Wie heeft er zin in het kerstdiner? Ik, ik, ik!! Ook al gaat het er dit jaar waarschijnlijk allemaal anders uitzien dan normaal, ik ga zeker weten kerstkoken in december. En zoals ieder jaar kijk ik reikhalzend uit naar de kerstedities van de foodmagazines. Eén van de allerlekkerste kooktijdschriften is natuurlijk Foodies. En deze week mag ik maar liefst 12(!) lezers blij maken met hun superdikke kerstnummer.
‘The Big Christmas Issue’ van Foodies
Het hele jaar door is Foodies een heerlijk blad vol kookinspiratie. Maar ja, ik kan toch wel zeggen dat de kersteditie (of zoals zij het noemen ‘The Big Christmas Issue’ a.k.a. het grote kerstnummer) mijn allerfavorietste nummer is elk jaar. Het is lekker dik en staat tjokvol feestrecepten. Zoals natuurlijk een recept voor kerstkalkoen. Maar ook sint-jakobsschelpen in ‘nduja-boter, geglaceerde pastinaak met shiwky-ahornsiroop, beenham en meatloaf.
Ik zag ook een variant op één van mijn lievelingsgerechten: peking eend. Verder staat er een vegetarisch kerstmenu in, inspiratie voor gourmetgerechtjes en natuurlijk de meest heerlijke kerstdesserts. En dan heb ik nog lang niet alles genoemd. Echt, dit superdikke nummer staat net zo vol als jij bent na het nuttigen van het kerstdiner ;-). En ik mag maar liefst 12 van jullie blij maken met een exemplaar!
Hoe maak je kans op deze prijs?
Wil jij één van de twaalf exemplaren van dit blad winnen? Laat dan hieronder uiterlijk 25 november 2020 een reactie achter. Vertel me in jouw comment wat het lekkerste is dat je ooit gegeten hebt met Kerst! Welke food memory is jou het meeste bijgebleven? Was het de gourmet met de hele familie een paar jaar geleden? Was het die kerstkalkoen uit de bbq van je vader? Of had je zelf iets heerlijks op tafel gezet? Ik hoor het heel graag!
Op deze winactie zijn de spelvoorwaarden van Christmaholic van toepassing. Daarin staat dat je minimaal 18 jaar oud moet zijn om mee te doen en dat je in Nederland of België moet wonen. De winnaars krijgen via e-mail bericht (dus zorg dat je mailadres klopt!). Verder communiceer ik niet over de uitslag, dus vragen over of de uitslag al bekend is en wie er gewonnen heeft, zal ik niet beantwoorden.
Ik wens jullie allemaal heel veel succes!!
331 reacties
Wat een leuke winactie weer. Vindt het best moeilijk wat ik het lekkerst vindt. Wij hebben een 8 gangen diner. Vindt van het koude voorgerecht toch altijd de carpaccio heerlijk. Van het hoofdgerecht wordt moeilijk ik denk konijn. De beef wellington. Hertebiefstuk. Nog geen idee wat we dit jaar doen.
hi! nou normaal koop ik de foodies elk jaar, dus im waag een gokje. wat bij ons bijzonder en traditie ia geworden is toch wel de christmas cake. die smaak…. kerstiger wordt het niet hoor! en die geur van de pot! echt een leuke fijne aanloop naar kerst.
Al jaren maak ik het mezelf makkelijk met kerst (lees gaan eten bij ouders en schoonouders) maar dit jaar wil ik het anders doen, ik wil ze verrassen met een heerlijk zelfgekookt diner om ze te bedanken voor alle jaren maar dan wel bij hun thuis hahaha.
Eerst alles thuis voorbereiden en dan daar afmaken, alleen 0,0 inspiratie maar genoeg tijd om te proberen tijdens mijn zwangerschap verlof.
Zou hem dus graag winnen om inspiratie op te doen en iedereen versteld te doen staan tijdens het diner
Ik kook al jaren hetzelfde hoofdgerecht en dessert. Een grote ontbeende, gepekelde ham, langzaam gegaard in coca cola of gemberbier, hemels recept van Nigella, gecombineerd met haar broodsaus, cranberries, gecarmeliseerd witloof en princessenboontjes, vleesjus op basis van het kookvocht van de ham. En natuurlijk kroketjes, vooraf samen met mijn dochters gemaakt met de Millecroquettes van mijn mamazaliger, zo is er altijd een stukje “meter” bij ons op Kerstavond. We sluiten af met moelleux volgens recept Jeroen Meus, zelfgedraaid vanilleijs en een coelie van framboos uit eigen tuin, ingevroren. Het voorgerecht en de hapjes variëren. En elke gang wordt voorafgegaan door een pakjesronde.
Dit jaar bedenk ik “terras-eten” en wordt het een “special edition” ⭐
Wat leuk! Deze tijdschrift ken ik niet maar hou van uitgebreid koken het hele jaar door.
Groetjes Heidi
Ik heb vorig jaar voor het eerst mijn familie aan tafel gehad met kerst. Het was het laatste jaar dat mijn vader erbij zou zijn (hij is inmiddels overleden) en we pakten uit. Een welkomstkerstcocktail, een prachtig gedekte tafel met Christmas crackers en homemade vega tien gangen. Iedereen (maar ook ikzelf) was heel enthousiast over het proseccostoofpeertje met yoghurtijs en een bros tijm koekje (allemaal zelf gemaakt, op het ijs na).
Het 3 gangen menu wat mama gemaakt heeft. Veel beter dan de gekochte dingen.
Nou daar doe ik met mee, hou van koken zeker met kerst super leuk kado. Mijn favorite Kerst diner gemaakt vorig jaar oesters uit de oven met gefrituurde groentjes als voorafje.. Daarna vissoep. Hooft gerecht voor de ene helft red snapper, anderde helft wildzwijn stoofpotje. Met puree groentjes enz. Desert ijs vruchten cake taart en Irish coffee.
Wat een leuke winactie! Ik doe graag mee, deze staat me op het lijf geschreven. Zowel Kerstmis als lekker eten staat nauw aan het hart. Gelukkig niet al te letterlijk die laatste 😉
Het lekkerste wat ik ooit heb gegeten tijdens Kerstmis vond een paar jaar geleden plaats. Bij ons is het traditie om de fondue boven te halen bij Kerstmis en vlees te bestellen bij onze lokale slager. Het jaar in kwestie was er een fout opgetreden in onze bestelling, waardoor we de luxeschotel 2x!! hadden ontvangen in plaats van de normale schotel. We mochten het houden omdat het anders maar werd weggegooid. Wat een festijn was dat! Mijn zus verzorgde er toen nog zo’n heerlijke koude schotel bij, zo eentje dat nog thuis hoort in de magazines van de jaren 60. Ik zorgde voor het dessert. De welke ook een noemenswaardige vermelding hier krijgt: een mangomousse met passievruchten-panna-cotta.
Een Kerstmis dat me zeker is bijgebleven!
Fingers crossed en alvast een fijne kerstperiode gewenst!
Nele
Mijn mooiste en lekkerste kerstmoment is dat we in mijn kinderjaren met twee families altijd 1e kerstdag gingen fonduen. Het is natuurlijk makkelijk eten, maar met elkaar was het altijd erg gezellig. De broers maakte ruzie met elkaar om wie het meeste vlees aan de stok hadden en we deden allemaal raadsels met elkaar.
Kijk terug om mooie kerstmomenten. Deze kerst moet ik werken en dan kook ik samen voor 15 bewoners, dan maken we heerlijke kerstrecepten uit een boek. Zo vieren wij deze kerst dit jaar
Ik vind het fijn om van te voren al dingen uit te proberen/oefenen. Om toch weer wat nieuws op tafel te toveren. De kookmagazines helpen hier goed bij. Mijn favoriet is denk ik toch wel kaas fondue maar voor voorgerecht vind ik het leuk om 3 a 4 kleine hapjes te maken.
Het lekkerste was denk ik de gevulde champignons die ik genaakt heb voor de hele familie 5 jaar geleden. Iedereen had wat mee genomen en het wat zo ontzettend gezellig. Zeker omdat dat ook de laatste kerst was dat mijn overgrootvader nog leefde .
De food memory die mij het meest is bijgebleven is van alweer een jaartje of 12 geleden.
Een witte kerst waarbij we een winterbbq met de hele familie hadden, compleet met zelfgemaakte bar van sneeuw|ijs. Vuurkorven in de tuin en m’n vader die een groot stuk rosbief op de bbq aan ’t klaarmaken was.
Nou… mijn ouders hebben al jaren de traditie om of Chinees te halen met kerst of droge rollade.
