To piek or not to piek, that’s the question! In mijn geval is het antwoord op die vraag: not to piek. Of ja, ik zet in elk geval nooit een klassieke glazen piek bovenop mijn kerstboom. Ik vind ze om eerlijk te zijn niet zo mooi. Bij mij straalt er wél altijd een mooie ster (liefst met lichtjes) bovenop de boom, en dat is eigenlijk nog traditioneler dan zo’n glazen exemplaar. Waarom zetten we eigenlijk een piek bovenop de boom? Wat is de geschiedenis van de kerstboompiek? Je leest het hieronder!
De allereerste kerstboompiek
Zoals met alle verhalen over de geschiedenis, zijn er meerdere vertellingen. Waarom we ooit zijn begonnen met een piek bovenop de boom zetten, daar is helaas niet echt iets over bekend. Mogelijk was het om kwade geesten af te weren. Maar volgens diverse vertellingen was het in elk geval Jezus die als eerste bovenin de boom prijkte. Begin 1600, toen kerstbomen populair werden in Duitsland, hingen sommige mensen een beeltenis van Christus bovenin de boom. Maar al gauw daarna switchten de meeste mensen naar een engelfiguur.
Een engel als piek
De engel-piek is ook te zien op de oudste afbeeldingen van kerstbomen. Het spreekt voor zich dat de engel een verwijzing is naar aartsengel Gabriël, de boodschapper van God, die Maria vertelde dat zij weldra moeder zou worden van Jezus. In eerste instantie werden deze engel-pieken gemaakt van stof of papier-mâché. Later werden ze – net als de kerstballen – van glas geblazen. Tegenwoordig zijn er nog steeds engeltjes te koop voor bovenop je boom, bijvoorbeeld bij Amazon. In Duitsland is de Engel-piek bijvoorbeeld nog altijd erg geliefd, daar is het vaak een beeltenis van een vrouwelijke engel (Christkindl).
De ster van Bethlehem
Na de engel, werd een ander soort piek steeds populairder om bovenop de kerstboom te zetten. We hebben het natuurlijk over de ster. Dit was een verwijzing naar de welbekende ster van Bethlehem, die – volgens de Bijbel – de drie wijzen de weg wees naar de stal waar het kindje Jezus net was geboren. Nog steeds zijn sterren ontzettend populair als tree topper. Met name in de Verenigde Staten en de UK zijn de meeste pieken in de winkels stervormig. Maar ook in Nederland wordt de ster steeds populairder, veelal ten koste van de traditionele glazen piek.
Glazen piek: gespietste appel of Duitse helm?
De traditionele glazen piek zoals wij hem in Nederland kennen, met die bal in het midden en die spitse lange punt, is eigenlijk heel uniek. In het buitenland kennen ze deze versiering doorgaans niet. Het is niet helemaal duidelijk waar onze piek vandaan komt. Uiteraard gaan er ook weer verschillende verhalen over de rondte. Zo claimen sommige bronnen dat hij uit Duitsland komt en geïnspireerd was op een Pruisische soldatenhelm: de Pickelhaube.
Maar er is ook een theorie dat de Nederlandse glazen piek een gespietste appel moet voorstellen, aangezien appeltjes vroeger gebruikt werden om de Germaanse boom op het Joelfeest te versieren en ook om de eerste Christelijke kerstbomen mee te decoreren. Om eerlijk te zijn, lijkt mij dit de meest waarschijnlijke verklaring, omdat de meeste tradities op het gebied van kerstversiering terug te leiden zijn naar oude ‘Heidense’ gebruiken. Mocht je trouwens van oude (vintage) glazen pieken houden, dan is Aan de Punt brocante een goede webshop om te bezoeken. Daar hebben ze een uitgebreide collectie.
Welke piek staat er op jouw kerstboom?
Tegenwoordig vind je natuurlijk pieken in allerlei soorten en maten in de winkels. Denk aan Disney-figuren zoals Mickey Mouse, kerstmannen, glitterende strikken en ballerina’s. In de VS maken mensen graag hele extravagante tree toppers, zoals tooien met pauwenveren of graspluimen. Alles mag! En eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken, of iemand heeft het ooit al wel eens als piek gebruikt.
Zo, nu weet je wat meer van de geschiedenis van de kerstboom piek. Was het nieuwe informatie? Of wist je dit allemaal? Tot slot ben ik natuurlijk heel benieuwd wat er bij jou thuis bovenop de kerstboom prijkt! Is het een traditionele glazen piek? Kies je voor een ster, een engel, een strik of misschien wel iets heel origineels? Of ben jij één van die mensen die helemaal niks bovenop de boom zet? Ik hoor het graag in de reacties hieronder!
18 reacties
Ooooo wat interessant om te lezen zeg mijn ster piek is dus eigenlijk gewoon hartstikke traditioneel!
ja je bent een lul
Ik heb altijd ’n traditionele glazen piek, meestal een simpele gladde in de hoofdkleur van dat jaar. Dit jaar heb ik ’n witte met op de 1 van de bollen(hij heeft er twee) een subtiel parelsnoertje
Nooit bij stil gestaan! Ik gebruik al jaren en ster gewoon omdat ik het mooier vind! Blij dat ik nu de geschiedenis erachter ook ken!
Ik heb nog steeds de traditionele piek die heeft mijn 54jaar geleden gekocht en moet nog steeds op de boom mag veel veranderen maar dat mag nog steeds niet ben al blij dat ik veel mag versieren dus dat is een klein dingetje dat ik maar aan toe
Heb al jaren een engel als topper. Ik vind de ster als piek ook erg mooi maar ik zelf zet altijd een engel op top. De ” gewone” piek vind ik ook saai, ondanks dat je tegenwoordig heel veel verschillende varianten kunt krijgen. Een engel heeft voor mij iets magisch. Vroeger vertelde mijn oma dat de kerstengel iedereen beschermd en op jou past. Deze traditie zet ik dus voort. Met dank aan mijn oma.
Liefs Ingrid ❤️
Leuk om te lezen , ik ben er voor dit jaar nog niet uit omdat we nog 1 jaar de kleuren gebruiken die we de afgelopen paar jaar hadden maar hebben maar nu 2 ipv 1 boom , en het liefste wil ik wel 2 dezelfde dus denk dat het uit budget overweging strikken gaan worden.
Echt heel leuk en interessant om te lezen! Wij hebben geen piek bovenop de boom. Ik vind de traditionele piek niet zo mooi staan op een kerstboom. Een ster vind ik wel mooi trouwens. Maar vooralsnog zit die er ook niet op bij ons.
Leuke blog! En wat grappig eigenlijk dat veel mensen er een andere oorsprong achter denken. Ik ben vroeger met een originele piek begonnen, maar na een aantal jaren overgestapt op de ster, en het liefst een 3 dimensionale. Dus geen platte. Het uiteinde van mijn lampjes hang ik in die ster voor een extra sparkling.
Ik heb gisteren toevallig voor mijn twee bomen een ster gekocht.
Wat leuk om te lezen! Ik vind traditionele pieken niet zo mooi, heb er eigenlijk nooit een piek op. Maar als ik een mooie minimalistische/scandinavische ster tegenkom, neem ik ‘m mee.
Ieder zn eigen ding en smaak..Ik heb elk jaar een ander thema of kleurschema in de boom…
Maar aangezien mijn boom geen top heeft ( de boom is te groot / of de kamer te laag) en ik zo’n ” gewone” niet zo’n succes vind , zit er bij altijd iets in de top..
Vorig jaar een hertenkop.. ..
Dit jaar is t thema eten + drinken en wordt t op z’n Amerikaans grote lollies en zuurstokken
Ik heb iets heel anders! Bovenin zet ik een prachtige zilver/paarse pauw. Iedereen vindt het heel verrassend. 🙂
Wat interessant en leuk om te weten,bij mij zit boven in de boom een kerstman met zwaaiende lantaarn,hij zit daar al 28 jaar en doet het nog steeds.
Ik heb altijd een traditionele piek, versiert met glitter, sneeuw enz. En dit in de kleur die de hoofdkleur is in de boom.
Volgend jaar wil ik roze en ik heb net een mooie roze piek gescoord, heel blij mee!
Oh jee, zodra ik over die Duitse soldatenhelm vertel, gaan we daar ieder jaar foute grapjes over horen….
Wij hebben een simpele rode piek, simpelweg omdat mijn ouders dat vroeger hadden, dus alle andere versiering voor de top voelt toch een beetje onwennig. Traditie-om-de-traditie dus 🙂
Ik heb de laatste jaren een ster op de top van de boom.
Ik heb een traditionele piek, een engel en een grote strik gehad maar de ster blijft toch het allermooist.
Ik heb nog wel een oude zilverkleurige piek met witte tierelantijntjes en belletjes maar die is niet helemaal compleet meer en te fragiel om nog te gebruiken.
Als ik eerlijk moet zijn is de strik qua bevestiging wel de makkelijkste, wat een gepruts altijd om de ster recht te zetten maar goed hij moet er ieder jaar toch weer op! Haha
Liefs MarVeld.
tja ik vind het legendarisch!!!!!