Advertentie – Kerstverlichting buiten? Yes please! Kerstverlichting buiten maakt je tuin of balkon in één keer zoveel gezelliger en knusser tijdens de donkere dagen. Als je op zoek gaat naar goede kerstlichtjes om buiten op te hangen en neer te zetten, zijn er een aantal dingen om op te letten. Hieronder vind je mijn belangrijkste tips voor het kiezen van kerstverlichting voor buiten. Onderaan deze blog vind je mijn favoriete kerstlampjes & lichtgevende figuren van Allekabels.nl voor buiten!
Ga voor kwaliteit!
Ik begin deze blog graag met een paar praktische tips voor het kiezen van goede kerstverlichting voor buiten. Ten eerste: bespaar vooral niet op de kwaliteit van de verlichting en de kabels. Je kunt beter even sparen en investeren in kerstlampjes voor buiten die écht goed zijn, dan dat elk jaar je lampjes weg moeten gooien omdat er water in is gekomen, de kabels zijn gaan roesten of er iets anders is gebruikt waardoor je ze niet kunt hergebruiken. De dikte van de kabels en de lampen is vaak al een goede indicator dat om een stevige, goede kerstlampjes gaat. En verder speelt natuurlijk ook de aanschafprijs mee.
Let op de waterdichtheid
Als je kerstlampjes buiten gaat gebruiken, dan heb je te maken met regen, storm en andere weersomstandigheden. Waterdichtheid is dan ook een belangrijke pijler voor de kwaliteit van de kerstverlichting voor buiten. Dit wordt aangetoond met een IP-code. IP23 & IP33 betekent: de lampjes kunnen tegen spattende regen (spatdicht), maar niet tegen plensbuien. Bij IP44 is kerstverlichting ook plensdicht, het kan dus een flinke regenbui hebben. Daar zou ik dus minimaal voor kiezen. Lampjes met code IP54, IP55 en IP65 zijn zelfs nog beter.
Koppelbare lampjes
Ga je de gevel versieren met kerstlampjes (bijvoorbeeld mooie ijspegelverlichting) of wil je ‘gewone’ feestverlichting, bijvoorbeeld een prikkabel met lampjes, ophangen in de tuin? Dan is het handig om te kijken naar koppelbare verlichting. Hiervoor heb je vaak een startkabel nodig en daarna kun je er een heleboel snoeren verlichting aan vastmaken, terwijl je maar één stroompunt gebruikt. Ideaal! Er zijn ook speciale kabelmoffen te koop, waar je de koppeling in kunt doen om de kabel nog beter bestand te maken tegen de weersomstandigheden.
Lichtsterkte, warmte & kleur
Verder kun je bij het kiezen van kerstverlichting voor buiten letten op lichtsterkte (dit wordt uitgedrukt in lumen). Aan dit getal kun je zien hoeveel licht de lampjes afgeven. Ook de warmte van het licht (dit wordt uitgedrukt in kelvin) is van belang. Wil je een koele witte of juist meer warme witte verlichting? Grofweg kun je zeggen dat lampjes met 2400 tot 2800 Kelvin modern warm licht geven, en als je lager gaat zitten, kom je uit op klassiek warm. Hoger dan 3000 wordt het licht al best koel.
Als het om snoeren met kerstlampjes voor buiten gaat, dan wil je wellicht ook kijken naar de dimbaarheid en eventuele opties om de lichtjes te laten knipperen. Tot slot is de krachtbon belangrijk. Heb je een stroompunt in de buurt? Zo niet, dan kun je werken met batterijen, lampjes op accu (oplaadbaar), of op zonne-energie. Solar is eigenlijk niet zo handig voor kerstverlichting, omdat het deze tijd van het jaar lang donker is en er vaak te weinig zonlicht is voor opladen.
Timers & slimme stekkers
Wat ik zelf ook erg belangrijk vind, is om de kerstverlichting goed te kunnen bedienen. Met slimme stekkers, die je kunt koppelen aan een app of een afstandsbediening, kun je de lampjes aan en weer uit zetten vanuit huis. Zo verbruik je minder stroom. Een andere optie is natuurlijk verlichting kopen met een timer of ze in een stekker met (digitale) timer steken.
Kerstverlichting buiten mixen & matchen
En dan: mixen & matchen. Want er is zoooveeel meer dan alleen een simpel snoer met lampjes. Ik vind het leuk om naast traditionele kerstlampjes ook andere soorten kerstverlichting te gebruiken buiten. Denk aan lichtgevende dieren, kerstkransen voor buiten, sneeuwvlokken om voor het raam te hangen, superleuke lichtgevende boompjes die je de hele winter kunt laten staan en ga zo maar door. Hieronder vind je een collage met mijn favoriete soorten kerstlampjes en verlichting voor in de tuin en op het balkon van Allekabels.nl. Je vindt al deze soorten kerstverlichting voor buiten hier in de webshop!
1. Kerstlampjes op batterij voor buiten | 2. Ijspegelverlichting transparant | 3. LED-kaarsen voor buiten | 4. Sneeuwvlok | 5. Kerstkrans met lampjes | 6. Kerstlampjes met app | 7. Clusterverlichting met handige haspel | 8. Sneeuwvlokdecoratie | 9. Boompjes met lampjes | 10. Vlaggenmastboom
Kerstverlichting buiten kiezen: een laatste tip!
Sommige mensen willen dat alle lichtjes in de tuin dezelfde kleurtint hebben, daarvoor let je dus voornamelijk op de kelvin-waarde. Maar toch kan er tussen de verschillende merken nog wel wat variatie zijn. Dus wil je op safe spelen? Ga dan voor verlichting van het zelfde merk. Ik hou er zelf juist van om te mixen & matchen en vind het helemaal niet erg als de lichtjes verschillende kleuren hebben! Wat doe jij thuis aan kerstverlichting buiten in de tuin of op je balkon? Deel jouw tips & ideeën gerust in de comments hieronder!
Dit artikel is in samenwerking met Allekabels.nl geschreven.
2 reacties
Love it buitenverlichting. Heb het knus in de veranda met natuurlijk warm licht. Laat het altijd wel uitspringen ’s nachts omdat dit beter is voor de nachtdieren.
Fijne en goed tips..
Ik let er inderdaad ook op.