Het gaat me om de gezelligheid dus ik maak me er niet druk om. Maar dit jaar zou ik wel eens echt wat anders op tafel willen!
Dus niet het lekkerste gerecht wat ik kan delen maar wel ambitie
Ik wil mijn kerstkalkoen zo mals en sappig als de Amerikaanse Thanksgiving exemplaren die ik in Las Vegas at maar het lukt me nooit
Superleuk! Het beste kerstgerecht… Hmmm de kalkoen van mijn zus, waarvan ze zelf vond dat die mislukt was, was erg lekker. Maar ook een heerlikk voorgerecht van rosbief met filet american was heerlijk… En de carpaccio bonbon… En heerlijke wildzwijnbiefstuk… Kan niet kiezen, heb zoveel lekkers gegeten
Ohh wat lijkt het me leuk om dit voor mijn moeder te winnen! Super handig bij de voorbereiding van het diner.
Super leuke winactie!
Mijn favoriete kerst gerecht heb ik vorig jaar gegeten vegan stoof en sneeuwbal koekjes.
3jaar terug. We aten op kerstavond met 12 mensen Iedereen had voor het eerst een bijdrage geleverd. Waarbij de ribs falkung of the bone en de pulked pork van mijn zoon het succes waren. En bij het dessert mijn andere zoon en schoondochter middels een lief gedichtje en een kado met babysokjes bekend maakte dat ze zwanger waren. 1 vd mooiste jerstherinneringen. Temeer omdat mijn vader nu in een rolstoel zit en verzorgd word waardoor hij er niet meer bij kan zijn Dit jaar voor het eerst geen diner maar verdeelde bezoeken.
Ooh als ik alleen al denk aan kerst loopt het water me in de mond. Ik ben echt een lekkerbek. We gaan altijd met de hele familie aan tafel zitten. Ooms, tantes, neefjes en nichtjes. Ieder keer bij iemand anders en dan komen de verhalen over vroeger ook weer. Zelf houd ik van bakken en begin al vroeg met het menu. En dan proef draaien of het ook echt lekker is . Heerlijk! Nu allen niet met de hele familie maar alleen met het gezin. Is ook erg leuk kan dan nog meer uitpakken.
Vroeger aten wij altijd een slaatje met kerst, zo’n huzarensalade en een vissalade helemaal opgedoekt met lekkere dingetjes en paling, daar was altijd een grote run op in de familie, die goede oude tijd, en altijd opletten zodat Opa niet alle lekkere dingen van je bord af haalde
Het lekkerste was denk ik de gevulde champignons die ik genaakt heb voor de hele familie 5 jaar geleden. Iedereen had wat mee genomen en het wat zo ontzettend gezellig. Zeker omdat dat ook de laatste kerst was dat mijn overgrootvader nog leefde .
Sinds ik het mij kan herineren aten wij altijd met Kerst fondue of gingen we goutmetten. Bij mijn opa en oma aten we altijd kalkoen of konijn (ik weet het ik wilde als kind niet eens weten wat er op mijn bordje lag. Inmiddels zij zij ook van het konijn afgestapt yeah hahaha). Zelfs na al die jaren is het nog steeds hetzelfde. Misschien kan ik dit jaar, nu toch alles anders is dan anders, met dit magazine een mooie kerstmaaltijd bereiden. Dus ik waag een gokje
Mijn leukste en lekkerste herinnering aan kerstkoken is toch Kerst 2017. Mijn man en ik woonden toen net een half jaar in ons droomhuis en waren net twee maanden getrouwd toen we besloten heel de familie uit te nodigen met kerst. Beide ouders, 2 broers met aanhang en kinderen en mijn zus en zwager. Ik heb toen dagen in de keuken gestaan om een heerlijk vijf gangen diner voor te bereiden. Van Wildpeper amuse tot een voorgerecht van peer met luxe kaas en Cherry naar zelfgemaakt gevulde rollade en m’n eigen gemaakte semifredo. Ik heb me enorm uitgesloofd! Maar ik vond het heerlijk en doe het sindsdien ieder jaar! Zou het daarom zo leuk vinden om deze magazine te winnen, ik wil daar veel inspiratie uit halen voor dit jaar. Ik ga duimen!
Oeh die wil ik wel winnen! Inspiratie nodig.voor mijn gourmet gerechtjes dit jaar met het gezin!! Lekkerste wat ik vorig.jaar gemaakt heb was de garnalencocktail yumyum.
Mn kerst Bombe:).
Je (kerstlady) bent er naar druk mee…. schrijven , kerstbezoeken tuin… kerstaankopen decoreren etc . Elke dag moet ik weer even lezen en gniffelen. Gelukkig duurt het nog even tot kerst. Ga zo door !
De overheerlijke Dundee cake gemaakt naar een origineel Engels recept,een aantal dagen vantevoren bakken zodat de smaken goed intrekken en de bovenzijde rijkelijk voorzien met amandelen. Verrukkelijk.
Lastig ik vindt een heleboel dingen lekker met kerst, maar als ik moet kiezen ga ik voor de beenham met honingmosterdsaus die we elk jaar traditiegetrouw eten.
Ik ben dus geen keukenprinses. Ik wil hem dus winnen voor mijn man Misschien staat er dan een keer wat anders op het menu dan gourmetten.
Ja, gourmetten met ons gezinnetje kan ik net aan Dus dat is mijn herinnering.
Ik ben geen keukenprinses. Ik wil hem dus winnen voor mijn man Misschien staat er dan een keer wat anders op het menu dan gourmetten.
Ja, gourmetten met ons gezinnetje kan ik net aan Dus dat is mijn herinnering.
Ik heb eigenlijk 2 heerlijke herinneringen aan 2 heel verschillende kersteten.
Mijn oma maakte altijd rond en met kerst stoofpeertjes. Ik vond stoofpeertjes heel erg vies, maar als ik bij mijn oma binnenkwam en ik rook de stoofpeertjes geur, dan wist ik… Kerst!!!!! Later toen ik wat ouder was, vertelde mijn oma wat ze er allemaal inderdaad en dat ik het recept voor mijn kinderen mocht hebben. En nog steeds als ik het maak dan denk ik even aan mijn oma.
Mijn tweede gerecht is wat mijn vader altijd maakte: rosbief. 1 x per jaar maakte mijn vader zijn rosbief. Geen idee wat hij ermee deed maar het was altijd zo lekker.
Als ik dit verhaal aan het tikken ben dan denk ik dat ik maar stoofpeertjes moet gaan maken.
Dank je voor de herinneringen in deze rot periode.
Je naamgenoot
Saskia Fafiani
Dat is een lastige vraag. Wij lusten heel veel en ieder jaar proberen wij iets anders. Wij hebben geen traditioneel gerecht wat wij altijd maken maar altijd iets wat we nog nooit gemaakt en gegeten hebben. Wij zijn ook altijd in voor iets nieuws.
Leuk! Mijn mooiste herinnering was de kerst bbq een paar jaar geleden met de schoonfamilie. Vuurkorven aan, lichtjes buiten, de bbq met heerlijk vlees van de slager, kerstmuziek via de draadloze speaker. We misten alleen nog de sneeuw!
Superleuk!!! Hier ben ik wel heel benieuwd naar 🙂 Wij doen altijd “hapjesavond” . We zijn een gezin van 7 en dan mag iedereen zijn favoriete hapjes kiezen….. Keuze genoeg dan!
De kerstkoekjes die mijn opa en oma vroeger altijd maakten. Al jaren probeer ik het zelf na te maken, maar zo lekker als vroeger wordt het nooit…
Lekkerste toetje en tevens makkelijkste. Italiaanse koekje verkruimelen, nougat is kleine stukjes doen, merengue verkruimelen en chocola is stukjes hakken. Alles in een mooi kopje doen. Serveer met bovenop een bolletje vanille-ijs en doe er aan tafel een klein espresso kopje koffie overheen.
Mijn favoriete gerecht is echt Limburgs: zwarte kip met stokbrood/rijst en perziken en boontjes..dessert mokka/ijskoffie
Wow… dit wil ik héél graag winnen! Mijn dochter van 14 heeft in de coronatijd leren koken en wij gaan nu samen en kerstdiner koken voor ons 5-en en opa en oma. Zou dus goed uitkomen!
En mijn beste food-herinnering? Alles wat we op kerstavond met het eigen gezin op tafel hebben gehad, samen met de cadeautjes en de spelletjes zijn dat mijn topavonden!! En eerlijk is eerlijk: dan smaakt alles overheerlijk!
#LeukeSlogan….