Close Menu
Christmaholic.nl
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest YouTube TikTok
    Christmaholic.nl
    • Home
    • Versiering
      • Kersttrends
      • Herfstversiering
      • Interieurinspiratie
      • Kersttafel dekken
    • DIY & Creatief
      • Kerstversiering maken
      • Kerststukjes
      • Kerstkaarten maken
      • Knutselen met kinderen
    • Cadeaus
      • Cadeautips
      • Cadeaus inpakken
      • Kleding & Make-up
    • Koken
      • Hapjes & Amuses
      • Voor- en bijgerechten
      • Hoofdgerechten
      • Desserts & gebak
      • Ontbijt & Lunch
      • Complete kerstmenu’s
      • Kerstdrankjes
    • Tradities
      • Kerst geschiedenis
      • Gebruiken & Tradities
    • Amusement
      • Kerstshows in tuincentra
      • Podcast
      • Muziek & Film
      • Kerstmarkten
      • Kerstevenementen
      • Winacties
      • Inspiratie
        • Alles over Kersttradities
        • Alles over Low Budget Kerst
        • Alles over Kerst met kinderen
        • Alles over de Kersttafel dekken
    • Christmaholic
      • Dit is Christmaholic
      • Samenwerken
      • Contact
      • Privacy
    Christmaholic.nl
    Home»Kerstkoken»Kerstrecepten»Desserts & gebak»Heerlijke vijgencake met amandelen & honing
    Desserts & gebak

    Heerlijke vijgencake met amandelen & honing

    Saskia de LaatBy Saskia de Laat25 oktober 2020Updated:25 oktober 20208 reacties3 Mins Read
    Vijgen cake

    Ik ben echt dól op vijgen, vooral als ze heerlijk zacht en zoet zijn. Toen ik pasgeleden zag dat ze bij de Lidl in de aanbieding waren, heb ik een flinke lading meegenomen. Met ingrediënten die ik nog in huis had, maakte ik deze zalige amandel-vijgencake. Hij is niet zo zoet en dat is precies hoe ik mijn baksels graag heb.

    Vijgencake met amandel

    Ik weet niet wat het is… maar als je iets gaat bakken met dingen die je nog in huis hebt, zonder dat je het echt gepland hebt, en het wordt dan lekker. Dat geeft je echt zo’n Martha Stewart style accomplished gevoel haha. Ik weet niet hoe ik het moet omschrijven. Alsof je de perfecte huisvrouw (of huisman) bent. Ben ik absoluut niet. Maar ik kan echt genieten van dit soort momentjes.

    Deze cake maak je met amandelmeel en amandelextract. Dat geeft een heerlijk smeuiig en licht mondgevoel. En de amandelsmaak past perfect bij de vijgen. Gebruik echt amandelextract en geen amandelessence, dat smaakt namelijk een stuk meer fake. Ik kocht mijn flesje bij Dille & Kamille, je kunt er echt lang mee doen en vaak gebruik van maken.

    VijgencakeIngrediënten

    Wat heb je nodig voor het maken van deze cake? Haal in huis:

    • 60 gram roomboter, gesmolten
    • 50 gram kristalsuiker, plus extra voor eroverheen
    • 150 gram amandelmeel
    • 50 gram bloem
    • 1/2 theelepel bakpoeder
    • snufje kaneel
    • snufje zout
    • 3 eieren, losgeklopt
    • 2 eetlepels honing
    • 1 eetlepel citroenrasp (van 1 a 2 citroenen)
    • 1/2 theelepel amandelextract
    • 7 a 8 rijpe vijgen
    • ronde ovenschaal + bakpapier

    Beschrijving

    1. Warm de oven voor op 180 graden. Vet je ovenschaal in en doe bakpapier op de bodem.
    2. Meng de droge ingrediënten (meel, bloem, bakpoeder, zout, kaneel en suiker) in één kom door elkaar.
    3. Mix in een andere kom met een handmixer de natte ingrediënten (ei, honing, amandelextract en gesmolten roomboter) kort door elkaar.
    4. Voeg de droge ingrediënten toe aan je natte ingrediënten, voeg de citroenrasp toe en mix tot het net een egale massa is. Vooral niet te lang mixen.
    5. Verdeel je beslag over je ovenschaal. Snijd je vijgen in kwartjes en verdeel met de gesneden kant naar boven over je ovenschaal. Bestrooi de vijgen met suiker.
    6. Zet zo’n 30 a 35 minuten in de oven – of tot je satéprikker er droog uitkomt. Laat afkoelen en serveer met een lepel crème fraîche of vers geklopte slagroom. Yum!

    VijgencakeVijgencake maken: iets voor jou?

