Close Menu
Christmaholic.nl
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest YouTube TikTok
    Christmaholic.nl
    • Home
    • Versiering
      • Kersttrends
      • Herfstversiering
      • Interieurinspiratie
      • Kersttafel dekken
    • DIY & Creatief
      • Kerstversiering maken
      • Kerststukjes
      • Kerstkaarten maken
      • Knutselen met kinderen
    • Cadeaus
      • Cadeautips
      • Cadeaus inpakken
      • Kleding & Make-up
    • Koken
      • Hapjes & Amuses
      • Voor- en bijgerechten
      • Hoofdgerechten
      • Desserts & gebak
      • Ontbijt & Lunch
      • Complete kerstmenu’s
      • Kerstdrankjes
    • Tradities
      • Kerst geschiedenis
      • Gebruiken & Tradities
    • Amusement
      • Kerstshows in tuincentra
      • Podcast
      • Muziek & Film
      • Kerstmarkten
      • Kerstevenementen
      • Winacties
      • Inspiratie
        • Alles over Kersttradities
        • Alles over Low Budget Kerst
        • Alles over Kerst met kinderen
        • Alles over de Kersttafel dekken
    • Christmaholic
      • Dit is Christmaholic
      • Samenwerken
      • Contact
      • Privacy
    Christmaholic.nl
    Home»Kerstkoken»Kerstrecepten»Desserts & gebak»Inspiratie voor een simpel en snel kerstmenu (dat goed voor te bereiden is!)
    Desserts & gebak

    Inspiratie voor een simpel en snel kerstmenu (dat goed voor te bereiden is!)

    Saskia de LaatBy Saskia de Laat20 december 2014Updated:24 oktober 20171 reactie6 Mins Read

    Oké, die stresstijd voor het kerstdiner, daar heb je helemaal geen zin in. Dat snap ik. Maar je wil tegelijkertijd wel een lekker diner op tafel zetten. En je wil uitpakken, want het is kerst. Plus je wil iets speciaals. What to do? Mijn oplossing; kies voor super simpele gerechten die een hoge wow-factor hebben, maar hartstikke makkelijk te maken en/of heel goed voor te bereiden zijn. Zoals de gerechten hieronder!

    De amuses

    Een heerlijk hapje op een lepel of in een glaasje om de maaltijd mee te beginnen en de tong te prikkelen. Dat is een amuse! Hieronder vind je twee supermakkelijk te maken amuses, die echt heerlijk zijn om te proeven. Nog meer amuse-inspiratie nodig? Kijk eens hier of hier.

    Vijgen met balsamico

    Bron: Flickr en Allerhande
    Bron: Flickr en Allerhande

    Ik ben dól op vijgen. Ze zijn vers het allerlekkerste. Voor deze amuselepel heb je alleen een stukje vijg nodig, wat balsamico-azijn (van goede kwaliteit) of crema di Balsamico en wat kaas. In het recept op Allerhande gebruiken ze Grana Panado (een pittige harde Italiaanse kaas – een soort Pecorino), maar ik vind zelf wat stukjes blauwe kaas (zoals Roquefort of Gorgonzola) het allerlekkerste! Je kunt ze ook even in de oven doen, zodat de kaas gaat smelten, mmmm…

    Coquilles met doperwtenpuree

    Bron: KramerPhotography
    Bron: KramerPhotography

    Dit recept staat in een van mijn favoriete kookboeken; The Culy Way of Life van Monique van Loon. Het is supersimpel, snel te maken en bijna iedereen vindt het lekker. De combinatie van de knapperige bacon en de zachte, zijdeachtige coquille met het frisse van de doperwtenpuree is perfect! Je vindt het complete recept hier.

    Het voorgerecht

    Een heerlijk voorgerecht hoeft niet makkelijk te zijn! Hieronder vind je een verwarmende soep (die echt goddelijk smaakt) en een simpel voorgerechtje met zalm.

