ik het moet omschrijven. Alsof je de perfecte huisvrouw (of huisman) bent. Ben ik absoluut niet. Maar ik kan echt genieten van dit soort momentjes.
Deze cake maak je met amandelmeel en amandelextract. Dat geeft een heerlijk smeuiig en licht mondgevoel. En de amandelsmaak past perfect bij de vijgen. Gebruik echt amandelextract en geen amandelessence, dat smaakt namelijk een stuk meer fake. Ik kocht mijn flesje bij Dille & Kamille, je kunt er echt lang mee doen en vaak gebruik van maken.
Ingrediënten
Wat heb je nodig voor het maken van deze cake? Haal in huis:
- 60 gram roomboter, gesmolten
- 50 gram kristalsuiker, plus extra voor eroverheen
- 150 gram amandelmeel
- 50 gram bloem
- 1/2 theelepel bakpoeder
- snufje kaneel
- snufje zout
- 3 eieren, losgeklopt
- 2 eetlepels honing
- 1 eetlepel citroenrasp (van 1 a 2 citroenen)
- 1/2 theelepel amandelextract
- 7 a 8 rijpe vijgen
- ronde ovenschaal + bakpapier
Beschrijving
- Warm de oven voor op 180 graden. Vet je ovenschaal in en doe bakpapier op de bodem.
- Meng de droge ingrediënten (meel, bloem, bakpoeder, zout, kaneel en suiker) in één kom door elkaar.
- Mix in een andere kom met een handmixer de natte ingrediënten (ei, honing, amandelextract en gesmolten roomboter) kort door elkaar.
- Voeg de droge ingrediënten toe aan je natte ingrediënten, voeg de citroenrasp toe en mix tot het net een egale massa is. Vooral niet te lang mixen.
- Verdeel je beslag over je ovenschaal. Snijd je vijgen in kwartjes en verdeel met de gesneden kant naar boven over je ovenschaal. Bestrooi de vijgen met suiker.
- Zet zo’n 30 a 35 minuten in de oven – of tot je satéprikker er droog uitkomt. Laat afkoelen en serveer met een lepel crème fraîche of vers geklopte slagroom. Yum!
Vijgencake maken: iets voor jou?
Als ik nieuwe bakrecepten uitprobeer is het altijd heel gek. Je maakt er éérst foto’s van, voordat je het kan proeven. Tenzij je alleen maar foto’s maakt van een aangesneden cake. Anyway, de foto’s waren goed gelukt. Dus ik hoopte maar dat de cake ook lekker was. En dat was-ie. YUM! Echt helemaal mijn smaak.
Als je van echt zoet houdt, doe er dan gerust wat meer suiker in. En mocht je cake bovenop tijdens het bakken te bruin worden, doe er dan een ‘deksel’ van aluminiumfolie op gedurende de rest van de baktijd. Ik hoor heel graag in de comments hieronder of deze vijgencake iets is wat jij zou maken. Lijkt het je lekker? Of ben je geen vijgenliefhebber?
8 reacties
Goedemorgen Saskia, lijkt me heerlijk, wil ik ook uitproberen, ik.vind vijgen héérlijk!!!! Een echte Martha Stewart look a like ;). Fijne zondag!
Ziet er heerlijk uit! Ik ben ook gek op vijgen en bak graag met amandelmeel dus ga m zeker uitproberen! Mooie foto’s! Fijne zondag!
Geen idee of dit iets voor mij is, ziet er wel lekker uit. Die candied nuts ga ik wel proberen, die vind ik superleuk!
Goede morgen,
Ik ben ook gek op vijgen dus ik ga deze zeker proberen.
Bedankt voor je recept.
Hallo Saskia, ik ben gek op alle soorten amandelgebak. Ik hou niet van vijgen, al die pitjes die zo knarsen, maar pruim of peer vind ik heerlijk.
Wat is de diameter van je ronde ovenschaal voor de amandelcake? Dan ga ik het binnenkort uitproberen.
Groet, Roos
Heb hem even opgemeten voor je. Van binnen diameter 24 cm en hij is 3 cm diep.
Wat een lekker recept wij zijn hier allemaal dol op zoet dus deze gaat op de lijst voor volgende week zondag! (Bak dag)
Ik zag deze in je nieuwsbrief en nu staat ‘ie in de oven; herfst vieren met vijgen!