Close Menu
Christmaholic.nl
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest YouTube TikTok
    Christmaholic.nl
    • Home
    • Versiering
      • Kersttrends
      • Herfstversiering
      • Interieurinspiratie
      • Kersttafel dekken
    • DIY & Creatief
      • Kerstversiering maken
      • Kerststukjes
      • Kerstkaarten maken
      • Knutselen met kinderen
    • Cadeaus
      • Cadeautips
      • Cadeaus inpakken
      • Kleding & Make-up
    • Koken
      • Hapjes & Amuses
      • Voor- en bijgerechten
      • Hoofdgerechten
      • Desserts & gebak
      • Ontbijt & Lunch
      • Complete kerstmenu’s
      • Kerstdrankjes
    • Tradities
      • Kerst geschiedenis
      • Gebruiken & Tradities
    • Amusement
      • Kerstshows in tuincentra
      • Podcast
      • Muziek & Film
      • Kerstmarkten
      • Kerstevenementen
      • Winacties
      • Inspiratie
        • Alles over Kersttradities
        • Alles over Low Budget Kerst
        • Alles over Kerst met kinderen
        • Alles over de Kersttafel dekken
    • Christmaholic
      • Dit is Christmaholic
      • Samenwerken
      • Contact
      • Privacy
    Christmaholic.nl
    Home»Kerstkoken»Kerstrecepten»Desserts & gebak»Spaans kerstmenu: de lekkerste Spaanse kerstrecepten
    Desserts & gebak

    Spaans kerstmenu: de lekkerste Spaanse kerstrecepten

    Saskia de LaatBy Saskia de Laat19 december 2012Updated:24 oktober 2017Geen reacties4 Mins Read

    Feliz Navidad! Na een Italiaans kerstdiner, nu een heerlijk Spaans kerstmenu voor 8 personen, met de heerlijkste traditionele Spaanse gerechten. Spaanse kerstmuziek op en je Spaanse kerstavond (want kerstavond 24 december is in Spanje de belangrijkste avond) is klaar!

    Amuse: Gazpacho in borrelglaasjes

    gazpachoIngrediënten: 1 snackkomkommer, geschild en in stukjes / 4 Tasty Tom tomaten, in stukjes / 1/2 rode paprika, in stukjes / 1 sjalotje, gesnipperd / 1 teentje knoflook, gesnipperd / 1/2 ciabatta, in 10 sneetjes gesneden / 1 eetlepel balsamicoazijn / 4 eetlepels olijfolie extra vierge / zout / (versgemalen) witte peper

    Bereiding: In keukenmachine komkommer, tomaat, paprika, sjalot en knoflook pureren. Van 2 plakjes ciabatta korstjes verwijderen en brood boven groentepuree verkruimelen. Azijn en 3 eetlepels olie toevoegen en alles nog kort pureren. Goed op smaak brengen met zout en peper. Gazpacho afgedekt in koelkast in ca. 1 uur door en door koud laten worden. Sneetjes ciabatta in broodrooster goudbruin roosteren en besprenkelen met rest van olie. Gazpacho in borrelglaasjes scheppen. Serveren met ciabatta. Bron: Smulweb

    Voorgerecht: Gamba’s met avocadosalade

    Ingrediënten: 2 spaanse rode pepers / 8 teentjes knoflook / 16 grote ongepelde gamba?s / 4 rode grapefruit /4 avocado / 12 takjes verse koriander / 400ml zonnebloemolie / 4tl gemberpoeder / zout en peper.

    Voorbereiding: Leg de satéprikkers even in wat water, snijd de spaanse peper na het verwijderen van het zaad in hele dunne reepjes en leg ze in koud water met wat zout. Pers de knoflook en meng de helft van het gemberpoeder erdoor. Roer 4 eetl olie door de knoflook mengsel. Breng op smaak met zout en peper. Snij de gamba?s aan de bolle kant in de lengte open en trek het zwarte darmkanaal eruit. Was en dep de gamba?s droog en marineer ze ca.10 min in de knoflookolie.

    Bereiding: Pel de grapefruit en snijd het boven een kom in stukjes, schil den snij de avocado in blokjes en meng het met de grapefruit, spaanse peper en de rest van het gemberpoeder. Prik de gamba?s aan de satéprikker en grill ze aan beide kanten ca.1 min. Was en hak de koriander. Serveer de gamba?s met de avocadosalade en de koriander. Bron: Smulweb

    Hoofdgerecht: Pavo de Navidad (kerstkalkoen)

    Ingrediënten: 1 kalkoen ( /-) 3 kilogram) / 25 olijven gevuld met paprika / 25 olijven gevuld met amandelen / peper en zout1 theelepel kaneel / 125 gram bardeerspek / 75 gram boter of olijfolie / 2 deciliter sherry / 1/3 vleesbouillon-tablet / 1 toefje peterselie / 10 artisjok-bodems / en nog wat olijven

    pavo de navidadVoorbereiding: De dag voordien de kalkoen uitwassen en afdrogen. De olijven afgieten en in de buikholte van de kalkoen doen. De buitenkant van de kalkoen bestrooien met peper en zout en kaneel. Borst en poten bedekken met het bardeerspek en in de koelkast zetten.

    Bereiding: Op de dag zelf verwarm je de oven op 200 graden C. De boter in een steelpan laten smelten. In de braadslede wat gesmolten boter doen en er de kalkoen indoen, de rest van de gesmolten boter er over gieten. Zet de kalkoen gedurende /- 2-1/2 uur in de oven. Regelmatig bedruipen met het bakvet en iedere keer een beetje sherry toevoegen tot 1,5 deciliter. Als de kalkoen gaar is het spek verwijderen, de olijven uit de buikholte halen en in een kommetje opvangen. De kalkoen op een schaal leggen en afdekken met folie tot gebruik.

    Saus: Het bakvet in een steelpan doen en 1 deciliter water en het bouillonblokje plus nog 1/2 deciliter sherry toevoegen. Aan de kook brengen en laten inkoken, overdoen in een sauspan. De schaal met de kalkoen garneren met de artisjok-bodems gevuld met enkele olijven en peterselie. Bron: Smulweb

    Dessert: Espresso-sinaasappelmousse

    Ingrediënten: 100 gr melkchocolade / 2 pijpjes oplosespresso / 2 theel geraspte sinaasappelschil / 4 eieren gescheiden / 120 gr boter / 2 eetl ponche caballero (alchohol) / 2 snufjes zout / 2 dl slagroom

    Sinaasappel espressoBereiding: Verwarm de melkchocolade en oplosespresso en sinaasappelschil au bain marie. Roer er 4 eidooiers een voor een doorheen, doe er dan 120 gram boter bij en de likeur. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Doe het eiwit door het chocomengsel, vul de kopjes tot 3/4, en 1 uur laten opstijven. Klop de slagroom tot yoghurtdikte op, leg een toefje slagroom op de mousse en roer het er voorzichtig doorheen zodat een soort marmer effect ontstaat. Tot gebruik in de koelkast laten staan.

    Buen Provecho!

    Gamba's Gazpacho Kalkoen Kerstdesserts Kerstdiner kerstmenu Kerstrecepten Soep Spaans kerstdiner Spaans kerstmenu
    Share. Facebook Twitter Email WhatsApp
    Saskia de Laat
    • Website
    • Facebook
    • Instagram

    Saskia de Laat is de enige, echte Christmaholic. Ze is gek op Kerst en alles wat ermee te maken heeft. Met veel plezier deelt ze hier iedere dag de leukste kerstideeën en tips. Volg Christmaholic ook op Instagram of op Facebook voor nóg meer kerstinspiratie.

    Dit vind je misschien ook leuk

    Recept | Zoete & zoute kerst snackmix

    12 december 2023

    Waarom genieten we juist met Kerst zo van chocolade?

    13 november 2023

    Hoe stel je een kerstmenu samen?

    6 november 2023
    Laat een reactie achter Cancel reactie

    Ho Ho Hallo!

    Welkom op mijn blog! Ik ben Saskia, beter bekend als Christmaholic. Ik schrijf & vlog over kerstshows, versiertips, winterse uitstapjes, knutsels, heerlijke kerstrecepten en nog veel meer. Ik wens je veel kerstvoorpret! Lees meer…

    Volg jij me al?
    • Instagram
    • YouTube
    • Pinterest
    • Facebook
    • TikTok
    • WhatsApp
    Nieuwste Kerstvlog!
    Kerstmail

    Elke week kerstinspiratie!

    Schrijf je in voor de Kerstbrief en ontvang iedere zondag de leukste kerstinspiratie in je mailbox.

    Instagram
    Podcast

    Kerstpraat - de Podcast over kerst!

    Creatief

    Kerstversiering voor je poppenhuis | zelf maken & online kopen

    30 november 2024

    DIY | Gingerbread kaarsen maken

    21 november 2024

    DIY | Kerstornamenten maken: schilderijtjes in kleine fotolijstjes

    9 november 2024
    KERSTVERSIERING
    • KERSTDECORATIE MAKEN
    • KERSTKNUTSELEN MET KINDEREN
    • KERSTSTUKJES MAKEN
    • KERSTTRENDS
    • KERSTVERSIERING TIPS
    INSTAGRAM
    KERSTTIPS
    • CADEAUTIPS VOOR KERSTMIS
    • KERSTCADEAUS INPAKKEN
    • KERSTRECEPTEN
    • KERSTSHOWS IN TUINCENTRA
    • KERSTVLOGS & VIDEO'S

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker geactiveerd!
    Ad Blocker geactiveerd!
    Christmaholic wordt mede mogelijk gemaakt door advertenties. Support ons door je ad blocker uit te schakelen.