    Warme courgettesoep

    img_003242_890x594_JPG

    Een romige groentesoep met een leuke topping ziet er altijd zo smakelijk uit in een mooie kom of een diep bord. Deze courgettesoep heeft een schuimlaagje, als een cappuccino. Superleuk! Je kunt de soep voorbereiden en het schuimlaagje er op het laatst nog bijmaken/opdoen.

    Zalmtartaar

    img_029186_890x594_JPG

    Dit voorgerecht heb ik een aantal keer gemaakt, het is super lekker en hartstikke makkelijk te maken. Je kun het voorbereiden en in de koelkast zetten en vlak voor serveren in de ringen drukken. Ideaal! Allerhande heeft zelfs een handige kookvideo bij dit recept. Kan het helemaal niet meer mis.

    Het hoofdgerecht

    Dit lijkt vaak de moeilijkste gang, maar dat is het helemaal niet!

    Kip met ham en mozzarella

    Dit recept is een van mijn favorieten. Het is helemaal niet moeilijk om te maken en iedereen lust het. Kip, mozzarella, ham, olijven, tomaatjes, ui… En het ziet er zo feestelijk uit als je het serveert in een mooie schaal! Je kunt de kippakketjes vantevoren maken en in de koelkast leggen. En verder doet de oven het werk! Ik serveer er meestal een lekkere risotto bij. Maar aardappeltjes en verse groente (of een salade) kan natuurlijk ook!

    Pasta met pangasiushaas, spinazie en roomsaus

    IMG_0044

    Dit gerecht maak ik regelmatig. Het is supersimpel en hartstikke lekker! Kook de spaghettini (of andere pasta) zoals op de verpakking en roerbak de spinazie kort zodat ie slinkt. Ik gebruik spaghettini omdat daar de saus zo goed omheen gaat zitten. De pangasiushaasjes bak ik met alleen wat peper en zout in een koekenpan tot ze net gaar zijn. Yum! Het enige dat echt even wat werk is, is het sausje. Ik heb er niet echt een recept voor, ik doe het meestal op gevoel.

    Snipper een sjalotje (hou je van ui, pak er dan twee) en fruit deze in een steelpannetje in wat olie. Giet er dan een behoorlijke scheut witte wijn bij. Hoeveel, dat hangt natuurlijk af van hoeveel saus je nodig hebt. Dit laten inkoken tot het ongeveer de helft zoveel is. Vervolgens een flinke scheut (naar smaak) kookroom eraan toevoegen en het geheel verwarmen. Breng op smaak met een paar korreltjes van een visbouillonblokje, of los er een paar ansjovisjes in op (niet teveel!). Alleen peper en zout kan ook, maar dan is je sausje wat minder smaakvol. Je kunt het sausje vantevoren maken en afgedekt op je fornuis laten staan. Oh en ik had helaas geen foto van dit recept, dus ik heb er maar even een foto van spaghettini bovengezet ;-).

    Het toetje

    Na zo’n giga-lang kerstdiner hebben de meeste mensen niet zoveel ‘ruimte’ meer voor een groot en zwaar toetje. Maar een lekker zoete afsluiting hoort er natuurlijk wel bij. Toetjes zijn hartstikke makkelijk voor te bereiden. Vooral als je slim kiest. Hieronder vind je twee keer een easy en feestelijk toetjesidee!

    Mini-cheesecakes met framboos

    Dit recept is niet alleen supersnel klaar, maar ook nog eens hartstikke fijn omdat je wel taartjes maakt, maar niet hoeft te bakken! Deze chilled cheesecakejes kun je een of twee dagen vantevoren maken. De bodem is van oreo-koekjes en de vulling van o.a. mascarpone, frambozen en bietensap. Het recept vind je op de site van Allerhande. Je zult zien dat het een recept is voor een grote taart. Ik heb dezelfde hoeveelheden aangehouden (alleen twee zakjes vanillesuiker gebruikt in plaats van 1, want anders is het door de frambozen wat te zuur) en daarvan 10 kleine taartjes in glazen schaaltjes gemaakt.

    toetjes kerst

    Toen had ik trouwens nog genoeg om nog 2 toetjes te maken. De glazen jars die ik gebruikt heb, krijg je trouwens gratis bij twee GÜ-toetjes. Dus die even inslaan vantevoren en de schaaltjes in de vaatwasser doen ;-). Ik heb er een kerstchocolaatje ingestoken en een framboosje opgezet. Je kunt er eventueel ook nog een toefje slagroom op doen of wat poedersuiker voor een sneeuw-effect. Overigens is het ook leuk om naast dit cheesecakeje nog een bolletje ijs te serveren op een bordje, dan is je toetje wat groter.

    kersttoetje cheesecake

    Trifle in een glaasje

    Een andere supersnelle en slimme optie is de trifle. Hier op Christmaholic vind je het recept voor een black forest trifle, maar als je even googlet vind je genoeg supermakkelijke en feestelijke recepten. Zoals deze aardbei-mascarponetrifle of deze vanilletrifle met gemberkoek en peertjes. Serveer het in individuele glaasjes voor een feestelijk effect op tafel!

    trifle 350

     

    Nou, genoeg inspiratie toch! Wat ga jij maken met kerst?

    Amuses Hoofdgerechten kerst Kerstamuses kerstmenu Kerstrecepten Kerstvoorgerecht Makkelijk kerstmenu Makkelijke kerstrecepten Snel kerstmenu
    Share. Facebook Twitter Email WhatsApp
    Saskia de Laat
    • Website
    • Facebook
    • Instagram

    Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

    Dit vind je misschien ook leuk

    Recept | Zoete & zoute kerst snackmix

    12 december 2023

    Waarom genieten we juist met Kerst zo van chocolade?

    13 november 2023

    Hoe stel je een kerstmenu samen?

    6 november 2023

    1 reactie

    1. bruyneel christine on 21 oktober 2018 4:56 pm

      ik ben heel blij dat je er terug bent .al heel veel opgeschreven .

      Reageer
    Laat een reactie achter Cancel reactie

    Ho Ho Hallo!

    Welkom op mijn blog! Ik ben Saskia, beter bekend als Christmaholic. Ik schrijf & vlog over kerstshows, versiertips, winterse uitstapjes, knutsels, heerlijke kerstrecepten en nog veel meer. Ik wens je veel kerstvoorpret! Lees meer…

    Volg jij me al?
    • Instagram
    • YouTube
    • Pinterest
    • Facebook
    • TikTok
    • WhatsApp
    Nieuwste Kerstvlog!
    Kerstmail

    Elke week kerstinspiratie!

    Schrijf je in voor de Kerstbrief en ontvang iedere zondag de leukste kerstinspiratie in je mailbox.

    Instagram
    Podcast

    Kerstpraat - de Podcast over kerst!

    Creatief

    Kerstversiering voor je poppenhuis | zelf maken & online kopen

    30 november 2024

    DIY | Gingerbread kaarsen maken

    21 november 2024

    DIY | Kerstornamenten maken: schilderijtjes in kleine fotolijstjes

    9 november 2024
    KERSTVERSIERING
    • KERSTDECORATIE MAKEN
    • KERSTKNUTSELEN MET KINDEREN
    • KERSTSTUKJES MAKEN
    • KERSTTRENDS
    • KERSTVERSIERING TIPS
    INSTAGRAM
    KERSTTIPS
    • CADEAUTIPS VOOR KERSTMIS
    • KERSTCADEAUS INPAKKEN
    • KERSTRECEPTEN
    • KERSTSHOWS IN TUINCENTRA
    • KERSTVLOGS & VIDEO'S

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker geactiveerd!
    Ad Blocker geactiveerd!
    Christmaholic wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen.