Tweede kerstdag gourmetten, het is bij veel Nederlanders vaste prik! Natuurlijk is het heerlijk om gewoon een schaal met kleine stukjes vlees te halen bij de supermarkt en wat groente in stukjes te snijden. Maar als je dit jaar een keer net iets anders wil, dan bieden de recepten voor originele gourmet-gerechten hieronder uitkomst!
1. Hertenbiefstukjes met cranberrycompote
Voor 6 stuks heb je nodig: olijfolie, 1 rode ui in dunne ringen, 6 kleine stukjes hertenbiefstuk (gesneden van 1 a 2 grote hertenbiefjes), 3 eetlepels cranberrycompote en 6 eetlepels slagroom.
Waarom zou je geen wild eten met gourmetten? Dat kan namelijk hartstikke goed! Snijd een hertenbiefstuk in kleinere stukjes. Verhit de olie in de gourmetpannetjes en bak hierin twee of drie rode ui-ringen. Bestrooi het hertenbiefstukje met zout & peper. Bak het biefstukje bij de rode ui zo heet mogelijk, tot hij aan weerszijden bruin is. Doe er nu een halve eetlepel cranberrycompote en een eetlepel slagroom bij, bak nog 1 minuut door. En je wilde gourmetgerecht is klaar!
2. Courgette met kaas & kerrie
Je hebt nodig: een courgette, kleine pakjes vette kaas en kerriepoeder. Het klinkt misschien een beetje gek, maar het is echt heel lekker! Snijd plakjes courgette van ongeveer een halve centimeter dik. Doe wat olie in je gourmetpannetje en leg de courgetteplak erin. Doe hier een klein plakje vette kaas op en tot slot een flinke snuf kerriepoeder. Het resultaat is een origineel gourmethapje!
3. Paprikabloemen met ei
Je hebt voor vier paprikabloemen nodig: een rode paprika, vier eieren en broccolikers of andere cress. Verwijder de onderkant van de paprika, snijd vier ringen van ½ cm en doe de paprikaringen in 4 pannetjes. Verdeel de boter over de pannetjes en verhit. Breek in elke paprikaring een ei. Bak de eieren 12 min. tot het eiwit gestold is. Lekker met de cress eroverheen. Bron: Allerhande
4. Aardappelrösti
Je hebt nodig: 2 a 3 grote aardappels, 1 ei, 1 ui gepeld en gesnipperd, 1 el bloem, 1 el vers gehakte peterselie, zout en peper.
Schil de aardappels en rasp ze heel fijn. Laat even staan en knijp dan het overtollige vocht eruit. Voeg dan het gesnipperde uitje, ei, bloem, peterselie en peper en zout toe en meng alles goed door elkaar. Schep de rosti in een kommetje en zet op tafel. Voor een rostirondje schep je een eetlepel aardappelmengsel uit de kom en doe je deze in je gourmetpannetje. Druk hem plat met je lepel. Regelmatig omkeren en eten als ie gaar is! Bron: Keukenliefde.
5. Aziatische tonijnsteak
Je hebt nodig: 2 tonijnsteaks (het liefst rood), 2 sjalotten, 1 teentje knoflook,4 shiitake paddestoelen, 4 lente-uitjes, chilipeper, 1 el sesamolie, 2 el japanse sojasaus, peper en zout.
Snijd de sjalotten in kleine, halve ringetjes. Hak de knoflook fijn. Snijd de shiitake in kleine stukjes en snij de lente-uitjes in schuine, dunne ringetjes. Roerbak helft van de de sjalot, knoflook en alle lenteuitjes en shii-take vier minuten in de sesamolie en breng op smaak met zout en peper.
Snijd de tonijnsteak in stukken en laat de vis een half uur in de koelkast marineren in een mengsel van de sojasaus en de overgebleven helft van de sjalot en knoflook. Strooi er wat versgemalen chilipoeder overheen naar smaak. Haal na een uur de vis uit de marinade en bak heel kort in het gourmetpannetje met een eetlepel van de sjalot, lenteuitjes en shii-take. Tonijn mag (moet zelfs) nog rauw zijn van binnen!
6. Notenburgertjes met belegen kaas
Je hebt nodig voor 8 burgertjes: 95 gram pistachenoten, 270 gram kikkererwten, 1 ei, 1/2 zakje selderij a 40 gram (alleen de blaadjes), 1 tl zonnebloemolie en 8 plakjes belegen kaas.
Doe de pistachenoten, kikkererwten, het ei en de selderij in een keukenmachine. Maal in 10 sec. tot een pasta. Haal uit de kom en maak met natte handen 8 burgertjes. Verhit de olie in een gourmetpannetje en bak 1 burger in 8 min. aan beide kanten bruin en gaar. Leg vlak voor serveren 1 plakje belegen kaas op de burger. Steek de kaas met een (ster)vormpje uit voor een feestelijke presentatie en bestrooi met paprikapoeder. Bron: Allerhande.
7. Zelfgemaakte kipnuggets
Voor vier personen heb je nodig: 1 schaal kipfilethaasjes 300 gram, 1 snufje zout, 1 snufje peper, 2 eieren, 0,5 el oregano. 1 el paprikapoeder, 75 g bloem, 75 g paneermeel, 3 el olie.
Halveer de kipfilethaasjes in de lengte en bestrooi met zout en peper. Klop de eieren los met de oregano en de paprikapoeder. Strooi de bloem in een diep bord en de paneermeel in een tweede diep bord. Wentel de kip achtereenvolgens door de bloem, het eimengsel en het paneermeel. Verhit een beetje olie in een gourmetpannetje en bak de nuggets in 6 min. rondom goudbruin en gaar. Keer ze regelmatig. Bron: Jumbo
8. Thaise rosbiefrolletjes
Nodig: 75 g peen julienne (luciferdunne reepjes), 1 bosuitje (in ringetjes), 1 eetlepel verse koriander (fijngehakt), 4 rosbieflapjes à la minute (dunne plakjes), 2 theelepels Thaise rode currypasta (pot), roerbakolie, vissaus (of sojasaus).
Peen julienne in zeef overgieten met kokend water. Laten uitlekken en afkoelen. Bosui en koriander door peen julienne mengen. Rosbieflapjes uitspreiden en aan beide kanten bestrijken met currypasta. Wortelmengsel erop leggen en vlees stevig oprollen. Rolletjes vastbinden met stukje keukentouw en op schaaltje leggen. In pannetje scheutje roerbakolie verhitten en rosbiefrolletjes rondom bruinbakken. Vissaus erover sprenkelen en even meewarmen. Bron: Allerhande
Nog veel meer gourmetinspiratie!
Nog meer gourmetrecepten? Bekijk dan ook deze websites: