Wie heeft er zin in het kerstdiner? Ik, ik, ik!! Ook al gaat het er dit jaar waarschijnlijk allemaal anders uitzien dan normaal, ik ga zeker weten kerstkoken in december. En zoals ieder jaar kijk ik reikhalzend uit naar de kerstedities van de foodmagazines. Eén van de allerlekkerste kooktijdschriften is natuurlijk Foodies. En deze week mag ik maar liefst 12(!) lezers blij maken met hun superdikke kerstnummer.
‘The Big Christmas Issue’ van Foodies
Het hele jaar door is Foodies een heerlijk blad vol kookinspiratie. Maar ja, ik kan toch wel zeggen dat de kersteditie (of zoals zij het noemen ‘The Big Christmas Issue’ a.k.a. het grote kerstnummer) mijn allerfavorietste nummer is elk jaar. Het is lekker dik en staat tjokvol feestrecepten. Zoals natuurlijk een recept voor kerstkalkoen. Maar ook sint-jakobsschelpen in ‘nduja-boter, geglaceerde pastinaak met shiwky-ahornsiroop, beenham en meatloaf.
Ik zag ook een variant op één van mijn lievelingsgerechten: peking eend. Verder staat er een vegetarisch kerstmenu in, inspiratie voor gourmetgerechtjes en natuurlijk de meest heerlijke kerstdesserts. En dan heb ik nog lang niet alles genoemd. Echt, dit superdikke nummer staat net zo vol als jij bent na het nuttigen van het kerstdiner ;-). En ik mag maar liefst 12 van jullie blij maken met een exemplaar!
Hoe maak je kans op deze prijs?
Wil jij één van de twaalf exemplaren van dit blad winnen? Laat dan hieronder uiterlijk 25 november 2020 een reactie achter. Vertel me in jouw comment wat het lekkerste is dat je ooit gegeten hebt met Kerst! Welke food memory is jou het meeste bijgebleven? Was het de gourmet met de hele familie een paar jaar geleden? Was het die kerstkalkoen uit de bbq van je vader? Of had je zelf iets heerlijks op tafel gezet? Ik hoor het heel graag!
Op deze winactie zijn de spelvoorwaarden van Christmaholic van toepassing. Daarin staat dat je minimaal 18 jaar oud moet zijn om mee te doen en dat je in Nederland of België moet wonen. De winnaars krijgen via e-mail bericht (dus zorg dat je mailadres klopt!). Verder communiceer ik niet over de uitslag, dus vragen over of de uitslag al bekend is en wie er gewonnen heeft, zal ik niet beantwoorden.
Ik wens jullie allemaal heel veel succes!!
331 reacties
Vroeger thuis, aten we konijn met kerst. Voor toen was dat een echte traktatie omdat we niet zoveel luxe gewend waren. Heerlijk met stoofpeertjes.
Als mijn man gekookt heeft en hij maakt dan zijn over heerlijke varkenshaas met cranberry compote…jammie!!!
De laatste jaren maakten we allemaal een gang van het diner waardoor je zulke leuke en gevarieerde gerechten kreeg, maar wat me nog altijd bijblijft zijn de stoofperen die mijn moeder maakte. Niet eens iets waar ik dol op ben maar het zat hem in de traditie en zorg en aandacht die erin zat
Het lekkerste vond ik altijd de haas in rode wijnsaus die mijn schoonvader maakte. Een flinke kluif met een krachtige smaak.
Ohhh, ik doe graag mee! Het allerlekkerste wat ik ooit gegeten heb met Kerst, is een quiche van zelfgemaakt bladerdeeg met gerookte zalm, bosui en broccoli, met een mengsel van slagroom, monchou, Boursin, zout, peper en eieren. Dat wordt echt heerlijk romig en vult goed!
Favoriet: Hertenbiefstuk met cranberrycompote, stoofpeertje, rode kool en een aardappeltje.. Heerlijk!
En daarbij…..Hoe fijner het gezelschap aan tafel met kerst, hoe lekkerder het eten smaakt 🙂
De witte schuimpudding van mijn moeder zonder dat was het geen echte kerst ..nadat mijn moeder was overleden nog een paar keer zelf gemaakt en als ik het proef ga ik weer helemaal terug in de tijd weer met ons hele gezin (11 kinderen +ouders )aan het kerstdiner .
