Oké, die stresstijd voor het kerstdiner, daar heb je helemaal geen zin in. Dat snap ik. Maar je wil tegelijkertijd wel een lekker diner op tafel zetten. En je wil uitpakken, want het is kerst. Plus je wil iets speciaals. What to do? Mijn oplossing; kies voor super simpele gerechten die een hoge wow-factor hebben, maar hartstikke makkelijk te maken en/of heel goed voor te bereiden zijn. Zoals de gerechten hieronder!
De amuses
Een heerlijk hapje op een lepel of in een glaasje om de maaltijd mee te beginnen en de tong te prikkelen. Dat is een amuse! Hieronder vind je twee supermakkelijk te maken amuses, die echt heerlijk zijn om te proeven. Nog meer amuse-inspiratie nodig? Kijk eens hier of hier.
Vijgen met balsamico
Ik ben dól op vijgen. Ze zijn vers het allerlekkerste. Voor deze amuselepel heb je alleen een stukje vijg nodig, wat balsamico-azijn (van goede kwaliteit) of crema di Balsamico en wat kaas. In het recept op Allerhande gebruiken ze Grana Panado (een pittige harde Italiaanse kaas – een soort Pecorino), maar ik vind zelf wat stukjes blauwe kaas (zoals Roquefort of Gorgonzola) het allerlekkerste! Je kunt ze ook even in de oven doen, zodat de kaas gaat smelten, mmmm…
Coquilles met doperwtenpuree
Dit recept staat in een van mijn favoriete kookboeken; The Culy Way of Life van Monique van Loon. Het is supersimpel, snel te maken en bijna iedereen vindt het lekker. De combinatie van de knapperige bacon en de zachte, zijdeachtige coquille met het frisse van de doperwtenpuree is perfect! Je vindt het complete recept hier.
Het voorgerecht
Een heerlijk voorgerecht hoeft niet makkelijk te zijn! Hieronder vind je een verwarmende soep (die echt goddelijk smaakt) en een simpel voorgerechtje met zalm.
Warme courgettesoep
Een romige groentesoep met een leuke topping ziet er altijd zo smakelijk uit in een mooie kom of een diep bord. Deze courgettesoep heeft een schuimlaagje, als een cappuccino. Superleuk! Je kunt de soep voorbereiden en het schuimlaagje er op het laatst nog bijmaken/opdoen.
Zalmtartaar
Dit voorgerecht heb ik een aantal keer gemaakt, het is super lekker en hartstikke makkelijk te maken. Je kun het voorbereiden en in de koelkast zetten en vlak voor serveren in de ringen drukken. Ideaal! Allerhande heeft zelfs een handige kookvideo bij dit recept. Kan het helemaal niet meer mis.
Het hoofdgerecht
Dit lijkt vaak de moeilijkste gang, maar dat is het helemaal niet!
Kip met ham en mozzarella
Dit recept is een van mijn favorieten. Het is helemaal niet moeilijk om te maken en iedereen lust het. Kip, mozzarella, ham, olijven, tomaatjes, ui… En het ziet er zo feestelijk uit als je het serveert in een mooie schaal! Je kunt de kippakketjes vantevoren maken en in de koelkast leggen. En verder doet de oven het werk! Ik serveer er meestal een lekkere risotto bij. Maar aardappeltjes en verse groente (of een salade) kan natuurlijk ook!
Pasta met pangasiushaas, spinazie en roomsaus
Dit gerecht maak ik regelmatig. Het is supersimpel en hartstikke lekker! Kook de spaghettini (of andere pasta) zoals op de verpakking en roerbak de spinazie kort zodat ie slinkt. Ik gebruik spaghettini omdat daar de saus zo goed omheen gaat zitten. De pangasiushaasjes bak ik met alleen wat peper en zout in een koekenpan tot ze net gaar zijn. Yum! Het enige dat echt even wat werk is, is het sausje. Ik heb er niet echt een recept voor, ik doe het meestal op gevoel.
Snipper een sjalotje (hou je van ui, pak er dan twee) en fruit deze in een steelpannetje in wat olie. Giet er dan een behoorlijke scheut witte wijn bij. Hoeveel, dat hangt natuurlijk af van hoeveel saus je nodig hebt. Dit laten inkoken tot het ongeveer de helft zoveel is. Vervolgens een flinke scheut (naar smaak) kookroom eraan toevoegen en het geheel verwarmen. Breng op smaak met een paar korreltjes van een visbouillonblokje, of los er een paar ansjovisjes in op (niet teveel!). Alleen peper en zout kan ook, maar dan is je sausje wat minder smaakvol. Je kunt het sausje vantevoren maken en afgedekt op je fornuis laten staan. Oh en ik had helaas geen foto van dit recept, dus ik heb er maar even een foto van spaghettini bovengezet ;-).
Het toetje
Na zo’n giga-lang kerstdiner hebben de meeste mensen niet zoveel ‘ruimte’ meer voor een groot en zwaar toetje. Maar een lekker zoete afsluiting hoort er natuurlijk wel bij. Toetjes zijn hartstikke makkelijk voor te bereiden. Vooral als je slim kiest. Hieronder vind je twee keer een easy en feestelijk toetjesidee!
Mini-cheesecakes met framboos
Dit recept is niet alleen supersnel klaar, maar ook nog eens hartstikke fijn omdat je wel taartjes maakt, maar niet hoeft te bakken! Deze chilled cheesecakejes kun je een of twee dagen vantevoren maken. De bodem is van oreo-koekjes en de vulling van o.a. mascarpone, frambozen en bietensap. Het recept vind je op de site van Allerhande. Je zult zien dat het een recept is voor een grote taart. Ik heb dezelfde hoeveelheden aangehouden (alleen twee zakjes vanillesuiker gebruikt in plaats van 1, want anders is het door de frambozen wat te zuur) en daarvan 10 kleine taartjes in glazen schaaltjes gemaakt.
Toen had ik trouwens nog genoeg om nog 2 toetjes te maken. De glazen jars die ik gebruikt heb, krijg je trouwens gratis bij twee GÜ-toetjes. Dus die even inslaan vantevoren en de schaaltjes in de vaatwasser doen ;-). Ik heb er een kerstchocolaatje ingestoken en een framboosje opgezet. Je kunt er eventueel ook nog een toefje slagroom op doen of wat poedersuiker voor een sneeuw-effect. Overigens is het ook leuk om naast dit cheesecakeje nog een bolletje ijs te serveren op een bordje, dan is je toetje wat groter.
Trifle in een glaasje
Een andere supersnelle en slimme optie is de trifle. Hier op Christmaholic vind je het recept voor een black forest trifle, maar als je even googlet vind je genoeg supermakkelijke en feestelijke recepten. Zoals deze aardbei-mascarponetrifle of deze vanilletrifle met gemberkoek en peertjes. Serveer het in individuele glaasjes voor een feestelijk effect op tafel!
Nou, genoeg inspiratie toch! Wat ga jij maken met kerst?
1 reactie
ik ben heel blij dat je er terug bent .al heel veel opgeschreven .