Je wil natuurlijk niets liever dan heerlijk samen genieten met Kerst. En dat geldt absoluut voor het kerstdiner of kerstmenu. Maar moet dat nou zo vreselijk duur zijn? Nee, zeker niet! Je kunt er absoluut op besparen. Met deze 10 slimme bespaartips wordt jouw kerstdiner fantastisch, lekker en tegelijkertijd niet te duur. Voordelig kerstkoken dus!
1. Begin op tijd met plannen
Als je geld wil besparen, is het slim om op tijd na te gaan denken over je kerstmenu. Ga op zoek naar recepten en maak je plan. Schrijf op welke ingrediënten je allemaal nodig hebt en stop dat lijstje in je portemonnee (of zet het in je telefoon). Lang houdbare ingrediënten kun je zo al in de weken of zelfs maanden voor kerst in de aanbieding kopen.
Vlees of vis in de aanbieding kopen kan natuurlijk ook: doe het in de vriezer! De meeste vis- en vleessoorten blijven drie maanden goed als je het maar koud genoeg invriest. Op tijd inkopen, scheelt je ook een hoop stress. Je hoeft immers nog maar een paar kleine dingetjes te halen als het straks zo razenddruk is in de supermarkt tijdens de dagen voor Kerst.
2. Kies recepten met weinig ingrediënten
Veel ingrediënten maken recepten niet alleen complex, maar ook prijzig. Ga dus op zoek naar recepten met weinig ingrediënten. Ik ben bijvoorbeeld gek op de recepten van de Australische chef Donna Hay. Heerlijk, simpel en nooit een lange lijst met spullen die je in huis moet halen. Wel vergeet ze vaak smaakmakers als ui, knoflook, peper en zout. Maar dat heb je waarschijnlijk – net als ik – toch standaard in huis. Experimenteer en proef! Je kunt er altijd nog wat aan toevoegen.
3. Bespaar op vlees en vis
Vlees en vis zijn vaak de duurste items op je boodschappenlijstje voor het kerstdiner. Er zijn verschillende manieren om te besparen op je proteïnen. De makkelijkste is natuurlijk: geen vlees of vis serveren. Vegetarisch kan zó lekker zijn. Een heerlijke paddenstoelenrisotto of risotto met rode wijn en blauwaderkaas bijvoorbeeld. Of een parmiggiano met aubergine uit de oven. Goddelijk!
Wil je toch vlees of vis? Koop dan slim in. Kijk eens bij de Aldi of Lidl. Topkwaliteit vlees voor een fijne prijs. Of check de vriezer bij de supermarkt. Vooral vis, schaal- en schelpdieren koop je voordelig in bevroren vorm. Heb je de tijd? Kijk dan ook eens rond op de weekmarkt. Ook groente en fruit zijn er vaak erg voordelig!
4. Gebruik dezelfde ingrediënten voor meerdere gangen
Eén eetlepel van dit, 100 ml van dat… Voor de meeste recepten heb je nooit de hele verpakking van ingrediënten nodig. Probeer daarom zoveel mogelijk verse ingrediënten te hergebruiken in andere gangen. Kies bijvoorbeeld een voorgerecht en dessert waar je (slag)room voor nodig hebt. Koop indien nodig een grotere (schenk)verpakking en bespaar zo een paar dubbeltjes.
Ook je groente kun je vaak in meerder gangen gebruiken, en dat wordt heus niet saai. Bloemkool is bijvoorbeeld ontzettend veelzijdig. Je kunt er soep van maken of een heerlijke bloemkoolcousous. Je kunt de roosjes in plakjes snijden en met kruiden bestrooid grillen. Of gewoon lekker kort koken. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Dat geldt natuurlijk voor veel meer ingrediënten. Bladerdeeg is een perfect voorbeeld. Gebruik een paar vellen om soepstengels van te maken (in repen snijden, besmeren met ei, zout en peper en evt. gedroogde kruiden erop). Als voorgerecht maak je bijvoorbeeld bladerdeeghapjes of kleine plaattaartjes. Je kunt het deeg zelfs weer gebruiken voor het dessert. Kleine appelflapjes of appelroosjes heb je zó gemaakt.
5. Koop je verse kruiden slim in
Verse kruiden geven veel smaak en kleur aan je gerechten, vind ik. Maar goedkoop zijn ze niet! Kies daarom een aantal recepten waarin je dezelfde verse kruiden kunt gebruiken. Blijf je ook niet zitten met van die half lege bakjes van de Albert Heijn. Oh en nog een tip: verse kruiden koop je een stuk goedkoper bij Turkse en Marokkaanse supermarkten. Zelfs nog goedkoper dan bij de Lidl. Dat geldt overigens ook voor groenten en fruit. Wel even goed wassen voor gebruik!
6. Maak soep van alle restjes groente
Reken goed uit hoeveel je van iedere groente nodig hebt voor je gasten. Meestal is dat minder dan wat er standaard in een verpakking, stronk of bosje groente zit. Heb je wat over? Maak daar dan een heerlijke, romige soep van als voorgerecht of amuse (in kleine glaasjes). Als je eenmaal weet hoe het werkt, kun je overal een smakelijke soep van maken.
Ik begin vaak met het fruiten van ui en/of prei in boter. Vervolgens bak je kort de zetmeelhoudende/hardere groente aan. Aardappels, knolselderij, wortels, broccoli, bloemkool, zoete aardappel: het werkt allemaal. Doe daarna de wat zachtere groente erbij. Champignons, aubergine, courgette, tomaatjes (zonder nat)… het kan allemaal!
Doe er nu water + bouillonblokje(s) bij – net zoveel tot dat de groente net onder water staan. Laat dit een minuut of tien – vijftien koken, tot alles net gaar is. Draai het vuur uit en pureer met de staafmixer tot een gladde massa. Maak het extra lekker door er wat room en/of kaas in te doen. Slagroom werkt, kookroom ook. Qua kaas vind ik geraspte jonge kaas en geitenkaas erg lekker. Afmaken met peper + zout naar smaak. En serveren met die soepstengels van tip 4!
6. Zet schalen vol lekkers op tafel
Zo’n uitgeserveerd diner, waarbij op ieder bordje prachtig opgemaakte gerechtjes liggen, is natuurlijk fantastisch. Maar het kost je een hoop tijd (en stress). Bovendien kun je vaak besparen door je kerstdiner in ‘buffetvorm’ te serveren. Schalen vol lekkers op tafel!
Omdat iedereen overal wat van pakt, hoef je niet persé 5 coquilles per persoon te rekenen of een heel stuk rundvlees. Dat scheelt! Zeker als je ook zorgt voor wat ‘vullende’ gerechten, zoals pommes duchesses, breekbrood, een vegetarische quiche, couscoussalade etc.
7. Gebruik je restjes de volgende dag voor de gourmet
Eerste Kerstdag een diner van meerdere gangen en op Tweede Kerstdag gourmetten? Half Nederland doet het! Als je slim inkoopt, kun je de restjes van het kerstdiner gebruiken voor de gourmet. Maak van overgebleven gehakt kleine hamburgertjes. Gebruik de restjes groente om een salade te maken. Serveer de overgebleven jus ook gewoon lekker bij de gourmet. Maak het lekker en maak het op!
8. Gebruik ingrediënten uit het seizoen
Heerlijk natuurlijk: een trifle met verse aardbeien. Maar goedkoop is het niet. Vers fruit is sowieso vaak erg duur in de winter. Kook met de ingrediënten van het seizoen, die zijn nu juist het voordeligste! Heerlijke champignons, knolgroenten, pastinaak, bieten, worteltjes. Het is er in overvloed! Laat de zomergroente lekker voor in de zomer.
9. Sla voordelig wijn in voor je kerstdiner
Lekkere wijn hoeft helemaal niet duur te zijn! Kijk eens bij de Aldi en de Lidl, daar vind je heerlijke flesjes wijn voor een paar euro. Ook de Appie en de Gall en Gall hebben regelmatig fantastische aanbiedingen. Serveer je graag een bubbeltje vooraf? De echte Franse champagne is vaak onbetaalbaar (al vind je bij Aldi best goedkope exemplaren). Kies liever voor Cava (Spanje), Sekt (Duitsland) of een goede Prosecco (Italië). Hier lees je meer over wijn en bubbels bij je kerstdiner.
10. Het laagjesdessert: goedkoop én goddelijk
Trifles en laagjesdesserts in een glaasje. Ze zien er niet alleen heerlijk uit, ze zijn ook goddelijk. En je kunt er eindeloos mee variëren. Gebruik je favoriete gemalen koekjes, een laagje met yoghurt/kwark, een laagje met zelfgemaakte fruitpuree (diepvriesfruit of seizoensfruit zoals peren is er perfect voor).
Maak het af met in stukjes gehakte noten, geraspte chocolade, kokos of wat je ook maar lekker vindt. Steek er nog wat sterretjes of koud vuurwerk in voor een spetterend effect. Maak één grote trifle in een grote glazen kom op een poot of serveer de desserts in kleine doorzichtige glaasjes. Succes gegarandeerd!
Wat is jouw ultieme budgettip voor kerstkoken?
En, mis je nog een goede budgettip als het om kerstkoken en het maken van het kerstdiner gaat? Welke ultieme tip voor een voordelig kerstmenu heb jij nog? Laat het weten in een reactie! Wie weet help jij met jouw idee iemand anders om die dure kerstperiode nét wat betaalbaarder te maken.
1 reactie
ik ben er gek op ,op de feestdagen je zou nieuwjaar ook moeten he !!