Heerlijk die kerstdagen in aantocht! Lekker uren lang in de keuken staan is het liefste wat ik doe rondt deze dagen. Een heerlijk gerechtje voor kerst is toch wel een gegrild wildzwijnbout in de oven met een lekkere tutch van sinaasappel. Mhh, bij de gedachten eraan krijg ik er al zoveel zin in! Het recept voor dit heerlijk gerechtje vond ik via pinterest van de magazine seasons ‘geniet van het pure leven’. (zie foto: https://www.seasons.nl/culinair-recepten/wildzwijnbout-met-sinaasappel/877/🙂
Ik ben trouwens ook benieuwd naar wat jij gaat maken met kerst!
Iets wat me altijd doet denken aan de kerst bij mijn ouders is lekkere rollade met rabarber en appel compote Daarnaast is het eigenlijk een traditie geworden dat ik samen met mijn moeder elke kerst een taart bak, hartstikke gezellig om samen in de keuken te staan. Ik denk dat we dit jaar ga voor een red velvet cake
Voor mij de kalkoen van mijn vriendin, we waren in Engeland dus er kwam kalkoen, uren in de oven, veel werk aan besteed en uiteindelijk was hij erg droog en niet te eten maar we hebben er de hele middag plezier van gehad. Het lekkerste te ooit met kerst is toch de kip van mijn moeder, drijvend in de boter maar zo lekker
JAAAA wat een top actie… succes allemaal
Beef Wellington …..heeeerlijk
Samen met familie rond de tafel en lekker eten
Wat een leuke actie! Mijn herinneringen gaan ver terug, naar de tijd dat m’n moeder nog leefde en ik met m’n oudste broer herterug maakte met veenbessensaus én spareribs in sinaasappelmarmelade! Heeeeeeerlijk was het én gezellig in de keuken! In mei 1993 overleed mijn moeder . Diner van 1ste kerstdag dat jaar gebruikten we (m’n vader, broers & ik) in een chique maar gezellig restaurant, diner van 6 gangen! Wàt we gegeten hebben weet ik niet meer, maar destebeter dat de rekening 2x zo hoog uitviel door de wijntjes , biertjes en likeurtjes die we erbij kozen! Maar het was het wel waard, we hadden ondanks verdriet toch een mooie avond samen ❤
Lekker uiteten, een vega stoofgerecht!
De beroemde zalmcocktail van mijn moeder! Daar kijk ik ieder jaar naar uit!
Wat ik het lekkerst vond is Italiaanse kaasfondu het was niet overdadig maar zo fijn het idee dat we heerlijk hebben gegeten zonder een dier hiervoor te hebben opofferen
Voor mij is dat de elke jaar terugkerende klassieker; kipcocktail. De traditie is nu dat elk jaar een ander recept gebruikt wordt, maar die van oma blijft stiekem toch het lekkerste!
Dit klinkt heel raar, maar het proberen waard: Zeeuwse bolus met roomkaas en zalm!
Het meest bijzondere en daarmee lekkerste dat ik met kerst gegeten heb was de eerste kerst bij mijn (stief) grootouders. Als Amsterdamse kreeg ik hier ineens reerug bij het buffet. Voor mij een vreemde maar uiteindelijk positieve verrassing
Ik moet hierbij gelijk denken aan kerst vorig jaar. Mijn schoonmoeder had flink haar best gedaan op een gevulde parelhoen met truffel-bloemkoolpuree, homemade cranberry’s, stoofpeertjes en roasted potatoes. Alles bij elkaar was echt geweldig! Foodies zou heel goed uitkomen, gezien ik dit jaar wat lekkers op tafel wil zetten, en natuurlijk wil imponeren!
Beef Wellington !! Mijn zus heeft hem gemaakt vorig jaar & het was zo’n enorm succes dat ik hem dit jaar zelf ga proberen als 1 van de gerechten. Wellicht start ik zo de familietraditie van de Wellington die er bij MOET zijn met Kerst? Echter ben ik nog steeds onbeslist over hoe het menu er verder uit komt te zien…. Dus een heerlijk magazine boordevol verrukkelijke inspiratie zou fantastisch zijn!!
sinds een paar jaar is het vegetarisch voor mij maar vlees voor de rest van het gezin. Het lekkerste wat ik ooit gegeten heb, is de indische rijsttafle bij mijn moeder maar toen at ik nog vlees.
Het lekkerste…. wat moeilijk. Vorig jaar hadden we op “3e Kerstdag” een heerlijke risotto met pompoen. Heerlijk!
We maken elke jaar met kerst. Surinaams. Pom. Hapjes. Gourmetten. Lekker gezellig en warmte met de familie en heel veel liefde
Traditie bij ons thuis, heerlijk gourmetten!
De gevulde kalkoen was het hoogtepunt tijdens het kerstdiner.
Dat is de Bavette die mijn oma klaarmaakte. Ze is al een tijdje niet meer onder ons. We proberen het nog weleens na te maken, maar het smaakt toch nooit zo lekker als bij oma.
Mijn favoriete food memory is met kerst lekker samen met de hele familie gourmetten!
Het grappige heeft alleen niks met het eten zelf te maken… toen mijn demente opa even naar huis was gegaan om de hond uit te laten kwam hij erna terug zonder gebit! Wij zijn toen met de hele familie zijn gebit gaan zoeken en die hebben we waarempel ook nog gevonden! Vergeten we nooit meer!
Traditie is om Tweede Kerstdag met de hele familie te gourmetten. Iedereen neemt zijn gourmetstel mee en opklapstoeltjes. Door het hele huis worden allerlei tafels aan elkaar geschoven. Één grote chaos en puinhoop, maar zo gezellig! Door de jaren heen hebben we veel dierbaren verloren. Als we dan op Tweede Kerstdag met z’n allen samen zijn is het gemis van het verlies groot, maar ook de dankbaarheid voor alle mooie herinneringen. En dat maakt Tweede Kerstdag zo bijzonder voor mij.
Twee jaar terug maakte een tante coquilles met een soort truffelsaus. Wat een extase!
De kerstbowl van mijn helaas overleden oma. Dat was zo lekker. Helaas weet ik het recept niet, na vele jaren proberen is het me nog niet gelukt.
Het allerlekkerste wat ik ooit met kerst heb gegeten zijn toch wel de “kraaiepootjes” van mijn oma. Dat zijn eigenlijk fazantenpootjes maar ze vergeet altijd “welke beesten er ook alweer doorheen gaan” ;). Stoofpeertjes, rodekool en aardappelpuree erbij en ik ben helemaal happy!
Het lekkerste met kerst. Nou eigenlijk eten wij traditioneel konijn door oma gemaakt. (ja, arme flappie, die gaat dus echt elk jaar bij ons op tafel) En dat is het lekkerste recept want nostalgie, ik kan me niet herinneren dat we ooit iets anders aten. Nou dacht mijn oma een keer een ander recept met konijn uit te proberen, ik geloof met rode wijn erin. Nou de hele familie was van slag.. Dat kon echt niet want het was toch niet het traditionele recept! Maar stiekem, vond ik het eigenlijk veel lekkerder!
Het allerlekkerste dat ik ooit heb gegeten met kerst was een hele speciale lasagne. Er was een speciaal soort kaas voor gebruikt en het was verrukkelijk!
De food memory die mij is bijgebleven is dat mijn zus bij het bakken van een taart bijna de keuken had verbrand. Zij maakte nietsvermoedend die taart en had bakpapier naast het fornuis liggen. Zie wilde boter smelten en het bakpapier vloog in de fik! Mijn vader heeft het uiteindelijk geblust.
Ik ben al ingeschreven voor de nieuwsbrief.
Tomaten taart met basilicum, mosterdsaus, citroenschil en geitenkaas korst.
Dat is mijn favoriete gerecht met Kerst. Het is al een paar jaar geleden, maar een traktatie die ik sindsdien elk jaar met mijn verjaardag maak.
Het klinkt misschien niet heel erg “Kerstig”, of bijzonder. Maar de combinatie van het zoutje van de kaas, zoetje van de cherrytomaten, zuurtje van de citroen in de korst en het pittige van de mosterd saus is echt zalig!!!
Wij hadden altijd een heerlijk uitgebreide Kerstbrunch op eerste Kerstdag met de kinderen en de kleinkinderen.
De corona heeft dit jaar roet in het eten gegooid.
Hopelijk kan het volgend jaar wel weer.
’s avonds eten mijn man en ik gezellig samen en dan hebben we een heerlijke kiprollade, frisse salade en gebakken krieltjes op tafel staan. Een ijstaartje als toetje.
Zo samen, 0mdat ik tot de zeer risicovolle groep behoor, is het natuurlijk ook ontzettend gezellig.
Wat heerlijk inspiratie
Ik heb alleen maar lekkere en warme herinneringen aan kerst. De geur van lookbroodjes bij het aperitieven, je stukje vlees verliezen in de fondue pot, mijn vader en nonkel die stoofpotjes van wild maakten, een gezellige winter barbecue, pompoensoep met geitenkaas en zwarte woud ham, de kerstbuche (vooral dan de eetbare versiering), de gouden Ferrero Rochers, … Het is de beste tijd van het jaar! Maar als ik dan moet kiezen, dan kies ik de zelfgemaakte garnaalkroketten van mijn oma. Zij was de beste chef die ik kende, alles werd met veel smaak en liefde gemaakt.