    Als ik nieuwe bakrecepten uitprobeer is het altijd heel gek. Je maakt er éérst foto’s van, voordat je het kan proeven. Tenzij je alleen maar foto’s maakt van een aangesneden cake. Anyway, de foto’s waren goed gelukt. Dus ik hoopte maar dat de cake ook lekker was. En dat was-ie. YUM! Echt helemaal mijn smaak.

    Als je van echt zoet houdt, doe er dan gerust wat meer suiker in. En mocht je cake bovenop tijdens het bakken te bruin worden, doe er dan een ‘deksel’ van aluminiumfolie op gedurende de rest van de baktijd. Ik hoor heel graag in de comments hieronder of deze vijgencake iets is wat jij zou maken. Lijkt het je lekker? Of ben je geen vijgenliefhebber?

    Herfstcake Kerstbakken Kerstbaksel Kerstrecepten Vijgen Vijgencake
    Share. Facebook Twitter Email WhatsApp
    Saskia de Laat
    • Website
    • Facebook
    • Instagram

    Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

    Dit vind je misschien ook leuk

    Recept | Zoete & zoute kerst snackmix

    12 december 2023

    Waarom genieten we juist met Kerst zo van chocolade?

    13 november 2023

    Hoe stel je een kerstmenu samen?

    6 november 2023

    8 reacties

    1. Marjon on 25 oktober 2020 8:29 am

      Goedemorgen Saskia, lijkt me heerlijk, wil ik ook uitproberen, ik.vind vijgen héérlijk!!!! Een echte Martha Stewart look a like ;). Fijne zondag!

      Reageer
    2. Roos on 25 oktober 2020 8:51 am

      Ziet er heerlijk uit! Ik ben ook gek op vijgen en bak graag met amandelmeel dus ga m zeker uitproberen! Mooie foto’s! Fijne zondag!

      Reageer
    3. Esther on 25 oktober 2020 9:16 am

      Geen idee of dit iets voor mij is, ziet er wel lekker uit. Die candied nuts ga ik wel proberen, die vind ik superleuk!

      Reageer
    4. José on 25 oktober 2020 9:24 am

      Goede morgen,
      Ik ben ook gek op vijgen dus ik ga deze zeker proberen.

      Bedankt voor je recept.

      Reageer
    5. Roos on 25 oktober 2020 10:17 am

      Hallo Saskia, ik ben gek op alle soorten amandelgebak. Ik hou niet van vijgen, al die pitjes die zo knarsen, maar pruim of peer vind ik heerlijk.
      Wat is de diameter van je ronde ovenschaal voor de amandelcake? Dan ga ik het binnenkort uitproberen.
      Groet, Roos

      Reageer
      • Saskia de Laat on 25 oktober 2020 11:36 am

        Heb hem even opgemeten voor je. Van binnen diameter 24 cm en hij is 3 cm diep.

        Reageer
    6. Tessa♡ on 25 oktober 2020 10:42 am

      Wat een lekker recept wij zijn hier allemaal dol op zoet dus deze gaat op de lijst voor volgende week zondag! (Bak dag)

      Reageer
    7. Jacoline on 10 september 2022 3:52 pm

      Ik zag deze in je nieuwsbrief en nu staat ‘ie in de oven; herfst vieren met vijgen!

      Reageer
    Laat een reactie achter Cancel reactie

    Ho Ho Hallo!

    Welkom op mijn blog! Ik ben Saskia, beter bekend als Christmaholic. Ik schrijf & vlog over kerstshows, versiertips, winterse uitstapjes, knutsels, heerlijke kerstrecepten en nog veel meer. Ik wens je veel kerstvoorpret! Lees meer…

    Volg jij me al?
    • Instagram
    • YouTube
    • Pinterest
    • Facebook
    • TikTok
    • WhatsApp
    Nieuwste Kerstvlog!
    Kerstmail

    Elke week kerstinspiratie!

    Schrijf je in voor de Kerstbrief en ontvang iedere zondag de leukste kerstinspiratie in je mailbox.

    Instagram
    Podcast

    Kerstpraat - de Podcast over kerst!

    Creatief

    Kerstversiering voor je poppenhuis | zelf maken & online kopen

    30 november 2024

    DIY | Gingerbread kaarsen maken

    21 november 2024

    DIY | Kerstornamenten maken: schilderijtjes in kleine fotolijstjes

    9 november 2024
    KERSTVERSIERING
    • KERSTDECORATIE MAKEN
    • KERSTKNUTSELEN MET KINDEREN
    • KERSTSTUKJES MAKEN
    • KERSTTRENDS
    • KERSTVERSIERING TIPS
    INSTAGRAM
    KERSTTIPS
    • CADEAUTIPS VOOR KERSTMIS
    • KERSTCADEAUS INPAKKEN
    • KERSTRECEPTEN
    • KERSTSHOWS IN TUINCENTRA
    • KERSTVLOGS & VIDEO'S

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker geactiveerd!
    Ad Blocker geactiveerd!
    Christmaholic wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen.