Close Menu
Christmaholic.nl
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest YouTube TikTok
    Christmaholic.nl
    • Home
    • Versiering
      • Kersttrends
      • Herfstversiering
      • Interieurinspiratie
      • Kersttafel dekken
    • DIY & Creatief
      • Kerstversiering maken
      • Kerststukjes
      • Kerstkaarten maken
      • Knutselen met kinderen
    • Cadeaus
      • Cadeautips
      • Cadeaus inpakken
      • Kleding & Make-up
    • Koken
      • Hapjes & Amuses
      • Voor- en bijgerechten
      • Hoofdgerechten
      • Desserts & gebak
      • Ontbijt & Lunch
      • Complete kerstmenu’s
      • Kerstdrankjes
    • Tradities
      • Kerst geschiedenis
      • Gebruiken & Tradities
    • Amusement
      • Kerstshows in tuincentra
      • Podcast
      • Muziek & Film
      • Kerstmarkten
      • Kerstevenementen
      • Winacties
      • Inspiratie
        • Alles over Kersttradities
        • Alles over Low Budget Kerst
        • Alles over Kerst met kinderen
        • Alles over de Kersttafel dekken
    • Christmaholic
      • Dit is Christmaholic
      • Samenwerken
      • Contact
      • Privacy
    Christmaholic.nl
    Home»Kerstkoken»Kerstrecepten»Desserts & gebak»Kerstdessert: chocoladebrownies met speculaasijs
    Desserts & gebak

    Kerstdessert: chocoladebrownies met speculaasijs

    Saskia de LaatBy Saskia de Laat19 oktober 2014Updated:24 oktober 20177 reacties2 Mins Read

    Zoete chocoladebrownies met een heerlijk frisse bol speculaasijs… Man o man, dat klinkt lekker! En als je de foto hierboven ziet, ga je toch gelijk watertanden? Het recept voor dit heerlijke kerstdessert (plus de foto en het servies op de foto) is afkomstig van Rivièra Maison en ik mocht dat allemaal met jullie delen. Klaar voor de kook? Start!

    Wat heb je nodig?

    Hieronder vind je benodigdheden voor ongeveer 24 brownies.

    • 100 g walnoten, geroosterd, fijngehakt
    • 250 g roomboter
    • 350 g pure chocolade, grof gehakt
    • 250 g lichtbruine basterdsuiker
    • 3 eieren, licht geklopt
    • 50 g bloem
    • 60 g zure room
    • 3 rollen Rolo (3 x 50 g)
    • vierkant bakblik van 23 x 23 cm
    • satéprikker

    Aan de slag!

    Verwarm de oven voor op 160-170 °C. Vet het bakblik met anti-aanbaklaag licht in. Verdeel de fijngehakte walnoten over het bakblik. Verwarm de boter en de chocolade al roerend in een steelpannetje au bain Marie (dat wil zeggen; boven een pan met heet water, maar de bodem van de kom mag het water niet raken!) Roer tot de chocolade is opgelost in de boter. Roer de suiker erdoor en laat de saus afkoelen tot hij nog net lauw/warm is. Roer het ei en vervolgens de bloem en de zure room door het chocolademengsel.

    Verdeel het beslag over de bakplaat. Druk in het beslag de Rolo’s, zorg dat de Rolo’s niet meer te zien zijn. Bak de brownie ongeveer 25-30 minuten in de oven van 160 graden. Test de gaarheid door een satéprikker in de brownie te steken. Als het goed is blijven er wat vochtige korreltjes aan het stokje plakken. De brownie mag namelijk niet te droog zijn. Laat de brownie ongeveer 30 minuten afkoelen en snijd hem vervolgens in kleine punten.

    collage brownies

    Serveer twee puntjes met een bolletje kant-en-klaar speculaasijs uit de supermarkt, of maak het zelf (zie bijvoorbeeld hier een heerlijk recept). Smullen maar!

    Brownies Chocoladebrownies Kerstdesserts Kerstrecepten Recepten kerstdessert
    Share. Facebook Twitter Email WhatsApp
    Saskia de Laat
    • Website
    • Facebook
    • Instagram

    Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

    Dit vind je misschien ook leuk

    Recept | Zoete & zoute kerst snackmix

    12 december 2023

    Waarom genieten we juist met Kerst zo van chocolade?

    13 november 2023

    Hoe stel je een kerstmenu samen?

    6 november 2023

    7 reacties

    1. Pingback: Kerstdessert: chocoladebrownies met speculaasijs – Feestdagen.Kioskplaza.nl

    2. Marijke on 20 december 2014 9:39 pm

      Hoi saskia, heerlijk recept.
      Heb het gemaakt maar na de aangegeven over tijd was het nog steeds dun. Nog een 15 min gegeven en het was ietsje ingedikt.
      Maar nog steeds niet compact. Nu toch maar uit de oven gehaald ivm verbranden ed. Hopelijk bij het afkoelen nog wat stevigheid!

      Zou dit komen door de Rolf?!

      Hoor graag van je!

      Marijke

      Reageer
      • Marijke on 20 december 2014 9:40 pm

        Rolo bedoel ik 🙂

        Reageer
    3. Marijke on 21 december 2014 2:00 pm

      Hoe lekker het er op de foto ook uit ziet, het eindresultaat is echt anders!!!! De smaak is prima, maar door de Rolo en hoeveelheid chocolade erin blijft het een natte massa.
      Het was een drama om het van de plaat af te halen.

      Uiteindelijk heb ik het weer tot een soort van deeg gemaakt met extra bloem.
      Weer in de oven en nu maar hopen dat het wel steviger is!

      Reageer
      • Saskia de Laat on 21 december 2014 2:05 pm

        Hoi Marijke, wat jammer zeg! Dankjewel voor je feedback. Ik heb het recept van Riviera Maison gekregen en het zelf nog niet uitgeprobeerd. Ik zal je reactie ook naar hen doorsturen! Ik hoop dat het alsnog lekker is geworden. Liefs, Saskia

        Reageer
    4. Marijke on 8 januari 2015 7:40 pm

      Hoi Saskia,

      Bedankt voor je reactie. Uiteindelijk is het redelijk goed gekomen.

      De smaak was heerlijk, maar het wordt duidelijk geen luchtige brownie zoals op de foto.

      Het blijft meer een soort fudge-achtige substantie. Gelukkig vond iedereen het wel lekker.

      Ik denk toch dat het de Rolo is die het nattig houd.

      Succes als jij het zelf eens gaat proberen!

      Reageer
    5. Geurtjens on 25 december 2017 1:14 pm

      Ik wilde de brownie maken voor kerst en heb het precies volgens recept gedaan.. maar helaas is het niks geworden. De brownie bleef vloeibaar, mij lijkt er een fout in het recept te staan. Ik vond dat er nogal weinig bloem bij moest??? Geen aanrader dit recept.

      Reageer
    Laat een reactie achter Cancel reactie

    Ho Ho Hallo!

    Welkom op mijn blog! Ik ben Saskia, beter bekend als Christmaholic. Ik schrijf & vlog over kerstshows, versiertips, winterse uitstapjes, knutsels, heerlijke kerstrecepten en nog veel meer. Ik wens je veel kerstvoorpret! Lees meer…

    Volg jij me al?
    • Instagram
    • YouTube
    • Pinterest
    • Facebook
    • TikTok
    • WhatsApp
    Nieuwste Kerstvlog!
    Kerstmail

    Elke week kerstinspiratie!

    Schrijf je in voor de Kerstbrief en ontvang iedere zondag de leukste kerstinspiratie in je mailbox.

    Instagram
    Podcast

    Kerstpraat - de Podcast over kerst!

    Creatief

    Kerstversiering voor je poppenhuis | zelf maken & online kopen

    30 november 2024

    DIY | Gingerbread kaarsen maken

    21 november 2024

    DIY | Kerstornamenten maken: schilderijtjes in kleine fotolijstjes

    9 november 2024
    KERSTVERSIERING
    • KERSTDECORATIE MAKEN
    • KERSTKNUTSELEN MET KINDEREN
    • KERSTSTUKJES MAKEN
    • KERSTTRENDS
    • KERSTVERSIERING TIPS
    INSTAGRAM
    KERSTTIPS
    • CADEAUTIPS VOOR KERSTMIS
    • KERSTCADEAUS INPAKKEN
    • KERSTRECEPTEN
    • KERSTSHOWS IN TUINCENTRA
    • KERSTVLOGS & VIDEO'S

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker geactiveerd!
    Ad Blocker geactiveerd!
    Christmaholic wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen.