Close Menu
Christmaholic.nl
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest YouTube TikTok
    Christmaholic.nl
    • Home
    • Versiering
      • Kersttrends
      • Herfstversiering
      • Interieurinspiratie
      • Kersttafel dekken
    • DIY & Creatief
      • Kerstversiering maken
      • Kerststukjes
      • Kerstkaarten maken
      • Knutselen met kinderen
    • Cadeaus
      • Cadeautips
      • Cadeaus inpakken
      • Kleding & Make-up
    • Koken
      • Hapjes & Amuses
      • Voor- en bijgerechten
      • Hoofdgerechten
      • Desserts & gebak
      • Ontbijt & Lunch
      • Complete kerstmenu’s
      • Kerstdrankjes
    • Tradities
      • Kerst geschiedenis
      • Gebruiken & Tradities
    • Amusement
      • Kerstshows in tuincentra
      • Podcast
      • Muziek & Film
      • Kerstmarkten
      • Kerstevenementen
      • Winacties
      • Inspiratie
        • Alles over Kersttradities
        • Alles over Low Budget Kerst
        • Alles over Kerst met kinderen
        • Alles over de Kersttafel dekken
    • Christmaholic
      • Dit is Christmaholic
      • Samenwerken
      • Contact
      • Privacy
    Christmaholic.nl
    Home»Kerstkoken»Kerstrecepten»Hoofdgerechten»Recept: Limburgs konijn
    Hoofdgerechten

    Recept: Limburgs konijn

    Anouk JosephinaBy Anouk Josephina7 september 2014Updated:24 oktober 20175 reacties3 Mins Read

    Weekblad Flair publiceerde afgelopen voorjaar hét succesrecept van onze familie en waarschijnlijk meer Limburgse families: knien in ut zoer, ofwel konijnenbouten gemarineerd in azijn. Het komt bij ons bijna iedere kerst wel een keer op tafel.

    Dankzij het recept van mijn oma’s groentesoep op Christmaholic werden mijn oma en ik benaderd om in Flair iets te vertellen over mijn oma’s kookkunsten. Het resultaat van een middag koken tussen een stylist, fotograaf en visagist: een prachtige fotoreportage en een zielsgelukkige oma die tot in de apotheek werd aangesproken over haar verschijning in het blad.

    Konijnkoken
    Het typisch Limburgse gerecht eten we  het liefst met door oma gemaakte rode kool en pommes duchesse uit de oven. Heel af en toe eten we het ook wel eens tussendoor in het najaar, maar meestal alleen met kerst. Mij kun je er voor wakker maken, zo lekker vind ik het. Misschien ook wel omdat het gerecht zo weinig op tafel staat dat het water me al in de mond loopt als ik er alleen al over schrijf…

    Ingrediënten

    • 4 konijnenbouten
    • 500 ml water
    • 500 ml azijn
    • 3 middelgrote uien
    • 3 laurierbladen
    • 2-3 kruidnagels
    • 2 jeneverbessen
    • 6-7 zwarte, gedroogde pruimen
    • 2 el Limburgse appelstroop
    • peper en zout
    • 2 sneetjes ontbijtkoek

    voor 4 personen | 3 uur + 24 uur marineren

    Ingredienten3

    Bereiding

    Snijd de uien in ringen en wrijf de konijnenbouten in met peper en zout. Marineer het vlees met de azijn, het water, laurier, kruidnagel en de gesneden uien. Alles ongeveer 24 uur laten marineren.

    Konijnmarinade2
    Haal de konijn uit de marinade en bak samen met de pruimen goed bruin in een stoofpan. De konijn weer even uit de pan halen en dan de marinade zonder de laurier en de kruidnagel bij de pruimen in de pan gieten (let op: de konijn niet overgieten met de koude marinade, dan wordt het vlees taai).

    Mix de saus met de staafmixer helemaal glad. Doe de peperkoek en de stroop erbij, roer tot deze is opgelost en breng de saus aan de kook. Zet het vuur laag en leg het vlees weer in de pan. Het geheel langzaam laten sudderen tot de konijn gaar is. Hoe lang dat precies duurt weet m’n oma niet: zij kijkt regelmatig in de pan en beoordeelt of het gaar is door er af en toe met een vork in te prikken. ‘Op het heilige oog’, noemt ze dat. 😀 Het vlees mag in in ieder geval niet van het bot afvallen. ‘Want dan krijg je haché’, aldus mijn lachende oma.

    Konijn

    Beeld: Anouk de Kleermaeker Fotografie / Studio 309

    Hoofdgerecht kerst Kerstrecepten konijn konijnenbouten Oma's keuken
    Share. Facebook Twitter Email WhatsApp
    Anouk Josephina
    • Website
    • Facebook
    • X (Twitter)

    Voor Anouk geen kerst zonder Bing Crosby, zelfgebakken wafels, Limburgs 'knien in 't zoer' en een pasteitje met ragout. Jarenlang kreeg haar kerstboom elk seizoen nieuwe ballen, maar langzaamaan begint goud de basiskleur te worden. Voor Christmaholic deelt ze haar beste familierecepten, recenseert kerstmuziek en schrijft DIY's van zelfgemaakte kerstdecoraties. Lees meer over Anouk op haar website of volg haar op instagram.

    Dit vind je misschien ook leuk

    Recept | Zoete & zoute kerst snackmix

    12 december 2023

    Waarom genieten we juist met Kerst zo van chocolade?

    13 november 2023

    Hoe stel je een kerstmenu samen?

    6 november 2023

    5 reacties

    1. Pingback: Pasteitje met kippenragout: oma's recept voor kerst

    2. Ik on 25 november 2016 12:20 pm

      Lekker

      Reageer
      • Mark on 19 december 2020 2:07 pm

        En de jeneverbessen? Moeten die bij de marinade? Ik lees er niks meer over in de bereidingswijze.

        Alvast bedankt voor je reactie!

        Mark

        Reageer
        • Anouk Josephina on 21 december 2020 6:49 pm

          Hoi Mark

          De jeneverbessen zitten inderdaad in de marinade. Succes met maken en geniet van het gerecht!

          Anouk

          Reageer
          • Netty on 21 december 2022 11:27 am

            Er staat in het recept; de peperkoek erbij, maar ik neem aan dat je de ontbijtkoek bedoelt?

            Reageer
    Laat een reactie achter Cancel reactie

    Ho Ho Hallo!

    Welkom op mijn blog! Ik ben Saskia, beter bekend als Christmaholic. Ik schrijf & vlog over kerstshows, versiertips, winterse uitstapjes, knutsels, heerlijke kerstrecepten en nog veel meer. Ik wens je veel kerstvoorpret! Lees meer…

    Volg jij me al?
    • Instagram
    • YouTube
    • Pinterest
    • Facebook
    • TikTok
    • WhatsApp
    Nieuwste Kerstvlog!
    Kerstmail

    Elke week kerstinspiratie!

    Schrijf je in voor de Kerstbrief en ontvang iedere zondag de leukste kerstinspiratie in je mailbox.

    Instagram
    Podcast

    Kerstpraat - de Podcast over kerst!

    Creatief

    Kerstversiering voor je poppenhuis | zelf maken & online kopen

    30 november 2024

    DIY | Gingerbread kaarsen maken

    21 november 2024

    DIY | Kerstornamenten maken: schilderijtjes in kleine fotolijstjes

    9 november 2024
    KERSTVERSIERING
    • KERSTDECORATIE MAKEN
    • KERSTKNUTSELEN MET KINDEREN
    • KERSTSTUKJES MAKEN
    • KERSTTRENDS
    • KERSTVERSIERING TIPS
    INSTAGRAM
    KERSTTIPS
    • CADEAUTIPS VOOR KERSTMIS
    • KERSTCADEAUS INPAKKEN
    • KERSTRECEPTEN
    • KERSTSHOWS IN TUINCENTRA
    • KERSTVLOGS & VIDEO'S

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker geactiveerd!
    Ad Blocker geactiveerd!
    Christmaholic wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen.